"בוגלו-בויז": הקיצונים החמושים שמסתננים להפגנות בארה"ב
המחאה הסוערת מוציאה מהצללים את חברי תנועת בּוּגָלוּ, שם קוד לקריאתם למלחמת אזרחים חדשה, שמצטרפים למפגינים עם רובים שלופים. הם מזוהים בעיקר עם הימין הקיצוני, אך חלקם שוללים עליונות לבנה. 3 נעצרו בלאס וגאס עם בקבוקי תבערה: "מנצלים את הזעם האמיתי על מותו של ג'ורג' פלויד"
הרשויות בלאס וגאס הודיעו הלילה (בין רביעי לחמישי) כי שלושה פעילי ימין קיצוני נעצרו והואשמו בניסיון לגרום לאלימות ולהרס במהלך ההפגנות בעיר בעקבות מותו של העצור השחור ג'ורג' פלויד. השלושה, תושבי לאס וגאס, נעצרו בשבת כשברשותם בקבוקי תבערה ומואשמים בעבירות טרור.
מחאת ג'ורג' פלויד - העדכונים האחרונים:
שר ההגנה לשעבר השווה לנאצים: "הנשיא מפריד בינינו"
שר ההגנה הנוכחי מתנגד לשימוש בצבא במהומות
השוטרים שהיו בזירה יואשמו בסיוע לרצח
התמונות המרגשות מאמריקה: שוטרים כורעים ברך עם מפגינים
לפי התובע הכללי של נבדה, שלושת החשודים חברים בתנועה קיצונית ולא-קוהרנטית המכונה "בּוּגָלוּ" (Boogaloo), שם קוד שחבריו מייחסים לבואה הקרב של מלחמת אזרחים חדשה או לקריסתה של החברה האמריקנית.
"מסיתים אלימים חטפו את ההפגנות הלא-אלימות ברחבי המדינה, כולל בנבדה, וניצלו את הזעם האמיתי והלגיטימי על מותו של פלויד כדי לקדם את האג'נדות הקיצוניות שלהם", אמר התובע ניקולס טרוטניץ'.
לפי הרשויות, שלושת החשודים – סטיבן ("קיווי") פרשל בן ה-35, וויליאם לומיס בן ה-40 ואנדרו לימן בן ה-23 – השתתפו ביום שישי האחרון באחת ההפגנות במחאה על מותו של פלויד בלאס וגאס, וניסו לעודד אלימות בכך שאמרו למשתתפים האחרים כי "הפגנות לא-אלימות לא משיגות דבר". לפי האישום, הם נעצרו יום לאחר מכן בדרך להפגנה נוספת, כשברשותם כאמור בקבוקי תבערה.
מעצרם של השלושה מגיע בצל ניסיונן של הרשויות ברחבי ארה"ב לחשוף את זהותם של אלו שלפי החשד הפכו את ההפגנות הרבות על מותו של פלויד בידי שוטר לבן להתפרעויות אלימות ואירועי ביזה. מנהיגי ערים ומדינות בארה"ב טענו כי אותם פורעים אלימים אינם תושבים מקומיים, אך רישומי המעצרים הקיימים מראים שהדבר הפוך – ושרוב העצורים הם כן מקומיים. גורמים ביחידות משטרה שונות בארה"ב אמרו כי הם חושדים שחלק ניכר מהביזה לא נעשה על-ידי פעילים אידיאולוגיים, אלא על-ידי גורמים פליליים שניצלו את הכאוס כדי לבזוז חנויות.
ולצד זאת, ישנן ראיות שלפחות חלק מהפורעים הם גורמים מהימין הקיצוני או השמאל הקיצוני. גורם בכיר במשרד המשפטים אמר אתמול שכמה מפעילי התנועה האנטי-פשיסטית אנטיפה היו מעורבים באירועים אלימים בלפחות שתי מדינות, והנשיא דונלד טראמפ אף הכריז שממשלו מתכוון להגדיר את התנועה הזו כארגון טרור.
ומהצד השני, יש גם ראיות שפעילי ימין קיצוני "מסתננים" להפגנות. בימים האחרונים גוברים העניין והדאגה בעקבות התגברות פעילותם בשטח של פעילי אותה תנועה שלה השתייכו החשודים מלאס וגאס, "בוגלו", שמכונים גם "בוגלו-בויז". התנועה הזו לרוב מזוהה עם הימין הקיצוני בארה"ב, אך לעתים לחבריה יש עמדות אידיאלוגיות מנוגדות, כשביניהם כאלו המזדהים כאנרכיסטים, אחרים תומכים בעליונות לבנה – וחלק שוללים אידיאולוגיה גזענית שכזו.
ברשת CNN מציינים שני מאפיינים משותפים שמאחדים את חברי התנועה הזו: אהדה לרובים ונשיאתם בפומבי, ותמיכתם במלחמת אזרחים נוספת, במה שהם כאמור מכנים "בוגלו". לפי רשת החדשות האמריקנית, מקור השם הוא מסרט ההמשך לסרט "שיגעון הברייקדאנס" שיצא לאקרנים ב-1984, סרט בשם Breakin' 2: Electric Boogaloo. בשנים האחרונות הכינוי "בוגלו" הפך לכינוי עמום ברשת לתמיכה בתסיסה חברתית.
בחודשים האחרונים מודאגים חוקרים העוקבים אחר פעילותם של הקיצונים באינטרנט כי הללו יוצאים יותר ויותר ממרחב הסייבר אל העולם האמיתי. נראה שלמעבר זה תרמה המחאה בארה"ב נגד הגבלות הסגר שהוטלו במהלך משבר הקורונה. לפי דו"ח שפרסם The Tech Transparency Project, כ-125 קבוצות "בוגלו" זוהו על-ידו בפייסבוק מאז ינואר, כאשר הזינוק במספרן נרשם עם תחילת הטלת הגבלות התנועה בארה"ב בחודשים שלאחר מכן.
בדו"ח שפורסם בפברואר על ידי חוקרים מאוניברסיטת ראטגרס, נכתב כי המונח "בוגלו" משמש עבור חלק ברשתות החברתיות כלא יותר מ"מם" ובדיחה, אך לאחרים הוא מהווה קריאה לאלימות של ממש. "קבוצה אלימה בחוד החנית לוקחת את זה יותר מבדיחה", הסביר לעיתון וושינגטון פוסט אחד החוקרים, ג'ואל פינקלשטיין.
חברי התנועה נוהגים להופיע בהפגנות שונות עם "חולצות אלוהה" בסגנון הנהוג בהוואי וכשהם חמושים ברובים. לפי הוושינגטון פוסט, חברי התנועה נצפו בהפגנות במסגרת המחאה האחרונה שמטלטלת את ארה"ב בסולט לייק סיטי, דאלאס, אטלנטה, פילדלפיה ועשרות ערים אחרות.
על מנת להדגיש את מורכבותה של התנועה המוזרה שצצה כעת בארה"ב, ב-CNN ראיינו פעיל אחד שהזדהה כחבר בה. הוא השתתף בהפגנות האחרונות במחאה על מותו של ג'ורג' פלויד וגם במחאות נגד הסגר בגלל נגיף הקורונה. בנג'מין ראיין טיטר, צעיר בן 22 מהעיר המפסד שבצפון קרוליינה, הזדהה כאנרכיסט חובב נשק שמתשייך לקהילת הלהט"ב ומתנגד לעליונות לבנה. הוא תיאר את עצמו כ"אנרכיסט שמלאני". "אנשים חושבים שאני חלק מקבוצה נאצית, אני לא", אמר.
בראיון ל-CNN הוא סיפר כי הגיע לאחרונה למיניאפוליס, מוקד ההפגנות בארה"ב (שם מת ג'ורג' פלויד במהלך מעצרו), בעקבות קריאה לעזרה של פעיל אחר, שלדבריו "קיבל אלה לפרצוף". בעקבות הקריאה הזו לעזרה, הוא אמר, הוא וחבריו אספו את נשקם ונסעו למיניאפוליס. משימתו שם, טען, היא להגן על המפגינים מפני אלימות משטרתית ומפני גזענים לבנים. "אם אנשים הולכים להשתמש בכוח קטלני נגדנו, אנחנו צריך להיות מוכנים להגיב בכוח קטלני".
בוושינגטון פוסט העלו אפשרות שפעילי ימין קיצוני מנסים ליצור בלבול מכוון, ולשם כך מתחזים לפעילי שמאל קיצוני. בעיתון ציינו למשל שביום שני טוויטר השעתה חשבון ברשת החברתית שהזדהה ככזה השייך לאנטיפה. לפי טוויטר, החשבון הושעה בעקבות קריאות לאלימות בהפגנות האחרונות ולמפעיליו יש קשרים לארגון לאומני הדוגל בעליונות לבנה. החברה הוסיפה שהיא השעתה חשבון אחר שהזדהה כשייך לפעילי אנטיפה, אחרי שפעילי ימין קיצוני טענו שהם יצרו אותו על מנת "להסתנן" לתנועת השמאל הקיצוני.