שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי

בתי ספר לא מחכים למשרד החינוך: "החלטנו לא להישמע להנחתות מטופשות"

התפרצות הקורונה במערכת החינוך הובילה בתי ספר לפעול בניגוד להנחיות: "מתייחסים בביקורתיות להנחתות מלמעלה". ארגוני המורים והמנהלים העל-יסודיים דורשים למידה מרחוק: "מורים הם לא שוטרים". למרות שאדלשטיין המליץ על סגירת תיכונים בי-ם, אצל רה"מ הוחלט לא לסגור באף עיר

התפרצות הקורונה במערכת החינוך: כ-5,000 תלמידים ומורים הוכנסו לבידוד, 36 בתי ספר נסגרו - ובשלב זה במשרד החינוך מתנגדים לסגירת החטיבות והתיכונים. שר החינוך יואב גלנט אמר היום (שלישי) כי "זו תהיה פגיעה חסרת אחריות בתלמידים, בהורים ובמורים", אך כמה בתי ספר החליטו  שלא לחכות - והחזירו את מתווה הלמידה מרחוק על דעת עצמם. ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים הערב התייעצות והערכת מצב בנושא - שבה הוחלט להשאיר את המצב כמו שהוא ולא לסגור את בתי הספר.

 

ביממה האחרונה אובחנו שמונה נדבקים נוספים במערכת החינוך, ובסך הכל ישנם 225 חולים - מרביתם מהגימנסיה העברית בירושלים. שר הבריאות יולי אדלשטיין תומך בסגירת החטיבות והתיכונים בירושלים בלבד, בניגוד לעמדת מנכ"ל משרדו שתומך בחזרה ללמידה מרחוק. ארגוני המורים והמנהלים העל-יסודיים דרשו היום לחזור ללמידה מרחוק, ובוועדת החינוך של הכנסת קראו חלק מהמשתתפים לאפשר לרשויות המקומיות ולבתי הספר להחליט באופן עצמאי כיצד יתקיימו הלימודים.

 

 

מקיף ו' באר שבע (צילום: חיים הורנשטיין )
מקיף ו' באר שבע מפונה מתלמידים לאחר שאובחן חולה קורונה(צילום: חיים הורנשטיין )

יולי אדלשטיין בטקס חילופי השרים במשרד הבריאות (צילום: דוברות משרד הבריאות)
אלדשטיין והמנכ"ל בר סימן טוב. עמדות מנוגדות(צילום: דוברות משרד הבריאות)

 

 

נגיף הקורונה - כל העדכונים, ההנחיות והסיפורים ב-ynet

 

כך למשל, ראש העיר גבעתיים, רן קוניק, הנחה את מנהלי התיכונים לקבוע בעצמם כיצד יתקיימו הלימודים בבית ספרם. כמו כן, קריית החינוך דרור שבשרון החליטה על חזרה ללמידה מרחוק במקביל ללמידה בבית הספר בקבוצות של 20 תלמידים. במכתב להורים נמסר כי החל ממחר כל תלמיד ילמד בין יומיים לשלושה בבית הספר, ובשאר הימים ישתתף בלמידה מרחוק. בקריית החינוך לומדים כ-2,600 תלמידים.

 

בנוסף, בתי הספר התיכוניים של רשת ברנקו וייס עברו גם הם לשילוב של הוראה מרחוק ולמידה בכיתה. מנכ"לית רשת בתי הספר, סיגל מורן, אמרה כי "המתווה של משרד החינוך אינו ישים. התפרצות הקורונה בבתי הספר לא מפתיעה". לדבריה, "לא ניתן לשמור על מרחק בכיתות של 40-30 תלמידים. המורים צריכים ללמד, לא להיות שוטרים ולהקפיד על מסכות ושמירת מרחק. עברנו לשילוב של למידה מרחוק ולמידה בכיתה כדי לשמור על ריחוק לצד למידה".

 

במכתב שנשלח להורים בבית הספר "מיתרים" של רשת ברנקו וייס נמסר כי "הלימודים יתקיימו בקבוצות של עד 20 תלמידים. כל תלמיד בשכבות ז'-י' ילמד שלושה ימים בבית הספר ושלושה ימים בבית באמצעות משימות לימודיות שוטפות. השינוי יאפשר למידה ללא מסכות בכיתות, כי התלמידים יישבו במרחק הנדרש אחד מהשני. חובת עטיית המסכות תהיה בהפסקות, במרחב הציבורי ובהסעות".

יואב גלנט (צילום: לע
"חייבים להמשיך ולהיות עם אצבע על הדופק". שר החינוך גלנט(צילום: לע"מ )

בגימנסיה העברית בירושלים נשלחו תלמידים לבידוד מחשש להדבקה בקורונה (צילום: אלכס גמבורג)
"ראינו מה קרה בירושלים". הגימנסיה העברית ברחביה(צילום: אלכס גמבורג)

גם הנהלת תיכון עירוני א' שבתל אביב החליטה להעביר את התלמידים בחטיבות הביניים ללמידה מרחוק ממחר ועד לסוף השבוע הקרוב. בגימנסיה הרצליה בתל אביב החליט המנהל, פרופ' זאב דגני, לחלק את הכיתות לשתיים כך שקבוצה אחת תלמד בבוקר והקבוצה השנייה בצהריים. "בלתי אפשרי ללמוד עם מסכות", אמר. "קיבלנו החלטה מהירה לא להישמע להנחתות מטופשות מלמעלה. חייבים להתייחס בביקורתיות להנחתות".

 

בתיכון שער הנגב הוחלט כי תלמידי י"א-י"ב והחינוך המיוחד ימשיכו ללמוד כרגיל, ותלמידי כיתות ז'-י' יחזרו ללמידה מרחוק עד לסוף השבוע. ביום ראשון תפורסם מערכת שמטרתה הקטנת מספר התלמידים בכיתה.

 

 

לצד זאת, ברקע התפרצות הקורונה בכמה בתי ספר בבאר שבע, החליטו מרבית ההורים במקיף ז' בעיר שלא לשלוח את ילדיהם לבית הספר. "ההחלטה התקבלה לאור ריבוי ההידבקויות בבתי הספר בארץ ובבאר שבע בפרט", אמרו ההורים. "הורה שבכל זאת מעוניין לשלוח את ילדו לבית הספר, מובן שזו זכותו".

 

נציין כי במקיף ז' לא אובחנו כלל חולי קורונה, אך יו"ר ועדת ההורים כרמית זיני טענה כי "אנחנו לא רוצים להיות בסרט של מקיף ו'". לדבריה, "אם תלמידים לא יגיעו, לא יהיה מנוס מלחזור ללמידה מרחוק. אני מאמינה שתהיה היענות ושהרבה הורים לא ישלחו את הילדים. אנחנו חוששים במיוחד לאור מה שקרה בירושלים. הרשויות ומשרדי הממשלה לא מגיבים מהר למציאות ומסכנים את הילדים שלנו".

 

יו"ר הנהגת ההורים בבאר שבע, אבנר ביטון, התנגד להחלטה והדגיש: "צריך לתת פיתרון לכל ההורים ולא לחלק, כדי שלא יהיה כאוס. ילדים יסתובבו בקניונים ככה שהפתרון הוא שגוי. צריך להחזיר את כיתות ד'-י' ללמידה מרחוק, ובי"א-י"ב ללמד במתווה של קבוצות קטנות. משרד החינוך והבריאות נותנים הנחיות שאי אפשר לעמוד בהן".

 
 

  

שר החינוך, יואב גלנט, אמר מנגד כי "נתוני התחלואה שמשרד הבריאות מציג לא השתנו דרמטית ואין שום הצדקה להביא לסגירה של החטיבות והתיכונים. זו תהיה פגיעה חסרת אחריות בתלמידים, בהורים ובמורים. במקביל, אנחנו חייבים להמשיך ולהיות עם אצבע על הדופק, לקיים הערכות מצב שוטפות, לנקוט במדיניות מחמירה ובמשנה זהירות במטרה למנוע מקרי הידבקות נוספים. בכל מקום שבו מזוהה חולה מאומת, המוסד החינוכי נסגר".

 

בינתיים, בבית הספר הרב תחומי בחדרה אובחנה מורה כחולת קורונה. ככל הנראה היא נדבקה בשבוע שעבר מבת משפחתה שעובד בבית החולים הלל יפה בעיר. כעת נבדק אם התלמידה מכיתה ז' שאובחנה אתמול כחולה נדבקה מהמורה. אתמול הוחלט לסגור את בית הספר, שבו 2,200 תלמידים, ולקיים בדיקות למי שבא במגע עם התלמידה שנדבקה. עד כה נבדקו 350 תלמידים משכבה ז', כ-100 מורים ובני משפחתה של התלמידה.

 

"לא להיכנס למלכודת - חייבים לקחת צעד אחורה"

מוקדם יותר היום קראה ועדת החינוך של הכנסת למשרד החינוך לקבוע כבר כעת מה רף הנדבקים שיביא להחזרת הלמידה מרחוק. חלק ממשתתפי הוועדה ביקשו מנגד לאפשר לרשויות המקומיות ולבתי הספר להחליט עצמאית, בהתאם לנסיבות, על החזרת הלמידה המקוונת. בינתיים, במשרדי הבריאות והחינוך מתקיימים דיונים על למידה בקבוצות קטנות בבתי הספר העל-יסודיים - אך יו"ר ארגון המורים, רן ארז, התנגד וקרא "לקחת צעד אחורה".

מסיבת עיתונאים של ארגון המורים (צילום: מוטי קמחי)
"התלמידים לא ממושמעים, הם מתחבקים ומתנשקים". רן ארז(צילום: מוטי קמחי)

יו"ר ועדת החינוך, חבר הכנסת רם שפע, אמר כי "משרד החינוך צריך לקבוע כבר כעת מה יקרה אם הגל השני יחמיר וההתפרצות בבתי הספר תהיה יותר מדי גדולה. מה השלב שבו יחליטו לחזור ללמידה מרחוק? עלינו לדעת מתי מחליטים לסגור". שפע קרא גם הוא לתת אוטונומיה גדולה יותר לרשויות המקומיות ולבתי הספר.

 

סגנית המנהלת של המינהל הפדגוגי במשרד החינוך, אינה זלצמן, הדגישה בוועדה כי 85% מהתלמידים מגיעים לבתי הספר למרות החששות. "לא חייבנו הורים לשלוח ילדים לבית הספר", הוסיפה. "אנחנו במצב חירום, במשבר עולמי, ואם מישהו חושש להגיע לבית הספר - אנחנו לא מחייבים". לדבריה, ההנחיה בשלב זה היא שכאשר נדבק מורה או תלמיד יש לסגור את בית הספר ולאחר מכן לקבל החלטה בהתאם לממצאי החקירה האפידמיולוגית.

 

 

 

בניגוד לדיונים על האפשרות ללמידה בקבוצות קטנות, כמה משתתפים בוועדה קראו למשרד החינוך לחזור למתווה הלמידה מרחוק בחלק משכבות הגילאים. יו"ר התאגדות מנהלי בתי הספר העל יסודיים, מנשה לוי, אמר כי "הגיע הזמן לקבל החלטות אמיצות. תלמידי כיתות ז' עד י' צריכים ללמוד מרחוק. אי אפשר לאכוף את חבישת המסכות בשיעורים ובהפסקות, אי אפשר לנקות במהלך היום, אי אפשר לקיים הפסקות מדורגות ואי אפשר לשמור על מרחק של שני מטר. הוראות משרד החינוך לא ניתנות ליישום".

 

יו"ר ארגון המורים העל יסודיים, רן ארז, התנגד היום גם הוא ללמידה בקבוצות קטנות ותבע לחזור למתווה הלמידה מרחוק בבתי הספר העל יסודיים. "התלמידים אינם ממושמעים", אמר. "הם מתנשקים, מתחבקים ולא שומרים על היגיינה. במקום ללמד, המורים צריכים להיות שוטרים ולבקש מהם לשים מסכה ולא להוריד אותה. המגפה מרימה ראש, במקום שניכנס למלכודת חייבים ללכת צעד אחורה".

 

ארז הוסיף: "יש הורים שחוששים לשלוח את ילדיהם לבית הספר, ויש מורים שחוששים להגיע מכיוון שהם בקבוצת סיכון, או שהם חיים עם בני משפחה בקבוצת סיכון". הוא ציין גם כי ביקש ממשרד החינוך להיערך כבר כעת לתחילת שנת הלימודים הבאה ב-1 בספטמבר.

 

מוקדם יותר היום המליץ מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה לדלל את הנוכחות בכיתות הלימוד באמצעות שימוש בלמידה מרחוק. סקירת המרכז התמקדה בהתפרצות בגימנסיה העברית בירושלים, לאחר ש-173 בני אדם שקשורים בצורה זו או אחרת למוסד נדבקו בנגיף. 25 מהנדבקים האלה הם כלל לא תלמידים או מורים בבית הספר. מחברי הדו"ח ציינו כמה לקחים שניתן להפיק ממקרים קודמים ובכך לצמצם את הסבירות להתפרצויות חמורות נוספות.

 

איתמר אייכנר השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
מקיף ו' בבאר שבע
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים