שתף קטע נבחר

 

34 שנה אחרי: זוהה רוצח ראש ממשלת שבדיה

רצח רה"מ אולוף פאלמה ב-1986, כשחזר ברגל מקולנוע בשטוקהולם, נותר שנים בגדר תעלומה, והיו שהעלו קונספירציות שה-CIA או הכורדים התנקשו בו. כעת מכריזה התביעה: היורה הוא מעצב גרפי ששנא את רה"מ והיה חובב כלי נשק. האיש, שכונה "סקנדיה-מן" בתקשורת, שם קץ לחייו לפני 20 שנה

34 שנים לאחר הרצח של ראש ממשלת שבדיה אולוף פאלמה, הכריזה היום (ד') התביעה במדינה על החשוד במעשה, אך לצד זאת על סגירתה של החקירה, כיוון שאותו חשוד שם קץ לחייו לפני עשרים שנה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

ראש ממשלת שבדיה שנרצח ב-1986 אולוף פאלמה (צילום: AFP)
פאלמה ב-1982. הרגיז את השמרנים בשבדיה בגלל הביקורת על ארה"ב(צילום: AFP)

ההלוויה של ראש ממשלת שבדיה הנרצח אולוף פאלמה ב 1986 (צילום: AFP)
תעלומה שהותירה צלקת בתדמיתה של שבדיה כמדינה בטוחה. הלווייתו של פאלמה ב-1986(צילום: AFP)

הרצח של פאלמה ב-1986 טלטל את שבדיה ועד היום נותר בגדר תעלומה. פאלמה נורה למוות בגבו בערבו של ה-28 בפברואר. הירי התרחש במרכז שטוקהולם, ברחוב העמוס ביותר שלה סבייאבגן. פאלמה נרצח בשעה שחזר ברגל עם אשתו, בנו וחברתו מסרט שבו צפו בבית קולנוע באזור. פאלמה השתדל לשמור על אורח חיים שגרתי ככל האפשר ופעמים רבות הלך ללא מאבטחים. כך היה גם באותו ערב.

 

הרצח הוביל למצוד הנרחב ביותר שערכה המשטרה בשבדיה. אלפי בני אדם העידו על האירועים באותו לילה ויותר מ-100 נחשדו כיורים פוטנציאליים. אשתו של פאלמה זיהתה במסדר פנים את היורה כאדם בשם כריסטר פטרסון, עבריין זוטר ונרקומן. הוא הורשע על סמך זיהוי זה ברצח, אך בהמשך הוא זוכה כיוון שהמשטרה לא הצליחה לספק ראיות של ממש נגדו.

זירת הרצח של ראש ממשלת שבדיה אולוף פאלמה ב-1986 ב שטוקהולם  (צילום: AFP)
זרי פרחים בזירת הרצח בשטוקהולם, 1986(צילום: AFP)

זירת הרצח של ראש ממשלת שבדיה אולוף פאלמה ב-1986 ב שטוקהולם  (צילום: רויטרס)
זירת הרצח, היום(צילום: רויטרס)

הרצח נותר מאז תעלומה במשך עשרות שנים, ומספר תיאוריות קונספירציה הועלו לגביו. בין היתר נטען כי מדובר בהתנקשות של ה-CIA או של הבדלנים הכורדים (פאלמה הכריז על מפלגת הפועלים של כורדיסטאן, ה-PKK, כעל ארגון טרור). היו שטענו כי שירותי הביטחון של דרום אפריקה עמדו מאחורי הרצח, תיאוריה שבסיסה בהתנגדותו החריפה של פאלמה למשטר האפרטהייד שהיה נהוג אז בדרום אפריקה. כישלונה של שבדיה לפתור את התעלומה הותיר צלקת בתדמיתה של המדינה כמקום בטוח שבו ניתן ללכת ללא חשש ברחובות.

 

היום כאמור הודיע התובע קריסטר פטרסון (אין לו קשר משפחתי לאותו עבריין שזוכה) כי התעלומה נפתרה. פטרסון הודיע כי החשוד הראשי הוא אדם בשם סטיג אנגסטרום, מעצב גרפי שהיה אחד מהאנשים בזירה ושהחשד לגביו כבר פורסם לפני כמה שנים. הוא כונה בתקשורת "סקנדיה-מן", בגלל שעבד עד מאוחר בערב הרצח במשרדי חברת הביטוח סקנדיה, בסמוך לזירת הירי.

סטיג אנגסטרום המכונה סקנדיה מן שחשוד ברצח ראש ממשלת שבדיה אולוף פאלמה ב-1986 (צילום: AFP)
"היה ביישן מדי מכדי לרצוח". החשוד בירי, סטיג אנגסטרום ("סקנדיה-מן")(צילום: AFP)

אנגסטרום שם קץ לחייו בשנת 2000, ולכן הודיע היום החוקר כי אין לו ברירה אלא לסגור את החקירה. "האיש הוא סטיג אנגסטרום", הודיע פטרסון במסיבת עיתונאים בשטוקהולם. "בגלל שהאיש מת, אני לא יכול להגיש נגדו כתב אישום והחלטתי לסגור את החקירה".

 

אנגסטרום, יצוין, היה חשוד לזמן קצר מיד לאחר הרצח, אך החוקרים שללו אז את החשד לגביו. התובע פטרסון מונה לבחון מחדש את התיק ב-2017, ולדבריו לאחר שהחוקרים בחנו לעומק את סיפורו של אנגסטרום, הם גילו כי היו לו עמדות ביקורתיות מאוד כלפי פאלמה, וכי הוא היה חובב של כלי נשק. בעברו שירת בצבא והיה חבר במועדון ירי. התובע הוסיף שאנגסטרום נקלע לקשיים כלכליים וכי הוא היה אלכוהוליסט.

ראש ממשלת שבדיה שנרצח ב-1986 אולוף פאלמה (צילום: AFP)
לא הוצגו ראיות חדשות של ממש, ולכן לא ברור אם תיאוריות הקונספירציה ייעלמו. פאלמה(צילום: AFP)

לפי התובע, אנגסטרום שיקר על הרגעים שלאחר הירי ואף טען כי ניסה להחיות את פאלמה. יצוין כי התובע לא חשף ראיות טכניות חדשות שמוכיחות את אשמתו של אנגסטרום ברצח, ולכן לא ברור עדיין אם הודעתו היום תשים קץ לתיאוריות הקונספירציה באשר לרצח. בני משפחתו של אנגסטרום מכחישים שהוא היורה, ואשתו לשעבר צוטטה באחד העיתונים המקומיים באומרה כי הוא היה "ביישן" מדי מכדי לרצוח מישהו.  

 

פאלמה שימש כראש ממשלת שבדיה בשתי קדנציות, בין 1969 ל-1976 ובין 1982 עד מותו ב-1986. הוא היה בעל עמדות שמאלניות והרגיז את השמרנים בארצו בשל התבטאויות נגד הקולוניאליזם וביקורת על ארה"ב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ר"מ שבדיה הנרצח, אולוף פאלמה
צילום: AFP
מומלצים