תוכנית השלום של טראמפ מפצלת את המתנחלים
עסקת המאה גורמת למחלוקת בקרב המתנחלים. חלקם סבורים שמדובר בהזדמנות היסטורית שאסור לפספס: "50 שנה מחכים להחלת החוק הישראלי, אז נזרוק את זה לפח?". אחרים חוששים שהיא תגרור את ישראל למציאות מסוכנת: "תוקם מדינת טרור בלב הארץ. לא נסכים לזה"
"עסקת המאה" של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ גורמת למחלוקת בקרב המתנחלים. חלקם סבורים שמדובר בהזדמנות היסטורית שלא תחזור, בעוד אחרים חוששים שהיא תגרור את ישראל למציאות מסוכנת.
גוש המתנגדים לתוכנית כולל את רוב ראשי המועצות ביהודה ושומרון: יו"ר מועצת ישע ובקעת הירדן דוד אלחייני, ראש מועצת הר חברון יוחאי דמרי, ראש מועצת גוש עציון שלמה נאמן, ראש מועצת בנימין ישראל גנץ, ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן וראש מועצת בית אל שי אלון. הם פועלים לשנות את התוכנית וחלקם אף סבורים שיש לבטלה לחלוטין.
בבסיס הטענות של המתנגדים נמצאים שלושה סעיפים משמעותיים. ראשית - הקמת מדינה פלסטינית. ראשי המועצות המתנגדים מכנים את המדינה הפלסטינית שאמורה לקום במסגרת התוכנית "מדינת טרור בלב הארץ".
"לא נסכים לזה בשום צורה", אמר אלחייני. גנץ אמר כי "על זה יש קונצנזוס כמעט מוחלט שההתיישבות תסכל כל מהלך שיביא למדינה פלסטינית בכל תנאי. רבין בכל דבריו בנוגע להסכם עם הפלסטינים מעולם לא אמר את המילה מדינה פלסטינית".
הסעיף השני שהם מתנגדים לו הוא המובלעות - 19 ההתנחלויות שבהן חיים כ-20 אלף איש שצפויות להפוך למובלעות. דמרי אמר כי המשמעות היא קריטית. "מי ירצה לעבור לגור במובלעת? אין אופק התפתחותי ליישוב ובהיעדר גדילה היישוב לא יקלוט ואז ייווצר פינוי שקט, לאט לאט עוד ועוד תושבים יעדיפו לעזוב", אמר דמרי.
לדברי המתנגדים, המובלעות יוצרות בעיה נוספת והיא ניידות. על מנת ליצור רצף טריטוריאלי פלסטיני ייווצרו "חורים" בכבישים המחברים את ההתנחלויות. לדוגמה, תושב כרמי צור שרוצה לנסוע לקריית ארבע נוסע היום בכביש 60, נסיעה של 12 דקות. עם היווצרות המובלעות, על פי התוכנית הוא יצטרך לנסוע לכיוון ירושלים, דרומה דרך באר שבע ואז להגיע לקריית ארבע - נסיעה של כשעתיים.
"נכון שביטול הצירים לא נעשה מיד עם החלת הריבונות והיישובים לא יהפכו למובלעות ברגע. אבל ברגע שמכילים ריבונות, השטח שאין בו ריבונות עובר לידיים אמריקניות והפלסטינים יכולים לבנות בו", אמר גורם המתנגד לתוכנית.
הסעיף השלישי שעליו מתבססים המתנגדים נוגע להקפאת הבנייה בהתנחלויות. לפי התוכנית מרגע החלת הריבונות נכנסת לתוקף גם הקפאת בנייה למשך ארבע שנים לפחות. "מי שאומר שאפשר לבנות לגובה ולא להתרחב לא מבין את מציאות, למה שמישהו ירצה לגור בקומה חמישית בעטרת? אין לדבר הזה היתכנות", טען גנץ.
לדבריו, "בתוכנית עצמה כתוב שאין בנייה לישראלים אבל לא כתוב שאין בנייה לפלסטינים. מישהו יכול להבטיח לי שגם הם לא יבנו בארבע השנים הללו שבהן מתנהל המשא ומתן?".
בנוסף לסעיפים הללו, המתנגדים אומרים כי יש עוד כמה סוגיות שדורשות פתרון, בהן ההתנחלויות בצפון השומרון, כבישים פנימיים ו"מקומות קדושים".
מנגד, התומכים בתוכנית סבורים שמדובר בהזדמנות היסטורית שאסור לפספס. גוש התומכים כולל את ראש מועצת אפרת עודד רביבי, ראש מועצת אלקנה אסף מינצר, ראש מועצת אורנית ניר ברטל וראש העיר אריאל אלי שבירו. "מדובר בראשי מועצות קטנות שלא מסתכלים על הכלל", אמרו המתנגדים.
הסעיף הראשון שמציגים התומכים הוא הריבונות. "50 שנה מחכים בתנועת ההתיישבות להחלת החוק הישראלי שמשמעותו היא אזרחות שוות זכויות, אז נזרוק את זה לפח?", אמר מינצר. "חייבים קודם כל לקבל את מה שיש. היום אני צריך את הדרג המדיני חמש פעמים, את אלוף הפיקוד ועוד נגד או קצין במנהל האזרחי בשביל להקים מרפסת".
שנית - עסקה בשלבים. ראשי המועצות התומכים טוענים כי בשלב זה, המדינה הפלסטינית כלל לא רלוונטית. לדבריהם, יש כל כך הרבה התניות של האמריקנים בתכנית להקמת המדינה כך שהדבר לא ייתכן.
הטיעון השלישי של התומכים הוא שמדובר לדבריהם בהזדמנות שלא תחזור. לדבריהם, עשרות שנים הם נאבקים כדי לקבל הכרה אמריקנית, ובכלל, מתמודדים עם ארגוני שמאל וחרמות ועכשיו יש הזדמנות שבה גם הממשלה בישראל וגם הנשיא האמריקני תומכים בהכרה בהתנחלויות ובהחלת ריבונות ולכן, אסור להמתין אלא להסכים ועכשיו.
"הצעקנים גורמים נזק לתוכנית ומול האמריקנים. יש כאן משהו שלא קיבלנו ולא יודעים להעריך את זה", אמר רביבי.
בינתיים, גם התומכים בתוכנית וגם המתנגדים דוחפים את ראש הממשלה בנימין נתניהו לספח כבר עכשיו את יהודה ושומרון ובקעת הירדן. "נתניהו לא עושה טובה בכך שהוא מחיל את הריבונות. על הטיקט הזה הוא ניצח שלוש מערכות בחירות, הוא שם את זה בראש סדר העדיפויות", אמר ראש המועצה האזורית שומרון דגן.