שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי

ביקורת באופוזיציה על חוק הקורונה: "נועד למנוע מחאה"

תזכיר החוק שפורסם ביום חמישי, ולפיו לממשלה תינתן הסמכות להטיל מגבלות על הציבור לתקופה של עד 10 חודשים, עורר זעם וטענות כי הדבר הינו כלי שרת בידי נתניהו. לפיד: "אין שום היגיון לתת לממשלה סמכויות כל כך רחבות", הורוביץ: "הצעת החוק מסוכנת ומתאימה לדיקטטורות"

העלייה במספר חולי הקורונה בימים האחרונים ותחושת השאננות שפקדה את הציבור הישראלי הובילו את הממשלה להחריף את הטון בנוגע להנחיות, תוך אזהרה ברורה כי גל שני של התפרצות הוא תרחיש אפשרי בהחלט. אתמול (שבת) הבהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הימים הקרובים יהיו בבחינת מבחן בנוגע לצורך בהחרפת ההגבלות, זאת לצד הכוונה לקדם את "חוק הקורונה", שיאפשר לממשלה להטיל מגבלות על הציבור לתקופה של עד עשרה חודשים.

 

 

אלא שחרף העלייה בתחלואה, באופוזיציה דווקא תקפו את החוק המדובר, וטענו כי יעניק בידי הממשלה סמכויות נרחבות מדי שלא לצורך. ביום חמישי פורסם תזכיר החוק המוצע, ואמש אמר שר המשפטים אבי ניסנקורן כי היום יכונס "דיון דחוף" עם בכירי משרדו בנוגע לחקיקה, שמטרתה לדבריו "לוודא כי בצד חשיבות העמדתם של כלים אפקטיביים לממשלה לשם המאבק בנגיף, יישמרו זכויות הפרט של האזרחים כך שהפגיעה בהם תהיה מידתית ומצומצמת ככל הניתן".

 

מחטף שבועות נגס לכם עוד קצת בדמוקרטיה

 

יו"ר האופוזיציה, יאיר לפיד, טען כי החוק יוביל לפגיעה בפרטיות הציבור, וישמש כלי שרת בידי הממשלה למנוע מחאה: "אין שום היגיון לתת לממשלה סמכויות כל כך רחבות לעשרה חודשים. זה כולל מעקבי שב"כ ואפשרות לאסור על הפגנות שאינן נוחות לממשלה. אין הצדקה לתקנות מבחינת הקורונה. עדיף שהממשלה תתרכז בעזרה לעצמאים ולעסקים הקטנים ותנסה להציל את הכלכלה הישראלית".

 

בנימין נתניהו (צילום: לע
באופוזיציה תקפו. נתניהו אמש במסיבת העיתונאים(צילום: לע"מ )

גם בישראל ביתנו מתחו ביקורת חריפה על החוק וטענו כי מדובר בניסיון של ראש הממשלה לעשות שימוש בנגיף לצרכים פוליטיים. ח"כ אלי אבידר אמר כי "נתניהו דורס את הדמוקרטיה ובהצעת החוק הדרקונית החדשה הוא רוצה למנוע הפגנות ומחאת אזרחים. נתניהו ניצל את הקורונה והרס את חייהם של שניים וחצי מיליון אזרחים. כעת הוא מנסה להעביר חוק שימנע מהם להפגין. נתניהו ינצח כשאנחנו נרים ידיים ואנחנו לא נרים ידיים כי אין לנו ארץ אחרת".

 

יו"ר מרצ, ניצן הורוביץ, אמר: "הצעת החוק הזו מסוכנת ומתאימה לדיקטטורות. החוק פוגע בחירויות הפרט ובזכויות יסוד כמו חופש ביטוי, חופש תנועה, והזכות לפרטיות. החוק הזה מסוכן יותר מהקורונה".

 

בשיא התפרצות המגפה בישראל נהגו השרים בממשלת המעבר לאשר תקנות לשעת חירום כדי להגביל תנועה של אזרחים ולהסדיר את הגבלות הקורונה מבלי שהכנסת תאשר זאת בדרך הרגילה ובשלוש קריאות. היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הסתייג מהפעלת התקנות לשעת חירום, וקרא לראש הממשלה ולשרים לחוקק את ההגבלות באמצעות חקיקה ראשית, כמקובל.

 

יאיר לפיד ()
"אין הצדקה לתקנות מבחינת הקורונה". יאיר לפיד

בתזכיר החוק שעלה לאתר הממשלתי נכתב כי הממשלה רוצה להעביר בחקיקה הגבלות על פעילות האוכלוסייה במרחב הפרטי והציבורי בהתאם לצו בריאות העם, תקנות להפעלת תחבורה ציבורית ומקומות עבודה, והכרזה על אזורים מוגבלים.

 

התזכיר פורסם בשל העובדה שתוקפן של התקנות שאושרו בחודשים האחרונים עומד להסתיים, ועל כן נכתב כי "קם הצורך להעמיד תחליף חקיקתי להסדרים החיוניים אשר יאפשר את המשך המאבק בנגיף מעבר לתקופת שלושת החודשים".

 

בתחילת החודש החליטה הממשלה לעגן את איכוני שב"כ בחוק לאחר העתירות שהוגשו לבג"ץ - והפסיקה שקבעה כי אם יתחיל הליך חקיקה, בית המשפט יאפשר את המשך השימוש בשירות הביטחון הכללי כדי לנטר חולי קורונה.

 

 

אתמול כאמור פנה נתניהו לציבור והפציר בו להישמע להנחיות: "ישנה עלייה תלולה בתחלואה בימים האחרונים. זה עדיין מעט יחסית למקום שבו היינו אבל זה בפירוש שינוי כיוון. מוקדם מדי לומר אם זה שינוי מגמה כללי אבל לא מוקדם מדי לומר שיש התרופפות כללית במשמעת. כולנו מצווים לחזור ולשמור על הכללים. זה כולל אותי, חבריי השרים, חברי הכנסת וכולל אתכם אזרחי ישראל. הכללים פשוטים - לשמור על מרחק של 2 מטר, לעטות מסכות במרחב הציבורי, לשטוף ידיים ולשמור על כללי ההיגיינה. אם לא נעשה זאת לא תהיה ברירה אלא לחזור להגבלות במשק ובמרחב הציבורי".

 

ראש הממשלה התייחס גם להחלטה להשאיר את בתי הספר פתוחים ולסגור רק כאלו שאותרו בהם התפרצויות: "כרגע החלטנו לא לסגור את כלל בתי הספר. אנו מקווים שלא נידרש לשנות החלטה זו בהמשך". הוא הוסיף כי "שר החינוך יפעיל אמצעים נוספים כדי להבטיח שמירת הכללים בבתי הספר. נעודד אנשים להגיע לבדיקות ונעשה בדיקות יזומות במקומות שבהם פוטנציאל ההדבקה גבוה". נתניהו הבטיח גם שבימים הקרובים יעודכנו הקריטריונים של "התו הסגול", המאפשר את פעילותם של בתי העסק. "נתאים אותו למציאות", אמר.

 

במערכת הבריאות יש כאלו שמותחים ביקורת על ההתנהלות בממשלה בימים האחרונים, שכללה גם מסיבת עיתונאים בהולה ביום שישי, בחג השבועות, של מנכ"ל משרד הבריאות היוצא משה בר סימן טוב. בר סימן טוב אמר שלשום כי נתוני התחלואה האחרונים מתפזרים במוקדים שונים ברחבי הארץ, ואולם אתמול התברר כי חלק ניכר מהמאובחנים האחרונים מקורם בתיכון הגימנסיה העברית בירושלים.

 

"מסיבת העיתונאים הייתה תמוהה ביותר", אמר פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, על אותה מסיבת עיתונאים שכינס ביום שישי בר סימן טוב. "מה בער לכנס מסיבת עיתונאים ביום שישי בערב באמצע החג? אני באמת שואל. אם ידעו שעיקר הנדבקים זה מהגימנסיה, אז למה לא אמרו את זה? ואם לא ידעו, אז איך ייתכן שלא ידעו דבר כל כך פשוט. זה דבר מדאיג ביותר".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים