חדשות האקדמיה: היסטוריה בעברית, הישג לחיפה
פרופ' ניקול אדלר הפכה לדיקנית הראשונה של בית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה העברית, מאמר של ד"ר טלי מס מאוניברסיטת חיפה פורסם באתר הרשמי של האיחוד האירופי ותוכנית חדשה למנהלי תרבות במכללה האקדמית ספיר
היסטוריה באוניברסיטה העברית
פרופ' ניקול אדלר עשתה השבוע היסטוריה כשמונתה לדיקנית הראשונה של בית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה העברית. פרופ' אדלר היא הדיקנית השביעית של בביה"ס למנהל עסקים, והיא תחליף בתחילת שנת הלימודים שתיפתח בחודש אוקטובר את פרופ' צבי וינר, שסיים כהונה מלאה בת ארבע שנים בתפקיד.
במהלך השנים האחרונות זכה בית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה העברית, תחת ניהולו של פרופ' וינר, להישגים רבים ומרגשים, ביניהם החלטת הארגון הבינלאומי של בתי הספר מנהל עסקים בעולם AACSB - להעניק לבית הספר את תו התקן הבינלאומי של הארגון לאיכות ומצוינות.
"אני מאוד מתרגשת על האמון שהביעו בי חבריי הסגל בבית הספר למנהל עסקים", אמרה פרופ' אדלר. "בתקופה זו העולם עובר שינוי דרמטי כתוצאה ממשבר הקורונה. הצורה שאנו פועלים בזירות העסקיות, החברתיות והאישיות משתנות לגמרי. אמשיך את העבודה והפעילות אותה הוביל פרופ' וינר בבית הספר למנהל עסקים בשנים האחרונות, ששמה דגש על יזמות וחדשנות. אנו מובילים במחקר ובהוראה ומכשירים את המנהלים אשר ינהיגו בתקופה המרתקת והמאתגרת הזאת".
פרופ' אשר כהן, נשיא האוניברסיטה העברית, אמר: "ברצוני לברך את פרופ' אדלר על בחירתה לתפקיד הדיקנית השביעית של ביה"ס למנהל עסקים באוניברסיטה העברית, ולאחל לה הצלחה רבה בתפקיד". פרופ' חיה לורברבאום-גלסקי, מהמכון למחקר רפואי ישראל קנדה באוניברסיטה העברית, יועצת נשיא האוניברסיטה למגדר, הוסיפה: "אני מברכת את פרופ' אדלר שנבחרה לתפקיד זה. היא מצטרפת לשורה של נשים שמשמשות דיקניות של בתי ספר ופקולטות באוניברסיטה ואני חושבת שלהיות דיקנית של בית הספר למנהל עסקים, שרוב החוקרים בו הם עדיין גברים, מהווה הישג יוצא מן הכלל שכולנו באוניברסיטה מתגאים בו".
ניקול אדלר היא פרופ' מן המניין באוניברסיטה העברית, המתמחה בניהול וכלכלת תעופה ונבחרה לכהן לאחרונה כראש תוכנית ההתמחות החדשה של בית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה, שזכתה לאחרונה לשבחים והישגים רבים. היא נחשבת לאחת החוקרות היחידות בארץ שמתעסקת בתחום ניהול שדות תעופה.
פרופ' אדלר נולדה בלונדון ועלתה לארץ לבדה בשנת 1989. היא החלה את דרכה כמרצה באוניברסיטה העברית, בבית הספר למנהל עסקים, בשנת 2002 ומאז לא עזבה את האוניברסיטה. היא סיימה את לימודי הבוגר שלה באוניברסיטת אולסטר באירלנד, למדה בביה"ס לכלכלה של לונדון לתואר שני בחקר ביצועים וסיימה את הדוקטורט שלה בתחום זה באוניברסיטת תל אביב. בנוסף, הספיקה לסיים בסוף המאה הקודמת פוסט דוקטורט בהנדסת תעשייה וניהול באוניברסיטת בן גוריון.
הישג לחוקרת מאוניברסיטת חיפה
ועוד חדשות טובות: מחקרה של ד"ר טלי מס מבית הספר למדעי הים ע"ש ליאון צ’רני באוניברסיטת חיפה, שמצא כי בשונה ממה שחשבו עד כה, כל עוד האלמוג בריא ומוגן על ידי הרקמה שלו, הוא ישרוד את החמצת האוקיינוסים, נבחר מבין מאות מחקרים לפרסום באתר הרשמי של האיחוד האירופאי.
ד"ר מס חוקרת בשנים האחרונות את ההשערה שחוקרים רבים מניחים - תהליכי ההחמצה שעוברים האוקיינוסים בעקבות שינויי האקלים יפגעו אנושות בשוניות האלמוגים. באמצעות מחקר משותף עם אוניברסיטאות מהמובילות בעולם, אוניברסיטת ברקלי ואוניברסיטת וויסקונסין-מדיסון מצאה ד"ר מס וצוותה כי ישנו סיכוי גבוה שהאלמוגים יהיו פחות רגישים להחמצת האוקיינוסים מהצפוי.
על מנת להגיע למסקנה זו צוות המחקר השתמש במאיץ חלקיקים ייחודי שנמצא בברקלי ואפשר להם למדוד את כמות האנרגיה הנפלטת מאזורים שונים באלמוג שאחראים על תהליך סינתוז הסידן הפחמני והפיכתו לשלד. החוקרים הופתעו לגלות תופעה שהייתה ידועה עד כה רק במנים ספורים של סרטני מים מתוקים: לאלמוגים יש "כיסי" סידן פחמני אמורפי - שלב שבו האטומים בחומר עדיין לא מסודרים והוא למעשה נע בין נוזל למוצק.
ממצאי המחקר מראים שכל עוד האלמוג בריא ומוגן על ידי הרקמה הביולוגית שלו, הוא יכול לשרוד את החמצת מי הים. אלא שהחמצת מי הים, יחד עם העלייה בטמפרטורות של מי הים מאיימים לפגוע ברקמה הביולוגית.
תוכנית למנהלי מוסדות תרבות במכללת ספיר
התקופה הנוכחית העלתה על סדר היום את נושא התרבות בארץ, את שאלת חשיבותה ונחיצותה בכלל ובמשבר הקורונה בפרט. מוסדות התרבות היו הראשונים לסגור את שעריהם, והאחרונים לפתוח אותם בשנית. בדומה לתחומים אחרים בשוק התעסוקה, תחום התרבות עובר תהליכי התמקצעות בשנים האחרונות, ונשמעות יותר ויותר דרישות למנהלים ועובדים בעלי תואר בתחום.
תוכנית המנהלים לתואר הראשון במחלקה לתרבות - יצירה והפקה במכללה האקדמית ספיר נפתחת מחדש. המחלקה היא היחידה מבין מוסדות ההשכלה הגבוהה בישראל שמציעה תואר הראשון בתרבות, ותוכנית המנהלים מותאמת לעובדים והעובדות בשדה התרבות בישראל.
התוכנית משלבת בין לימודים אקדמיים בשדה הבין-תחומי "לימודי תרבות" לבין התמחות מעשית ומקצועית בתחום יזמות וניהול תרבות: הנהגה וניהול יעילים של מוסדות תרבות ציבוריים ופרטיים; גיוס ופיתוח משאבים; תכנון אסטרטגיה כלכלית; בניית אמצעי הערכה ומדידה למוסדות; יצירת תוכן ושיווק; יזמות תרבותית וחברתית.
במסגרת ההכשרה המקצועית והמעשית בתוכנית המנהלים יכירו התלמידים לעומק את אופיו, ייחודו ומבנהו של שדה התרבות הישראלי, על המוסדות, הגופים, המדיניות ודרכי הפעולה המכוננים אותו. בתוך כך, לתכנית העדכנית נוספה קורס המתכתב עם רוח התקופה - "ניהול תרבות בעתות משבר". בספיר הוסיפו כי התלמידים יזכו בהכשרה מקצועית ועדכנית ביזמות, ניהול ושיווק תרבות, שבמהלכה יבחנו אתגרים מקצועיים בתחום, כגון: מערכת היחסים בין ניהול לבין ניהול אמנותי, פיתוח משאבים, הישרדות כלכלית וכיוצא בזה.
התוכנית נמשכת שלוש שנים, והיא מותאמת לפעילים בתחומי התרבות והאומנות בישראל, שלהם ניסיון תעסוקתי, כגון: מנהלי מוסדות וארגוני תרבות במגזר הציבורי והפרטי; עובדים ומנהלים במתנ"סים ובאגפי תרבות ואמנות ברשויות המקומיות; יזמי תרבות, יוצרים ואמנים עצמאיים; עובדים ומנהלים בגופי תרבות, בהן תיאטראות, מוזיאונים וגלריות; מפיקי פסטיבלים ואירועי תרבות.
ד"ר ניר קדם, ראש המחלקה לתרבות-יצירה והפקה במכללה האקדמית ספיר, אמר: "מצוקתם של מוסדות התרבות, היזמים והאמנים בתקופת משבר זו ממחישה עד כאב את הצורך בפיתוח 'עורק פועם' של מנהלים, שיטפלו ביד מיומנת ומקצועית באתגרים המטלטלים את שדה התרבות הישראלי. תכנית המנהלים שמציעה המחלקה התחדשה על מנת להגיב לצורך מהותי זה, ולצייד את בוגריה בארגז כלים מקצועי ומגוון שיאפשר להם להתמודד בהצלחה עם אתגרים אלו ורבים נוספים גם בעתיד".
מלגות לסטודנטיות וסטודנטים על הקשת הטרנסג'נדרית ממיקרוסופט
מיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח תורמת מלגות מלאות ללימודי השכלה גבוהה לסטודנטיות וסטודנטים על הקשת הטרנסג'נדרית. זאת, במסגרת פרויקט שמתקיים זו השנה החמישית בשיתוף עם ארגון "מעברים".
קובי מימון, יו"ר התא הגאה של מיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח, אמר: "העצמה והכלה של כל המגדרים והמגזרים באוכלוסייה היא ערך מרכזי במיקרוסופט, אנחנו פועלים מתוך אמונה והכרה שגיוון אנושי הוא לא רק ערך מוסרי אלא גם צורך עסקי, קבוצות עבודה מגוונות הן המפתח שלנו להצלחה כחברה".
אקדמאיים עושים הסבה לחינוך
מכללת אוהלו, מכללה אקדמית לחינוך והוראה בקצרין, מכשירה למעלה מ- 50 שנים מורים, מחנכים ומנהלים הן בתואר ראשון, הן בתואר שני והן בהסבת אקדמאיים, פתחה את ההרשמה ללימודי הסבה לאקדמיים לעולם החינוך.
במכללת אוהלו קיים מסלול מיוחד לאקדמאיים - תואר שני מוסמך בהוראה (M.Teach). אקדמאיים שיסיימו מסלול זה יהיו זכאים גם לתואר שני, המזכה את המורים בשכר גבוה יותר וגם הסמכה להוראה. יתרון נוסף הוא שכיום המגמה של משרד החינוך להעסיק מורים עם תואר שני ולכן זו תקופה מצויינת להתקדם לתואר שני מוסמך בהוראה.