ילדי הקורונה
מהי תחלואת ילדים בקורונה ואיך זה משפיע על מערכת החינוך? תוצאות מחקר
שאלת מיליון הדולר שמטרידה את ההורים בימים אלה ואת ראשי מערכת החינוך, היא עד כמה הילדים מדביקים אחרים בקורונה. אם בתחילת המגפה עלה החשש שבדומה למחלת השפעת ולמחלות נגיפיות אחרות בדרכי הנשימה, הילדים הם המפיצים העיקריים - "מפיצי העל" של המחלה - מתברר כי לשאלה הזאת אין עדיין תשובה ברורה וחד משמעית. לכן בהיעדר מידע מבוסס יותר, חלים גם על הילדים ההנחיות של משרד הבריאות המורות על שמירת ריחוק חברתי, הקפדה על היגיינת הידיים וחבישת מסכות
יחד עם זאת, ממחקר שערך מכון גרטנר (המסייע למשרד הבריאות בתחומי המחקר האפידמיולוגי) עולה כי ילדים נדבקים פחות ומדביקים פחות.
המסקנה הזאת מתבססת על מחקר שנעשה בעיר בני ברק - שהיוותה את אחד המוקדים הגדולים של התפרצות הנגיף, בקרב 562 משפחות, המהוות 2,823 נפשות.
הממצאים הצביעו על כך שהסיכון של ילדים להידבק בקורונה נמוך ב־20% עד 50% מהסיכון של המבוגרים להידבק בנגיף. כמו כן, שהסיכון שילדים ידביקו אחרים הוא קטן בשיעור של 25% עד 75% מהסיכון של מבוגרים להדביק אחרים. לכאורה, מדובר בנתונים אופטימיים, אך למעשה מדובר בטווח אפשרויות כל כך נרחב (ההבדל בין 25% ל־75% הוא עצום) ולכן גם החוקרים לא הצליחו להעריך בוודאות איך משפיע פתיחת מערכת החינוך על התפשטות הקורונה.
המחקר של מכון גרטנר עלה כי ילדים בני שלוש עד ארבע חולים הכי פחות בקורונה. כמו כן, לפי המחקר, שבו ילדים מוגדרים בין הגילאים 20-0, אלה שנדבקו בכל זאת בנגיף - מדבקים הרבה פחות.
התמונה שמציג המחקר תואמת את תמונת התחלואה העולמית, לפיה בני 3-4 חולים הכי פחות בנגיף הקורונה קוביד-19. לעומת זאת, בני שנה חולים הרבה יותר. מדוע זה קורה? התשובה של כותבי המחקר היא שככל הנראה בני ה־3-4 כבר חלו והצטננו הרבה יותר מאלה בני השנה, ולכן גם פיתחו חיסון לכך.
אפשרות נוספת לדבריהם להבדל בתחלואה בין בני ה-3 עד 4 לבין תינוקות בני שנה, היא שייתכן ובני השנה זוכים ליותר מגע מהוריהם, מאשר הילדים הגדולים יותר, כך שאם ההורים נדבקו בנגיף - ייתכן שהם הדביקו את התינוקות שלהם בקלות יותר.
התשובה לשאלה האם לאור ממצאי המחקר מערכת החינוך מיהרה לפתוח את מוסדות החינוך - נמצאת בתוצאות בשטח שדיברו בעד עצמן. עד תחילת יוני, נגיף הקורונה התגלה ב־93 בתי ספר וגני ילדים ברחבי הארץ אך רק מחציתם נסגרו. כ־40 בתי ספר ילדים וגני ילדים שבהם נמצאו מורים או תלמידים שנדבקו בנגיף נותרו פתוחים וחלק מהתלמידים בהם הועברו לבידוד. מנתוני משרד הבריאות עולה, כי לפחות 301 תלמידים ועובדי הוראה נדבקו בנגיף ו־13,696 מהם נשלחו לשהות בבידוד ביתי.
אז מה הסיבה שגורמת לכך שבני הנוער בבתי הספר נוטים להדביק ולהידבק יותר מאחרים? בהסתדרות הרפואית סבורים כי ייתכן שהתנאים הצפופים בבתי הספר מעודדים הדבקה. מצד שני טוענים שם, כי רבים מבני הנוער שנדבקו לא חוו תסמינים ולכן יש מצב שאירוע ההדבקה יתגלה רק לאחר שהוא כבר מפושט.
המומחים סבורים כי אחת הסיבות לעלייה בתחלואה בבתי הספר נעוצה בעובדה שבהם מתמקדות הבדיקות, ושהתלמידים החולים שאותרו שם כוללים גם כאלה שלא חשו סימפטומים של המחלה.
כך או כך, נראה שבמערכת החינוך החליטו לצמצם את הסיכום. זאת מאחר ולצד החשש המוצדק כי אלפי תלמידים יישארו ללא מסגרת חינוכית, קיים החשש של תלמידים ומורים להיחשף לנגיף. למערבולת אי הוודאות הזאת, נוספה ההתרעה של מנכ"ל משרד הבריאות היוצא משה בר סימן טוב, לפיה ישראל עומדת לפני התפרצות של הקורונה שלא ידוע ההיקף שלה". לאור הממצאים המדאיגים הוחלט במשרד החינוך לעודד את הלמידה מרחוק בחטיבות הביניים והתיכונים בכל בית ספר או רשות מקומית שיחליטו על כך - תוך שילוב של למידה פיזית בכיתות.
ילדים חולים אחרת בקורונה
תסמיני המחלה בקרב הילדים שכן נדבקו בנגיף, שונים מתברר מאשר אצל מבוגרים. לפי מחקר שפורסם בכתב העת Frontiers in Pediatrics - אצל רוב הילדים לא יופיעו תחילה בעיות נשימה, אלא דווקא בעיות בעיכול. המחקר כלל חמישה ילדים בגילאי שנתיים עד חמש מהעיר ווהאן (העיר הסינית שהייתה המוקד להתפרצות המחלה), אצל ארבעה מהילדים המחלה התבטאה לראשונה בבעיות שקשורות למערכת העיכול. החוקרים מסיקים מכך, כי התסמינים שקשורים לעיכול מצביעים על העובדה שהנגיף לא מדבק רק דרך טיפות רוק שחודרות אל דרכי הנשימה, אלא גם דרך מערכת העיכול.
זה יכול לקרות אם אדם נחשף לחלקיקי צואה, וזה אפשרי מכיוון ש"ילדים פעילים ולא שמים לב להיגיינת הידיים", כך לדברי החוקרים. "הסבירות להידבק דרך מערכת העיכול במגע או בהעברת צואה דרך הפה, יכולה להיות גדולה משמעותית אצל ילדים מאשר אצל מבוגרים, ובעיות במערכת העיכול כתסמין ראשון לקורונה נפוצות יותר בקרב ילדים", כתבו.
למרות שמרבית הילדים החולים בקורונה סובלים ממחלה קלה ומחלימים מהר, רופאים ברחבי העולם חוששים ממקרים חמורים של כשל רב מערכתי. רופאים ברחבי בריטניה הוזהרו מפני תסמונת דלקתית קשה שתוקפת ילדים שנדבקו בנגיף הקורונה. זאת, בעקבות מספר מקרים של ילדים שחלו בצורה חמורה ופיתחו תסמינים חריגים, חלקם נזקקו אפילו לטיפול נמרץ בשל מה שתואר כ"דלקת רב־מערכתית" בצירוף תסמינים דמויי שפעת. גם בארה"ב נרשמו כ־100 מקרים כאלה, וכעת גם רופאים באוסטרליה חוששים מהתופעה.
הילדים שלקו בתסמונת הם בגילאים שונים וחלו בצורה קשה עם תסמינים שמזכירים קצת את תסמונת ההלם הרעלי וכוללים חום גבוה, לחץ דם נמוך, פריחה וקשיי נשימה. לחלקם היו גם תסמינים שקשורים למערכת העיכול. קרי: כאבי בטן, הקאות, שלשולים וגם דלקת בלב וכן תוצאות חריגות בבדיקות דם. לדברי המומחים
מדובר בסימנים שנהוג לראות כאשר הגוף מותקף בכמה חזיתות בו זמנית וכורע תחת הנטל של לחימה בזיהום כלשהו. מתברר שגם במקרים שדווחו בארה"ב רוב הילדים החולים, לא הראו סימנים קלאסיים של המחלה כמו קשיי נשימה.
הטיפול בילדים חולים
במקרה שעולה חשש כי ילדכם חלה בקורונה, הרופאים ממליצים להתייחס לסימפטומים שהוא מפתח, בדיוק כפי שאתם מתייחסים אליהם כמו בכל מחלה ויראלית. כלומר, לטפל קודם בתסמינים: וזה אומר להוריד לו את החום, לטפל בגודש באף, לדאוג למנוע התייבשות שלו על־ידי מתן הרבה מים, ולייצר לילד סביבה נוחה למנוחה. ילדים בכל גיל, עם חום הגבוה מ־40 מעלות צריכים להיבדק בהקדם אצל רופא.
במקרים שבהם מדובר בילד שסובל ממחלות רקע, או בילד שסובל ממחלות כרוניות - חשוב לא להתמהמה ולשלוח אותו בדחיפות לבדיקה אצל רופא. זאת מאחר וכל פגיעה בו יכולה להיות מסובכת יותר עבורו. במקרים שבהם יש שינוי במצב ההכרה של הילד, כשהוא לא יציב, או לא מגיב( כלומר אפאטי), כשהוא מתקשה לנשום או סובל מחולשה ניכרת - יש לפנות איתו בדחיפות לחדר מיון.
כשמדובר בתינוקות שיש להורים חשש כי הם נדבקו במחלה - המצב אף רגיש יותר. בתינוקות מעל גיל 3 חודשים - מומלץ בכל מקרה שבו מופיע חום של 38 מעלות ומעלה, למהר ולהיבדק מייד אצל רופא ילדים.
אם מדובר בפעוטות מעל גיל 3 חודשים - ההורה צריך להתייחס למדד אחר, הרבה יותר אמין, לקביעת חומרת מצבו של הילד וזה ל"מצבו הכללי" של הילד. הכוונה היא לתפקודו של הילד כאשר יורד לו החום, כלומר, לבדוק את היכולת שלו להגיב בחיוך, להתעניין בסביבה ולרצות לשחק. סימנים נוספים למצב כללי רע שלו, כוללים: אפתיה, אי שקט, אנחות או קושי בנשימה ולכן - יש להיבדק בהקדם.
נבדקתם ויש אימות למחלת הילד והוא צריך להישאר בבידוד? - צריך להכין את הבית בהתאם. על הילד לשהות בחדר נפרד, שהוא מאוּורר היטב, עם דלת סגורה. היציאה שלו מהחדר תהיה רק לצורך פעולות הכרחיות כמו: להתפנות, להתקלח וכו' ולמשך לזמן קצר ככל הניתן, תוך כדי כיסוי הפה והאף במסכה או בבד.
כמובן שכאשר מדובר בתינוקות ופעוטות בבידוד הזקוקים למטפל שישהה איתם בבידוד - כללי הבידוד יחולו גם על המטפל. למרבה המזל אין כמעט דוגמאות לתמותת ילדים בגל הנגיף ונדיר שהם נזקקים לאשפוז. עד כה רוב הסיבוכים תועדו בבני נוער מגיל 15, אך דווקא הילדים בעלי המחלה הקלה המשיכו להיות מדבקים לתקופה ארוכה יותר. עדויות לקיום הנגיף נמצאו ברוק ובצואה של ילדים במשך שבועיים ועד חודש מחלוף תסמיני המחלה.
הכתבה פורסמה במוסף "בריאות פלוס" ב"ידיעות אחרונות"