אדלשטיין: "המדיניות משתנה, מעתה נבדוק אנשים בלי תסמינים"
שר הבריאות הציג את הקריטריונים החדשים - ויצא נגד בכירי משרדו: בצל העלייה המחודשת במספר הנדבקים - 53 מחצות - הודיע אדלשטיין כי הוא מרחיב משמעותית את מעגל הנבדקים לקורונה, בניגוד לדעתם של גרוטו וסדצקי. בר סימן טוב: "יש פה תופעה שמעבר לגימנסיה, ומזה אנחנו מודאגים"
שר הבריאות יולי אדלשטיין הודיע הערב (יום א') על הרחבה במדיניות בדיקות הקורונה בניגוד לעמדה של בכירי משרדו כפי שהוצגה עד כה, כך שגם אנשים ללא תסמינים יוכלו להיבדק, וזאת לפי שיקול דעתו של הרופא המטפל.
אדלשטיין הודיע על הדברים במהלך תדרוך בהשתתפות מנכ״ל משרד הבריאות היוצא משה בר סימן טוב, ראש שירותי בריאות הציבור פרופ׳ סיגל סדצקי והמשנה למנכ"ל המשרד פרופ׳ איתמר גרוטו. לפי נתוני משרד הבריאות, מספר הנדבקים מחצות עד לסביבות השעה 7 בערב הגיע ל-53. עם זאת, מספר החולים המונשמים ירד ועומד כעת על 30 בלבד.
לפי דבריו של שר הבריאות, מעתה בני בית של חולה מאומת, גם אם אין להם תסמינים, ייבדקו ביום אימות בן הבית ויעברו בדיקה נוספת לאחר חמישה ימים. "עד עכשיו ביצענו בדיקות כאלו באופן נקודתי בירושלים סביב בתי הספר", אמר אדלשטיין. "מעכשיו נרחיב את הבדיקות גם ללא תסמינים לכל הארץ ולא רק לבתי ספר".
בנוסף ייערכו בדיקות גם לאנשים ללא תסמינים שהיו במגע קרוב עם חולה מאומת בבתי הספר (באותה הכיתה, בהסעה משותפת ובמקרים מסוימים אף כלל בית הספר), וגם לאנשים ללא תסמינים שהיו במגע קרוב עם חולה מאומת במסגרות דיור מוסדי (דיור מוגן, מחלקות סיעודיות, מסגרות רווחה ועוד).
ההנחיה שהופצה בנוגע למדיניות החדשה של משרד הבריאות
"שמענו את הטענות שלא כל מי שרצה להיבדק אכן קיבל אפשרות", אמר אדלשטיין. "אנחנו בקשר עם קופות החולים, ואני אישית גם נפגש מחרתיים עם המנכ"לים של כל קופות החולים על מנת להחדיר יותר לשטח את הצורך לבדיקות בקרב אותן אוכלוסיות שחייבות לעשות את הבדיקות".
הוא הוסיף: "לא פעם עלתה השאלה לגבי כמות הבדיקות הנדרשת. עשינו לא מעט דיונים, וזה לא סוד שיש חילוקי דעות בקרב אנשי המקצוע, זה נע בין אלה שאומרים שאין חשיבות ואלה שאומרים שצריך לבדוק את כלל האוכלוסייה".
אדלשטיין הבהיר כי לא ישתנו כללי הבידוד כתוצאה מבדיקות: תקופה של ארבעה עשר ימים ממועד החשיפה. "בדיקה שלילית או שתי בדיקות שליליות ויותר לא משחררת מבידוד".
פרופ' סדצקי ציינה כי היום החלו בביצוע בדיקות סרולוגיות בקרב העובדים הזרים. היא הוסיפה: "אנחנו מתארגנים יחד עם הקופות לצורך בידוק האוכלוסיה הכללית. אנחנו רוצים לדעת האם היו סימפטומים ומתי התחילו להופיע נוגדנים, זו בדיקה שהיא חדשה בכל העולם ואנחנו מתחילים ליישם אותה".
בתשובה לשאלה מדוע לא ציין ביום שישי כי העלייה במספר הנדבקים נבעה ברובה מהגימנסיה בירושלים, מנכ"ל המשרד היוצא משה בר סימן טוב טען: "אנחנו בשום שלב לא מסתירים מידע מהציבור. אנחנו רואים שני דברים - עליה משמעותית בתחלואה בציבור בכלל ובבתי הספר, וראינו גם את האירוע בגימנסיה. ביום לפני היו 70 חולים חדשים ללא קשר לגימנסיה, וגם רואים את זה בימים האחרונים. יש פה תופעה שמעבר לגימנסיה ומעבר לבתי הספר, ומזה אנחנו מודאגים. אנחנו מאמינים ביכולת שלנו לא להגיע לגל שני באמצעות התנהגות נכונה של הציבור, אבל זה לא רק אירוע נקודתי".
אדלשטיין התייחס לפרמטרים שהוצגו לגבי האפשרות לביטול ההקלות: "אנחנו ברוך השם לא שם, אנחנו לא רוצים להיות שם ולכן אני חוזר על חשיבות שיתוף הפעולה של הציבור, רוצים לראות אנשים עובדים ומבלים, אבל חברים אתם לא צריכים לא את שר הבריאות ומנכ"ל משרד הבריאות, כולכם ראיתם מה קרה בסוף שבוע האחרון ואני לא חושב שמישהו יטען שהייתה הקפדה על הכללים. לכן אם אנחנו לא רוצים לחצות את הקווים ולהגיע למצב של עוד פעם סגירות, אז חשוב מאוד מצידנו להרחיב את הבדיקות ומצד הציבור לשתף פעולה".
פרופ' חגי לוין, אפידמיולוג מבי"ס לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית והדסה ויו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל התייחס לשינוי המדיניות ואמר: "טוב ששר הבריאות מביא איתו פתיחות מחשבתית וזמירות חדשות בנושא הבדיקות לקורונה. מברכים על הנחיתו ליישם את ההמלצה המקצועית של איגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית לגבי בדיקות גם לאנשים ללא תסמינים. ההתפשטות הנרחבת בגימנסיה שלא זוהתה בזמן מחייבת הפקת לקחים לגבי ניהול טוב יותר של בדיקות מהירות נרחבות ומתמשכות".