שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

אין בדיקות, אין מדיניות: מה יקרה בגל השני של הקורונה?

הזינוק החד במספר המאובחנים החדשים הביא את צמרת משרד הבריאות לתדרוך מיוחד, שהוקדש בעיקר לחידוד ההנחיות. עם זאת, מספר הבדיקות צנח, אין הוראות לאזורי התפרצות ולמשרד הבריאות אין תשובות בעניין אכיפת הנהלים. אילו אתגרים עלולים להגיע במקרה של התפרצות נוספת?

 

ירידה במספר הבדיקות, בידוק נקודתי ושאננות: על רקע העלייה החדה במספר המאובחנים החדשים עם נגיף הקורונה בארבעת הימים האחרונים, צפויה להתמודד מערכת הבריאות עם מספר אתגרים משמעותיים, אם אכן יתרחש גל שני של הדבקות.

 

מסיבת העיתונאים של משרד הבריאות בעקבות עליה במספר חולי הקורונה (צילום: דנה קופל)
צמרת משרד הבריאות: פרופ' סדצקי, בר סימן טוב ופרופ' גרוטו(צילום: דנה קופל)

"זה נראה שאנחנו הולכים לגל שני", אומר בכיר באחת מקופות החולים. על רקע החשש מגל הדבקה נוסף הונחו הבוקר קופות החולים על ידי משרד הבריאות לתגבר את מערך הבדיקות שלהן ולקיימן גם בסופי השבוע. מנגד, בבתי החולים מספרים על כך שטרם התקבלו הנחיות ספציפיות לקליטת גל חדש של מאושפזים ואולם השבוע עשויה התמונה בעניין צפויה להתבהר.

 

הזינוק בתחלואה - כתבות נוספות

113 חולים חדשים ביום, רובם תלמידים מירושלים‏

בגלל הקורונה: הממשלה רוצה סמכויות חדשות להגבלות‏

בר סימן טוב בתדרוך מיוחד: לא לפגוש את סבא וסבתא

תחזית מכון ויצמן: הגל שני – כנראה בדרך

בכירים בממשלה: "אם תהיה החמרה נוספת - יינקטו צעדים מחמירים"

פרסום ראשון: נבחנת אפשרות להקפאת הלימודים בכיתות ז'-י"ב 

 

מחלקות קורונה בודדות עדיין נותרו בבתי החולים הגדולים לצד מחלקות שנסגרו בשבועות האחרונים. ההערכה בבתי החולים היא שבמידה ונתוני התחלואה ימשיכו לעלות, גל של מאושפזים יגיע לבתי החולים בעוד כשבועיים.

 

מחלקת הקורונה באסותא אשדוד נסגרה ()
המחלקה שנסגרה בבית החולים אסותא אשדוד

 

ירידה במספר הבדיקות: אנשים לא באים להיבדק

השבועות האחרונים התאפיינו בירידה חדה במספר הנבדקים לקורונה. בשבוע האחרון נבדקו מדי יום בין 3,000 לכ-6,000 נדבקים מידי יום. לשם השוואה, בימי השיא של התפשטות הקורונה נבדקו למעלה מ-13,000 בדיקות.

 

תורי ענק של תלמידים מחוץ לדרייב אין בדיקות הקורונה בירושלים בעקבות התפרצות הנגיף בגימנסיה (צילום: שלו שלום)
אחרי ההתפרצות בגימנסיה: עומסים במתחם הבדיקות בירושלים(צילום: שלו שלום)
הירידה נובעת בעיקר משאננות של הציבור ומביקוש נמוך לבדיקה, לצד נהלים שעדיין מגבילים את הנגישות לבדיקה. על פי העדכון האחרון של משרד הבריאות, ההמלצה להפנייה לבדיקת קורונה תינתן למי שיש לו חום 38 ומעלה, שיעול או קושי בנשימה או תסמין נשימתי אחר או שינוי ואובדן בחוש הטעם ובחוש הריח.

 

גם לילדים עם תסמינים הומלץ על בדיקת קורונה. בקופות החולים סיפרו לאחרונה לעודד אנשים לגשת ולהיבדק, בין היתר על רקע האווירה הרווחת בציבור לפיה התפשטות הנגיף הסתיימה. גידול במספר הנבדקים על ידי עידוד מבוטחי הקופות להגיע להיבדק עלול להיות אחד האתגרים המשמעותיים של הגל השני.

 

מתחם בדיקות קורונה של הכללית באיצטדיון בלומפילד בתל אביב (צילום: עידו ארז)
מתחם בדיקות בתל אביב(צילום: עידו ארז)

 

מוקדי ההתפרצות: אין מדיניות לבידוק נקודתי

משרד הבריאות טרם גיבש מדיניות באשר לבדיקות קורונה בריכוזים בהם נמצאו מקרי הדבקות בנגיף. בדיקות בבתי ספר בהם התגלו מקרים של הדבקות נעשים בדרך כלל בהתנדבות קופות החולים או מגן דוד אדום, ובעיקר בשל לחצים שמפעילות הרשויות המקומיות, כשלרוב מופנות טענות כלפי משרד הבריאות בדבר התמהמהות בנושא קיום הבדיקות, שככל הנראה נובעת מהיעדר מדיניות ברורה בנושא.

 

בני ברק הוכרזה כ
בני ברק (צילום: מוטי קמחי)

בדיקות לתושבים או תלמידים במוקדי הידבקות גם אם אין להם תסמינים עלולות להיות קריטיות גם להחלטה על סגירה או פתיחה של מוסדות חינוך או עסקים. "זיהוי מוקדם של מוקדי תחלואה על ידי מערך בריאות הציבור הן ברמת הפרט (איתור מקרים ומגעים) והן ברמת האזור (ניטור) הוא כלי חיוני לקבלת החלטות דיפרנציאלית, בהתאם לסיכון הספציפי", אמרו אתמול באיגוד רופאי בריאות הציבור. "בצד הדריכות והזהירות המתחייבת, ההחלטות, כדוגמת סגירת בית ספר, חייבות להיות נקודתיות ולא גורפות, על בסיס אפידמיולוגי ולא על בסיס גחמות ופחדים".

 

מי ישלם לצוותים הרפואיים בבידוד?

אתמול הוכנסו 41 רופאים ואנשי צוות רפואי לבידוד מבית החולים הלל יפה בחדרה בעקבות אחות שנדבקה, ובסורוקה 31 אנשי צוות רפואי אף הם נכנסו לבידוד בעקבות חשיפה לרופא שנדבק. אם התחזיות הקודרות יתממשו, הגל השני יגיע כשסוגיית התשלום לצוותים הרפואיים שבבידוד טרם נפתרה.

 

טיפול בחולי קורונה במרכז הרפואי סורוקה (צילום: דוברות מרכז רפואי סורוקה)
72 אנשי צוות רפואי הוכנסו אתמול לבידוד(צילום: דוברות מרכז רפואי סורוקה)

על פי הצעת משרד האוצר, הימים שבהם שהו הצוותים בבידוד ינוכו מימי החופש שלהם, והרופאים בלשכות משרד הבריאות לא יקבלו את השכר בגין הימים בהם שהו בבידוד. בהסתדרות הרפואית ובארגון רופאי המדינה, שהוא חלק מההסתדרות, התנגדו למתווה של האוצר, וטרם נמצא פתרון לנושא.

 

אכיפת הנהלים: האחריות היא רק של האזרחים?

במסיבת העיתונאים של צמרת משרד הבריאות שנערכה אתמול בתל אביב, חידדו המנכ"ל היוצא משה בר סימן טוב, המשנה למנכ"ל פרופ' איתמר גרוטו ופרופ' סיגל סדצקי, ראש שירותי בריאות הציבור את חשיבות ההיצמדות להנחיות מצד הציבור. ואולם, שאלת האכיפה של אותן הנחיות, ובראשן עטיית המסכות – נותרה פתוחה.

 

אנשים עם מסכות בכיכר דיזינגוף (צילום: מוטי קמחי)
לא כולם מקפידים על המסכות(צילום: מוטי קמחי)

ברחובות הערים ניתן לראות כיצד באה לידי ביטוי אותה התרופפות, כאשר רבים מחליטים לוותר על המסכה. בתשובה לשאלת ynet בנושא, סירב אתמול המנכ"ל בר סימן טוב להתחייב שבמקרה של גל שני יהיה שינוי במדיניות האכיפה של הנהלים.

 

"נקיים שיחות גם עם המשרד לביטחון פנים והשלטון המקומי", אמר בר סימן טוב, "יש אחריות גם של הרשויות המקומיות וגם שלנו. כל אחד על פי חלקו, אבל אנו רואים שאכיפה לא תביא לנו את הישועה במלחמה בנגיף. מה שיביא לנו את זה רק התנהגות הציבור. אני לא רוצה שמישהו יראה שוטר וישים את המסכה שהייתה בסנטר. צריך להבין שצריך לשמור על הכללים כדי למנוע תחלואה. אנו בהחלט חושבים שצריך אכיפה אבל לפני כן אנשים צריכים להבין למה חשוב לשמור על הכללים, הפנמה עמוקה שהמחלה עדיין כאן".


פורסם לראשונה 29/05/2020 22:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה קופל
מנכ"ל משרד הבריאות
צילום: דנה קופל
מומלצים