שטייניץ: 30% אנרגיית שמש, 0% פחם ב-2030
שר האנרגיה הציג את תוכניתו לעלייה בשימוש באנרגיות מתחדשות: "מדובר בהשקעה של מעל 80 מיליארד שקל בעשר השנים הקרובות. זה מנוע כלכלי אדיר, שייצר המון מקומות עבודה, ויוריד את זיהום האוויר"
כשנושא צמצום זיהום האוויר על רקע משבר הקורונה נמצא על סדר היום, הצהיר הבוקר (יום ב') שר האנרגיה יובל שטייניץ כי בשנת 2030 - 30% מהחשמל בישראל ייוצר באנרגיית השמש ו-0% באמצעות פחם.
במסיבת עיתונאים שנערכה בתל אביב, שכותרתה "יעד אנרגיות מתחדשות לשנת 2030 כחלק מתוכנית 100 הימים לפתיחת הקדנציה השנייה", אמר השר שטייניץ כי "את המחצית הראשונה של הפחם החלפנו בגז טבעי, ואת המחצית הבאה באנרגיה סולארית". הוא הוסיף לגבי האנרגיות המתחדשות: "אנחנו מדברים על הכפלה של פי 6 בעשר שנים. זו משימה לא פשוטה בכלל. אנחנו מדברים על הכפלה של מה שקיים היום במדינת ישראל. זה המהלך התשתיתי, אולי, הכי גדול במדינת ישראל".
הוא אמר כי עמידה ביעד הזה תהפוך את ישראל לאחת המדינות המובילות בעולם בתחום יצור אנרגיה מהשמש. "תוך 10 שנים אנחנו נצטרך להקים מתקני אנרגית שמש ואגירת חשמל בהיקף ששווה לכל תחנות הכוח", אמר השר שטייניץ. "אנחנו נקים את אותו ההיקף רק בשמש, פלוס אגירה. מדובר בהשקעה של מעל 80 מיליארד שקל בעשר השנים הקרובות. זה מנוע כלכלי אדיר, שייצר המון מקומות עבודה, ויוריד את זיהום האוויר".
שר האנרגיה דיבר גם על הצורך בלצמצם את זיהום האוויר: "יש פה אתגר ענק מבחינת זיהום האוויר - תועלת דרמטית. מבחינת הפחתת גזי החממה - זה דבר משמעותי ביותר. מבחינת כלכלית - זה יהיה אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים בישראל. יש פה המון מקום לחדשנות, ליזמות. נקים עשרות אלפי פאנלים סולארים. זה מהלך ענק שישנה את מדינת ישראל וייתרום תרומה סביבתית וכלכלית. העובדה שאחנו מתכננים כמות כזו גדולה, פירושה שנוכל לצמצם את תחנות הכוח הקונבנציונליות, של גז. אנחנו עושים את זה באחריות. בשום רגע נתון לא נגיע למצב שבגלל מזג האוויר לא יהיה חשמל בישראל".
על בעיות אגירת האנרגיה בימים מעוננים או בשעות החשיכה, הוא אמר: "אנחנו כן מתכננים שיהיה לנו היקף אגירה, ונוכל להסתמך על זה. ללא אגירה התוכנית לא תוכל להתאפשר. הרוב המכריע של האנרגיה תגיע מהמגזר הפרטי - ההשקעה ברשת תבוצע על ידי חברת החשמל, וכל הייצור ותוספת האגירה תיוצר על ידי הסקטור הפרטי".
במסיבת העיתונאים השתתף גם מנכ"ל משרד האנרגיה, אודי אדירי, שאמר: "אנחנו רוצים לממש את כל הפוטנציאל. גם בגגות, מאגרי מים, קרקעות. עבור כך אנחנו צריכים לפעול. לאפשר מייזמים בקרקעות, להמשיך את הפטור מהיתר בניה. אנחנו מאוד רוצים לקדם דו-שימוש בקרקע".
יו"ר רשות החשמל, אסף אילת, הוסיף: "מבחינת כמות ההשקעות במשק - עשרות רבות של מיליארדי שקלים. מדובר בהשקעות של עשרות חברות קטנות. זו בשורה למשק. ביחס לכל תחום אחר ההשפעות במשק לא צפויות לרדת".