שתף קטע נבחר

 

בדרך למחסור בקשמיר: עזים נלכדו בסכסוך "על גג העולם"

המתיחות בין הודו לסין עלולה לגרום למחסור עולמי בצמר הקשמיר היוקרתי: חיילים סינים משתלטים על שטחי המרעה של עזי הפשמינה, והן נודדות לשטחים קרים עם תנאים קשים. בהודו טוענים שאלפי עזים כבר מתו

בעקבות המתיחות בגבול בין הודו לסין העולם צפוי לסבול ממחסור בצמר הקשמיר היוקרתי: עזי הפשמינה שחיות "בגג העולם" עוזבות את שטחי הרעייה הטבעיים שלהן, ועזים רבות מתות כתוצאה מהתנאים הקשים החדשים.

 

את עזי הפשמינה מגדלים נוודים באזור לדאק – שטח מדברי, קר וגבוה. צמר הפשמינה נחשב לקשמיר היקר והנחשק ביותר בעולם. העזים שמספקות את הצמר מצאו עצמן בלב הסכסוך בין שתי המדינות המאוכלסות ביותר בעולם. לפי גורמים מקומיים הסכסוך בין הודו וסין (שתי מדינות גרעיניות) גרם למותן של רבבות עזים צעירות.

הודו פקיסטן חבל קשמיר עז עזים עזי פשמינה (צילום: AFP)
העזים בגבול הודו וסין(צילום: AFP)

הודו פקיסטן חבל קשמיר עז עזים עזי פשמינה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

הודו סין חבל קשמיר עז עזים עזי פשמינה (צילום: AFP)
עד 800 דולר לצעיף פשמינה(צילום: AFP)

מפה חבל קשמיר הודו פקיסטן ()

אורך הגבול בין הודו לסין באזור הרי ההימלאיה הוא 3,500 ק"מ. הגבול בין המדינות מעולם לא הוגדר כהלכה ובאזור נרשמו עימותים וקטטות של חיילים סינים והודים. ההתפתחות האחרונה הייתה באזור לדאק, מול טיבט, שם טוענים גורמים הודים להסגת גבול של הסינים בשבועות האחרונים. הכוחות הסיניים נכנסו לשטח ההודי אחרי קרב אגרופים בחלק המזרחי של הגבול בחודש מאי, ליד מדינת המחוז סיקים.

 

"בשלוש השנים שבהן העזים הקטנות מתחילות לגדל פשמינה ראינו ירידה משמעותית בתפוקה", אמר סונאם טסרינג, שחבר באיגוד מקומי שמשווק פשמינה. טסרינג אומר שמדי שנה מאבדים הרועים חלק משטחי המרעה המסורתיים וסין משלטת עליהם. השנה גם אזורים שנחשבים לחלק מרכזי מרעיית החורף נמצאים מחוץ לתחום, בגלל המתיחות ההולכת וגוברת בין המדינות.

הודו פקיסטן חבל קשמיר עז עזים עזי פשמינה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הודו פקיסטן חבל קשמיר עז עזים עזי פשמינה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

 "זה הרסני. הצבא הסיני נהג לפלוש לצד שלנו בכמה מטרים, אבל הפעם הוא התקדם כמה קילומטרים", אומר ג'ורמט, שבעבר היה חבר בשלטון המקומי ומזדהה בשם אחד בלבד. "זה היה בעונת הרבייה של העזים. כ-85% מהעזים שנולדו מתו השנה בגלל שעדרים גדולים נאלצו לעזוב את שטחי הרעייה בפברואר והגיעו לאזור קר", הוא אמר. לפי טסרינג חיילים הודים מונעים מהחיות להיכנס לאזורים שנחשבים לרגישים. הרועים סיפרו לו שהצבא הסיני שולח לשטחי הרעייה שלהם נוודים טיבטים.

 

רועים הודים אמרו שעד לפני כמה שנים הם היו חוצים את נהר האינדוס הקפוא בזמן רעיית החורף. האזורים האלה נמצאים כעת בשליטת סין. ג'ורמט מספר שבנוסף התקשורת עם הרועים הפכה למשימה קשה, מכיוון שהטלפונים הלוויינים שגורמים בהודו סיפקו להם בשנים האחרונות נלקחו מהם.

הודו פקיסטן חבל קשמיר עז עזים עזי פשמינה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

המספר העצום של העזים שמתו - עשרות אלפים לפי גורם הודי מקומי - עלול להנחית מכה קשה על ענף הקשמיר בשנים הקרובות. מדי שנה עזי הפשמינה מייצרות 50 טונות של צמר קשמיר יוקרתי משובח וקל במיוחד, שמספק פרנסה לאלפי אנשים באזור.

 

צעיפי הפשמינה נמכרים ברחבי העולם - מחנות היוקרה "הרודס" בלונדון עד ל"קניון דובאי" באיחוד האמירויות. המחיר של צעיף אחד יכול להגיע ל-800 דולר.

הודו פקיסטן חבל קשמיר עז עזים עזי פשמינה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

בחודשי הקיץ יותר מאלף משפחות של רועים נוודים נוהגות לשוטט ברמת צ'אנטאנג, בגובה של יותר מ-5,000 מטר. הן רועות כ-300,000 עזי פשמינה, סוסים ויאקים שחורים. במהלך חודשי החורף עוברות המשפחות לשטחי מרעה מעט פחות גבוהים שמתפתלים מסביב לטיבט ולאורך נהג האינדוס. הטמפרטורה בין דצמבר לפברואר צונחת לעיתים למינוס 50 מעלות.

 

המתיחות הצבאית היא המכה האחרונה לרועים, שכבר סובלים מהשפעות ההתחממות הגלובלית שהפכה את החורף לקשה יותר ואת הקיץ לצחיח יותר. חלקם אף נטשו את אורח החיים שלהם – שעבר מדור לדור במשך שנים – והיגרו לעיירות בלדאק כדי לחפש מקורות פרנסה חלופיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים