שתף קטע נבחר
 

סרטן ריאה של תאים קטנים: הטיפול שעשוי לתת תקווה לחולים

כ-15% מחולי סרטן הריאה מאובחנים עם "סרטן ריאה של תאים קטנים", סוג סרטן אגרסיבי מאוד, שכמעט לא מגיב לטיפולי כימותרפיה. מחקרים חדשים נותנים לחולים בסוג סרטן זה תקווה ואופטימיות

בשנים האחרונות נעשתה התקדמות מדעית ונמצאו פריצות דרך רפואיות בטיפול בסרטן ריאה, שהובילו לתקווה ואופטימיות בקרב הרופאים והחולים. עד לפני 20 שנה בלבד אפשרויות הטיפול בסרטן ריאה היו מצומצמות, ותוחלת החיים של חולים עם מחלה גרורתית הייתה קצרה.

 

בזכות הבנה מעמיקה של מחלת הסרטן, העולם המדעי הגיע למסקנה שסרטן ריאה אינו רק מחלה אחת, אלא אסופה של מחלות ממאירות שלכל אחת מהן יש מאפיינים ביולוגיים ייחודים המחייבים טיפול שונה. ההבנה הזו הביאה לפריצות דרך רבות בעולם הרפואה – רובן עבור חולי סרטן ריאה מסוג "תאים שאינם קטנים", המהווים את רוב החולים במחלה.

 

 

סרטן ריאה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סרטן ריאה(צילום: shutterstock)

 

כ-15% מחולי סרטן הריאה מאובחנים עם "סרטן ריאה של תאים קטנים" (SCLC). זהו סוג של סרטן ריאה שונה, לרוב אגרסיבי וקשה לטיפול. חלק ניכר מחולי סרטן ריאה של התאים הקטנים מגיבים היטב לטיפולי כימותרפיה, ולכן במרבית המקרים חולים אלו יקבלו טיפול אימונותרפי לאחר האבחון. הטיפול ניתן במשך מספר פעמים והוא חיוני גם כאשר החולה מאותר בשלב מוקדם וניתן בשילוב עם קרינה.

 

יחד עם זאת, למרות שיעורי תגובה גבוהים לכימותרפיה, התקדמות המחלה מהירה והיא עלולה להמשיך להתפשט, ולשלוח גרורות לאיברים רבים בגוף. ההישרדות הממוצעת של חולים עם סרטן ריאה מסוג תאים קטנים עומדת על כשנה בלבד מיום האבחון, ורק אחוזים בודדים נותרים בחיים למעלה מ-5 שנים.

 

תרופות ממוקדות מטרה

בשנים האחרונות לצד שיפור באפשרויות הטיפול בכימותרפיה ובקרינה, לחלק ניכר מהחולים גם קיימות אפשרויות טיפול באמצעות תרופות ממוקדות מטרה. על ידי שימוש בבדיקות גנומיות ניתן לזהות אצל החולים שינויים או פגמים בגנים (המכונים גם "מוטציות גנטיות") להם יש תפקיד משמעותי אצל אותו חולה בהתפשטות המחלה ותאי הסרטן.

 

תרופות ממוקדות מטרה, הקרויים גם 'טיפולים ביולוגיים', יצרו עידן חדש – לא רק מתן כימותרפיה לכל החולים, אלא התאמת הטיפול התרופתי לפגם בגן מסוים המאפיין את החולה הספציפי. מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות הוכיחו שתרופות אלו סייעו בעצירת המחלה לפרקי זמן ממושכים, הביאו לשמירה על איכות חיים של המטופל וחלקן אף הצליחו להאריך את תוחלת חייו באופן משמעותי.

 

מהפכה נוספת בעולם האונקולוגיה התרחשה עם פיתוח התרופות מסוג 'אימונותרפיה'. אלו טיפולים שפועלים באופן שונה מתרופות ביולוגיות ולמעשה המנגנון שלהן משתמש ביכולת של מערכת החיסון של הגוף על מנת לזהות את תאי הסרטן ולתקוף אותם. במקרים בהם החולים הגיבו לטיפולים בתרופות מסוג אימונתרפיה, המחלה נסוגה ומשך הזמן שהטיפול התרופתי עצר את התקדמות המחלה היה ממושך.

 

הפיתוחים והחידושים האלו יצרו מציאות חדשה בה לרופא יש ארסנל גדול ורחב של אפשרויות טיפול בחולה, ולא פחות משמעותי מכך – כיום גם ניתן להציע לחלק מהחולים טיפול המשולב מכמה תרופות כדי לנסות לייצר תגובה טובה יותר.

 

אך על פי כן, סרטן ריאה היה ונותר גורם התמותה הגדול ביותר מבין כל מחלת הסרטן. ממחלה זו מתים יותר חולים בהשוואה לכל סוג סרטן אחר. מרבית ממקרי המחלה נגרמים כתוצאה מעישון ורק חלק קטן מהם נגרם כתוצאה מגורמים תורשתיים או חשיפה לחומרים מסרטנים אחרים. על פי הערכות מאובחנים בישראל כ-2,500 מקרים חדשים מדי שנה וכ-2,000 בני אדם נפטרים מהמחלה.

 

בשורה ותקווה חדשה

בעוד שבסוגים מסוימים של סרטן הריאה התרחשה מהפכה טיפולית של ממש, וישנם חולים שתוחלת החיים שלהם התארכה משמעותית, בתת סוג של המחלה המכונה – "תאים קטנים" – המצב שונה לגמרי. לכן עולם המדע חיפש בקדחתנות טיפול יעיל נוסף לצד הטיפול הכימותרפי על מנת לעכב את המחלה ולהגדיל את תוחלת החיים של החולים. אולם למרות המאמצים הרבים, למעלה משני עשורים לא חלה התקדמות ופריצת דרך משמעותית.

 

בשנים האחרונות מחקרים ניסו לבדוק האם ניתן יהיה לגייס את מערכת החיסון כדי להילחם, לעכב ולעצור גם מקרים של "סרטן ריאה מסוג תאים קטנים". תת סוג זה של סרטן מאופיין לרוב בעומס של שינויים גנומיים (מוטציות) ולכן הערכה הייתה שתרופות אימונותרפיות – כאלו שמפעילות את מערכת החיסון – ימצאו יעילות לחולים מפני שהן מאפשרות לגוף לזהות את התאים הסרטניים ולתקוף אותם.

 

מחקר משמעותי שתוצאות עדכניות שלו התפרסמו בימים אלו בכנס האיגוד האמריקאי לסרטן, ה-ASCO, הראה שהוספת תרופה אימונותרפית לטיפול הכימותרפי משפרת את הישרדות החולים. במחקר שכלל 268 חולים, ביקשו החוקרים להשוות את היעילות של הטיפול בחולים שקיבלו את התרופה "דורבלומאב" (אימפינזי) בשילוב עם כימותרפיה לעומת חולים שטופלו אך ורק בכימותרפיה. מהמחקר, שהשתתפו בו גם מרכזים רפואיים מישראל עולה ש-68% מהמטופלים שקיבלו את השילוב של דורבלומאב וכימותרפיה הגיבו לטיפול, ולמעלה משליש מהמטופלים היו בחיים לאחר 18 חודשים.

 

כעת הוצגו תוצאות נוספות של המחקר ומממצאיו עולה שכרבע מהחולים שקיבלו את הטיפול המשולב - אימונותרפיה וכימותרפיה הגיבו באופן ממושך והיו בחיים למעלה משנתיים. הנתונים הללו מצטרפים למחקרים נוספים שנעשו על טיפול אימונותרפי נוסף - "אטזוליזומאב" (טסנטריק) שהוכיח גם הוא יעילות בטיפול בחולים אלו.

 

המחקרים האלו מהווים שינוי באופן בו ניתן לטפל בסרטן הריאה של תאים קטנים ותקווה של ממש. לאחר שנים רבות ללא בשורות אמיתיות בהתמודדות עם הסוג האלים הזה של סרטן הריאה, אין ספק שאימונותרפיה היא תוספת נחוצה שיכולה לתת תקווה ואופטימיות לחולים.

 

הכותב הוא מנהל המכון האונקולוגי במרכז הרפואי בני ציון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סרטן ריאה. טיפול מותאם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים