שתף קטע נבחר

 

המעבדות קורסות תחת הבדיקות: "למה אי אפשר לעבוד בשתי משמרות?"

ועדת הקורונה דנה בעומסים שהצטברו במעבדות שבודקות דגימות לאיתור חולים, והמומחים הזהירו מקריסת המערך בשל מחסור בתקנים. "כל המעבדות חייבות לעבוד 24/7", טען מנכ"ל לאומית. משרד האוצר: "יעלה מאות מיליוני שקלים". היו"ר שאשא ביטון דרשה תשובות תוך שבוע

 

  (צילום: AFP)
מעבדת בדיקות בבית החולים ברזילי באשקלון(צילום: AFP)

הוועדה המיוחדת לעניין נגיף הקורונה ולבחינת היערכות המדינה למגפות ולרעידות אדמה, קיימה היום (שלישי) בצהריים דיון דחוף בעניין המעבדות. המומחים שזומנו לוועדה העידו כי בשל העומס שנוצר, מרבית הבדיקות נעשות רק לזיהוי חולי קורונה חדשים, ולכן מספר המחלימים מדי יום לא עולה מספיק.

 

"מחודש מרץ, אנחנו נמצאים בעומס שאנחנו לא יכולים לעמוד בו", אמר ד"ר יותם שנהר, מנהל אגף המעבדותת של קופת החולים "לאומית". לדבריו, העובדים במעבדות עובדים שעות רבות מדי יום, וכבר לא עומדים בכך. "תגבור מצד עובדים לא מקצועיים עוזר קצת, אבל לא לטווח הארוך", אמר שנהר. "המעבדות נמצאות על סף קריסה, ואם לא נעשה את זה בצורה מסודרת, זה לא יעבוד לאורך זמן".

 

מנכ"ל הקופה, ניסים אלון, הוסיף כי הוא לא בטוח שמתכונת העבודה הנוכחית תעבוד גם בחורף. "כל המעבדות של המדינה חייבות לעבוד 24/7", אמר אלון שקרא להקצאות נוספות לכל מעבדה בהתאם למטופלי הקופה. "איך זה הגיוני שבשעה 16:00 הולכים הביתה? למה אי אפשר לעבוד עד הלילה בשתי משמרות?".

 

  (צילום: AFP)
"איך זה הגיוני שבשעה 16:00 הולכים הביתה?"(צילום: AFP)

לאחר מכן, אלון יצא נגד שר הבריאות יולי אדלשטיין, שקרא לציבור להיבדק, וטען כי אמירתו לא הובנה נכון. "הצהרתו של השר נכונה רק לתלמידי ולדיירים בבתי אבות", אמר אלון. "אם היינו בודקים את כולם, היינו קורסים".

 

פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, אמר בדיון שלתחושתו, ההשקעה שנעשתה עד עכשיו הייתה זמנית בלבד. "הבדיקות הן המודיעין שלנו ברמת הפרט, כדי לדעת אם האדם נשא או לא. צריך להמשיך ולשים דגש על התיאום בין המסגרות לגבי התעדוף בין הנדגמים", אמר לוין.

 

מנגד, אבי בן זקן, ראש המינהל לפיתוח תכנון ובינוי במשרד הבריאות, טען כי המגבלה כלל לא טמונה במספר הבדיקות. "הדרישות לפני שבועיים היו בין 6,000-5,000 בדיקות ביום. אנחנו יכולים להגיע ל-30 אלף עד סוף החודש", אמר. "אנחנו לא רואים בעיה בתשתיות הפיזיות, או בריאגנטים, בערכות ובציוד", טען בן זקן.

 

חיים הופרט, מאגף התקציבים של משרד הבריאות, טען כי בימים אלה מתנהל תהליך מול משרד האוצר להוספה של כ-200 תקנים למערך המעבדות. יו"ר הוועדה, חברת הכנסת יפעת שאשא ביטון, השיבה לו כי "אנחנו מתקדמים לחורף, ובתי החולים וקופות החולים נערכים לשגרה. נהיה מחויבים לתת מענה גם לדברים אחרים, ובלי תקנים לא נוכל לעשות את זה".

 

רועי רייכר, נציג משרד האוצר אמר כי במשרד מבינים את החשיבות לפתרון מיידי, אך "זה המון כסף, אנחנו צריכים ללמוד את הדרישה. זה עולה מאות מיליוני שקלים". שאשא ביטון דרשה לקבל תשובה סופית לגבי אישור התקנים עד השבוע הבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מעבדת בדיקות בבית החולים ברזילי באשקלון
צילום: AFP
מומלצים