המלצת משרד המודיעין: אלה המדינות שאליהן ניתן יהיה לטוס בקרוב
דו"ח של המשרד מפרט רשימה של 20 מדינות "ירוקות" שרמת התחלואה בהן בקורונה תחת שליטה. "לקדם באופן מבוקר את פתיחת השמיים"
משרד המודיעין פרסם אתמול (ה') הערכת מצב הסוקרת בהרחבה את מדינות העולם לקראת חידוש הטיסות ופתיחתם מחדש של שדות התעופה, וכוללת המלצות לגבי יעדים אליהם ניתן יהיה לטוס בקרוב. מנגד, מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה (גוף המחקר של אגף המודיעין בצה"ל) המליץ הבוקר לדחות את פתיחת השמיים. ואולם, בהמשך פורסמה הבהרה כי לא מדובר במסמך סופי בנושא.
האם מומלץ עכשיו להזמין טיסות לקיץ?
במסמך שנוסח על ידי אגף המדיניות של המשרד עבור המל"ל מופיעה רשימה של 20 מדינות "ירוקות", שניתן לקבוע לגביהן בביטחון כי רמת התחלואה בהן ירדה והמצב נמצא תחת שליטה. רשימת ה-20 כוללת 11 מדינות שכבר נמצאות במגעים לחידוש הטיסות לישראל: איי סיישל, קפריסין, יוון, דרום קוריאה, סלובניה, מונטנגרו, גיאורגיה, קרואטיה, בולגריה, אוסטריה וליטא. תשע המדינות האחרות הן: וייטנאם, טאיוואן, אוסטרליה, הונג קונג, שווייץ, סלובקיה, לטביה, איסלנד וניו זילנד.
בהמשך, נכתב במסמך, מומלץ לישראל לקדם מגעים לחידוש הטיסות למדינות "צהובות", שבהן מגמת התחלואה מסתמנת כחיובית. שר המודיעין, אלי כהן: "על רקע הירידה בתחלואת הקורונה, יש לקדם באופן מבוקר את פתיחת השמיים, לאור החשיבות המשמעותית למשק בכלל, ולענף התיירות ולכניסת משקיעים זרים בפרט. פתיחת השמיים היא מרכיב מרכזי והכרחי של החזרה לשגרה ושל מציאות החיים החדשה לצד נגיף הקורונה".
ענפי התעופה והתיירות היו הראשונים להיפגע ממשבר הקורונה - וכפי שמסתמן כעת - גם בין האחרונים להתאושש ממנו. למעשה, רבים תולים את האשמה בריבוי הטיסות - אשר הפכו לזולות ונגישות יותר בשנים האחרונות - בהעברת הווירוס ממדינה למדינה.
"עד שלא תתקבל החלטה מפורשת של הצוות הבינתחומי המורכב מנציגי משרדי הבריאות, התחבורה והחוץ ורשות התעופה האזרחית, לא מומלץ לבצע הזמנות לקיץ מכיוון שאין הגדרה ברורה אילו יעדים ייפתחו ואין כיסוי ביטוחי", טוען אורי סירקיס, מנכ"ל חברת התעופה ישראייר. "כל הנושא של פתיחת השמיים הוא עדיין בגדר אירוע מתגלגל ודברים משתנים מיום ליום. כרגע מדובר בהתחלת טיסות במחצית יוני וזה המון זמן בעידן הקורונה ולכן אני ממליץ להמתין".
אחת הבעיות שבהן ייתקל הנוסע בעולם שאחרי הקורונה הוא ביטוח נסיעות לחו"ל שעלה עד כה מספר שקלים בודדים ליום. הקורונה טרפה את הקלפים, ולמדינות 'אדומות' שבהן סיכון ההידבקות גבוה עלול הביטוח לעלות 50 ועד 100 דולר ליום. כלומר, העלות הנלווית של ביטוחי הנסיעות לחו"ל עלולה לעלות על מחיר כרטיס טיסה. חשוב לומר: בעידן הקורונה חובה להצטייד בביטוח וזאת משום שממשלת ישראל אוסרת על הכנסת חולה קורונה לישראל ונוסע שיחלה במהלך הנסיעה יזדקק לאשפוז ממושך ויקר בחו"ל.
אם לא יהיה מבוטח, יושתו עליו ההוצאות. כמה יקר? אלון קצף, נשיא קבוצת דיוידשילד ופספורטכארד: "בארצות הברית היו לנו חולים בטיפול נמרץ 60 ימים, בעלות של 13 אלף דולר ליום. זה וירוס שמי שמגיע למצב קשה בגללו נמצא חודשים בהנשמה, ותג מחיר של חולה קורונה עלה לנו קרוב למיליון שקל. אלו עלויות שלא הכרנו".