שתף קטע נבחר

צילום: AFP

100,000 נדבקים ביום: הקורונה עדיין מתפשטת במהירות בעולם

במדינות רבות כבר פותחים גבולות, אך באזורים עניים בעולם המצב מחמיר. באיראן חוששים מגל שני, במצרים הרופאים מזהירים מ"קטסטרופה" אך מפחדים להתלונן, בברזיל הנשיא בולסונרו מתגונן: "מצטער על כל המתים, אבל זה הגורל של כולם". ארגון הבריאות מזהיר משאננות: "זה לא נגמר"

  (צילום: AP, AFP, רויטרס)
(צילום: AP, AFP, רויטרס)

חשש מגל שני באיראן, שיא במספר הנדבקים בעיראק, ברזיל חוצה במספר המתים את איטליה, ובמצרים הרופאים מוחים ומזהירים מ"קטסטרופה": בעוד שבמדינות רבות בעולם המערבי מבטלים עוד ועוד הגבלות ומתחילים לפתוח גבולות, במדינות עניות יותר נראה שנגיף הקורונה ממשיך להתפשט במהירות רבה.

 

כבר ביום רביעי האחרון הזהיר מזכ"ל ארגון הבריאות העולמי, טדרוס אדהנום, שבמשך חמישה ימים רצופים נרשמו בכל יום יותר מ-100,000 נדבקים חדשים ברחבי העולם, וכי קצב ההדבקה "מואץ" בדרום ובמרכז אמריקה. הוא הזכיר בפרט את האיטי, אך ציין כי גם במדינות כמו ברזיל, פרו וניקרגואה יש הדבקה נרחבת בתוך הקהילה.

 

 

אתמול, יום שישי, שב ארגון הבריאות והזהיר מפני שאננות. דוברת הארגון אמרה בתדרוך בג'נבה, שם שוכן מטה הארגון, כי ישנו "זינוק" בכמה מדינות ברחבי העולם, שבהן לדבריה השמירה על הנחיות הריחוק החברתי נמצאת בהתרופפות בגלל הסרת הגבלות הסגר. "אנשים מפרשים את זה כמו, 'אוקיי, זה נגמר'. זה לא נגמר, וזה לא ייגמר עד אשר הווירוס לא יהיה בשום מקום בעולם", אמרה הדוברת מרגרט האריס.

 

היא הזהירה גם שההפגנות ברחבי ארה"ב, המוקד החמור ביותר של הקורונה ברחבי העולם, עלולות להביא להתפרצות מחודשת, ואמרה כי על המפגינים לעטות מסכות ולשמור על ההנחיות כאשר הם יוצאים לרחובות.

 

נשיא ברזיל: "מוות – הגורל של כולנו"

כאמור, אחד המוקדים החמורים ביותר כעת שבהם מתפשט הנגיף הוא אמריקה הלטינית. בקרב המדינות באזור זה, ברזיל סובלת יותר מכל מהנגיף, ומדווחת לפי שעה על יותר מ-614,000 נדבקים. בנתון זה היא מדורגת שנייה בעולם, אחרי ארה"ב. השבוע גם חצתה במספר המתים מהנגיף את איטליה, עם יותר מ-34,000 קורבנות. בנתון זה היא ממוקמת כעת שלישית בעולם, אחרי ארה"ב ובריטניה.

  (צילום: AP)
עקפה את איטליה במתים. טומנים את קורבנות הקורונה בברזיל(צילום: AP)

  (צילום: AP)
(צילום: AP)

  (צילום: AP)
(צילום: AP)

  (צילום: רויטרס)
כינה את המפגינים "בוגדים". נשיא ברזיל בולסונרו(צילום: רויטרס)
 

  (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

המשבר בברזיל פוגע קשות במעמדו של הנשיא ז'איר בולסונרו, שהביע התנגדות נחרצת להטלת סגר מחשש לפגיעה בכלכלה, והתעמת עם מושלי מדינות המחוז שסירבו לקבל את עמדתו והטילו הגבלות על תושביהם. בולסונרו זלזל גם בנגיף שאותו כינה "שפעת קטנה". למרות הביקורת שהוא סופג, שאליה מצטרפת גם החקירה שנפתחה נגדו בחשד להתערבות לא-ראויה במערכת אכיפת החוק על מנת להגן על בני משפחתו מחקירה משטרתית, בולסונרו לא נרתע.

 

"אנחנו מצטערים על כל המתים, אבל זה הגורל של כל אחד", הוא הגיב ביום שלישי לביקורת כלפיו. אתמול תקף בולסונרו – איש ימין, יש שיאמרו ימין קיצוני – את המפגינים נגדו בברזיל, כינה אותם "טרוריסטים" ו"עבריינים" ואיים להפעיל נגדם את כוחות הביטחון אם יפרו את ההגבלות. בנאום שנשא בטקס חניכת בית חולים לחולי קורונה ליד הבירה ברזיליה, אמר בולסונרו שהוא מצפה כי המגפה תיחלש "במהרה" ושהכלכלה תשתקם.

 

כאמור, מזכ"ל ארגון הבריאות הזכיר בדבריו במיוחד את המצב האיטי, שם בימים האחרונים זינק מספר החולים שמדווחים על תסמינים דמויי-קורונה. רשמית מדינת האי הענייה מדווחת על מספר זעום של נדבקים ומתים: 50 מתים ו-2,640 נדבקים. עם זאת, כמו במקרים רבים במדינות עניות שכאלו, אפילו הרשויות שם מודות שהמספר האמיתי גבוה בהרבה.

  (צילום: AFP)
לא מאמינים. בהאיטי(צילום: AFP)
 

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
בניקרגואה(צילום: AFP)
 

  (צילום: AP)
(צילום: AP)

  (צילום: EPA)
עם מסכות בפרו(צילום: EPA)

  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

רבים מהחולים בהאיטי מסרבים בכלל להכיר בעובדה שהם נושאים את הנגיף. למרות זינוק במקרי המוות באזור הבירה פורט-או-פרנס, רבים מהם מתעקשים שיש להם "קצת חום" או "מחלה קלה". גם קרוביהם של אלו שמתו בטוחים לעיתים שלא יידבקו בעצמם, ורבים מהתושבים פונים לתרופות "פלא" כמו שתיית תה העשוי מצמחי מרפא.

 

איראן: התפרצות במחוז "ערביסטאן"

בינתיים, גם במזרח התיכון גובר החשש במדינות שונות, בהן איראן, עיראק השכנה ומצרים. באיראן בימים האחרונים נרשם זינוק במספר הנדבקים החדשים, שבועות ספורים לאחר שנראה כי המגפה ברפובליקה האיסלאמית, שבה ההתפרצות הייתה הקשה ביותר באזור, חלפה. מאז אפריל הרשויות אף הסירו הגבלות רבות שהוטלו על הציבור, והחיים במדינה חזרו לשגרה כמעט מלאה.

 

אלא שבימים האחרונים בשלטונות מדווחים על ממוצע יומי של כ-3,000 נדבקים חדשים. אף שאתמול המספר היה נמוך מעט מהממוצע הזה, 2,886, ביום חמישי איראן דיווחה על מספר הנדבקים היומי הגבוה ביותר שלה מתחילת המשבר, 3,500 נדבקים שאובחנו עם הנגיף. מספר הנדבקים הכולל באיראן עומד כעת על 167,156. אתמול מתו מסיבוכי הנגיף עוד 63 חולים, ומספר המתים הכולל עומד על 8,139.

  (צילום: AP)
חזרו לשגרה כמעט מלאה. מתפללים באיראן(צילום: AP)

  (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

A doctor treats a coronavirus patient in Iran  ()
בבית חולים בטהרן

הגל הראשון של הנגיף היה ממוקד בעיקר בבירה טהרן ובעיר הקדושה לזרם השיעי קום, אך כעת נראה שההתפרצות המחודשת מגיעה בעיקר ממחוז חוזסטאן שבדרום-מערב איראן. באזור זה, שעשיר בנפט, נמצא מיעוט ערבי שמתלונן על אפליה מצד השלטונות. לפי דיווח ב"וושינגטון פוסט", תושבים רבים שם מסרבים להישמע להנחיות של השלטונות במסגרת המאבק בנגיף.

 

"המספרים ממש גבוהים עכשיו. רוב האנשים לא מסוגלים למצוא מסכות, ואף אחד לא התייחס להנחיות הריחוק החברתי ברצינות", צוטט בעיתון האמריקני רופא מבית חולים בעיר דזפול, אחת ממוקדי ההתפרצות במחוז חוזסטאן, שבפי הערבים מכונה "ערביסטאן".

 

גם בעיראק השכנה נראה שהתפשטות הנגיף כלל לא נגמרה. אתמול דיווחו רשויות הבריאות במדינה בפעם הראשונה על יותר מ-1,000 נדבקים חדשים. שלשום אובחנו בעיראק 1,006 נשאים או חולים בנגיף, ומספר הנדבקים הכולל עומד כעת על 9,846. מספר המתים הכולל עומד שם על 285.

  (צילום: AFP)
1,000 נדבקים ביום. עיראק(צילום: AFP)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

קניון בצרה עיראק כסף מזומן (צילום: AP)
(צילום: AP)

מדינה נוספת שבה גובר החשש באזור המזרח התיכון היא מצרים, שבשבוע שעבר מספר הנדבקים הידוע בה הכפיל את עצמו. למרות שהמספר הזה, כמעט 30,000, נמוך בהשוואה למדינות אחרות במזרח התיכון (בסעודיה למשל הוא עומד על 93,000), מספר המתים במצרים מהנגיף גבוה מאוד, 1,126 (בסעודיה מספר המתים הוא "רק" 611), מה שמעיד כנראה שמספר הנדבקים הרשמי במצרים לא כל כך מדויק, בלשון המעטה.

 

"רשלנות פושעת" במצרים

בימים האחרונים גם במצרים מדווחים על יותר ויותר נדבקים, וביום ראשון למשל דווח שם על 1,500 נדבקים, 700 יותר מהמספר שדווח יום לפני כן. אחד משרי הממשלה הזהיר כי המספר האמיתי של הנדבקים עלול להיות יותר מ-117,000.

 

בדיווח על המצב במצרים שפורסם ב"ניו יורק טיימס" צוין כי בתי חולים רבים במדינה מוצפים כעת בחולים, ושהרופאים מתלוננים על מחסור בציוד מגן. לטענת אנשי הרפואה במצרים, הם נמצאים בסכנה חמורה בשל המחסור הזה, ולפחות 30 רופאים כבר מתו.

  (צילום: רויטרס)
בודקים חום במצרים(צילום: רויטרס)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ב"ניו יורק טיימס" מציינים כי הזעם על מצבם של הרופאים התפרץ בשבוע שעבר, לאחר מותו של רופא בן 32 בבית החולים "מונירה" שבו עבד בקהיר. הוא חלה בקורונה אך לא קיבל טיפול רפואי באותו בית חולים בגלל העומס הרב שם. עמיתיו לעבודה פתחו בשביתה במחאה על מותו, ואיגוד הרופאים הגדול במדינה אף פרסם הודעה שבה טען כי הממשלה אשמה ב"רשלנות פושעת". האיגוד הזהיר שמצרים נעה לעבר "קטסטרופה".

 

גם במצרים, כמו בברזיל, הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי סופג ביקורת – אך מגיב במילים קשות משלו. בשבוע שעבר הוא יצא למתקפה נגד מבקריו בציוצים בחשבון הטוויטר שלו. הוא כינה את מבקרי התנהלות הממשלה במשבר הקורונה "אויבי המדינה". לפי "ניו יורק טיימס", התובע הכללי של מצרים איים שמי שיפיץ "ידיעות כוזבות" בנוגע לנגיף עלול להישלח לעד חמש שנות מאסר.

 

בעיתון הוסיפו כי כמה רופאים טוענים שאנשי כוחות הביטחון המצריים איימו עליהם והזהירו אותם לבל יתלוננו על המצב בבתי החולים. בדיווח של ה"ניו יורק טיימס" צוטטו מומחים שטוענים כי ניסיונו של הנשיא א-סיסי להציג תמונת "ניצחון" על פני הנגיף, מעודד תושבים רבים להימנע משמירה על ההנחיות.

נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי נוחת ב קהיר ()
מבקריו הם "אויבי המדינה". נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי
 

בעיתון הביאו כדוגמה את סיפורו של מוחמד נאדי בן ה-30, שעבד במלון שרתון בקהיר. בחודש מרץ הוא פרסם סרטון בפייסבוק שבו זלזל ב"בהלה" מהנגיף וטען שהווירוס נוצר על-ידי ארה"ב כדי לפגוע בסין. כמה שבועות לאחר מכן הוא פרסם סרטון נוסף שבו הודיע כי נדבק בקורונה. בסרטון שלישי הוא כבר תועד ממיטת בית חולים, מתקשה לנשום. "אני גוסס", הוא נשמע אומר בסרטון ההוא. באפריל נאדי הלך לעולמו, ושלושה ימים אחר כך מת מהנגיף גם אביו.

 

הנגיף לא התפוצץ בהודו, בינתיים

מדינה נוספת שבארגון הבריאות העולמי הביעו חשש מהמצב בה היא הודו. ד"ר מייק ראיין, ראש תוכנית החירום של ארגון הבריאות, אמר אתמול שמספר הנדבקים בהודו מכפיל את עצמו בכל שלושה שבועות. למרות זאת, אמר ראיין, לא נראה שהזינוק בהודו ובאזור דרום אסיה גדל באופן אקספוננציאלי. "המחלה לא התפוצצה, אבל יש סיכון שזה יקרה".

  (צילום: AP)
פינוי גופה בהודו(צילום: AP)

  (צילום: EPA)
גם שם הנגיף מתפשט. בנגלדש(צילום: EPA)

  (צילום: רויטרס, UNHCR/L. Donovan)
(צילום: רויטרס, UNHCR/L. Donovan)

סומאיה סוואמינאת'אן, המדענית הראשית של ארגון הבריאות, ציינה כי הודו היא מדינה של 1.3 מיליארד תושבים, ולכן מספר נדבקים שעומד על כ-200,000 אולי נראה גדול, אך "צנוע" ביחס לגדולה של האוכלוסייה.


פורסם לראשונה 05/06/2020 22:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בודקים חום במצרים
צילום: רויטרס
מומלצים