הורי תלמידים שנדבקו בקורונה: "החזרה הייתה בהולה מדי"
הורים לתלמידים בגימנסיה העברית בירושלים שאובחנו עם קורונה, אמרו באולפן ynet כי "לא ניתן לשמור על הנחיות משרד הבריאות בכיתות" - וטענו שיש לשוב ללמידה בקפסולות. תלמידי ישיבה בקריית יערים פונו למלון לאחר שהתגלו 8 חולים. תיכון נוסף נסגר לאחר שמורה למתמטיקה נדבק בנגיף
טניה קושניר ואסף בן גיא, הורים לתלמידים בגימנסיה העברית בירושלים שנדבקו בנגיף הקורונה במוסד החינוכי שבו התגלו עשרות הדבקות בקרב ילדים ואנשי צוות, ושנמצאים כרגע בבידוד לפי הוראות משרד הבריאות, טענו היום (א') בריאיון לאולפן ynet כי "לא ניתן לשמור על ההנחיות של משרד הבריאות בבתי הספר - תנאי השטח לא מאפשרים זאת". לדברי האם אף היה צריך להשאיר את הלמידה בקפסולות: "החזרה הייתה בהולה מדי".
בתוך כך, משעה חצות עד 16:00 אחר הצהריים אובחנו 32 חולים. במשרד הבריאות ציינו כי נרשמה עלייה ניכרת במספר הפניות לבדיקות בקופות החולים. לפני זמן קצר המועצה קריית יערים שבאזור ירושלים הודיעה כי בערב חג השבועות אובחנו בישיבה שבה לומדים נערים בגילים 17-16 הפועלת ביישוב שמונה חולי קורונה, וכי "עוד כמה תלמידים עם תסמינים נבדקים בשעות אלה".
בדיון שקיים ראש המועצה יצחק רביץ עם משרד הבריאות, פיקוד העורף ונציגי קופות החולים, הוחלט כי כלל התלמידים יועברו למלון קורונה בצפון הארץ.
במקביל, מורה למתמטיקה בתיכון "הרטמן" בירושלים אובחן בקורונה. המורה מלמד גם בגימנסיה העברית וייתכן שאף נדבק שם. בתיכון הודיעו על הפסקת הלימודים עד לסוף השבוע תוך מעבר ללמידה מרחוק.
התפרצות הקורונה בביה"ס בי-ם: סבב בדיקות נוסף לתלמידים
נתניהו: "עלייה תלולה בתחלואה, יש התרופפות כללית במשמעת"
חשש מהדבקה מהאחים בגימנסיה: בוטלו לימודים בבית ספר נוסף בירושלים
האם קושניר סיפרה כי בתה חזרה לבית הספר אחרי כחודשיים שבהם הייתה בבית, בדומה לכלל ילדי ישראל, ולאחר כשבוע היא ככל הנראה נחשפה למורים ותלמידים שנדבקו בנגיף. היא ציינה כי הילדה פיתחה תסמינים של חום, כאבי ראש וגרון, וביום שישי האחרון תוצאות הבדיקה שערכה יום קודם לכן - נמצאו חיוביות. מאז כל בני הבית, שבעה במספר, שוהים בבידוד.
"יש הרבה חרדות, הרבה אי ודאות", היא שיתפה, "ואין שום אפשרות לשמור על הכללים בבית הספר, גם המורים וגם התלמידים נמצאים למעשה באותו מצב - תנאי השטח לא מאפשרים לקיים את ההנחיות. הן מאוד חשובות אבל אין מה לעשות עם זה".
בן גיא, אב לילד שלומד בגימנסיה ואובחן בנגיף, שפועל גם בוועד בית הספר, הוסיף: "לא ניתן לשמור על כל הנחיות משרד הבריאות. חייבים להבין שאי אפשר ליישם את הריחוק החברתי של שני מטר, מדובר בכיתות עם יותר מ-30 ילדים. בנוסף, בימי השרב הכבד הותר להסיר מסכות בכיתות. הילדים לא נפגשו חודשיים, הם התחבקו והתקהלו גם מחוץ לשטחי בית הספר".
האב התייחס להחלטת בית הספר "פולה בן גוריון" בעיר שלא לפתוח את השערים בשל החשש מפני הדבקות בידי אחים של תלמידים בגימנסיה הלומדים במקום. "יש לנו הרבה ילדים חולים בגימנסיה שיש להם אחים שלומדים שם. כדי למנוע את המצב, הוחלט לעצור".
"למדו כמה ימים בקפסולות ואמרו 'יאללה חוזרים'"
קושניר מתחה ביקורת על הפסקת הלמידה בכיתות בקפסולות הכוללות 15-17 תלמידים. "זה הסתדר מצוין, יש לי שלושה בנים שלמדו מצוין בקבוצות קטנות. כולם שמרו על ההנחיות. עשו את זה רק כמה ימים ואז אמרו 'יאללה, חוזרים רגיל'. צריך לחזור לזה, חצי שבוע בקפסולות וחצי בלמידה מרחוק. החזרה הייתה בהולה מדי".
לעומת זאת, יו"ר הנהגת ההורים הארצית מירום שיף טען במשדר ynet כי למידה בקפסולות היא לא הפתרון: "זה השבית את כיתות ד'-ו' ואין מספיק מורים בשביל זה". לדבריו, ההחלטה להמשיך את פעילות מערכת החינוך הייתה נכונה. "אני לא חושב שתלמידי כיתות ז'-יב' יותר נדבקים או מדביקים מאשר ילדים בכיתות ה'-ו'. במקום שבו מתגלה חולה מאומת צריך להשבית את בית הספר כולו, ולבצע בדיקות קורונה לכל התלמידים והצוות, יכול להיות גם בגני ילדים, ולעשות בדיקה חוזרת אחרי חמישה ימים. עד אז, ללמוד מהבית".
- אבל במקרה הזה, עד שמגלים ובודקים, אפשר להגיע למצב של הגימנסיה בירושלים.
"אם עושים את זה במקרה הבודד הראשון, בדרך כלל לא יגיעו למקרה של הגימנסיה. אם לא עושים את זה - בוודאות נגיע לזה ולעוד מקרים רבים ואפילו לתפוצה הרבה יותר גדולה. לכן צריך לשלב בין הדברים. צריך לזכור שבתי הספר הם לא אי בודד במדינת ישראל, בסוף הם חלק מההתנהלות הכוללת שלנו במדינה".
גם שיף ציין כי הנחיות משרד הבריאות קשות ליישום בכיתות הלימוד. "ניתנו הוראות שבית הספר לא מסוגל לעמוד בהן. אי אפשר לשבת בכיתה חמש או שש שעות עם מסכה. זו באמת החלטה לא סבירה ואי אפשר לבקש מאנשים לעמוד בהנחיות לא סבירות. לקראת הגל השני, שכולם מצפים שיגיע בחודש נובמבר, צריך לחשוב אם המסכות הן הפתרון, אולי צריך לעשות דברים אחרים. אני פונה מפה למשרד הבריאות לגבש החלטה אמיצה בנוגע למה שצריך לעשות הלאה, אחרת נהיה במצב שבו נלך הלוך ושוב בכל פעם שיהיו מקרי תחלואה".
לפי עמדתו של יו"ר הנהגת ההורים הארצית, יש לערוך הרבה יותר בדיקות לילדים ולצוותים. "בתי הספר הם אלה שיאפשרו להחזיר או לא להחזיר את המשק. לא יכול להיות שמוסד שבו התגלה חולה מאומת ימשיך ללמד, או שיבודדו כיתות. עם כל הכבוד, אף אחד לא יודע עם מי נפגשו הילדים בצהריים, עם מי הם שיחקו כדורסל או היו בסופר ואיפה הם יכולים להדביק".
שיף ציין שהוא מבין את אותם ההורים שלא שולחים את ילדיהם ללימודים בשל החשש מהדבקה. "אם אני הייתי יודע שיש בבית הספר אחים של מישהו שחלה בקורונה, גם אני הייתי חושש לשלוח את הילד שלי. לכן צריך לערוך בדיקות. אתמול בוצעו דגימות לכל הילדים בגימנסיה, ונתנו הוראה לבדוק שוב עוד חמישה ימים. זו התנהגות נכונה. צר לי שבחולון ובבת ים לא פועלים כך, ואני שמח שהנהגת הורי בית הספר "מילטון" קראה להורים לא לשלוח את הילדים עד שלא יבצעו שם בדיקות מקיפות לכולם, ואז בדיקה נוספת כדי להחזיר את הילדים בבטחה".