הסקר שחושף: 2־3 אחוזים מהאוכלוסייה בישראל כבר נדבקו בקורונה
מחקר מיוחד שנערך בשיתוף אוניברסיטת תל־אביב גילה: בין 200 ל־300 אלף איש בארץ נחשפו לנגיף. פרופ' דני כהן, שערך את הסקר: "הממצאים מצביעים על כך שהסגר עשה את העבודה"
קיווינו לחסינות עדר? מתברר שהיא עדיין רחוקה: סקר נוגדנים ראשון מסוגו של משרד הבריאות, הצוות לטיפול במגפות ואוניברסיטת תל־אביב מצביע על כך שרק 2־3 אחוזים מהאוכלוסייה, בין 200 ל־300 אלף איש בישראל, כבר נדבקו בנגיף הקורונה.
משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
המחקר המשותף נועד לתת למשרד הבריאות מידע שיסייע בניהול המגפה. הוא הסתמך לראשונה על בדיקות דם בהם חיפשו נוגדנים מסוג IGG, המעידים על תגובה של המערכת החיסונית של הגוף למפגש עם הנגיף. תגובה כזו מתפתחת בדרך כלל שבועיים־שלושה מיום החשיפה, והיא מופיעה גם אצל אנשים שנחשפו לנגיף ולא פיתחו את תסמיני המחלה.
לצורך כך נעשה שימוש בדגימות דם אנונימיות של 1,700 איש מכל הארץ ובכל קבוצות הגיל, אשר נלקחו לצרכים אחרים בבנק הנסיובים המרכזי של ישראל במרכז לבקרת מחלות ומתורמי דם בשירותי הדם של מד"א. הבדיקות נלקחו בחודשים מארס ואפריל, ומשקפות את מצב החשיפה לנגיף בשבועות שקדמו להן.
מניתוח הבדיקות עולה כי טווח האנשים שנחשפו לנגיף הוא בין 2 ל־3 אחוזים. כלומר, כ־200 עד 270 אלף תושבים פגשו את הנגיף בצורה קלה, שעוררה את מערכת החיסון לתגובה. הימצאות הנוגדנים הייתה קצת יותר גבוהה בקבוצת הגיל 40־60, ונמוכה יותר בקבוצת הגיל 0־19. נתון נוסף שהתגלה הוא שכיחות גבוהה יותר של נוגדנים כאלה בגברים לעומת נשים. שיעור בעלי הנוגדנים לקורונה היה גבוה יותר בירושלים ובתל־אביב בהשוואה לחיפה.
"אם מדברים על 17,000 מקרים מאומתים של קורונה שנרשמו עד היום, הסקר שלנו מעלה שעל כל מקרה מאומת יש בישראל בין 11 ל־16 מקרים נוספים שלא התגלו", אומר פרופ' דני כהן, ראש בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת תל־אביב, וחבר הצט"ם, שערך את הסקר. "הממצאים מצביעים על כך שהסגר עשה את העבודה, ורק אחוזים בודדים באוכלוסייה נחשפו לנגיף. לכן, מדובר בממצא שרחוק מאוד־מאוד מהמצב המבוקש של חסינות עדר".
בדיקות קורונה
צילום: רויטרס
מומלצים