"אפילו לא נשקול": טראמפ נגד שינוי שמות בסיסים שמנציחים תומכי עבדות
המחאות הציפו מחדש את שנות העבדות ומלחמת האזרחים בארה"ב, והעלו למוקד את הנצחת בכירי הקונפדרציה. שרי ההגנה והצבא תמכו בדיון לשינוי שמות בסיסים - אך הנשיא התנגד: "הם חלק ממורשת מדהימה, כבדו את הצבא!". מפגינים הפילו פסל של קולומבוס במינסוטה ובעטו בו
צבא ארצות הברית היה מוכן לדיון היסטורי בשינוי שמות הבסיסים שמנציחים גנרלים שנלחמו למען השארת העבדות במלחמת האזרחים האמריקנית, אך הנשיא דונלד טראמפ הודיע הלילה (בין רביעי לחמישי): "אפילו לא נשקול".
מותו של העצור האפרו-אמריקני ג'ורג' פלויד הוביל לגל הפגנות נדיר ברחבי העולם, שבמסגרתו מפגינים השחיתו ואף הסירו פסלים ואנדרטות של תומכי עבדות וקולוניאליסטים. אישי ציבור רבים הביעו תמיכה בצעדים שכאלה, והצבא אף פרסם הודעה חסרת תקדים שלפיה שר ההגנה מארק אספר ושר הצבא ראיין מקארת'י "פתוחים לדיון בין מפלגתי" בנושא שינוי שמות בסיסים שנקראו על שם גנרלים מצבא הקונפדרציה. גנרלים אלה לחמו במלחמת האזרחים האמריקנית למען הזכות לשעבד בני אדם.
עם זאת, בצבא ציינו גם כי "כל מתקן צבאי נקרא על שמו של חייל שמחזיק במקום משמעותי בהיסטוריה הצבאית שלנו. השמות ההיסטוריים מייצגים יחידים, לא עקרונות או אידיאולוגיות". לפי גורם במשרד ההגנה, גם יו"ר המטות המשולבים של ארצות הברית, הגנרל מארק מילי, תומך בקיום דיון בנושא.
לאחר שהודעת הצבא עוררה הדים בכלי תקשורת בארה"ב, טראמפ מיהר הלילה לצנן את ההתלהבות ולהודיע שכל עוד הדבר תלוי בו, לא יתקיים דיון על שמות הבסיסים. "הוצע לנו לשנות את שמם של כעשרה מבסיסי הצבא האגדיים שלנו, כמו פורט בראג בצפון קרוליינה, פורט הוד בטקסס ופורט בנינג בג'ורג'יה", כתב טראמפ בטוויטר, והוסיף: "הבסיסים המונומנטליים והעוצמתיים האלה הפכו לחלק ממורשת אמריקנית מדהימה, והיסטוריה של ניצחון וחופש".
לדברי טראמפ, "ארצות הברית של אמריקה אימנה את הגיבורים שלנו ופרסה אותם בשטחים המקודשים האלה, וניצחה בשתי מלחמות עולם. לכן הממשל שלי לא מוכן אפילו לשקול לשנות את שמם של מתקנים צבאיים מפוארים ואגדיים אלה".
את הציוץ חתם טראמפ במילים: "ההיסטוריה שלנו בתור האומה הגדולה ביותר בעולם לא תסולף. כבדו את הצבא שלנו!". נציין, כי מדובר לרוב בבסיסי ענק, כעשרה במספר, שבהם התאמנו והוצבו מאות אלפי חיילים לאורך השנים.
שנים של מחלוקת - ורוחות של שינוי
מלחמת האזרחים האמריקנית פרצה ב-1861 לאחר ש-11 מדינות בדרום ארה"ב, שתמכו בעבדות, הכריזו על פרישה מהאיחוד והקימו את "קופנדרציית המדינות של אמריקה" - הידועה בשמה המקוצר "הקונפדרציה". תומכי עליונות לבנה נוהגים עד היום לשאת את דגלי הקונפדרציה בהפגנות, ויש מי שרואה בדגלים מקור לגאווה ולהנצחת חיילי הדרום שמתו במלחמת האזרחים, אך מרבית האמריקנים רואים בהם סמל לדיכוי ולעבדות.
מרבית הבסיסים שנקראו על שמות גנרלים מצבא הקונפדרציה הוקמו בזמן מלחמת העולם הראשונה כ"מחנות", ובמלחמת העולם השנייה קיבלו מעמד קבע. הדרישה לשנות את השמות עולה בארה"ב בכל פעם שהמורשת העגומה של עבדות ומלחמת אזרחים צפה מחדש בעקבות אירועים שונים, כמו מותו של פלויד. צבא ארה"ב, נציין, הגן במשך שנים על שמות הבסיסים בטענה כי "יש להם מקום משמעותי בהיסטוריה הצבאית שלנו".
עם זאת, התמיכה של אספר ומקארת'י הראתה סימנים של שינוי - למרות שבצבא הדגישו כי שינוי שמות הבסיסים הוא תהליך הדרגתי שעלול להימשך זמן רב. שיח בין מפלגתי בין הדמוקרטים לרפובליקנים בקונגרס בנושא שינוי הבסיסים צפוי היה להיות סבוך ביותר, במיוחד בתקופת בחירות.
הסמכות לשנות שם של בסיסים שייכית לעוזר שר הצבא לענייני כוח אדם ומילואים, קייסי ורדינסקי. לפי ההנחיות, שמות של מתקנים צבאיים חייבים להיות רלוונטיים לסביבה שבהם הם ממוקמים. הצבא טרם התייחס להודעתו של טראמפ, אך לא ברור אם שינוי השמות עדיין יבוא בחשבון לאחר התנגדותו של הנשיא.
אגב, זו לא הפעם הראשונה בתקופה האחרונה שטראמפ ואספר מחזיקים בעמדות מנוגדות, ונראה כי המתחים ביניהם מתגברים. שלשום אף דווח שהנשיא האמריקני שקל לפטר את שר ההגנה שלו בעקבות התנגדותו לשליחת חיילים לפיזור המהומות ברחבי ארה"ב.
נציין, כי כמה גנרלים בכירים לשעבר הביעו לאחרונה תמיכה בשינוי שמות הבסיסים. הגנרל דייוויד פטראוס, ששירת בעברו בפורט בראג, כתב במאמר דעה במגזין "אטלנטיק" שלדעתו "חיוני" להכיר בכך שבסיסי הצבא המדוברים לא קרואים על שמות גיבורים, אלא על שמותיהם של מנהיגים צבאיים שבגדו בארצם והגנו על הגזענות. לטענתו, "האירוניה שבהתאמנות בבסיסים שמכונים על שמות אלו שלחמו נגד ארה"ב, ועל הזכות לשעבד אחרים, היא אירוניה שמי ששם לב אליה לא יכול לברוח ממנה".
שוב: פסל של קולומבוס הופל
בתוך כך, וברקע המחאה ברחבי העולם, חברת המרוצים האמריקנית נאסקאר כי תאסור על הנפת דגלי הקונפדרציה במרוציה. דגלי הקונפדרציה במרוצים אלה נצפים לעיתים קרובות, אך החברה הודיעה כי תשים לכך סוף: "מה שהופך את הספורט ואת האוהדים שלנו למיוחדים הוא איחוד האנשים סביב האהבה למרוצים ולקהילה. הצגת דגלי הקונפדרציה תהיה אסורה בכל האירועים הקשורים לנאסקאר".
NEW: Protesters yank down Christopher Columbus statue outside Minnesota State Capitol in St. Paul. https://t.co/uL6qM3U0jO pic.twitter.com/g2gEiUllg5
— ABC News (@ABC) 10 ביוני 2020
זמן קצר לאחר מכן דרשה יו"ר בית הנבחרים האמריקני, הדמוקרטית ננסי פלוסי, להסיר 11 פסלים של אנשי הקונפדרציה מגבעת הקפיטול. בין הדמויות המפוסלות בגבעת הקפיטול נמצא גם ג'פרסון דייוויס, מנהיג מדינות הדרום במלחמת האזרחים, שפסל אחר שלו הופל הלילה על-ידי מפגינים בריצ'מונד. הפסלים בגבעת הקפיטול מוצגים באולם הפסלים הלאומי, שבו מונצחות דמויות אמריקניות היסטוריות.
פלוסי דרשה להסיר את הפסלים כחלק מהמאבק העולמי, ובמטרה "לשמש דוגמה" לאחרים. זו, אגב, לא הפעם הראשונה שהיא מציעה לעשות זאת. ההצעה תצטרך לעבור ברוב קולות בוועדת הקונגרס האחראית, המורכבת באופן שווה ממחוקקים רפובליקנים ודמוקרטים, ובשלב זה לא ברור מה יעלה בגורלה.
Protesters in Richmond have pulled down a statue of Jefferson Davis, the former president of the Confederacy pic.twitter.com/Myl0UfDSNI
— philip lewis (@Phil_Lewis_) June 11, 2020
בינתיים, קבוצת מפגינים הפילה פסל ברונזה בגובה מטר וחצי של מי שנחשב למגלה יבשת אמריקה, כריסטופר קולומבוס, בבירת מינסוטה סיינט פול. אחד המפגינים אמר כי "זה היה הדבר הנכון לעשות בזמן הנכון". בתמונות מהמקום נראו מפגינים בועטים בפסל של מי שנחשב בעיני ילידי אמריקה למי שמשלחותיו ליבשת הובילו לקולוניזציה ולרצח עם של אבותיהם.
שלשום הפילו מפגינים פסל אחר של קולומבוס ברי'צמונד שבווירג'יניה. הלילה, כאמור, הפילו המפגינים בריצ'מונד גם את פסלו של ג'פרסון דייוויס.