שתף קטע נבחר

 
צילום: מוטי קמחי

החשש מ"גימנסיה ירושלים 2": "התלמידים מורידים את המסכות כשהמורים לא שמים לב"

מספרי ההדבקה הנרחבת בתיכון בבירה מחלחלים למוסדות החינוך, אך בשטח עצמו מעידים על קושי ליישום ההנחיות והתרופפות. "לא תמיד בודקים חום והצהרת בריאות", סיפרה תלמידה בבאר שבע. ויש כאלה שמצהירים כי הפחדים מונעים מהם ללכת לבית הספר: "עכשיו זה מרגיש קרוב אלינו"

 

ריאיון עם הורים לתלמידים בגימנסיה בי-ם    (צילום: אלי סגל)

ריאיון עם הורים לתלמידים בגימנסיה בי-ם    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הצהרת בריאות ומדידת חום? מסכות בזמן הלימודים? שמירת מרחק בכיתה ובחצר? נתוני ההדבקה הנוסקים בגימנסיה העברית בשכונת רחביה בירושלים מעוררים דאגה בכלל מוסדות החינוך שעוקבים בחשש לאפשרות של התפרצות חסרת רסן. ואולם, בזמן שבתיכון בבירה אובחנו אתמול (יום א') כנושאים את נגיף הקורונה כבר 122 תלמידים ו-19 אנשי צוות - מעידים תלמידים כי ההנחיות למניעת ההתפשטות לא מיושמות במלואן.

 

לירז אהרוני (18), שלומדת בכיתה י"ב בתיכון אחר בירושלים, סיפרה כי "בבוקר, כפי שהנחו אותנו, אנחנו צריכים לחתום על הצהרה שמדדנו חום ולא היינו במגע עם חולה קורונה. אנחנו עם המסכות בזמן הלימודים, אבל לעיתים מורידים אותן כי זה קשה להישאר שעתיים רצופות עם מסכה על הפנים. מדובר בכיתות צפופות עם 30 תלמידים ומעלה. אי אפשר לצפות לחנך את התלמידים מחדש. אם מדינה שלמה לא מצליחה לשמור על הכללים, אז איך אפשר לצפות מתלמידים לשמור?".

בגימנסיה העברית בירושלים נשלחו תלמידים לבידוד מחשש להדבקה בקורונה (צילום: אלכס גמבורג)
הגימנסיה העברית בירושלים. התלמידים וצוות ההוראה בבידוד(צילום: אלכס גמבורג)

אהרוני הוסיפה: "יש לי חששות גדולים להגיע לבית הספר, אבל בכל זאת בחרתי עד עכשיו להגיע כי ידעתי שאם אשאר בבית - הלמידה לא תהיה יעילה. בחרתי להגיע מתוך ידיעה שאני לוקחת סיכון כי המשפחה שלי נמצאת בקבוצת סיכון".

 

העלייה במספר הנדבקים בגימנסיה העברית הובילה להחלטת הרשויות לשלוח את כל התלמידים והמורים בתיכון לבידוד עד 9 ביוני. ההתפתחויות האחרונות גרמו לאהרוני ולהוריה להחליט שבימים הקרובים היא תישאר בבית. לדבריה, "ההורים לא מסכימים שאלך לבית הספר, עכשיו זה מרגיש יותר קרוב אלינו וזה הרבה יותר מפחיד.

 

"רוב השכבה החליטה לא להגיע לבית הספר, נמשיך את הלמידה מרחוק. זה מאוד מבאס, אנחנו רוצים לחגוג מסיבת סיום ולא האמנו שהשנה האחרונה שלנו תיראה ככה. יש חשש שלא נצליח לעשות את ה'פרום' אם מצב הקורונה ימשיך להידרדר".

 לירז אהרוני ()
"יש חשש שלא נצליח לעשות את ה'פרום'". לירז אהרוני

מיתר עופרי, תלמידת י"ב בתיכון בויאר בירושלים, אמרה בהתייחסה לנושא כי "בתור שמיניסטית, בזמן הזה של השנה אנחנו לא כל כך לומדים. לבית הספר יצא לי להגיע פעמיים לפני מבחנים, ואנחנו נדרשים להגיע עם מסכה ולמדוד חום ומשתדלים כמה שאפשר לשמור על שני מטר.

 

"זה נראה לי קצת לא אנושי ההנחיה של לשמור על שני מטר. ברוב בתי הספר בישראל יש 40 ילדים בכיתה וזה קצת הזוי שהם מבקשים לשמור על שני מטר כשביום יום זה לא מתאפשר. זה מאוד קשה להיות עם מסכה כל היום, זה מרגיש שזה חונק אותי, במיוחד בחום של ישראל, שזה בלתי נסבל לפעמים".

מיתר עופרי ()
"זה נראה לי קצת לא אנושי". מיתר עופרי

עופרי אמרה עוד: "הצוותים משתדלים לקיים את הכללים. אני בטוחה שרוב המורים, שהם מבוגרים, מתקשים להיות עם מסכה כל היום. זה מציק, אבל אין ברירה אחרת. אני חוששת כבר להגיע לבית הספר כי אפשר לדעת מאיפה זה יבוא. זה כמו פצצה שנוחתת עליך ועכשיו זה מרגיש קרוב אלינו מאי פעם.

 

"בשבוע הקרוב יש לי שתי מתכונות ואני מוותרת עליהן כי אני לא רוצה לקחת את הסיכון שאני אדבק ממישהו. הגענו למצב שאני מרגישה שמנהלים איתנו מלחמת התשה. אני צריכה לבחור בין להגיע לבית הספר לבין לקבל תעודת בגרות. אמרתי לרכזת שלי שאני לא מסוגלת לבוא למתכונת כי אני נורא חוששת, והיא אמרה שאין לה מה לעשות עם זה כי זו לא החלטה שלה".

 

"היינו הראשונים להיות בבידוד" 

שקד יעקב, דוברת מועצת התלמידים והנוער הארצית ותלמידת כיתה י"ב בתיכון עירוני ה' במודיעין, אמרה: "בבית הספר אצלנו אנחנו מקפידים מאוד על המסכות ועל הכללים שכוללים ריחוק חברתי ולא מעבירים ציוד מאחד לשני. אנחנו עוד בטראומה מההתפרצות הקודמת. התגלו בבית הספר הרבה מקרים והיינו הראשונים להיות בבידוד. כשאנחנו רואים את המקרה בגימנסיה, אנחנו עוד יותר חוששים.

 

"בהתחלה נורא חששתי להגיע לבית הספר כי כבר הרבה זמן לא הייתי והתרגלתי ללמידה המקוונת, אבל ראינו שאפשר לשמור על ההנחיות למרות שזה היה נשמע דמיוני ומופרך וסף החרדה ירד וראינו שכולנו באותה סירה ולכולנו זה קשה, גם לתלמידים וגם למורים".

 

יעקב הוסיפה: "מגיעות אליי תלונות מתלמידים, אני שומעת הרבה תלונות על עטיית המסכות. תלמידה התקשרה אליי היום ואמרה שהייתה מתכונת והיא הייתה צריכה לשבת בכיתה עם מסכה בחום אימים. בחלק מהכיתות אין מזגן, ולשבת ככה, כשכולם מפחדים מהקורונה, גורם לזה שאי אפשר להתרכז במבחן. החרדה בקרב התלמידים היא הרבה יותר גדולה".

שקד יעקב ()
"הרבה תלונות על המסכות". שקד יעקב

תלמידי מקיף ג' בבאר שבע גילו אתמול כי תלמידי שכבת ז' נשלחו לבידוד מניעתי, לאחר שהורי תלמידה התגלו כחיוביים לנגיף. תוצאות הבדיקות של התלמידה עצמה עדיין לא ידועות, אך שיחת היום בבתי הספר בעיר עסקה בבהלה ובחשש מהתפרצות.

 

רן שי, תלמיד מקיף רגר, אמר כי למיטב ידיעתו מרבית התלמידים מקיימים את ההנחיות. "ההנחיות של משרד הבריאות ומשרד החינוך הן חשובות וקריטיות לשמירה על בריאותם וביטחונם של בני הנוער והילדים", אמר שי, "אבל יש כאלה שעדיין ממעטים בחשיבות ההנחיות ומסכנים את האחראים.

 

"כמובן שזה קומץ, אך גם הקומץ הזה מסוכן ויש לשנות את היחס שלו להנחיות. אני מצפה ממשרד החינוך ומשרד הבריאות להשקיע יותר באמצעים חינוכיים להגברת השמירה על הנחיות ופחות בטיפול בעזרת עונשים או איומים. חינוך הוא המפתח להכול".

רן שי ()
"גם הקומץ הזה מסוכן". רן שי

יובל גודקר, יו"ר מועצת הנוער בבאר שבע ותלמידת מקיף רבין בעיר, מתארת תמונת מצב מדאיגה. "בהרבה בתי ספר כמעט ולא שומרים על ההנחיות, מלבד ניקיון וחיטוי השולחן", טוענת גודקר. "אצלנו לדוגמה, אנחנו נפגשים בבניין והמקום די צפוף, אז קשה לשמור על שני מטרים ויש די הרבה מגע. המסכות לגמרי לא רלוונטיות כי חם וגם ככה אנחנו צמודים אחד לשני.

 

"אני שמה מסכה כי אבא שלי מבוגר ואני מפחדת מאוד להדביק אותו, אבל לא כל התלמידים שמים מסכה בבתי הספר. אני וחבריי מקפידים מאוד על חיטוי אבל לא כולם עושים זאת. המורים לא ממש מעירים על מסכות וריחוק כי גם הם הולכים מאוד קרוב אל התלמידים. לא תמיד בודקים חום בבתי הספר ולא ממש בודקים את הצהרת הבריאות, לרוב אפילו לא לוקחים את הדף, וחבל על הנייר שהדפסנו.

 

"בהתחלה היו עושים את זה אבל עם הזמן זה התרופף. לא מעירים על מסכות ואנחנו די צריכים שיעירו לנו. יש כיתות שיש בהן 35 תלמידים וזה מאוד בעייתי לשמור על מרחק, וזה מפחיד".

יובל גודקר ()
"מפחדת מאוד להדביק את אבא". יובל גודקר

שילת נער ()
"אצלנו מאוד מקפידים על ההנחיות". שילת נער

שילת נער, סגנית יו"ר מועצת הנוער בבאר שבע ותלמידת י"א באולפנת אמי"ת, מעידה מנגד: "אצלנו מאוד מקפידים על ההנחיות. בכניסה בודקים שכולם מילאו את הצהרת הבריאות וגם הקפדה על המסכות למרות שרק בשיעורים אנחנו בלי. מקפידים על ריחוק חברתי ומשתדלים לשמור על ההנחיות".

 

לדבריה, אירועי ההדבקות האחרונים בבתי הספר גרמו לכולם להגביר את ההקפדה על ההנחיות: "אותי הלחיץ מאוד כששמעתי על מה שקורה בתיכונים. בשבוע האחרון במיוחד היה לחץ גם בקרב התלמידים וגם בקרב המורים, כולם פתאום מקפידים יותר על היגיינה ועל הריחוק. יש מן תחושה של לחץ שיכול להיות שתהיה התפרצות שנייה".

 

 

תלמידה בחטיבת ביניים באזור נתניה סיפרה על התרופפות עצומה בבית הספר שלה: "אם להיות כנה, אין כל הקפדה על חבישת המסכות בבית הספר. אולי בשיעורים בכיתות מקפידים יותר כאשר מורים מבקשים. אבל כשהם לא שמים לב - התלמידים מורידים".

 

התלמידה הוסיפה כי לא קל ללמוד עם מסכות על הפנים ולשמור מרחק מהחברים: "בגיל שלנו, ההרגל להיות בקרבה פיזית אחד לשני. אי אפשר באמת לא להתקרב, זה קשה במיוחד בהתחשב בעובדה שאנחנו מגובשים ושכולם חברים טובים של כולם".

 

ומה קורה כשכבר מבקשים מהתלמידים לשים מסכות? הנערה מעידה כי "אנחנו לא שמים את המסכה על הפה והאף אלא רק על האוזניים, בלי לסדר את זה כמו שצריך, והמורים מקבלים את זה. גם המורים עצמם לא מקפידים על חבישת מסכות".

 

הדבקות ובידודים  

בינתיים, אמש דווח על מקרים לא מעטים של נדבקים בקורונה בבתי ספר, גנים ומוסדות אחרים. בירושלים ילד בגן בשכונת קטמון, שאביו מורה בגימנסיה העברית, נדבק בנגיף. ילדי הגן והצוות ייכנסו לבידוד בעקבות זאת. עיריית מודיעין-מכבים-רעות הודיעה כי 13 נערים תושבי העיר, שמשחקים בקבוצת הנוער של בית"ר ירושלים, היו במגע במהלך אימון עם נער שנדבק בנגיף. גם הם ייכנסו לבידוד.

 

בעקבות מקרי ההדבקה האחרונים במוסדות הלימוד, פרסם משרד הבריאות נוהל חדש המתייחס למקרה שבו מאובחנים תלמידים במוסד לימודי כחולים בנגיף הקורונה. על-פי הנוהל, במקרה שיש יותר משלושה תלמידים שחלו בקורונה במוסד, גם אם שלושתם מאותה כיתה - יש להעדיף לסגור את המוסד כולו. בנוהל נכתב עוד כי "במקרה שיש במוסד שלושה חולים או פחות, אך הם מפוזרים במספר כיתות או לחלופין מדובר על מורה שמלמד בכמה כיתות, יש להעדיף סגירה של המוסד או של שכבת גיל שלמה".

 

תלמידת כיתה י"ד בסמינר הרב וולף בבני ברק, תושבת פתח תקווה, אובחנה כחיובית לקורונה. כ-20 מתלמידות כיתתה ועוד מספר אנשי צוות נכנסו לבידוד. עיריית בת ים הודיעה כי עובדת במועדונית של הרווחה הפועלת בעיר נדבקה בנגיף. כתוצאה מכך הוכנסו לבידוד כל 13 ילדי המועדונית וכן חמישה אנשי צוות.

 

בגימנסיה הרצליה הוחלט כי לאור ריבוי מקרי ההידבקות בבתי ספר אחרים, הלימודים לא יתקיימו במתכונת הרגילה אלא בחצאי כיתות. שכבות ז' עד י' יגיעו ללימודים במשך יומיים בשבוע.

 

באחד מבתי הספר בבאר שבע נכנסו 175 תלמידים בכיתה ז' ו-13 עובדי הוראה לבידוד מניעתי עד 9 בחודש, מחשש שאחת התלמידות נדבקה בקורונה. בבית ספר אחר בעיר נכנסו 32 תלמידי כיתה ב', שלושה אנשי צוות ועוד 30 ילדי גן לבידוד מניעתי עד 9 בחודש גם כן, מחשש שאחת מאנשי הצוות נדבקה בנגיף.


פורסם לראשונה 31/05/2020 23:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים