5 חודשים לקרב טראמפ-ביידן: כאוס בחירות בג'ורג'יה
מכונות שלא פועלות, עובדי קלפי חסרי הכשרה – ונגיף אחד שמאיים על הכול: בצל הקורונה יצאו תושבי ג'ורג'יה להצביע בפריימריז ומצאו עצמם עומדים שעות בתור. תקלות חמורות במחוזות דמוקרטיים. החשש: בעיות במדינת מפתח בליל הבחירות לנשיאות ישאירו את ארה"ב בלי מנצח
ארה"ב בוחרת 2020 – סיקור נרחב ב-ynet:
- ביידן הבטיח את המועמדות לנשיאות
- המועמד הדמוקרטי: "טראמפ מלבה את אש השנאה"
- המחאה מקרבת את ארה"ב לסגנית נשיא שחורה
- ביידן רומז שיסתפק בכהונה אחת. להאמין לו?
הבעיות שהתגלו אתמול בג'ורג'יה מגדילות את הספק שמדינות ארה"ב יהיו ערוכות ומוכנות לקיים את ההצבעה ביום הבחירות לנשיאות בין דונלד טראמפ לג'ו ביידן ב-3 בנובמבר, בהנחה שנגיף הקורונה לא ייעלם עד אז ושההצבעה תתקיים בצלו. התלונות על ניהול ההצבעה אתמול בג'ורג'יה באות אחרי תלונות דומות על כשלים בהצבעה בפריימריז בוויסקונסין באפריל – ובשבוע שעבר בפנסילבניה, באינדיאנה ובוושינגטון הבירה.
הפריימריז אתמול היו הפעם הראשונה שבה ג'ורג'יה משתמשת במערכת חדשה של מכשירי הצבעה שבהם הצטיידה, ומהקלפיות הגיעו דיווחים על עובדי קלפי המתקשים להפעיל את המכשירים, על ציוד שלא התקבל בזמן ועל הכשרה בלתי מספקת שהקשתה על העובדים לטפל בתקלות. יש לזכור גם כי במחוזות בחירה רבים הופחת מספר הקלפיות בשל המחסור בעובדי קלפי שנגרם מהחשש מהתפרצות הקורונה. "חיכיתי שלוש שעות", סיפרה קאלי אורסיני בת ה-26, שעמדה עם מאות אנשים בתור לקלפי באטלנטה. ערוצי טלוויזיה בג'ורג'יה שידרו תמונות שבהן נראו תורים ארוכים בכמה קלפיות באטלנטה אפילו בחצות.
פוליטיקאים רפובליקנים ודמוקרטים בג'ורג'יה האשימו זה את זה בקשיים שהתעוררו. מזכיר המדינה של ג'ורג'יה, הרפובליקני בראד רפנספרגר, הודיע כי משרדו יחקור את הבעיות שהתעוררו במחוז פולטון ודקלב, שני מחוזות הנחשבים דמוקרטיים, אבל הדמוקרטים טוענים כי קיבלו דיווחים על בעיות "בכל פינה ברחבי המדינה", ולא רק בשני המחוזות האלה. רפנספרגר המעיט בערכן של התלונות האלה: "ידענו שיהיה מאתגר להצביע בזמן מגפה, אבל ברוב המחוזות הדברים עברו באופן חלק", טען.
הדמוקרטים התעקשו שהאחריות מוטלת על כתפיו של רפנספרגר, מי שהוביל את ההצטיידות במכונות ההצבעה החדשות: "מזכיר המדינה הוא שאחראי להכשיר, להכין ולצייד את עובדי הקלפיות ברחבי המדינה כדי לוודא גישה הוגנת וישירה לקלפי", אמר מייקל ת'רמונג, מנכ"ל מחוז דקלב, וקרא לחקור את משרדו של רפנספרגר.
ארגונים הפועלים לקידום זכויות המצביעים טוענים כי קשיים חמורים במיוחד נרשמו במחוזות בחירה שבהם המצביעים הם בני מיעוטים ובעלי הכנסה נמוכה, וארגונים אלה הביעו חשש שזכות הבחירה נשללה למעשה מאלפים. "הבחירות האלה היו קטסטרופה", אמרה קריסטן קליירק, נשיאת ארגון הפועל לקידום זכויות האזרח.
ג'ורג'יה היא אחת מחמש מדינות שהצביעו אתמול בפריימריז לקונגרס ובפריימריז לנשיאות. הפריימריז לנשיאות, נזכיר, למעשה הוכרעו כבר במדינות הקודמות שהצביעו: ג'ו ביידן יהיה המועמד הדמוקרטי ודונלד טראמפ יהיה המועמד הרפובליקני. פריימריז נערכו אתמול גם בנבאדה, דרום קרוליינה, צפון דקוטה ומערב וירג'יניה.
הכאוס בג'ורג'יה אתמול מעורר חשש מתרחיש אימים לקראת הבחירות בנובמבר: הפחד הוא שבמדינות מפתח, למשל פלורידה, לא תהיה התוצאה ברורה גם ימים ארוכים אחרי סגירת הקלפיות, כפי שקרה בפלורידה בבחירות לנשיאות בשנת 2000. במקרה כזה יוכלו טראמפ וביידן להכריז כל אחד על ניצחונו או לפקפק בלגיטימיות של הבחירות אם יסתמן שהפסידו, והדבר עלול להחריף את המתיחות הפוליטית-חברתית בארה"ב עוד יותר.
התקלות בג'ורג'יה ובמדינות נוספות באות כשברקע גם הוויכוח בין טראמפ והרפובליקנים לבין הדמוקרטים על הזכות להצביע בדואר. דמוקרטים רבים פועלים להרחבת הזכות להצביע בדרך זו, בין השאר מתוך ההנחה שמגפת הקורונה עלולה להשאיר בוחרים רבים בבית בשל החשש שלהם להגיע לקלפי. לפי הערכות, הצבעה דרך הדואר תשפר את סיכויי הדמוקרטים לנצח ותפגע בסיכויי הרפובליקנים, ולכן במחנה הרפובליקני נלחמים במהלך הזה במלוא המרץ. הנשיא טראמפ מקדם זה חודשים את הטענה שהצבעה דרך הדואר רוויה בזיופים, וגם אמש השמיעו אנשי הקמפיין שלו את הטענה הזו.