שתף קטע נבחר

 

פיסת היסטוריה שנמחקה: הבודקה בבית גולדה מאיר נהרס

בפתח ביתה בתל אביב של ראש הממשלה לשעבר גולדה מאיר הוצב ביתן שמירה מאסבסט, שהלך והתפורר עם השנים. המשפחה רצתה להשאירו כדי לסמל את חשיבות האתר. אולם בלחץ השכנים הוחלט להרוס אותו

 

בודקה שומר (צילום: שירי הדר)
ביתן השומר שנהרס. היה הסמל לכך שמדובר במקום מיוחד(צילום: שירי הדר)

ביתן השומר (בודקה) בבית ההיסטורי שבו התגוררה ראש הממשלה לשעבר גולדה מאיר, שנמצא ברחוב קטן בשכונת רמת אביב הישנה בתל אביב, נהרס לאחרונה חרף ניסיונות לשמר אותו.

 

ביתה ההיסטורי של גולדה מאיר נמצא ברחוב הברון הירש 8 בתל אביב. היא נכנסה אליו בשנת 1959, עשור לפני שנבחרה לראשות הממשלה, והתגוררה בו עד יום מותה ב-1978. במשך 42 שנה, ממש עד לאחרונה, עמד צמוד לגדר ביתן שומר מתפורר, שהיה הסמל לכך שמדובר במקום מיוחד.

התגוררה בבית עד יום מותה. גולדה מאיר (משה מילנר לע"מ) (משה מילנר לע
התגוררה בבית עד יום מותה. גולדה מאיר(משה מילנר לע"מ)

במשפחתה, שעד היום מתגוררת באותו בית, התלבטו מה לעשות עם המבנה הישן. מצד אחד, שכנים ברחוב התלוננו שמדובר במבנה אסטבט שיש לפרק ולפנות כדי למנוע סכנה בריאותית. מצד שני, המשפחה פנתה למועצה לשימור אתרי מורשת ושם חשבו שנכון דווקא למצוא דרך לשמר את ביתן השמירה.

 

לפני כחצי שנה קיבלה המשפחה מכתב מהעירייה ובו דרישה לפנות את הביתן מיידית. שאול רחבי, נכדה של גולדה מאיר, פנה לאלון חליוה, ראש אגף ביטחון במשרד ראש הממשלה, וביקש ממנו לדאוג לפירוק המבנה מאחר שהוא שייך במקור למשרד ראש הממשלה. חליוה בדק את הנושא ונתן אור ירוק להרוס את המבנה. וכך, ביום בהיר אחד הגיעה משאית עם עובדים וביתן השמירה נהרס ופונה. עכשיו נותר במקום רק שלט שמוצמד לבניין ומציין מי חיה בו בעבר.

בודקה שומר ()

במועצה לשימור אתרי מורשת בישראל הביעו צער על ההריסה. הם ציינו כי עמדו בקשר עם בני המשפחה של מאיר בניסיון למצוא דרך לשמר את המבנה – ובכך גם את העובדה ההיסטורית כי בבית זה התגוררה גולדה מאיר בעת שכיהנה כראש ממשלה והתקבלו בו החלטות הרות גורל בתולדות ישראל, בפורום שכונה "המטבח של גולדה".

 

לא פעם התקיימו במטבח הזה התייעצויות בדרג הגבוה ביותר, בין היתר ערב מלחמת יום הכיפורים ובמלחמה עצמה. במטבח הזה נהגה מאיר להכין אישית קפה ותה לאורחים כמו הרמטכ"ל דוד אלעזר (דדו), ישראל גלילי, וגם למזכיר הצבאי שלה ישראל ליאור ולמזכירתה האישית לו קידר.

 

רחבי נזכר בסיפור שרץ במשפחה: ערב אחד יצאה גולדה לתת לשוטר בביתן השמירה כוס תה ומצאה אותו ישן שנת ישרים. גולדה השאירה לשוטר פתק, שבו כתבה: "הייתי להביא לך תה. ליל טוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים