שתף קטע נבחר
 
צילום: מוטי קמחי

גם אם זה לא "גל שני", יש סיבות לדאגה

התפיסה כאילו "תם הטקס" בכל הנוגע למגפה, מילים ששוחררו בגאווה בידי בכירה בבית חולים במרכז הארץ בראיון טלוויזיוני, הפכה לנחלת הכלל

 

WEB ()
נדב איל

התפרצות ההידבקות בנגיף הקורונה ביממה האחרונה היא עניין צפוי למדי. ישראל הורידה את צעדי הסגר שלה במהירות רבה, אולי בקצב המהיר בעולם. רבים שאלו איפה העלייה במספר המקרים. התשובה הייתה ברורה לגמרי, ומגובה במחקרים שפורסמו בחודשים האחרונים ברחבי העולם. ריחוק חברתי וסגרים גורמים לקריסה במספר הנדבקים; תיאורטית אפשר להגיע עד לאפס חולים. הסגר בישראל היה חריף, המחלה דוכאה. כאשר המגבלות הוסרו, החל שוב טיפוס למעלה; כדרכן של קפיצות מעריכיות, הוא נראה איטי בהתחלה, ואז צובר תאוצה.

 

 

האם זה "הגל השני" המפורסם? זה עדיין לא נראה ככה. אנחנו גם לא רואים אובדן שליטה בהתפרצות בגימנסיה בירושלים. מה שאנחנו כן רואים הוא מדיניות בלתי אחידה של משרד הבריאות, איטיות ביישום בדיקות המוניות בגימנסיה אחרי שנודע על ההדבקה, ומערך חקירות אפידמיולוגי שעדיין איננו פועל בסטנדרט שישראל נדרשת לו כדי למנוע גלי התפרצויות נוספים. משרד הבריאות צריך להיות מוטרד בהרבה מההתפרצות בקרב עובדים זרים בתל אביב מאשר בבתי ספר מבוססים במרכז הארץ, שם יהיה קל לאתר, לבודד ולטפל בחולים. אך בדיקות סקר לא מתקיימות, ואין ניסיון אקטיבי למצוא את הנגיף – לפני שהחולים מגיעים למערכת הבריאות.

 

סמנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו שיגר בשבוע שעבר מסמך שעוסק במדיניות הבדיקות, ומציג שוב את עמדתו שלפיה בדיקה של נבדקים ללא סימפטומים היא מיותרת במקרה שאינם בסיכון כי נחשפו לחולים. הטיעון המרכזי של פרופ' גרוטו הוא שלאור השכיחות הנמוכה של הנגיף באוכלוסייה, ושיעור התוצאות הכוזבות החיוביות והשליליות בבדיקה, אין טעם בבדיקות סקר כאלה.

 

בעוד המספרים של גרוטו באשר לדיוק הבדיקות נכונים, המסקנה שלו שנויה מאוד במחלוקת. "בפשטות, אפשר לעשות שתי בדיקות לכל מי שאותר כחולה חיובי, וזה יהפוך את הבדיקה למדויקת בהרבה", אמר לי אמש רופא בכיר בבית חולים במרכז הארץ, "ללא מערך בדיקות אימתני ובדיקות יזומות בקרב צוותי בתי ספר, אנחנו נחווה שוב ושוב התפרצויות – ואלה יכולות להפוך לגל".

 

התמונות מהמסיבות ברחבי הארץ הן עניין אחר, וחמור יותר. התפיסה כאילו "תם הטקס", מילים ששוחררו בגאווה בידי בכירה בבית חולים במרכז הארץ בראיון טלוויזיוני, הפכה לנחלת הכלל. יחד עם מפיצי פייק ניוז, מומחים שעשו שימוש באור הזרקורים ופחות בעובדות, וחבורה של אינטרסנטים ששאפה לתקוף את משרד הבריאות מסיבותיה, נוצרה הנחה רחבה בציבור שהקורונה הייתה פטה מורגנה. במקרה הגרוע יותר, שמדובר בקונספירציה – של נתניהו, או ביל גייטס, או שניהם.

 

בעוד גל שני איננו הכרח, וכל התפרצות ניתן להכיל ולבלום, הסכנה הגדולה באמת היא התפשטות תפיסות כאלה – שיכולות להוביל להדבקה נרחבת וחסרת שליטה. המשימה הראשונה של משרד הבריאות כעת היא לנסות ולייסד תשתית ברורה יותר של שיחה עם הציבור – אמינה, מקצועית, צנועה וישירה. בעת מגפה, הסברה היא כלי הנשק הראשון.

 

  • נדב איל הוא עורך חדשות החוץ ברשת 13

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים