400,000 מתו מהנגיף בעולם, ברזיל "מחביאה" נתונים
בשעה שהקורונה מתפשטת במהירות בעולם, ובמיוחד בברזיל, הממשלה שם הסירה נתונים של חודשים על מגפת הקורונה ותדווח מעתה רק מספרי נדבקים ומתים יומיים. מקורב לבולסונרו טוען: "המושלים מנפחים אותם". מבקרי הנשיא: "ניסיון אוטוריטרי להסתרת האמת". בהודו: שיא יומי בנדבקים
נגיף הקורונה עדיין מתפשט ברחבי העולם, ובצהריים (יום א') חצה מספר המתים מסיבוכי הנגיף את רף ה-400,000. ציון הדרך העגום הזה נחצה בשעה שהנתונים ממדינות רבות מוטלים בספק, וההערכה היא שהמספר האמיתי של הנדבקים והמתים גבוה בהרבה. מוקדם יותר היום התפרסם שממשלת ברזיל הפסיקה לפרסם את נתוני הנדבקים והמתים הכוללים בשטחה והסירה מהאינטרנט מצבור עצום של נתונים מהחודשים האחרונים בנוגע לנגיף.
משבר הקורונה – עוד מהעולם:
גל שני באיראן, שמסירה הגבלות: "אין לנו ברירה"
100,000 נדבקים ביום: הקורונה עדיין מתפשטת במהירות
קריסת המודל השבדי: מנהיג המאבק בקורונה מודה בטעות
מישהו נהנה בסגר: 22 דובונים ברכבת הרים
הנשיא ז'איר בולסונרו טען כי המהלך יוצא הדופן נעשה כיוון שהנתונים הקיימים אינם מדויקים, אך מבקריו טוענים מנגד שמדובר בניסיון להסתיר את מספר המתים האמיתי בברזיל, מוקד ההתפרצות השני בחומרתו של הנגיף ברחבי העולם.
המידע שהוסתר מעין הציבור הוא נתונים שסיפקו מדינות-המחוז של ברזיל והרשויות המקומיות במשך החודשים האחרונים. הוא הוסר ביום שישי האחרון, ובמקומו הועלה יום לאחר מכן, בשבת, דף עם נתונים מצומצמים יותר שמציגים רק את מספרי הנדבקים והמתים ב-24 השעות האחרונות, כאמור ללא מספרי הנדבקים והקורבנות הכוללים.
"המידע המצטבר לא משקף את המקום שבו המדינה נמצאת כרגע", הסביר בציוץ בטוויטר הנשיא בולסונרו, תוך שהוא מצטט מזכר של משרד הבריאות. "פעולות אחרות ננקטות כעת על מנת לשפר את הדיווח על מקרי הדבקה ואבחון", הוסיף. בולסונרו, וכך גם משרד הבריאות, לא הסבירו מדוע הוסרו שאר הנתונים שנאספו בחודשים האחרונים.
לפי שעה מספר הנדבקים הכולל בברזיל עומד על יותר מ-670,000 איש ומספר המתים בה על כמעט 36,000. במספר הנדבקים היא ממוקמת שנייה בעולם, אחרי ארה"ב, ובמספר המתים היא מדורגת שלישית, אחרי ארה"ב ובריטניה.
המספרים דמיוניים, או שמדובר בטיוח?
בארגון הבריאות העולמי הזהירו בשבוע שעבר שהמצב בברזיל הוא מהחמורים ביותר בעולם, ואחרי שבמשך כמה ימים רצופים היא דיווחה על יותר מ-1,000 מתים ביממה, הלילה דיווחה על עוד 904 מתים. בשישי היא דיווחה על 30,830 נדבקים שאובחנו בשטחה בתוך יממה, לעומת 27,075 אתמול. בברזיל מתגוררים כ-210 מיליון תושבים, והיא המדינה השביעית בעולם מבחינת גודל האוכלוסייה.
הסרת הנתונים בסוף השבוע מגיעה בצל הביקורת הגוברת מבית ומבחוץ על התנהלות הנשיא בולסונרו, שזלזל בנגיף בתחילת הדרך וכינה אותו "שפעת קטנה". הוא הביע התנגדות נחרצת להגבלות על התושבים כמו סגר, בטענה שהנזק שנגרם מהן לכלכלה חמור יותר מהנזק שגורם הנגיף. מושלי מדינות המחוז סירבו לקבל את עמדתו, והוא התעמת איתם לאורך המשבר, ואף הצטרף להפגנות נגד ההגבלות, תוך הפרה של הנחיות הריחוק החברתי. ביום שישי הצטרף לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ ותקף גם הוא את ארגון הבריאות העולמי. בולסנרו איים לפרוש מהארגון שאותו כינה "ארגון פוליטי".
בצל העימות עם המושלים, אחד מבעלי בריתו של בולסונרו טען בראיון לעיתון O Globo כי הנתונים שמספקים כמה ממדינות-המחוז למשרד הבריאות הפדרלי זויפו. הוא רמז שהרשויות המקומיות מנסות להגזים בהיקף המגפה בשטחן. אותו מקורב, איש העסקים קרלוס וויזארד שצפוי לקבל מינוי בכיר במשרד הבריאות, אמר כי הממשלה הפדרלית תפתח בבדיקה שמטרתה לקבוע מספרים מדויקים יותר מאלו שיש כיום, שלדבריו הינם "דמיוניים" או שעברו "מניפולציה".
מבקריו של בולסונרו טוענים מנגד כי מדובר בניסיון להסתיר את ההיקף האמיתי של המגפה. מועצת שרי הבריאות של מדינות-המחוז הודיעה כי תילחם בהסרת הנתונים. "הניסיון האוטוריטרי, חסר הרגישות, הלא אנושי והלא אתי להפוך את מספר המתים מנגיף הקורונה לבלתי נראה לא יצליח", מסרה המועצה אתמול.
שאלת הדיוק של נתוני הנדבקים והמתים אינה ייחודית לברזיל, וממשלות ברחבי העולם מתמודדות כאמור עם תהיות בנוגע לאמינות הדיווחים שלהן. כמו במדינות רבות אחרות, גם עבור ברזיל ההערכה היא שהנתונים האמיתיים גבוהים בהרבה מהמספר הרשמי, בשל המחסור בבדיקות לאבחון הנגיף.
אחת השיטות שבהן משתמשים חוקרים ברחבי העולם כדי למצוא בכל זאת את המספר האמיתי של המתים מהנגיף, היא באמצעות השוואה בין מספר המתים הכולל בתקופה מסוימת לבין מספר המתים הכולל בתקופות מקבילות בשנים קודמות. בברזיל מתקשים החוקרים ליישם את השיטה הזו, כיוון שהנתונים הסטטיסטיים של הממשלה בעייתיים, ולכן אין להם יכולת להשוות את המצב כיום למצב בעבר.
"קשה מאוד לפרסם תחזיות שאתה חושב שהן אמינות", אומר פביו מנדס, פרופסור להנדסת תוכנה באוניברסיטה הפדרלית של ברזיליה, שחוקר את הנתונים הסטטיסטיים ממגפת הקורונה. "אנחנו יודעים שהמספרים גרועים".
הודו: שיא יומי בנדבקים, יום לפני ההקלות
מוקד מדאיג נוסף של התפרצות הקורונה בימים אלו הוא הודו, שדיווחה הבוקר כי ביממה האחרונה אובחנו בשטחה עוד 9,971 נדבקים בקורונה – שיא יומי חדש. הודו עקפה בכך את ספרד במספר הנדבקים הכולל שלה, עם 246,628 נדבקים, ומדורגת בנתון זה חמישית בעולם. עם זאת, מספר המתים בה נמוך יחסית, והיא מדורגת במקום ה-12 בעולם לפי הספירה של סוכנות הידיעות רויטרס, עם 6,929 מתים. מוקדי ההתפרצות החמורים בהודו הם הבירה ניו דלהי, מומבאי ואחמדאבאד.
הזינוק שעליו דיווחה היום הודו במספר הנדבקים מגיע למרות שמחר היא מתכננת להמשיך בהסרת ההגבלות שהוטלו על התושבים במטרה לבלום את התפשטות הנגיף. אחרי סגר שנמשך עשרה שבועות, על אוכלוסייה בגודל של 1.3 מיליארד תושבים, מחר מתכננת הודו לפתוח קניונים, בתי מלון ואתרי תפילה.
הודו כבר השיבה באופן חלקי את שירותי הרכבות ואת הטיסות הפנימיות, ואפשרה לחנויות ומפעלים לחזור לפעילות. רכבות תחתיות, בתי ספר ובתי קולנוע נשארים בינתיים סגורים.
ד"ר מייק ראיין, ראש תוכנית החירום של ארגון הבריאות העולמי, ציין ביום חמישי האחרון שמספר הנדבקים בהודו מכפיל את עצמו בכל שלושה שבועות. למרות זאת, אמר ראיין, לא נראה שהזינוק בהודו גדל באופן אקספוננציאלי. "המחלה לא התפוצצה, אבל יש סיכון שזה יקרה", הוא אמר. סומאיה סוואמינאת'אן, המדענית הראשית של ארגון הבריאות, ציינה כי הודו היא מדינה של 1.3 מיליארד תושבים, ולכן מספר נדבקים שעומד על כ-200,000 אולי נראה גדול, אך "צנוע" ביחס לגדולה של האוכלוסייה.
ברחבי העולם מספר הנדבקים מתקרב כבר לשבעה מיליון, ועומד לפי שעה על 6,903,774. מספר המתים העולמי חצה בצהריים את רף ה-400,000, כך לפי ספירה של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס. ארה"ב היא כאמור המוקד החמור ביותר עם כ-30% מכלל הנדבקים בעולם וכרבע מכלל המתים: 1,932,360 נדבקים מאומתים ו-109,945 קורבנות. מספר המתים מנגיף הקורונה בחמשת החודשים האחרונים משתווה כבר עתה למספר המתים השנתי ממלריה, אחת המחלות המידבקות בעולם.
בראיון לאולפן ynet הבוקר נשאל המומחה למחלות זיהומיות, פרופ' אייל לשם, על המצב בעולם, ואמר: "אנחנו מתחילים לראות עלייה במספר המקרים, בכמה מדינות עם אוכלוסייה מאוד גדולה, כאשר אחת שמאוד מדאיגה היא כמובן הודו. שם יש יותר ממיליארד איש ומספר המקרים הולך וגדל. אנחנו רואים בדרום אפריקה ומערב אפריקה, מדינות כמו קונגו, שגם שם יש עלייה במספר המקרים".
פרופ' לשם מוסיף כי "אחת הסיבות שאולי תורמות לעלייה במדינות שהן בחצי הכדור הדרומי, באפריקה ובאמריקה, היא ששם העונתיות הפוכה. כרגע נכנסים אל תוך החורף בחצי הכדור הדרומי, אבל ייתכן שיש סיבות נוספות. ייתכן שההגעה של הווירוס למדינות האלה הייתה איטית יותר".