שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, EPA

מחאה עולמית: "לא יכולים לנשום"

לא רק בארה"ב יוצאים לרחובות בעקבות מותו של ג'ורג' פלויד. ברחבי העולם מוחים על האלימות המשטרתית והיחס לשחורים. הקריאה "אני לא יכול לנשום" - מילותיו האחרונות של העצור השחור - נשמעת באירופה, ברזיל ואוסטרליה. האיחוד האירופי בגינוי חריף: "מזועזעים מהמוות של פלויד". מנהיגת הונג קונג תוקפת את "הצביעות" האמריקנית

 

שוטרים נדרסו במהומות במדינת ניו יורק

שוטרים נדרסו במהומות במדינת ניו יורק

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שר החוץ של האיחוד האירופי ג'וזפ בורל אמר היום שבאיחוד "מזועזעים" ממותו של העצור השחור ג'ורג' פלויד. שר החוץ של האיחוד הוסיף שהשוטר שדרך על העצור השחור מסמל את השימוש המוגזם בכוח והזהיר מהתופעה.

 

המהומות הלילה בארה"ב: אש בהוליווד, שוטרים נפצעו מירי

 

"כמו אנשים בארה"ב אנחנו הזדעזענו ונחרדנו ממותו של ג'ורג' פלויד. כל חברה חייבת להיות דרוכה לנוכח שימוש מוגזם בכוח", אמר בורל. "אנחנו מגנים גזענות מכל סוג ומאמינים ביכולת של האמריקנים להתאחד ולרפא את האומה".

ג'ורג' פלויד הפגנה מחאה עולמית אמסטרדם הולנד (צילום: MCT)
ההפגנה באמסטרדם(צילום: MCT)

ג'ורג' פלויד הפגנה מחאה עולמית אמסטרדם הולנד (צילום: MCT)
(צילום: MCT)
 

בורל אמר את הדברים בזמן שהביקורת העולמית על ארה"ב גוברת, והמחאה בערים ברחבי העולם מתרחבת. בשעה שבארה"ב סופרים שבעה לילות של הפגנות במחאה על האלימות המשטרתית נגד שחורים, בעולם נמשכות הפגנות ההזדהות עם המפגינים האמריקנים. בנוסף מנסים המפגינים לעורר מודעות לאלימות המשטרתית ולאפלייה נגד מיעוטים.

 

ההפגנות הגדולות ביותר התקיימו באוסטרליה ובניו זילנד. גם בערים הגדולות באירופה, ובברזיל, מחו על מותו של העצור השחור במינסוטה. בכל ההפגנות נשמעת קריאה דומה: "אני לא יכול לנשום", המילים שאמר פלויד שוב ושוב ברגעיו האחרונים.

ברזיל ריו דה ז'ניירו הפגנה מחאה עולמית ג'ורג' פלויד (צילום: AP)
ההפגנה בריו דה ז'ניירו(צילום: AP)

ברזיל ריו דה ז'ניירו הפגנה מחאה עולמית ג'ורג' פלויד (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

באוסטרליה הפגינו אלפים בעקבות מותו של פלויד. כ-3,000 איש צעדו מהייד פארק בסידני לבניין הפרלמנט של מדינת המחוז ניו סאות' וויילס, ומתכננים להמשיך לקונסוליה האמריקנית בעיר. כאלפיים מפגינים התאספו אתמול בעיר פרת' בחופה המערבי של אוסטרליה, וערכו הפגנת מחאה שקטה. הפגנות נוספות מתוכננות בערים נוספות באוסטרליה.

 

רבים בין המפגינים האוסטרלים ניצלו את ההזדמנות כדי לעורר מודעות למצוקתם של האבוריג'ינים באוסטרליה. "זו בעיה של כולם", אמרה קירה דרג'ין, אבוריג'ינית שהגיעה להפגנה. "כאישה שחורה נמאס לי לראות את האחים שלי נופלים. כאם שחורה אני חוששת לילד שלי. זה חייב להיפסק".

ג'ורג' פלויד הפגנה מחאה עולמית סידני אוסטרליה (צילום: EPA)
מפגינים בסידני(צילום: EPA)

ג'ורג' פלויד הפגנה מחאה עולמית סידני אוסטרליה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

"אנחנו כאן בגלל שהם לא", נכתב בשלט שבו הופיעו התמונות של ג'ורג' פלויד ודיוויד דונגב – צעיר בן 26 ממוצא אבוריג'יני שמת בכלא בסידני ב-2015, במהלך עימות עם חמישה סוהרים. כמו פלויד גם מילותיו האחרונות היו "אני לא יכול לנשום". על שלטים נוספים במחאה באוסטרליה נכתב בין השאר "השתיקה הלבנה היא אלימות" ואנחנו רואים אתכם, אנחנו שומעים אתכם, אנחנו עומדים לצדכם".

 

אתמול הפגינו אלפים בניו זילנד. ראש הממשלה ג'סינדה ארדרן אמרה שהיא "הזדעזעה" ממותו של פלויד, אך במקביל ציינה שהמפגינים שהתפרעו ברחובות עברו על הכללים. "אני חושבת שאני תומכת בכל מי שהזדעזע ממה שראינו. אני לא רוצה לעצור את ההפגנות השקטות, אבל יש כללים שצריכים להגן על האנשים", אמרה ראש הממשלה, והוסיפה שהיא מבינה את רגשות המפגינים.

ג'ורג' פלויד הפגנה מחאה עולמית סידני אוסטרליה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

ההפגנה הגדולה ביותר באירופה הייתה באמסטרדם. אלפים יצאו לרחובות ומחו על האלימות המשטרתית. פוליטיקאים וגורמים במערכת הבריאות מתחו ביקורת רבה על ראש העיר פמקה הלסמה, שלא מנעה מאלפים להתאסף במרכז העיר למרות כללי שמירת המרחק בימי הקורונה.

 

ראש העיר הודתה שהרשויות לא חזו שמספר המשתתפים יהיה גדול כל כך. "ראיתי איך ההתקהלויות האלה הופכות לאירועי ענק בברלין, לונדון וערים בארה"ב, אך לא היה לנו מושג שזה יהיה בהיקף כזה", אמרה ראש העיר אמסטרדם.

ג'ורג' פלויד דנמרק קופנהגן הפגנה מחאה עולמית (צילום: רויטרס)
מפגינים בקופנהגן(צילום: רויטרס)
 

בפריז התקיימה אתמול הפגנה שקטה מול שגרירות ארה"ב. המפגינים קראו לממשלת צרפת להתייחס בחומרה רבה לאלימות משטרתית והחזיקו שלטים שעליהם נכתב "הגזענות חונקת אותנו". הפגנות נוספות נערכו השבוע בברלין, קופנהגן, קרקוב, מונטריאול וגם בריו דה ז'ניירו בברזיל. בלונדון פרצו עימותים בין המפגינים לשוטרים.

 

גם באפריקה גוברת הביקורת על האלימות המשטרתית בארה"ב. "לא ייתכן שבמאה ה-21, ארה"ב, המעוז הגדול של הדמוקרטיה, ממשיכה להיאבק עם בעיה של גזענות שיטתית", אמר נאנה אקופו-אדו, נשיא גאנה. הוא אמר ששחורים ברחבי העולם מזועזעים ומוטרדים מהאירוע.  

ג'ורג' פלויד ברלין גרמניה הפגנה מחאה עולמית (צילום: gettyimages)
ההפגנה בברלין(צילום: gettyimages)

ג'ורג' פלויד הפגנה מחאה עולמית לונדון בריטניה (צילום: gettyimages)
עימותים בלונדון(צילום: gettyimages)

ג'ורג' פלויד הפגנה מחאה עולמית לונדון בריטניה (צילום: gettyimages)
ג'ורג' פלויד הפגנה מחאה עולמית לונדון בריטניה(צילום: gettyimages)

ג'ורג' פלויד הפגנה מחאה עולמית לונדון בריטניה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ג'יידון סאנצ'ו תומך בג'ורג' פלויד (צילום: גטי אימג'ס)
גם בליגה הגרמנית. שחקן דוטרמונד במחווה לפלויד(צילום: גטי אימג'ס)

מנהיג האופוזיציה בקניה וראש הממשלה לשעבר, פיניסטר ראליה אודינגה, קרא להתפלל למען ארה"ב כדי "שיהיה צדק וחופש לכל בני האדם שקוראים לאמריקה המולדת שלהם". הוא התייחס גם לבעיות ביבשת, ואמר שמצב שבו בני אדם נשפטים על סמך האישיות שלהם – ולא על סמך צבע עורם – "הוא חלום שגם אפריקה חייבת לאזרחיה".

 

שר האוצר של דרום אפריקה, טיטו מבווני, נזכר שהוביל הפגנה קטנה מחוץ לשגרירות ארה"ב לפני כמה שנים בעקבות "הרג שיטתי" של שחורים. מובווני סיפר שהשגריר באותה תקופה, פטריק גספרד, "הזמין אותי למשרד ואמר: 'מה שאתם רואים זה כלום, זה הרבה יותר גרוע'".

 

ג'ורג' פלויד הפגנה מחאה עולמית פריז צרפת (צילום: AFP)
ההפגנה מול שגרירות ארה"ב בפריז(צילום: AFP)

היו מנהיגים שראו את המהומות בארה"ב כהזדמנות להצביע על "הצביעות" האמריקנית, ועל היחס של ארה"ב להפגנות שמתרחשות במקומות אחרים. קארי לאם, המנהיגה הפרו-סינית של הונג קונג, האשימה את ארה"ב במוסר כפול. בסוף החודש שעבר, נזכיר, אישרה סין חוק ביטחון לאומי שמעורר דאגה גדולה בארה"ב –ולפי החשש מסכן את האוטונומיה של הונג קונג.

 

"הם מתייחסים לביטחון הלאומי של המדינה שלהם מאוד ברצינות, אבל כשמדובר בביטחון של המדינה שלנו, ובמיוחד במצב בהונג קונג, הם מסתכלים על המצב עם משקפיים בצבע מסוים. בארה"ב, אנחנו רואים איך הממשלות המקומיות מתמודדות עם המהומות, בהשוואה לעמדה שהם אימצו כשבערך אותן מהומות פרצו בסין בשנה שעברה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים