גם היהודים וגם הבדואים באזור צאלים מתוסכלים: "חיים במערב פרוע"
אחרי העימות המתועד בין חיילי צה"ל לבדואים מביר הדאג', ביישוב רתמים הסמוך כועסים שהרשויות לא פעלו לפני כן ("התנהגות עבריינית כל השנה") ובטוחים שהמבצע המשטרתי הוא טיפה בים. ביישוב הבדואי חשים שיש מי שמנסה לסכסך בינם לבין המדינה וצה"ל: "זה קומץ, מגנים את האירוע"
הסרטון שהופץ בשבוע שעבר, ובו נראים חיילי צה"ל מתעמתים עם בדואים מהיישוב ביר הדאג' שניסו - על פי החיילים - לגנוב רכוש צבאי, עורר ביקורת ציבורית רחבה והוציא את המשטרה למבצע רחב היקף. גם בביר הדאג' וגם ביישובים היהודיים הסמוכים לא מרוצים מהמצב הקיים, ואומרים: "אנחנו חיים בסוג של מערב פרוע".
לאחר פרסום התיעוד של העימות בכלי התקשורת, החליט השר לביטחון פנים אמיר אוחנה לתגבר את השוטרים במקום. "הסרטון הזה הוא חרפה, בהקשר הלאומי. הפעם אלה היו חיילי צה"ל, אבל זה נכון גם אם זה שוטר, וגם אם זה פקיד מכס. התנהגות כזו אל גורם שלטוני זו בושה למדינת ישראל", אומר איציק צור, תושב כפר רתמים הסמוך.
"אחרי החשיפה התקשורתית הרחבה שהייתה לזה, אי אפשר להשאיר את האירוע הזה ללא תגובה. אבל זו בדיחה משום שדיווחים על התנהגות עבריינית מגיעים לאורך כל השנה".
התושבים בכפר רתמים וביר הדאג' שבצפון הנגב חיים שנים בשכנות ומספרים על שיתופי פעולה רבים, אך לצד זה יש גם חיכוכים שנובעים מקומץ של מפרי סדר. ברתמים מספרים שלא רק בבסיס צאלים חווים את הגניבות והוונדליזם, אלא גם אצלם - אבל האירועים הללו לא מגיעים לציבור הרחב, והמשטרה לא מצליחה לתת לתושבים ביטחון, למרות שהיא מנסה.
"שוטר בודד ותחנה בודדת לא מסוגלים להתמודד עם דבר כזה, וזאת עובדה שהיה צורך בסרטון מביש כדי לגרום למשטרת ישראל ולמשרד לביטחון פנים לייצר מבצע כזה", מוסיף צור.
שני תושבי ביר הדאג' נעצרו עד כה. אחד שוחרר למעצר בית, ואילו מעצרו של השני הוארך עד ליום שישי. שלשום (רביעי) פתחה המשטרה במבצע נגד מה שהיא מגדירה "מחוללי פשיעה" ביישוב ביר הדאג' ובאזור שטחי האש הסמוכים. התושבים אמנם מברכים על המבצע, אך גם מסבירים כי מדובר בטיפול נקודתי ולא במשהו שיגרום לתיקון חוסר המשילות באזור.
אוריה בוקובסקי, מגדל חוחובה מרתמים, מספר על "חיים בסוג של מערב פרוע פה. אין מספיק כוח אדם כדי לתפעל את הבלגן שיש. אז כולם רואים שקרה משהו בצאלים, אבל זה מה שקורה פה כל הזמן, כל יום. כשזה קורה אצלנו ברוטינה זה בסדר, שולחים ניידת שיושבת פה יומיים-שלושה, והכול חוזר לקדמותו. בשבועיים הקרובים יהיה פה שקט, אבל לצערי הכל יחזור שוב - אלא אם המשטרה תעשה משהו קיצוני".
על פי הודעת המשטרה, אותרו פריטים החשודים כרכוש צה"ל, בהם אמצעי ראיית לילה. 17 בני אדם נעצרו באותו מבצע משטרתי. עוד נמסר כי נתפסו ארבעה כלי רכב שעל פי החשד הוחזקו שלא כדין.
המשטרה החרימה גם כ-200 ראשי צאן שלטענתה שיבשו את פעולת הצבא באימונים בשטחי האש. הם טופלו בשיתוף עם יחידת הפיצו"ח במרחב דרום של משרד החקלאות והסיירת הירוקה. במסגד ביישוב אותרו תשעה חשודים בשהייה בלתי חוקית והוחרמו מאות שתילי קנאביס שנמצאו במחצבה בסמוך ליישוב.
המבצע המשטרתי הבליט את התסכול שחשים התושבים משני הצדדים, כפי שאומר עוואד אבו אלקיען, ראש צוות החירום של היישוב ביר הדאג': "כשיש גנב, בדרך כלל מענישים אותו. לא הולכים לכל הכפר שלו ומענישים את כל התושבים. זה הדבר שכואב. אם מישהו פשע, הוא זה שצריך לשלם את המחיר. לא אני ולא השכן שלי".
לתחושתו של אבו אלקיען, יש גורמים קיצוניים במדינה שמנסים ללבות את האש. "אני לא צריך לעבור בעשרה מחסומים, כשבכל אחד בודקים את כל הציוד שלי. קרה אירוע ואנחנו מגנים אותו. לא כל תושבי ביר הדאג' השתתפו, אולי קומץ קטן. לצערי זה משרת כל מיני גופים חיצוניים שהתחילו לסכסך בינינו לבין גוף כמו צה"ל שאנחנו מאוד מכבדים. אני רוצה להתנצל על האירוע הזה שלא היה תקין".
ראש מועצת רמת נגב, ערן דורון אומר כי בימים אלו שבהם מדברים על סיפוח וריבונות ביהודה ושומרון - צריך תחילה לדבר על סיפוח וריבונות בנגב. "מה עם הריבונות והסיפוח של היישובים שמתמודדים עם בעיות לא פשוטות של פשיעה והיעדר משילות שפוגעת בביטחון היומיומי? מדיניות ההסדרה לא נושאת פרי והתוצאות עגומות. רואים ומרגישים את מה שרואים בסרטון כל הזמן. מבצעים משטרתיים כאלו, אין בהם די לייצר את המשילות. צריך להעביר כוחות מסיביים לאותם שטחים, צריך להכיר בגידול של גמלים כענף חקלאי ולעסוק בענף ההתיישבות".
לדעתו של דורון, חלק מהבעיה נובע מגידול קנאביס לא חוקי - וזה מה שיוצר את הפשיעה באזור: "אני חושב שאפשר לעשות מהלך פורץ דרך ולהפוך את גידול הקנאביס לחוקי. להפוך את אותם מגדלים ליצרנים ולתעשייה שהולכת ומתפתחת. אפשר לחשוב מחוץ לקופסא בגידולים מדבריים, שאפשר להכשיר אותם ולהפוך את זה לענף חקלאות ממשי".
לצד זה הוא מספר על יישוב בדואי חקלאי תיירותי חדש שהם מקדמים סמוך ליישוב עבדת, שיהיו בו כ-500 משפחות. "זה המודל הנכון של התיישבות בדואית שתהיה בעלת אמצעי ייצור וחלק ממגרש המשחקים הישראלי, חלק מהתיירות והחקלאות שאנחנו מנסים לחזק ולקדם בנגב".
יו"ר הוועד המקומי ביר הדאג', סלים דנפירי, הגדיר את המבצע המשטרתי "עליהום" - ולדבריו "ניתן להגדיר פעילות זו בשתי מילים שאמר קצין בכיר במשטרה: 'להכות בכולם'". הוא הוסיף כי מדובר ב"התקפה חסרת רסן של המשטרה והסיירת הירוקה על תושבי ביר הדאג'. מטרתה לרצות את עמותת רגבים, את הימין הקיצוני ושרים מהליכוד".
שי חג'ג', יו"ר מרכז המועצות האזוריות וראש המועצה האזורית מרחבים, אמר כי "אני עומד בקשר עם השר לביטחון פנים, שעידכן אותי בצעדים המופעלים. מה שמתרחש בדרום מאיים על חיי כולנו – יהודים וערבים, חקלאים ותושבי הערים. זוהי שעת חירום ונדרשת כאן פעילות משותפת של ראשי הציבור הערבי, ראשי הרשויות ורשויות החוק. אני שמח שהשר אוחנה התחייב לפעול כדי לשים קץ לפריעת החוק ולאלימות בדרום".
מתנועת רגבים נמסר בתגובה כי "תמונות אמצעי הלחימה, הסמים, הג'יפים הגנובים וכספי הפשיעה שאיתרה המשטרה רק ביומו הראשון של המבצע, מדברות בעד עצמן. הטענות של דנפירי כאילו פעילות האכיפה נועדה 'לרצות את תנועת רגבים', מהווה המחשה מצויינת לביטוי 'הקוזק הנגזל'".
ממחאת המילואימניקים "די להפקרות בצאלים" נמסר בתגובה כי "הניסיון של דובר הכפר להגן על תדמיתו מובנת מאליה, אך מצערת מאוד. מצופה מתושבי ביר הדאג' שומרי החוק, הסובלים ראשונים מעבריינות בקרבם, להוקיע את הכנופיות העברייניות והאלימות ששוכנות באזור. במקום לעזור לרשויות החוק, הם בוחרים להגן עליהן ולייצר מצג שווא של 'ימין מול שמאל'. אלפי ועשרות אלפי חיילים ומילואימניקים מכל קצוות הקשת הפוליטית שהתאמנו בצאלים במהלך עשרות השנים האחרונות סובלים באופן תדיר מגניבות, שוד, הצקות וכפי שראינו לאחרונה גם אלימות. אנו מברכים את משטרת ישראל על הפעולה ומקווים שמיגור הפשיעה באזור יהפוך לקבע ולא יישאר בגדר פעולה בודדת".