שתף קטע נבחר

 

קולומבוס ומלך בלגיה: מפילים פסלים מ"עידן שחלף"

מותו של ג'ורג' פלויד הצית מחאה עולמית שמעניקה מומנטום לדרישות להסיר אנדרטות לזכר דמויות שלחלקן עבר אפל. בארה"ב מפילים פסלי גנרלים ממלחמת האזרחים, בבריטניה של סוחרי עבדים, ובבלגיה פסל של מלך קולוניאליסטי "נלקח לתיקונים". יש מי שחושש שבכך מוחקים את העבר

 

בריטניה: משליכים פסל של סוחר עבדים לנהר

בריטניה: משליכים פסל של סוחר עבדים לנהר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בבריטניה מפגינים השליכו פסל של סוחר עבדים למי הנהר, בבלגיה הפסל של מלך קולוניאליסטי הושחת ו"נלקח לתיקונים", באלבמה ראש העיר הבטיח למשחיתי אנדרטה לזכר לוחמי הקונפדרציה שהוא "יסיים עבורם את העבודה" – ואפילו בממשל טראמפ שוקלים לשנות שמות של בסיסי צבא המכונים על שמותיהם של גנרלים ממלחמת האזרחים. המחאה שפרצה בעקבות מותו של ג'ורג' פלויד, תחת רגלו של שוטר לבן במיניאפוליס, הציתה מחאה שאינה מתוחמת עוד לגבולות ארה"ב, ומעניקה זריקת עידוד לקריאות להסרת פסלים ומונומנטים שמנציחים דמויות בעלות עבר מפוקפק.

 

מהומות ג'ורג' פלויד – הכתבות האחרונות:

טראמפ על המפגין המבוגר שדימם: "אולי זאת הצגה"

ביידן בהלוויית פלויד: "כשייעשה צדק, נגיד ששינה את העולם"

8 דקות ו-46 שניות: דמוקרטים כרעו ברך בקונגרס

משפחתו של "ג'ורג' פלויד הצרפתי" מחכה לצדק

 

שאלת מקומם הראוי של פסלים לזכר דמויות כמו גנרלים ממלחמת האזרחים בארה"ב, שלחמו לצד הקונפדרציה והזכות לשעבד אנשים אינה חדשה, ובשנים האחרונות התחוללו כמה וכמה סערות סביב סוגיה זו. כך למשל, העימותים בשרלוטסוויל שבווירג'יניה בין פעילים ניאו-נאצים לפעילי שמאל ב-2017, שבהם אף נהרגה מפגינה אחת בפיגוע דריסה שביצע אחד מאנשי הימין הקיצוני, נסבו סביב הדרישה להסיר את פסלו של הגנרל רוברט אי. לי, מפקד כוחות הקונפדרציה.

מחאת ג'ורג' פלויד הפגנה בריסטול בריטניה פסל של סוחר עבדים הושלך למים (צילום: MCT)
משליכים פסל של סוחר עבדים לנהר, בבריסטול שבבריטניה(צילום: MCT)

מחאת ג'ורג' פלויד הפגנה בריסטול בריטניה פסל של סוחר עבדים הושלך למים (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

פסלו של לי עדיין עומד על תילו בעיר הבירה של וירג'יניה, ריצ'מונד, והמושל הדמוקרטי שלה, ראלף נורת'האם, הבטיח בעקבות המחאות האחרונות להסיר את הפסל, "באופן מיידי". עם זאת, הלילה (בין שלישי לרביעי) הוציא בית משפט מקומי צו מניעה זמני להסרת הפסל, בעקבות עתירה של אחד ממתנגדי המהלך. "המושל נורת'האם נותר מחויב להסרת הסמל המפלג הזה מבירת וירג'יניה, ואנחנו בטוחים שיש לו הסמכות לעשות זאת", מסרה הדוברת של המושל לרשת CNN.

 

הבוקר דווח כי בריצ'מונד הפילו מפגינים גם את פסלו של מי שנחשב למגלה יבשת אמריקה, כריסטופר קולומבוס. המפגינים גררו את הפסל לאגם בפארק בעיר והשליכו אותו למים.

 

ראש העיר למשחיתים: "אסיים את העבודה"

פסל אחר, של הגנרל לי, הופל על ידי מפגינים בעיר מונטגומרי שבאלבמה, ביום שני בשבוע שעבר. הפסל בן 112 השנה הוצב בכניסה לתיכון בעיר, והרשויות העמידו לדין ארבעה בני אדם בעקבות השחתתו. יום לפני, ולא הרחק משם, בעיר הגדולה באלבמה ברמינגהאם, מפגינים השחיתו פסל בן 115 שנה לזכר לוחמי הקונפדרציה. הם ניסו גם להפילו, אך ראש העיר רנדאל וודפין הגיע למקום ואמר להם, כך לפי הדיווחים המקומיים, ש"יסיים עבורם את העבודה". הוא ביקש מהם להתפזר לפני שהמשטרה תגיע ותעצור אותם.

מפגינים מתחת לפסל של רוברט אי לי ב ריצ'מונד צפון קרוליינה ארה
בית המשפט הוציא צו מניעה להסרתו. פסלו של הגנרל רוברט אי. לי בריצ'מונד, וירג'יניה(צילום: AFP)

מפגינים מתחת לפסל של רוברט אי לי ב ריצ'מונד צפון קרוליינה ארה
(צילום: AFP)

מקרה אחר של הסרת פסל בידי הרשויות אירע בפילדלפיה שבפנסילבניה. שם לא היה זה פסל לזכר הקונפדרציה אלא של ראש העיר פרנק ריצו, שכיהן בתפקיד בין 1972 ל-1980. תומכיו טוענים כי הוא נלחם בחומרה בפשיעה, אך מבקריו גורסים שפגע במיעוטים בעיר. בשבוע שעבר, אחרי שמפגינים קשרו חבל לפסל וניסו להפילו ואף הציתו בבסיסו אש, הרשויות הסירו את הפסל מהכניסה לבניין העירייה, 22 שנה אחרי שהוצב שם.

 

"הפסל הוא אנדרטה מגונה לגזענות ולאכזריות משטרתית כלפי הקהילה השחורה, קהילת הלהט"ב וקהילות רבות אחרות", מסר ראש העיר הנוכחי, ג'ים קני. "היחס לקהילות אלו תחת הנהגתו של ריצו היה אחת מהתקופות הרעות ביותר בהיסטוריה של פילדלפיה".

 

הקריאות לביטול ההנצחה לגנרלים מצבא הקונפדרציה קיבלו אתמול תמיכה מפתיעה מבכירים בממשל טראמפ, שהבטיחו לשקול שינוי שמות של בסיסי צבא שמנציחים את אותם גנרלים שלחמו למען השארת העבדות.

 

  

בהודעה אתמול מטעם הפנטגון נמסר ששר ההגנה מארק אספר מוכן לשקול את האפשרות לשנות את שמותיהם של עשרה בסיסי צבא, שכולם ממוקמים בדרומה של ארה"ב. הבסיסים, כמו פורט בראג ופורט הוד, מוכרים למאות אלפי חיילים שהתאמנו בהם לאורך השנים.

 

לשים לב לאירוניה

בפנטגון הדגישו כי שינוי שמות הבסיסים הוא תהליך הדרגתי שעלול להימשך זמן רב. השר אספר ושר הצבא ראיין מקארת'י, נמסר, "פתוחים לדיון בין מפלגתי בנושא". שיח כזה בין הדמוקרטים לרפובליקנים בקונגרס צפוי להיות סבוך ביותר, במיוחד בתקופת בחירות. הנשיא דונלד טראמפ טרם השמיע את עמדתו. לאחרונה כבר התגלעו חילוקי דעות בין טראמפ לשר ההגנה אספר, ולא מן הנמנע שטראמפ יביע התנגדות לשינוי שמות הבסיסים.

 

תמיכה למהלך נשמעה מכמה גנרלים בכירים לשעבר. הגנרל דייוויד פטראוס, ששירת בעברו בפורט בראג, כתב במאמר דעה שפורסם אתמול במגזין "אטלנטיק" שלדעתו "חיוני" להכיר בכך שבסיסי הצבא המדוברים לא קרואים על שמות גיבורים, אלא על שמותיהם של מנהיגים צבאיים שבגדו בארצם והגנו על הגזענות. "האירוניה שבהתאמנות בבסיסים שמכונים על שמות אלו שלחמו נגד ארה"ב, ועל הזכות לשעבד אחרים, היא אירוניה שמי ששם לב אליה לא יכול לברוח ממנה". כעת, הוא הוסיף, "זה הזמן עבורנו לשים לב לכך".

בסיס צבא ארה
טראמפ יתמוך בשינוי השמות? בסיס "פורט בראג" בצפון קרוליינה(צילום: AP)

כאמור, המחאה שפרצה בעקבות מותו של ג'ורג' פלויד בידי השוטר הלבן דרק שובין, שדרך על צווארו במשך כמעט תשע דקות למרות תחנוניו של פלויד שזעק לאמו וצעק שאינו יכול לנשום, פרצה את גבולות ארה"ב והפכה למחאה עולמית. בכמה מדינות באירופה המחאה הזו העניקה מומנטום לתנועות שקוראות להסיר גם שם פסלים ואנדרטות לזכר דמויות מהעבר הקולוניאליסטי של היבשת.

 

המקרה הבולט ביותר באירופה של הסרת פסל שכזה אירע ביום ראשון האחרון, בעיר הנמל בריסטול שבמערב אנגליה. בהפגנה שבה השתתפו כעשרת אלפים איש, כמה מהם תועדו משחיתים פסל בדמותו של אדוארד קולסטון, סוחר עבדים מהמאה ה-17. המפגינים תועדו כורכים חבל מסביב לצוואר הפסל, עוקרים את הפסל ממקומו ומשליכים אותו למים בנמל.

מסירים את פסל פסלו של סוחר העבדים רוברט מיליגן ב לונדון בריטניה (צילום: רויטרס)
מסירים את פסלו של סוחר העבדים רוברט מיליגן בלונדון (צילום: רויטרס)

מסירים את פסל פסלו של סוחר העבדים רוברט מיליגן ב לונדון בריטניה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

קולסטון היה חלק מ"החברה האפריקנית המלכותית", שהעבירה עשרות אלפי עבדים אפריקנים ליבשת אמריקה. עיר הנמל בריסטול נחשבה לאחד ממוקדי סחר העבדים – שהביא לה רווחים כלכליים אדירים. קולסטון הונצח בעיר בעקבות פעילותו הפילנתרופית, בעזרת הכסף שעשה מסחר העבדים. בריטניה ביטלה את הסחר הזה בשנת 1807.

 

אמת לא נעימה

המהלך גרר ביקורת נוקבת מצד בכירים בממשלה השמרנית של בוריס ג'ונסון, ושרת הפנים פריטי פאטל אמרה שהפלת הפסל של קולסטון הייתה מעשה "מביש" והדגישה שבריטניה לא מוכנה לקבל בהבנה ונדליזם והפרעה לסדר הציבורי. אלא שבתוך העיר הפסל עורר מחלוקת כבר שנים ארוכות. ראש העיר של בריסטול מרבין ריז, שחור שהוריו היגרו מג'מייקה, אמר ל-BBC כי אינו יכול אמנם להביע תמיכה בהשחתת הפסל, אך הוסיף: "לא אעמיד פנים ואטען שהפסל של סוחר עבדים בעיר שבה נולדתי וגדלתי אינו עלבון עבורי ועבור אנשים כמוני".

 

השלכת הפסל לנהר בבריסטול הציתה סערה ודיון ער בנושא בבריטניה. באזור דוקלנדס שבמזרח לונדון הסירו אתמול הרשויות בבירה פסל של סוחר עבדים אחר, רוברט מיליגן שחי במאה ה-18. בהמשך מסר ראש העיר סדיק חאן שהעירייה תקים ועדה שתבחן הסרה של פסלים וסמלים נוספים ברחבי הבירה, שלדבריו רבים מהם משקפים "עידן שחלף". "זוהי אמת לא נעימה שחלק נכבד מעושרה של האומה שלנו והעיר שלנו הושג בעזרת סחר עבדים", מסר חאן.

הפגנות  ב אוניברסיטת אוקספורד להסרת פסלו של ססיל רודס ב בריטניה (צילום: EPA)
"עדיף פסל של אמא תרזה". פסלו של ססיל רודס באוקספורד(צילום: EPA)
 

הפגנות  ב אוניברסיטת אוקספורד להסרת פסלו של ססיל רודס ב בריטניה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הפגנות  ב אוניברסיטת אוקספורד להסרת פסלו של ססיל רודס ב בריטניה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

המחאה הנוכחית חידשה גם את הקריאות להסרת האנדרטה לזכרו של ססיל רודס באוניברסיטת אוקספורד. רודס היה ממובילי האימפריאליזם הבריטי בדרום אפריקה במאה ה-19. התנועה "רודס חייב ליפול" החלה כבר לפני כמה שנים והביאה להסרת פסלו מאוניברסיטת קייפטאון בדרום אפריקה ב-2015, אך בשנים האחרונות פעיליה לא הצליחו להביא להסרת פסל נוסף שלו באוקספורד.

 

אתמול אלפים הפגינו באוקספורד ודרשו להסיר את הפסל. הם צעקו סיסמאות כמו "הפילו אותו" והחזיקו שלטים שעליהם נכתב "רודס חייב ליפול" ו"לחיי שחורים יש ערך". בעיריית אוקספורד הביעו תמיכה בדרישת המפגינים, וביקשו מאנשי האוניברסיטה לאפשר להם להסיר את הפסל.

 

גם גנדי לא מושלם

אחד המפגינים באוקספורד, סילבינוס ליי, אמר כי הפסל מייצג "הלך רוח קולוניאליסטי". לדברי ליי, מטפל בן 44, יש דמויות אחרות שראויות יותר לזכות בפסל שינציח את זכרן במקום. "עדיף דמויות כמו אמא תרזה או דזמונד טוטו", הוא אמר לסוכנות הידיעות AFP.

 

באנטוורפן שבבלגיה, השלטונות הסירו אתמול בעזרת מנוף את פסלו של המלך לאופולד השני, אחרי שזה הושחת על ידי מפגינים שריססו אותו בצבע אדום. הרשויות מסרו כי הפסל נלקח לתיקונים, אך לא ציינו אם בכוונתן להציבו שם מחדש. לאופולד השתלט על קונגו ב-1885 ושיעבד רבים מאנשיה עבור תעשיית ייצור הפלסטיק. הוא הנהיג שם משטר אכזרי שבמהלכו כעשרה מיליון איש מתו.

פסל מושחת של מלך בלגיה לשעבר ליאופולד השני ב אנטוורפן (צילום: AFP)
נלקח לתיקונים, לא ברור אם בכלל יוחזר. פסלו של מלך בלגיה לשעבר לאופולד השני צבוע באדום(צילום: AFP)
 

פסל מושחת של מלך בלגיה לשעבר ליאופולד השני ליד בריסל (צילום: רויטרס)
פסל אחר של לאופולד שהושחת ליד בריסל(צילום: רויטרס)

מחאת ג'ורג' פלויד מפגינים ב לונדון ליד פסל של ווינסטון צ'רצ'יל בריטניה (צילום: AFP)
ללמד את הילדים גם על המגרעות שלו. פסל צ'רצ'יל הושחת בלונדון(צילום: AFP)

למרות המומנטום שיש לקריאות להסרת הפסלים, יש כאלו החוששים שמדובר בניסיון למחיקת העבר. באחת ההפגנות בלונדון אף הושחת פסלו של ווינסטון צ'רצ'יל, ראש הממשלה הבריטי שהוביל את בריטניה לניצחון על גרמניה הנאצית. מפגינים כתבו על פסלו "הוא היה גזען".

 

במקרה זה גם ראש העיר סדיק חאן הביע התנגדות להסרה של הפסל. "אף אחד לא מושלם, בין אם זה צ'רצ'יל, גנדי או מלקולם X", הוא אמר לרשת BBC. הוא הוסיף כי בבתי ספר ילדים צריכים ללמוד על גם על המגרעות של הדמויות ההיסטוריות השונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
משליכים לנהר פסל של סוחר עבדים, בבריטניה
צילום: MCT
מומלצים