חולי קורונה חדשים בעשרות יישובים; מניין הנפטרים - 290
משרד הבריאות הציג נתונים שלפיהם התגלו חולים חדשים ברחבי הארץ - חלקם מתגוררים ביישובים שבהם לא נרשם אף חולה בחודש מאי. היום אובחנו 72 חולים חדשים; 29 מונשמים. מאתמול בערב: חמישה בני אדם נפטרו
אם במחצית השנייה של השבוע שעבר התרכזו החולים החדשים ביישובים מעטים בלבד, משרד הבריאות מציג הערב (ג') תמונה מדאיגה בנוגע לשלושת הימים האחרונים, שלפיה התגלו חולים חדשים בעשרות יישובים ברחבי הארץ – חלקם כאלה שלא נרשם בהם אף חולה בחודש מאי.
בתי ספר לא מחכים: "החלטנו לא להישמע להנחתות מטופשות"
כמו כן, היום התגלו 72 חולים חדשים - 2,055 בסך הכול - ולמניין המתים נוספו חמישה מאמש. מספר הנפטרים עומד על 290. מספר החולים המונשמים עומד על 29. בנוסף, היום בוצעו 7,952 בדיקות לגילוי קורונה.
לפי נתוני משרד הבריאות, מיום ראשון התגלו 95 חולים בירושלים, 16 ברהט, 14 בתל אביב, 11 בחורה, 9 בבני ברק, 9 בבאר שבע, 7 באשדוד, 7 בבת ים, 5 בבית שמש, 5 בפתח תקווה, 4 בג'ת, 4 בביתר עילית, 4 בחולון, 4 בחדרה, 3 בערערה שבנגב, 2 בשדרות, 2 בראשון לציון, 2 בהרצליה, 2 בנתניה, 2 בכסיפה, 2 בצור הדסה, 1 במודיעין עילית, 1 בבאר יעקב, 1 באשקלון, 1 בדבוריה, 1 בקריית גת, 1 במזכרת בתיה, 1 בקריית אונו, 1 בלוד, 1 במבשרת ציון, 1 בדימונה, 1 באילת, 1 בנהריה, 1 בתל שבע, 1 באור עקיבא, 1 באריאל, 1 בשבט אבו רוקייק, 1 באליכין ו-1 באלעזר.
בנוסף ,אובחנו שלושה חולים במועצה האזורית גוש עציון, שלושה במטה יהודה, שלושה ביישובים בדואים שלא שייכים לאף רשות, אחד במטה בנימין, אחד בנווה מדבר ואחד במועצה האזורית גלבוע.
החשש מגל שני: האם יונהג סגר במשמרות?
בעוד שמומחים טוענים שהגל הראשון של מגפת הקורונה עוד לא הגיע לסיומו, מנגד נראה כי ההיערכות לגל הדבקה נרחב נוסף, ובכלל זה סגר, נדונים רבות בקהילה הרפואית-מדעית. ראש המרכז לחקר רשתות באוניברסיטת בר אילן, ד"ר ברוך ברזל ויו"ר פורום בריאות הציבור, פרופ' נדב דוידוביץ' התראיינו באולפן ynet על הסוגיה.
"ברור לכולם שגל שני הוא לא תרחיש דמיוני, ולכולם ברור שסגר הוא לא פתרון מספק. יש לצפות שלממשלה יהיה פתרון מתוחכם יותר לטיפול בגל השני, אם יבוא", אמר ד"ר ברזל. "עד שיהיה חיסון או פתרון רפואי יעיל, יש להכין תוכניות מגירה למגוון תרחישים, ביניהם גם גל הדבקה נרחב נוסף, אבל לא נראה שיש היערכות או מחשבה לקראת זה. בגל הראשון הקהילה המדעית הייתה מאוד מעורבת - עכשיו לא".
פרופ' דוידוביץ' הרחיב ואמר כי ישראל רחוקה ממצב של "חסינות עדר" וניטור מדויק של כמות החולים בישראל. "יש בישראל הרבה מאוד אנשים שהם א-סימפטומטיים. במצבים שבהם חוקרים צברי תחלואה, צריך לעשות בדיקות יותר נרחבות מאשר רק המגעים המיידיים. למעשה, האנשים הסימפטומטיים הם רק קצה הקרחון. בשביל זה אנחנו מקדמים עכשיו מוקדים נוספים כמו ניטור הווירוס בביוב כדי למפות אזורים נגועים".
פרופ' דוידוביץ' סבור כי הלקח משיא ההדבקה בנגיף הקורונה עוד לא נלמד בצמרת השלטון. "חשוב להבין איך ניתן לחיות בשגרת קורונה, איך מתמודדים עם אנשים בעלי מחלות רקע, לגבש אסטרטגיה כוללת ולהעמיד רשות עליונה לאשפוז ולסגור מעגלי בדיקות - נעשים בארץ דברים אבל לא בצורה מספקת. עכשיו יש לנו זמן, אנחנו נמצאים בתקופת הדבקות מעטות וזה מקנה לנו מרחב נשימה גדול. אני מאוד שמח שפתחו את בתי הספר, אבל עשו את זה למשל בצורה של כאילו הכול או כלום. או שאתה פותח את הכל או שאתה סוגר את הכול. צריכים ללמוד לעשות פתרונות הרבה יותר דיפרנציאליים".
הפתרון שמציע ד"ר ברזל להתמודדות עם סגר נוסף הוא לחלק את האוכלוסייה העובדת לשני חצאים ולעבוד בפורמט של שבוע-שבוע. "כמו הטבחים בצה"ל", הוא מסביר. "דבר ראשון, הפתרון הזה מאפשר פעילות חברתית רציפה, בנפח של 50%. ומבחינת הדבקה, אם מחלקים את האוכלוסייה לשניים יש חצי מהאנשים במרחב הציבורי, מה שחותך את קצב ההדבקה בהתאם. הדבר הזה חותך את קצב ההדבקה פי ארבע, זה דרמטי. זה בעצם מה שצריך כדי לנצח את הווירוס הזה. בנוסף, זה בערך הכי טוב שאפשר להשיג בלי להשבית כליל את המשק, בלי קריסה כלכלית אבל עם אותה רמת יעילות של סגר כולל. זה הישג חשוב".