הפגנות מוושינגטון עד טוקיו: "לשרוף את הגזענות"
המחאה על מותו של ג'ורג' פלויד מתרחבת: אלפי מפגינים כבר הגיעו לוושינגטון, להפגנה שצפויה להיות הגדולה בגל הנוכחי. רבבות מחו ברחבי העולם למרות הגבלות הקורונה. הפגנות באירופה, אסיה והמזרח התיכון על הגזענות והאלימות המשטרתית: "רוצים צדק, רוצים לנשום"
גם אתמול התקיימו ברחבי ארה"ב הפגנות בעקבות מותו של העצור השחור ג'ורג' פלויד. תיעוד מעצרו האלים של פלויד ב-25 במאי הסעיר את אמריקה וגרם להפגנות בהיקף שלא זכור שנים.
בוושינגטון נערכים הלילה להפגנה הגדולה בגל המחאה הנוכחי, ואף מעבר לכך. "זו עשויה להיות אחת ההפגנות הגדולות שראינו בעיר", אמר מפקד המשטרה בוושינגטון. חלק מהמארגנים הכריזו שמדובר ב"הפגנת המיליון", אך לפי ההערכות של התקשורת המקומית עשרות אלפים יגיעו אליה.
המפגינים מגיעים לכמה מוקדים: לפי רויטרס כ-3,000 מפגינים הגיעו לאנדרטת לינקולן. לפי משטרת וושינגטון מספר דומה התאסף ליד הבית הלבן וקבוצה שלישית של מפגינים מוחה מול גבעת הקפיטול.
רוב ההפגנות בגל המחאה הנוכחי שקטות – אך חלקן גלשו למהומות שכללו ביזה ועימותים עם שוטרים, מה שגרם לנשיא דונלד טראמפ לאיים שישלח את הצבא לרחובות.
אתמול הואשמו שני שוטרים בעיר באפלו במדינת ניו יורק בתקיפה, יום אחרי פרסום סרטון שבו נראו מפילים לקרקע מפגין בן 75. השוטרים הושעו מתפקידם. המפגין מאושפז במצב קשה. בשבוע שעבר, נזכיר, הואשם השוטר שדרך על פלויד בזמן מעצרו ברצח מדרגה שנייה. שלושת השוטרים הנוספים שהיו בזירה הואשמו בסיוע לרצח.
לא רק בארה"ב מפגינים על מותו של פלויד. למרות הגבלות הקורונה יצאו בסוף השבוע רבבות מפגינים לרחובות ערים באירופה ואסיה. העצרות נחשבות למפגן תמיכה במפגינים האמריקנים - אך גם למחאה מקומית נגד האלימות המשטרתית והגזענות.
בהמבורג בגרמניה הפגינו אתמול מאות בני אדם. השוטרים השתמשו בגז מדמיע ובזרנוקי מים כדי לפזר את ההתקהלות. בברלין, לפי המשטרה המקומית, השתתפו 15,000 בהפגנה שקטה באלכסנדרפלאץ. גם בעיר ורשה בפולין אתמול היום נגד האלימות המשטרתית.
בלונדון, למרות מזג האוויר הגשום, התקהלו אלפי מפגינים בכיכר הפרלמנט. הם עטו מסכות וצעקו: "אין צדק, אין שלום, אין משטרה גזענית". חלק קטן מהמפגינים התעמת לזמן קצר עם השוטרים והשליך לעברם בקבוקים. "הגיע זמן לשרוף את הגזענות הממוסדת", זעקה מפגינה במגאפון בלונדון. "כך נוכל לדאוג אחד לשני. כך נוכל להישאר בחיים".
בנוסף למחאה בלונדון הפגינו אלפים במנצ'סטר ובעיר קרדיף בוויילס. גל המחאה העולמי הגיע גם למזרח התיכון. "אנחנו רוצים צדק! אנחנו רוצים לנשום!", צעקו מאות מפגינים בתוניס, עיר הבירה של תוניסיה.
בפריז אסרו הרשויות על קיום הפגנות מחוץ לשגרירות האמריקנית ובמדשאות שלמרגלות מגדל אייפל. בכל זאת הגיעו מאות מפגינים לכיכר הקונקורד שסמוכה לשגרירות. המשטרה הציבה מחסומים מסביב לכיכר כדי לחסום את הגישה לשגרירות, שגם קרובה לארמון האליזה, משכנו של הנשיא.
גם באוסטרליה הפגינו אתמול נגד הגזענות והאלימות המשטרתית. בעיר בריסביין השתתפו 10,000 איש בהפגנה שקטה. הם עטו מסכות והחזיקו שלטי "Black Lives Matter". המחאה באוסטרליה מתמקדת בין השאר באפליה נגד האבוריג'ינים, הילידים האוסטרלים. בסידני אישר ברגע האחרון בית המשפט למפגינים להתקהל. כמה אלפים צעדו ברחובות, עם נוכחות משטרתית גבוהה.
חלק מההפגנות עזרו להעלות את המודעות לאזרחים מקומיים שסבלו מהמשטרה. במקסיקו סיטי פרצו שלשום עימותים בין שוטרים למפגינים רעולי פנים, שהשליכו אבנים לעבר השגרירות האמריקנית. בנוסף למותו של ג'ורג' פלויד מוחים המפגינים על מותו של ג'ובאני לופז, שמת במעצר במדינת המחוז חליסקו בחודש שעבר.
המפגינים במקסיקו דורשים מהרשויות לקחת אחריות על מותו של לופז. נסיבות מותו אינן ברורות. לפי עדי ראייה הוא נעצר בגלל שלא עטה מסכה. הפגנות התקיימו גם בעיר גוואדלחארה, בירת מדינת חליסקו.
בטוקיו המפגינים מחו על האלימות של המשטרה נגד גבר כורדי, שטען שהשוטרים עצרו אותו בזמן הנהיגה והצמידו אותו לקרקע. מארגני ההפגנה בטוקיו אמרו שמחאתם גם נועדה להביע הזדהות עם תנועת Black Lives Matter.
בסיאול עשרות פעילים דרום קוריאנים ואזרחים זרים הגיעו להפגנה. חלקם עטו מסכות שחורות שעליהן הופיע בקוריאנית הכיתוב "אני לא יכול לנשום" – מילותיו האחרונות של פלויד בזמן המעצר האלים במיניאפוליס.
בבנגקוק הסתפקו במחאה ברשת בגלל נגיף הקורונה. מארגני המחאה ביקשו מהגולשים לשתף תמונות וסרטונים שלהם לבושים בשחור ומניפים אגרוף, ומסבירים מדוע הם "עומדים מאוחדים מאחורי Black Lives Matter".
בקנדה הגיע שלשום ראש הממשלה ג'סטין טרודו לגבעת הפרלמנט באוטווה. טרודו נענה לבקשתם של כמה מפגינים וכרע ברך, כאות מחאה נגד הגזענות.