שתף קטע נבחר

 
צילום: מוטי קמחי

169 חולי קורונה ביממה: המל"ל רצה עוד הגבלות, השרים התנגדו

מנתוני משרד הבריאות עולה כי מספר המונשמים נותר יציב והוא עומד על 23. עם זאת, בקבינט הקורונה הוזהרו השרים מפני עלייה דרמטית במספר המונשמים. נתניהו הכריע נגד הגבלות: "לא חוזרים אחורה". מאז שבת אובחנו בתל אביב 66 חולים, 32 בירושלים. כמה בעיר שלכם?

 

בדיקת קורונה בדיקה קופת חולים מכבי רחובות (צילום: AFP)
בדיקות קורונה במעבדת מכבי ברחובות(צילום: AFP)
 

ביממה החולפת אובחנו בישראל 169 נדבקים חדשים בנגיף הקורונה. 125 מהם מאז חצות. כך עולה מנתוני משרד הבריאות שפורסמו הערב (יום ב'). מנגד החלימו רק 13 חולים, ובכך מגיע מספר החולים בפועל ל-2,607. מספר המונשמים נותר יציב והוא עומד על 23. מבין החולים החדשים, 36 הם תושבי תל אביב ו-14 הם מירושלים. מחצות בוצעו 8,891 בדיקות קורונה - נתון נמוך ביחס לימים האחרונים. מספר הנדבקים מאז הגיע הנגיף לישראל הגיע ל-18,032.

 

מאז שבת אובחנו בתל אביב 66 חולים חדשים, בירושלים 32, בבני ברק 16, בנתניה 13, בראשון לציון 12, בבית שמש 11, בבאר שבע 10, ברהט 9, בחולון 9, בחורה 8, בטבריה 8, באילת 8, בפתח תקווה 8, באשקלון 7, בערערה שבנגב 7, בשדרות 6, בבת ים 5, ברמלה 4, באשדוד 4, באור יהודה 3, במודיעין עילית 3, באזור 3, בהרצליה 3, בעכו 3, ביבנה 3, בשלומי 3, בג'ת 2, בצפת 2, בחדרה 2, במודיעין-מכבים-רעות 2, ברמת גן 2, ברעננה 2, ברחובות 2, בחיפה 2, בלקיה 2, ביבנאל 1, באלעד 1, בבאר יעקב 1, בגני תקווה 1, בקדימה-צורן 1, בלוד 1, בקריית גת 1, במבשרת ציון 1, בשוהם 1, בכפר סבא 1, ביקנעם עילית 1, בהוד השרון 1, ביהוד 1, בנהריה 1, ברמת השרון 1, בטירה 1 בבנימינה 1, בבסמ"ה 1, בצור הדסה 1 ובגבעת ברנר 1.

 

נתניהו אחרי קבינט הקורונה    (צילום: לע"מ)

נתניהו אחרי קבינט הקורונה    (צילום: לע"מ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

קבינט הקורונה (צילום: עמוס בן גרשום, לע
דיון קבינט קבינט הקורונה, היום(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
  

קבינט הקורונה (צילום: עמוס בן גרשום, לע
(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

דיון קבינט הקורונה שהתקיים היום חשף פערי עמדות בין שרי הממשלה לפקידות המקצועית לגבי המשך הטיפול בהתפרצות נגיף הקורונה. בעוד במשרד הבריאות והמל"ל מודאגים מהעלייה בתחלואה עד כדי כך שהם מבקשים לבטל חלק מההקלות של הימים האחרונים, השרים לא מסכימים להחזיר את הגלגל לאחור מחשש לזעם ציבורי. לבסוף הוסכם לבלום בינתיים את ההקלות שתוכננו.

 

לפי נתונים שהוצגו בישיבה, קצב ההתפשטות כבר עלה להכפלה מדי שישה עד עשרה ימים. מבין הנדבקים 40% הם בני נוער, ולמרות שהמחלה לא פוגעת בהם קשות בדרך כלל, הם מובילים להדבקה של המבוגרים יותר. נציגי משרד הבריאות הזהירו כי נוכח העלייה במספר הנדבקים, בעוד חודש וחצי תהיה עלייה גם במספר המונשמים. המשרד הציג עמדה נוקשה: הוא דרש לבטל חלק מההקלות ולסגור את בתי הספר. אנשי המשרד ציינו כי היו כמה מדינות שפתחו את מערכת החינוך אך השביתו אותה מחדש אחרי עלייה בתחלואה, כמו טייוואן ודרום קוריאה.

 

פרופ' סיגל סדצקי, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, אמרה לשרים: "אנחנו באירוע ויש עלייה מדאיגה". נציגי משרד הבריאות והמל"ל ציינו כי בשבוע החולף אותרו כ-900 חולים חדשים בפיזור גיאוגרפי ובטווח גילאים רחב. הם ציינו כי אמנ היקף החולים הקשים עדיין נמוך ויציב, אך אין לראות בכך נתון מרגיע, מאחר שהמחלה מתפתחת באופן הדרגתי לאורך שבועות.

פרופ׳ סיגל סדצקי (צילום: יואב דודקביץ)
"אנחנו באירוע, יש עלייה מדאיגה". פרופ' סדצקי(צילום: יואב דודקביץ)
 

ד"ר עמית הופרט ממכון גרטנר אמר שישראל חזרה למקדם הדבקה של יותר מ-1, ויש חשש שמרגע שנגיע למקדם גבוה מ-2, הדרך לגידול מעריכי (אקספוננציאלי) במספר הנדבקים היא קצרה מאוד. ד"ר הופרט קרא לצעדים מיידיים כדי להפחית את המקדם במהירות.

 

ראש המל"ל מאיר בן שבת תמך בעמדה המחמירה של משרד הבריאות להחזיר חלק מהמגבלות. ואולם בממשלה הייתה לכך התנגדות נחרצת. שרים הזהירו כי נסיגה בהקלות תגרום לפגיעה באמון הציבור ובהיענות להנחיות. שרת התחבורה מירי רגב שיקפה עמדה זו כשאמרה: "אי אפשר לבלבל את הציבור. בואו ניתן הוראות. ללכת אחורה ייצור נזק ומשבר אמון".

 

ראש הממשלה נתניהו החליט בסופו של דבר שלא לבטל הקלות, אך לבטל הקלות שהיו אמורות להיכנס בקרוב לתוקף ו"להרים הנדברקס", כלשונו. "מקפיאים את הכול, אבל לא חוזרים אחורה", אמר נתניהו. עם זאת אמר נתניהו כי אם המגמה המדאיגה תימשך, בימים הקרובים ישקלו לחזור לאחור ולסגור את בתי הספר התיכונים או לחזור למודל הקפסולות. שר החינוך יואב גלנט הצליח לבלום לעת עתה את סגירת בתי הספר, ושכנע את השרים שהיא לא תאפשר להורים לחזור לעבודה ותוביל לסגירת המשק.

 ישיבת ממשלה (צילום: מארק ישראל סלם)
"ללכת אחורה ייצור נזק ומשבר אמון". רגב(צילום: מארק ישראל סלם)
 

עם זאת החליט נתניהו להחריג את תחום האירועים ולאפשר את קיומן של חתונות עם עד 250 משתתפים, כדי לפגוע בזוגות שכבר הזמינו אולם ואורחים. זאת חרף הסתייגות משרד הבריאות. "אני מבקש שלא לשגע את הזוגות. אנחנו לא רוצים לגרום לאנשים לעוגמת נפש", הסביר.

 

בדיון סוכם כי המשך ההקלות יישקל כל יום מחדש. ראש הממשלה החליט על הקמת ועדת שרים מצומצמת בראשות נתניהו ושר הביטחון בני גנץ שתקבל החלטות מהירות על פתיחה וסגירה מבלי לכנס את קבינט הקורונה מרובה המשתתפים.

 

שר החוץ גבי אשכנזי קרא לגישה מתונה יותר. " אנחנו צריכים לדבר על דיפרנציאציה. אי אפשר לחזור למדיניות גורפת. איפה שיש התפרצות צריך לטפל בה". שר המדע יזהר שי הזהיר מפגיעה קשה בכלכלה אם יוחזרו הסגרים. "צריך לשים דגש על בדיקות כדי לתת טיפול דיפרנציאלי", אמר שי. הוא גם הציע לקיים מיליון בדיקות קורונה בחודש. "זה יעלה לנו 6.5 מיליארד שקל בשנה, אבל זה עדיף שבעתיים על גירעון של 100 מיליארד בגלל הסגרים", הוא אמר. אנשי משרד הבריאות הבהירו כי כיום אפשר לבצע 15 אלף בדיקות ביום, ובהמשך יגיעו ל-25 אלף בדיקות.

ועדת החוץ והביטחון: בקשת הממשלה להארכת תוקף הסמכת שירות הביטחון הכללי לסייע בצמצום התפשטות הקורונה (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
"אי אפשר לחזור למדיניות גורפת". אשכנזי(צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
 

השר שי אמר גם הוא כי "צריך דיפרנציאציה בטיפול בהתפרצות". לדבריו, "אם למשל צריך, אז לפתוח את קו הרכבת מתל אביב לחיפה ולסגור את קו תל אביב שדרות או להפך, והכל בהתאם לתוצאות הבדיקות". שרת התחבורה מירי רגב התעמתה איתו ואמרה: "אתה לא תצליח לסגור את הפריפריה. או שיש רכבת לכולם או שאין לאף אחד".

  

שר הבריאות, יולי אדלשטיין, קרא להחמרת אכיפת התקנות על הציבור ואמר כי ככל שהאכיפה טובה יותר, כך ההיענות גדולה יותר. הוא נתן כדוגמה את הרכבות בפריז לעומת בלונדון: בעוד בצרפת האכיפה גדולה והקנסות גבוהים, הצרפתים נענים להנחיה. ואילו בבריטניה, שם יש רק המלצה ללכת עם מסכות ואין אכיפה, ההיענות נמוכה מאוד לדבריו. גם שר הפנים אריה דרעי קרא להגברת האכיפה ואמר כי יש לחזק את יכולתן של הרשויות המקומיות לבצע אותה: "תנו לרשויות סמכויות".

 ישיבת ממשלה (צילום: מארק ישראל סלם)
קרא להחמרת אכיפת עטיית המסכות. אדלשטיין(צילום: מארק ישראל סלם)
 

בניגוד לעמדתו המקורית של ראש הממשלה החליט הקבינט להקפיא את הליכי חקיקת החוק המסמיך את השב"כ לאכן את מיקומם של אזרחים אשר באו במגע עם חולי קורונה מאומתים. בגלל הקפאת החוק, המדינה גם לא תוכל עוד להשתמש בכלי האיכון של השב"כ במסגרת התקנות לשעת חירום.

 

הסיבה להקפאה הייתה הופעה נדירה של ראש השב"כ נדב ארגמן בישיבת הממשלה. ארגמן הבהיר לשרים שדעתו אינה נוחה מהמשך השימוש בכלי האיכון של השב"כ. הוא הציע שבמקום זאת המדינה תפתח כלים טכנולוגיים אזרחיים לאיכון, דוגמת אפליקציית "המגן", והבטיח שהשב"כ יסייע בפיתוח אפליקציה כזו ככל שיידרש. "אם חלילה יהיה אסון אנחנו פה, ואם תרצו תוכלו לרוץ לכנסת ולחוקק את החוק כדי לשוב ולהשתמש בכלים שלנו. אבל לדעתנו זה תפקיד של גוף אזרחי ולא בטחוני", אמר ארגמן.

שר האוצר, ישראל כץ (צילום: חגי דקל)
יצא מהדיון - וננזף על ידי נתניהו. כץ(צילום: חגי דקל)
 

שר האוצר ישראל כץ יצא מהדיון, וכאשר חזר ביקש את רשות הדיבור. ראש הממשלה נתניהו נזף בו: "מי שלא היה בדיון לא יכול לדבר". כץ הסביר: "רצתי לכנסת לוועדת הכספים כי חברי כנסת מהקואליציה מנסים לשנות את החוק". התכוון לעימות שלו עם ח"כ ניר ברקת מול המצלמות. 

 

בדיון השתתף בפעם האחרונה משה בר סימן טוב בתור מנכ"ל משרד הבריאות. אחרי שהתעמת איתם לא פעם בתקופת המשבר, השרים הודו לבר סימן טוב על עבודתו, והוא השיב להם תודה.

 

בסיומו של הדיון הוחלט לבטל את פתיחתה מחדש של הרכבת שתוכננה להיום. תנועת הרכבות לא תתחדש לפי שעה, ולא נקבע תאריך יעד חדש לפתיחתה. כמו כן הוחלט לבטל את פתיחתם של מוסדות התרבות ובתי הקולנוע שתוכננה ליום ראשון הקרוב. בינתיים היא נדחתה בשבוע ימים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בדיקות קורונה במעבדת מכבי ברחובות
צילום: AFP
מומלצים