שתף קטע נבחר

 

צפיפות חריגה, בלי ביקורים או חופשות: "6 אסירים בחדר של 15 מ"ר"

בעת משבר הקורונה אסר שב"ס ביקורים וחופשות מנהליות. בדיון בכנסת עלה כי למרות פסיקת בג"ץ - רק 40% מהאסירים זוכים למרחב של 4.5 מ"ר. אסיר בכלא עתלית: "הצפיפות אדירה, הסוהרים יוצאים כל יום הביתה ויכולים להדביק אותנו". שב"ס: "נקטנו משנה זהירות, אף כלוא לא נדבק בנגיף"

 

 

בגלל הקורונה: שב"ס מצמצם ביקורים לאסירים    (צילום: חגי דקל)

בגלל הקורונה: שב"ס מצמצם ביקורים לאסירים    (צילום: חגי דקל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

האסירים בבתי הסוהר ברחבי הארץ מדווחים על צפיפות בלתי נסבלת. כמו כן, בשל נוהל שהופעל במשבר הקורונה - נאסרו ביקורים וחופשות מנהליות. האסירים התקוממו, ובכנסת קיימו דיון מיוחד בוועדת הפנים בראשות ח"כ מיקי חיימוביץ'. בדיון נאמר כי למרות פסיקת בג"ץ - רק 40% מהאסירים זוכים למרחב של 4.5 מ"ר. אחד מהם, א', אסיר בכלא עתלית, סיפר: "בתא של 15 מ"ר עם מאוורר אחד שוהים שישה אסירים ולעתים אף יותר".

 

Задержанный в изоляторе. Иллюстрация: shutterstock ()
אילוסטרציה

יוני יהב, מוביל "מחאת האסירים" ואסיר לשעבר, הגיע ביום רביעי לרחבת הכנסת כדי להפגין עם בני משפחות של אסירים ואמר כי ניתן היה להשיב את הביקורים עוד קודם. "נשכחנו בחצר האחורית. המצב קשה מאוד. לאסירים אין מי שישמע אותם", אמר - והוסיף: "הסוהרים נכנסים ויוצאים כל יום הביתה. הם יכולים להדביק את האסירים, אז להביא את המשפחות אי אפשר? אתם יודעים מה זה בשבילם?". על הנהלים שצפוי שב"ס להחיל בחודש הקרוב אמר: "לא מחכים להצהרות שלהם. ביום חמישי הבא נמחה בכיכר רבין ולא נוותר".

 

מחאת האסירים  ()
מחאת האסירים

מחאת האסירים  ()

בינתיים, הודיעה המדינה לבג"ץ כי המועד שבו נדרש שירות בתי הסוהר להגיע למרחב אישי של 4.5 מ"ר לאסיר חלף לפני חודש והיעד הושג רק עבור 40% מהאסירים. א' המשיך: "החדרים צפופים, אי אפשר לשמור על מרחק של שני מטרים. אנשים מפחדים. אנחנו אוכלים בחדרים יחד ורק בחצר שומרים על ההנחיות ומבקשים מאיתנו לעטות מסכות. בחדר זה לא משנה".

 

א' לא פגש את משפחתו כבר שלושה חודשים ואמר כי למרות משבר הקורונה, בשב"ס היו יכולים למצוא פתרון שיאפשר את הביקורים. "היו יכולים להתיר בכל ביקור לחמישה בני אדם להגיע במקום עשרה, אבל לא התאמצו לפתור את זה", סיפר. הוא המשיך: "בתי התחתנה. לא רק שלא יצאתי לראות אותה חוגגת - היא גם לא הייתה יכולה להגיע לכאן. גם אם טעינו, יש לנו זכויות. כולנו בני אדם".

 

אשת אסיר: "בשב"ס עושים הכול כדי לא למצוא פתרון"

כמו כן, אשתו של אחד האסירים בכלא איילון אמרה בדיון בוועדת הפנים: "אין שום סיבה שלא יהיו חופשות. הסגר בבתי הסוהר החל ב-1 מרץ ועד עכשיו אין תאריך להסרתו". היא הוסיפה בכעס: "בשירות בתי הסוהר עושים הכול כדי לא להתאמץ ולא למצוא פתרון".

 

ח"כ חיימוביץ' אמרה: "במשך שנים ארוכות לא נבנה בית סוהר חדש בישראל , ועבור נשים קיים רק בית סוהר אחד שנבנה בתקופת המנדט הבריטי וכמעט ולא שופץ מאז. למה בניית פרויקט הכליאה במגידו נתקע?".

 

גונדר אשר וקנין, מ"מ נציב שב"ס, השיב על השאלה: "נתקע כי נתקע. כי בישראל זה ככה. יכול היה להתקדם יותר". כשנשאל על עלות הבנייה, השיב כי העלות היא כ-1.2 מיליארד שקלים. "30 מיליון עלה רק להעביר את הזכויות על קרקע. זה נסגר לפני שלושה חודשים. לצד המענה לפסיקת בג"ץ, חייבים תכנון אסטרטגי ארוך טווח. מי שמתכנן את הכליאה זה שב"ס. לא אף גורם אחר", אמר גונדר וקנין.

 

אבי חימי, ראש לשכת עורכי הדין, אמר בדיון "כי המצב בבתי הסוהר גרוע". הוא הסביר כי "מתחילת משבר הקורונה בתי הכלא מסוגרים, אסירים כבר שלושה חודשים לא יוצאים לחופשות, למרות שסוהרים יוצאים ונכנסים מבתי הסוהר". עוד הוסיף: "יש פה קרב ציני על גבם של האוכלוסיות המחולשות, ככל שהאוצר מוריד את התקן זה מוריד תקציבים של כוח אדם, בסוף מי שמשלם את המחיר זה החברה הישראלית".

 

בתום הדיון בוועדה הוחלט כי ייערך סיור בבית כלא לבחון את המצב והתנאים בו ויוקם צוות משותף של משרד האוצר שירות בתי הסוהר והמשרד לביטחון פנים כדי לבחון בעבודת מטה משותפת את הצורך והתוכניות לבינוי בתי כלא חדשים ושיפוץ אלו הקיימים. ח"כ חיימוביץ' סיכמה "צריך לזכור שעסקנו היום בתנאי כליאה אבל בסופו של דבר מדובר באנשים וזו צריכה להיות הגישה שלנו".

 

בתוך כך, אחרי שמחודש מרץ לא התאפשרו ביקורים או חופשות מנהליות לאסירים - בשירות בתי הסוהר הודיעו בתחילת השבוע על נהלי חזרה לשגרה באופן הדרגתי. בשלב הראשון - שיחל בשבוע הבא - ייבחנו בקשות חריגו לחופשות מטעמי אבלות או ברית מילה. ככל שאלה יאושרו - הם יתקיימו בהתאם למגבלות משרד הבריאות. בשלב השני, שייכנס לתוקף לקראת סוף החודש, ישקלו בשב"ס לקיים סבבי חופשית על-פי מתווה שייקבע בהמשך. 

 

תגובת שירות בתי הסוהר

"בתי הסוהר 'כרמל' ו'שטה', בדומה לכל מתקני הכליאה של שב"ס, עומדים בדרישת השלב הראשון של 'בג"ץ מרחב המחיה' ומכאן שלכל אסיר המוחזק בהם מרחב מחיה של 3.5 מ"ר לפחות. כמו כן, חלוקת המאווררים במתקנים אלה עומדת על מפתח של מאוורר אחד לאסיר או שני אסירים, בהתאם למבנה התא.

 

"אנו מודעים לקושי שנבע מיישום תקנות לשעת חירום שחייבו סגירה של בתי הסוהר, אולם יש לקחת בחשבון כי מאפייניה הייחודיים של מערכת הכליאה אילצו את שב"ס לנקוט משנה זהירות  שהובילו לכך שאין בישראל אף כלוא בבית הסוהר שנדבק בנגיף. מדובר בהישג בקנה מידה עולמי. כל העת ניתן מענה רצוף לכלואים ברמת הטיפול הרפואי והטלרפואי, מענה שיקומי ותעסוקתי, מענה בנושא החיטוי הציבורי והאגפי, הגיינה אישית והסברה על המצב לצד רכישת מלאי ציוד לתקופה ארוכה והנפקת מסכות הגנה לכלל הכלואים המוחזקים בשב"ס.

 

"שב"ס פרסם לציבור מספר פעמים את מתווה החזרה לשגרה המדוד שבמסגרתו ייפתחו במהלך חודש יוני ביקורי המשפחות וחופשות האסירים בהתאם ובכפוף להנחיות משרד הבריאות וזאת בהמשך לאישור שניתן למפגשי עורכי דין ם עצורים וכלואים וכניסת נותני שירות חיוניים לכלואים.

 

"שב"ס הינו ארגון כליאה לאומי ומקצועי המקפיד על מתן טיפול מיטבי, כליאה נאותה והקפדה על משמורת בטוחה לכלואים. במסגרת מענה שב"ס לבג"ץ תנאי מחיה, הושקעו בשנתיים האחרונות מיליוני שקלים בשיפור תנאי מחיית האסירים והגדלת שטח המחיה. אנו נמצאים בפתחו של שלב ב' הכולל בינוי אגפים חדשים שיתאפשר הודות למאמצי שב"ס לבניית תכנית אסטרטגית שאושרה על-ידי הממשלה.

 

"נדגיש שזה למעלה מעשור שלא נבנה כלא חדש בישראל, שבה כמחצית ממתקני הכליאה עוד מתקופת ימי המנדט, וממשלת ישראל החליטה על הקמת מתחמי כליאה חדשים שבנייתם היא מבחינת שב"ס תנאי למימוש החלטת בג"ץ. הפעילות המשותפת של שב"ס ומשרדי ממשלה הרלוונטיים תימשך עד לאישור התקציבים הנדרשים למימוש בניית מתחמי הכליאה, מתוך דאגה לשיקום האסירים וטיוב תנאי כליאתם".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים