שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, EPA

הפגנות ענק בארה"ב למרות העוצר, עוד כוחות בוושינגטון

ליל מחאה נוסף, כשהפעם ברוב המוקדים ההפגנות היו לא אלימות. אלפים מול הבית הלבן, טראמפ מעביר 1,600 חיילים לבירה: "הם בכוננות מוגברת". תקרית המסוקים הצבאיים שחגו מעל מפגינים בלילה הקודם תיחקר. סקר: 64% מהאמריקנים תומכים במחאה, 55% לא שבעי רצון מהנשיא

לילה שמיני ברציפות של מחאה בארה"ב: אלפי אמריקנים יצאו גם הלילה (בין שלישי לרביעי) לרחובות בערים ברחבי המדינה כדי למחות על מותו של העצור השחור ג'ורג' פלויד. בלילות הקודמים הידרדרו ההפגנות במוקדים רבים למהומות אלימות ולאירועי ביזה, ואף שהחשש מהתפרעויות גם הלילה היה גדול מאוד, לפי שעה לא דווח בארה"ב על אירועים אלימים בהיקף נרחב, ורוב רובן של ההפגנות עברו בשקט.

 

מהומות ג'ורג' פלויד – עדכונים אחרונים:

 

אחת ההפגנות הגדולות הלילה נערכה בבירה וושינגטון, סמוך מאוד לבית הלבן – באותו מקום שבו בלילה שעבר פונו מפגינים באמצעות רימוני הלם, רימוני עשן ופרשים, על מנת שהנשיא דונלד טראמפ יוכל לבקר בכנסייה סמוכה ולהצטלם עם תנ"ך בידו.

 

הפגנות בוושינגטון וניו יורק הלילה    (באדיבות רויטרס)

הפגנות בוושינגטון וניו יורק הלילה    (באדיבות רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  (צילום: AFP)
אלפים בהפגנה מול הבית הלבן(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  (צילום: AP)
(צילום: AP)

  (צילום: Getty Images)
(צילום: Getty Images)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  (צילום: Getty Images)
(צילום: Getty Images)

  (צילום: AP)
(צילום: AP)

  (צילום: AP)
(צילום: AP)
  (צילום: AFP)
התפללו עם המפגינים. הכמרים מחוץ לכנסייה ליד הבית הלבן שבה טראמפ ביקר אתמול(צילום: AFP)

אלפי מפגינים התאספו הלילה סמוך לגדרות שהוצבו בכניסה לפארק לפאייט, שממול לבית הלבן, כשמהצד השני שוטרים וחיילים רבים ששמרו שהם לא ייכנסו לפארק. הקהל צעק את שמו של ג'ורג' פלויד, שכזכור נחנק למוות בשבוע שעבר בידי שוטר לבן במיניאפוליס. השוטר הצמיד את ברכו לצווארו במשך שמונה דקות – למרות שפלויד התחנן שוב ושוב שאינו יכול לנשום.

 

בוז למפגין שטיפס על רמזור

המפגינים התאספו גם מול כנסיית סיינט ג'ון, אותה כנסייה שבה ביקר טראמפ בלילה הקודם. על האספלט שליד הכנסייה כתבו מפגינים סיסמאות כמו Black Lives Matter, אך בגיר מחיק ולא בספריי. מחוץ לכנסייה עמדו כמה כמרים שהתפללו יחד עם המפגינים וחילקו להם בקבוקי מים.

 

מפגין אחד שטיפס על רמזור והפיל תמרור ספג קריאות בוז. "זו לא הסיבה שאנחנו פה", אמר אחד המפגינים שם. העוצר הלילי בבירה נכנס לתוקף בשעה 20:00, ובשעה זו רבים החלו לעזוב את המקום, אך מאות נותרו שם.

  (צילום: AFP)
מפגין שטיפס על רמזור(צילום: AFP)

  (צילום: Getty Images)
שוטרים באנדרטת לינקולן(צילום: Getty Images)

  (צילום: Getty Images)
(צילום: Getty Images)
 

בצל המחאה השקטה בוושינגטון הבירה, הלילה הודיע הפנטגון כי העביר 1,600 חיילים לאזור. בפנטגון אמרו כי החיילים שהועברו לבסיסים באזור הבירה נמצאים ב"כוננות מוגברת", אך לא נפרסו בעיר וושינגטון עצמה. הכוחות, נמסר, "לא משתתפים בתמיכה בפעולות של הרשויות האזרחיות" בעיר. העברת הכוחות לאזור מגיעה לאחר האיום אתמול של טראמפ לשלוח את כוחות הצבא לערים על מנת "לשלוט על הרחובות". יודגש כי על פי החוק בארה"ב, כוחות הצבא הסדיר (לא כוחות המשמר הלאומי) לא יכולים לסייע בפעילויות אכיפת חוק בתוך ארה"ב, אלא אם הנשיא יפעיל חוק ישן משנת 1807, שמאפשר לו להשתמש בצבא כדי לדכא "אי-סדר חברתי".

 

חקירה לתקרית המסוקים הצבאיים

הבוקר דווח כי המשמר הלאומי חוקר את הפעולות שהובילו לשליחת כלי טיס לשמי הבירה בלילה שעבר, בין שני לשלישי. הללו חגו אז בגובה נמוך מעל בניינים ומעל קבוצות של מפגינים, במה שנראה כניסיון לפזרם. דובר מטעם הפנטגון מסר לרשת CNN כי מסוקים מסוג UH-72 נשלחו לאזור כדי "לספק תצפית עבור כוחות המשמר הלאומי בעת שביצעו פעולות במסגרת אי-הסדר האזרחי". לדברי הדובר, קולנול כריס מיטשל, המסוקים לא נשלחו לאזור כדי לסייע בפעולות אכיפת החוק עצמן.  

 

מלבד וושינגטון הבירה, עוצר הוטל הלילה בערים רבות ברחבי ארה"ב מחשש למהומות אלימות. בניו יורק, אלפים צעדו במנהטן ובברוקלין וצעקו סיסמאות כגון "אין צדק, אין שקט" ו"תאמרו את שמו, ג'ורג' פלויד". מאות שוטרים עם אלות וניידות משטרה עקבו אחריהם. בעיר, נזכיר, אירעו בלילה הקודם התפרעויות קשות, וחנויות רבות באזורים יוקרתיים כמו סוהו נבזזו.

  (צילום: רויטרס)
מניפים אגרופים מול מלון טראמפ הבינלאומי בניו יורק(צילום: רויטרס)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

  (צילום: רויטרס)
מתחבקים עם השוטרים בניו יורק(צילום: רויטרס)

  (צילום: AP)
בניו יורק(צילום: AP)

מושל ניו יורק אנדרו קואומו מתח אמש ביקורת קשה על משטרת העיר וראש העיר ביל דה בלזיו, בטענה שנכשלו במשימתם לשמור על הסדר. בעקבות המהומות בלילה הקודם, העוצר הלילי בניו יורק הוקדם מהשעה 23:00 ל-20:00, והוא יימשך לאורך השבוע. אך גם הלילה, עם כניסת העוצר לתוקף בניו יורק, מפגינים רבים נותרו בחוץ.

 

"משהו חייב להישבר, וזה לא הולך להיות אנחנו", אמר אוון קוטשר, שיחד עם מאות אחרים צעק את שמו של ג'ורג' פלויד מחוץ ל"ברקליס סנטר" שבברוקלין. "אנחנו פה בגלל שמשהו חייב להשתנות", הוא הוסיף. אלפי מפגינים התאספו גם מול גורד השחקים "מלון טראמפ הבינלאומי" שליד סנטרל פארק, ומתמונות משם נראו כורעים ברך.

 

לוס אנג'לס: ראש העיר ובכיר במשטרה כרעו ברך

עם רדת החשכה נראה שההפגנות בעיר החלו להסלים, אבל ב-CNN דיווחו כי הלילה נעצרו בינתיים רק 40 מפגינים בניו יורק, הרבה פחות מה-700 שנעצרו בלילה הקודם. בבוקר (שעון ישראל) דווח על כמה פצועים בתקרית ירי בברוקלין, אם כי לא ברור אם היא קשורה להפגנות. לפי ערוץ הטלוויזיה המקומי WABC, חשוד פתח באש לעבר אדם אחד לפחות, ונורה למוות על-ידי שוטרים שהגיבו לירי. לפי הדיווח, שני שוטרים נפצעו באורח קל.

  (צילום: EPA)
בכיר במשטרת לוס אנג'לס הצטרף למפגינים וכרע ברך(צילום: EPA)

  (צילום: TNS  )
גם ראש העיר אריק גרסטי(צילום: TNS )
מפגינים התאספו במספרים גדולים גם בלוס אנג'לס והפרו את העוצר שם. ראש העיר אריק גרסטי ובכיר במשטרה, קורי פלקה, נצפו מצטרפים למפגינים וכורעים עמם ברך.

 

ביוסטון שבטקסס נערכה צעדה ענקית, ולפי מארגני המחאה שם השתתפו בה 60,000 איש. יוסטון היא העיר שבה ג'ורג' פלויד גדל וגר רוב חייו, לפני שעבר למיניאפוליס שבמינסוטה, שם כאמור מצא את מותו. גופתו צפויה להיקבר ביוסטון בשבוע הבא. כמה מבני משפחתו התאספו הלילה במדרגות בניין העירייה, משם החלה הצעדה הענקית, והודו למפגינים. אחיו, טרנס, קרא להם להימנע מאלימות. הוא פנה לאלו שהתפרעו במחאות קודמות ואמר: "אתם מביישים את השמות של כולנו, לא רק את שמכם".

 

בכמה מוקדים המחאות כן הידרדרו לאלימות. לפי הרשויות בשרלוט שבצפון קרוליינה, קבוצה קטנה של מפגינים השליכה בקבוקים, זיקוקים ו"חומר כימי" כלשהו על השוטרים. "האלימות מסלימה ומציבה את השוטרים בסכנה", מסרו במשטרה המקומית. השוטרים הגיבו בירי גז מדמיע ובאמצעים אחרים לפיזור הפגנות.

 

בתו של ג'ורג' פלויד על כתפי כדורסלן העבר

הלילה התייצבה מול המצלמות גם בתו בת ה-6 של פלויד, ג'יאנה, יחד עם אמה שקראה לצדק עבור אביה של הילדה. האם, רוקסי וושינגטון, פרצה בבכי ואמרה שהיא רוצה שהעולם ידע כי בתה איבדה אב טוב שלעולם לא יזכה לראות את בתו מתבגרת. "אני רוצה שכולם ידעו שזה מה שהשוטרים הללו לקחו. בסופו של יום, הם יכולים לחזור הביתה למשפחות שלהם", אמרה האם במסיבת עיתונאים במיניאפוליס.

  (צילום: EPA)
"הוא לא יזכה לראות אותה מתבגרת ומתחתנת". ג'יאנה, בתו של ג'ורג' פלויד, עם אמה(צילום: EPA)

ג'יאנה, בתו הקטנה של ג'ורג' פלויד על כתפי כדורסלן העבר  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

"לג'יאנה אין אבא. הוא לעולם לא יראה אותה מתבגרת, מקבלת תואר. הוא לעולם לא יראה אותה מתחתנת", הוסיפה. "אני פה בשביל המתוקה שלי ואני פה בשביל ג'ורג', בגלל שאני רוצה צדק בשבילו. אני רוצה צדק בשבילו כי הוא היה טוב. לא משנה מה אנשים חושבים, הוא היה טוב".

 

ברך על הצוואר: 58 איבדו הכרה במיניאפוליס מ-2012

בני משפחתו של פלויד, נזכיר, כמו גם המפגינים, דורשים שהרשויות במינסוטה יאשימו ברצח לא רק את השוטר דרק שובין שתועד מצמיד את ברכו לצווארו של פלויד, אלא גם את שלושת השוטרים האחרים שהיו מעורבים במעצרו. שניים מהם סייעו לרתק את פלויד לקרקע, לאחר שנעצר בחשד לשימוש בשטר מזויף של 20 דולר בחנות נוחות, ושוטר נוסף עמד בצד ולא עשה דבר למרות תחנוניו של פלויד. המשפחה דורשת גם להחמיר את האישום נגד שובין, מעבירה של רצח מדרגה שלישית לרצח מדרגה ראשונה.

 

את הבת הקטנה של פלויד, ג'יאנה, נשא על כתפיו כדורסלן העבר האמריקני סטיבן ג'קסון. "למה אנחנו צריכים לראות אותה סובלת? אני פה כדי להשיג צדק לאח שלי... ואיכשהו, למען השם, אנחנו הולכים להשיג אותו", אמר ג'קסון. "זה חייב להיפסק", הוסיף בהתייחסו לטענות הקהילה האפרו-אמריקנית לאלימות משטרתית ולגזענות שיטתית שמופנות נגדם.

  (צילום: AFP PHOTO / Facebook / Darnella Frazier,gettyimages)
(צילום: AFP PHOTO / Facebook / Darnella Frazier,gettyimages)
 

בהקשר זה, יצוין, הרשויות במינסוטה הודיעו היום על פתיחה בחקירה בנוגע לאופן שבו אוכפת משטרת מיניאפוליס, העיר שבה נהרג פלויד במהלך מעצרו, את זכויות האזרח. המושל טים וולץ אמר כי הוא ונציבת זכויות האדם של מינסוטה, רבקה לוסרו, סיכמו שהחקירה תנסה לזהות אמצעים קצרי טווח כדי לטפל באפליה גזעית במחלקת המשטרה במיניאפוליס, כמו גם פתרונות ארוכי טווח על מנת להביא לשינוי מערכתי.

 

"אנחנו יודעים שבעיות עמוקות קיימות", אמר המושל במסיבת עיתונאים אמש. "הסיבה שאני יודע את זה היא שראינו את האופן האגבי שבו נמחקו חייו ואנושיותו של ג'ורג' פלויד. ראינו גם את התגובה של הקהילה. הם ציפו שדבר לא יקרה, בגלל שדבר באמת לא קרה פעמים כה רבות בעבר".

 

וולץ הוסיף שהחקירה תבחן גם את הנהלים והפרקטיקות שאותם יישמו שוטרי מיניאפוליס לאורך העשור האחרון. הודעתו מגיעה כשברקע דיווחים שהשיטה שבה השתמש שובין כדי לרתק את פלויד לקרקע – הצמדת ברך לצוואר – הובילה בשנים האחרונות לכך שעשרות עצורים איבדו את הכרתם.

 

תיעוד מותו של ג'ורג' פלויד

תיעוד מותו של ג'ורג' פלויד

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  

לפי ניתוח של רשת CNN של נתוני המשטרה במיניאפוליס, מאז 2012 שיטת הריתוק הזו הופעלה על צוואריהם של 428 בני אדם. 58 מהם, 14%, איבדו את ההכרה. לפי רשת החדשות האמריקנית, משמעות המספרים הללו היא שבכל שבוע כמעט שוטרים במיניאפוליס נעזרים בשיטה, שאסורה בערים ומדינות רבות ברחבי ארה"ב. מהנתונים עולה גם שכשני שלישים מאלו שרותקו כך לקרקע היו שחורים, בעיר שבה הקהילה האפרו-אמריקנית מהווה רק 19% מכלל האוכלוסייה.

 

ב-CNN ציינו כי למרות שהנהלים בעיר מאפשרים לשוטרים להפעיל לחץ על צווארם של עצורים באמצעות היד או הרגל, הם אוסרים הפעלת לחץ ישיר על דרכי הנשימה. מומחים משפטיים ציינו בפני הרשת כי השוטרים הפרו את הנהלים, כיוון שפלויד צעק שוב ושב שאינו יכול לנשום. השוטר שובין, נזכיר, המשיך להצמיד את ברכו לצווארו גם כמה דקות לאחר שהוא חדל להגיב.

 

הסיכון הפוליטי שלוקח טראמפ

המחאה הסוערת בארה"ב, שראתה הפגנות ומהומות בסדר גודל שלא היה כדוגמתו מאז ההפגנות ב-1968 בעקבות רצח מרטין לותר קינג, מגיעה כשברקע הבחירות הקרבות לנשיאות ב-3 בנובמבר. הלילה פרסמה סוכנות הידיעות רויטרס סקר שמצביע על יתרון גדול למועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן, על פני הנשיא טראמפ. לפי הסקר שנערך יחד עם מכון איפסוס, 47% מהנשאלים אמרו שהם מתכננים להצביע לביידן, לעומת 37% שאמרו כי יצביעו לטראמפ.

מהומות על רקע מותו של ג'ורג' פלויד דונלד טראמפ הבית הלבן (צילום: AFP)
לוקח סיכון פוליטי בקו התקיף נגד המפגינים. טראמפ(צילום: AFP)

אמש נשא ביידן נאום מיוחד בעקבות מהומות ג'ורג' פלויד, שבו האשים את טראמפ ב"ליבוי אש השנאה". בנאום בפילדלפיה, אחת הערים שאותן פקדו הפגנות אלימות בימים האחרונים, ניסה ביידן להדגיש שהוא ההפך המושלם מהנשיא הרפובליקני. הוא הבטיח לפעול לאיחוי הקרע הבין-גזעי בארה"ב וטען שטראמפ "מסונוור מהאגו שלו". "הנשיא כעת הוא חלק מהבעיה והוא מגדיל אותה", אמר.

 

סקר נוסף שפרסמה רויטרס מצביע על תמיכה רחבה בציבור האמריקני במחאה שפרצה בעקבות מותו של פלויד. 64% מהנשאלים אמרו כי הם חשים "סימפתיה" כלפי אלו שמפגינים בימים אלו, בעוד 27% השיבו שלא ו-9% אמרו שאינם בטוחים.

 

הסקר מצביע על הסיכון הפוליטי בקו הקשוח והמיליטנטי שנוקט טראמפ סביב המחאה והמהומות. טראמפ כינה את פעולות המפגינים, שלעתים הפכו כאמור להתפרעויות ולביזה, "מעשי טרור מבית", קרא למושלים "לשלוט על הרחובות" – ואיים לשלוח את הצבא לערים שיסרבו להשתמש בחיילי המשמר הלאומי כדי לשמור על הסדר.

ארה
פער של 10% על טראמפ, לפי הסקר של רויטרס. ביידן(צילום: MCT)

לפי הסקר של רויטרס ואיפסוס, 55% מהאמריקנים חשים אי-שביעות רצון מהתנהלותו של טראמפ בנוגע למחאה. רק שליש הביעו תמיכה, פחות אפילו משיעור התמיכה הכללי בטראמפ לפי הסקר, 39%.

 

בסקר ענו גם דמוקרטים וגם רפובליקנים שהם תומכים בהפגנות לא-אלימות ושהם מאמינים כי פגיעה ברכוש חותרת תחת מטרות המחאה. גם בפרברים האמריקניים יש תמיכה רבה במחאה לפי הסקר, ויותר ממחצית מהנשאלים שגרים בפריפריה אמרו בו שהם תומכים במחאה לא אלימה, בעוד 7 מתוך 10 נשאלים שמתגוררים בערים הביעו תמיכה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Getty Images
שומרים על אנדרטת לינקולן
צילום: Getty Images
מומלצים