הפנים מאחורי מפות הסיפוח: "מתעלמים מאיתנו והשעון דופק"
סיפוח שטחי יהודה ושומרון, מעורר דאגה רבה בקרב התושבים המתגוררים בהתנחלויות הצפויות להפוך למובלעות מבודדות בתוך שטחי הריבונות הפלסטינית. שושי מעטרת טענה כי מדובר ב"גזר דין מוות ליישובים". יהודה מכרמי צור הוסיף: "במצב כזה אין ליישוב שום עתיד התפתחותי"
החלת הריבונות הישראלית על שטחי יהודה ושומרון היא לכאורה משאלת ליבם של מרבית המתנחלים המתגוררים בשטחים הללו, אולם בפועל עוד מוקדם לחגיגות. הסיפוח, שצפוי להתחיל ב-1 ביולי, מעורר התנגדות עזה בקרב התושבים שגרים ב-19 היישובים שצפויים להישאר מבודדים כשמסביבם שטחי המדינה הפלסטינית, כך לפי תוכנית טראמפ.
סוגיית המובלעות היא אחת הבעיות הכי בוערות בקרב הנהגת המתנחלים. לטענתם, ניתוק היישובים כשרק כביש גישה צר מוביל אליהם פוגע הן בביטחון האזרחים והן באפשרות של אותם יישובים להתפתח ואף להמשיך להתקיים.
רשימת היישובים שיהפכו למובלעת, בהם מתגוררים למעלה כ-20 אלף תושבים, כוללת את חרמש, מבוא דותן, אלון מורה, איתמר, ברכה, יצהר, עטרת, כרמי צור, עתניאל, מבואות יריחו, ועוד.
התושבים המודאגים המתגוררים באותם יישובים מספרים על החששות מפני האפשרות של החלת תוכנית הסיפוח כפי שהיא מוצגת כעת. "על פי התוכנית כל השטחים מסביב ליישוב שלי יהיו מיועדים לרשות הפלסטינית", מסביר יהודה ולד, תושב כרמי צור. "במצב הזה למקום אין שום עתיד התפתחותי. זה בעצם הופך להיות סוג של גטו בתוך המדינה הפלסטינית. כך, למשל, כל הכביש שמחבר אותנו ליישובי הר חברון ודרום הארץ יבוטל ולנו תישאר רק פנייה שמאלה לכיוון אל-ערוב - בית אומר, דרך גוש עציון ועד לירושלים. נסיעה כזו תהפוך לרולטה".
גם שושי צוברי, תושבת ותיקה מהיישוב עטרת, חוששת מהרגע שבו תצטרך לעבור בשטחי המדינה הפלסטינית בדרך לעבודה. "אני 25 שנה עובדת בפסגות ונוסעת על הכביש שמחבר את עטרת לציר 60, ופתאום אני מגלה במפות שזה הופך להיות מדינה פלסטינית", מספרת צוברי, "זו תחושה קשה וחוסר ביטחון. ראש הממשלה אמר שאף יהודי לא יפונה, אבל המהלך שלו ליצירת מובלעות הוא פינוי שקט ודין מוות ליישובים בחבל ארץ פורח".
רעות צימרמן, המתגוררת ביישוב נגוהות שבהר חברון, מתארת תחושות דומות. "מיום ליום תוכנית טראמפ הולכת ומתבררת כמסוכנת מאוד להתיישבות", היא אומרת בזעם, "תוכנית כזו מקבעת וחונקת אותנו ואנחנו מקווים שהיא תיגנז".
ישראל גנץ, ראש מועצת בנימין, מסביר מדוע לטענתו תוכנית המאה מהווה סיכון ממשי למדינת ישראל. "במצב כזה של חוסר התחשבות בהתיישבות היהודית אנו מוותרים על הריבונות", הצהיר גנץ והוסיף: "עד לא מזמן ראש הממשלה שיתף אותנו בנעשה וכעת הוא בוחר לפעול באופן שונה, וזה סימן מדאיג. אם לא נראה שינוי לא תהיה לנו ברירה אלא להתנגד לתוכנית ולהילחם בה. אני מצפה מראש הממשלה להביא לצדק היסטורי של ריבונות ישראל בלב הארץ".