אחיו של אורון ירדן: "אסור לשחרר את הרוצח, פסיכופט שיסכן ילדים"
בית המשפט המחוזי בלוד לא קיבל החלטה בנוגע לבקשתו לשחרור מוקדם מסיבות רפואיות של צבי גור, שחטף ורצח את הילד בן ה-8 ב-1980. אחיו של אורון לאולפן ynet: "מצבו יציב ואפשר לטפל בו בכלא. למה שייצא?". על המחיר ששילמה המשפחה: "אבי מת אחרי שנים של דיכאון"
בית המשפט המחוזי בלוד דן הבוקר (חמישי) בשני ערעורים על החלטות ועדת השחרורים, בנוגע לבקשתו של צבי גור, שרצח את הילד אורון ירדן בן השמונה ב-1980. הדיונים הסתיימו ללא החלטה סופית. גור ביקש להשתחרר במסגרת שחרור מוקדם מהכלא מסיבות רפואיות, ומנגד, אחיו של אורון, רועי ירדן, סיפר הבוקר לאולפן ynet על התחושות הקשות שמלוות את המשפחה וקרא לא לשחרר את הרוצח: "הוא פסיכופט מסוכן, שעלול לסכן ילדים".
ערעור אחד שהגיש גור עסק ברצונו להשתחרר לאחר שריצה כ-40 שנות מאסר מתוך ה-45 שנגזרו עליו. ערעור אחר נגע להחלטת ועדת השחרורים שהתכנסה לאחרונה ודחתה את בקשת שב"ס, מנימוקים רפואיים של גור, שסובל ממחלה קשה.
בשנה שעברה, אחרי שהוועדה דחתה ערעור אחר של גור, הוא חלה במחלה קשה. סנגוריו טענו כי מדובר במחלה סופנית, וציינו כי הוא נמצא במצב סיעודי מורכב, נזקק לתמיכה צמודה של 24 שעות ביממה ולא מסוגל לאכול או ללכת.
משפחתו של ירדן התנגדה לשחרור גור. למרות שהיא לא נחשבת צד בהליך הפורמלי, אושר לבני המשפחה להגיע לדיון. המשפחה מיוצגת על-ידי עורכי הדין דוד פורר ולימור לוי. אל הדיון הגיעה גם אחותו של אורון. עורכי דינו, אייל אלון ודן כץ, סירבו למסור תגובה לכתבה.
בדיון האחרון בוועדת השחרורים בעניינו של גור, מנימוקים רפואיים, היה זה שירות בתי הסוהר שפנה לבית המשפט בבקשה לשחרורו. עוד נטען כי הוא עלול להידבק בנגיף הקורונה מאחר שהוא יוצא לטיפולים רפואיים בבית חולים. הדבר הוגדר כסכנה ממשית לחייו.
לשב"ס סמכות לבקש מטעם עצמו במצבי קיצון שחרור אם יש חשש שלא יוכל לטפל באסיר. אלא שלפי חוות הדעת האחרונה לפני הדיון במאי, הוצג שיפור מסוים במצבו שכעת הוגדר יציב, והמדינה התנגדה לשחרור בסופו של דבר.
"אסור לשחרר את הרוצח"
רועי ירדן, אחיו של אורון ז"ל, סיפר לאולפן ynet על המחיר הכבד שהמשפחה משלמת מאז הרצח. "אורון הלך לעולמו על ידי אדם פסיכופט שרצח אותו עבור בצע כסף, אותו ביקש אחרי שהוא חטף ורצח את אורון", אמר. "אבי עמוס הלך לעולמו ב-2008 אחרי 28 שנה של דיכאון מתמשך. הוא לא הצליח להתמודד עם הטרגדיה. אמא שלי עם פרקינסון מתקדם, עם דיכאון מתקדם, בלוטת תריס שלא מתפקדת, יש לה מטפלת כי היא לא מסוגלת לבצע את הפעולות הכי פשוטות שבן אדם אוטונומי אמור לבצע".
עוד ציין כי אמו משתמשת בכיסא גלגלים ומצבה רע. "אני על תרופות במשך 21 שנה, עברתי 12 אפיזודות של דיכאון ואני חי עכשיו על קצבת נכות נפשית. אז המחיר שמשפחת ירדן שילמה, משלמת ולצערי הרב תשלם, כי זה לא נעלם ברגע, הוא עצום", הוסיף ירדן. "אבל חשוב להגיד, זה לא רק אנחנו, זה דור שלם של ילדים והורים שהיו בפאניקה נוראית. אנחנו מקבלים כל כך הרבה תגובות".
- כשאתה שומע את צבי גור ועורכי הדין שלו מדברים על זה שהוא במצב סופני ונותרו לו כמה חודשים לחיות, אתה מאמין לזה?
"יש חוות דעת רפואית של רופא של שירות בתי הסוהר, מחודש שעבר, שאומר שהמצב שלו יציב ושהוא יכול לקבל את הטיפול במחלה שלו בגבולות בית הכלא. אז למה שייצא לחופשי? לפני הקורונה לאדם הזה היו חיים של מלך בכלא, הוא יצא כל יום, יש לו בחוץ עסקים שהוא מטפל בהם. הקורונה גרמה לו להישאר בכלא, אבל בכלא הוא מוגן, אני בטוח שהשב"ס עושים את עבודתם נאמנה ומגינים עליו. הקורונה איתנו כבר 4-3 חודשים והוא לא חלה, סימן שמשגיחים עליו. הוא יכול גם להידבק אצלו בבית".
לדבריו, "האיש מסוכן. כל פעם שיש לו בעיה כלכלית הוא מבצע עבירה. אסור לשכוח שיש מאחוריו קופת שרצים נוראית. הוא גנב צ'קים, פרץ לעסקים, ישב פעמיים בכלא לתקופות קצרות. הוא חטף את נתי שקד בכפר שמריהו, ומזל שהוא הצליח לצאת מהרכב. אחרי זה הוא חטף ורצח את אורון. ב-1985 הוא ברח מהכלא, עשר שנים לא קיבל חופשות, ואז ב-2005 הוא התחבר לעבריינים בכלא והעבירו אותו מכלא מעשיהו לכלא באר שבע. זה לא בגלל שהוא מה שנקרא בן אדם שאפשר לסמוך עליו.
"זה בן אדם שאתה לא יכול לצפות את הצעד הבא שלו. שאף פעם לא קיבל אחריות על המעשים שלו, פסיכופט. אז אנחנו, החברה הישראלית, רוצה לחשוף בן אדם כזה, עם הסיכון שהוא מהווה, לילדים? אנחנו בסך הכול מבקשים שירצה את עונשו עד 2025".
גור, כיום בן 73, פגש ב-1980 את אורון בן השמונה במרכז המסחרי בסביון ופיתה את הילד לעלות למכוניתו. כעבור שלושה ימים חנק אותו למוות ולאחר מכן התקשר להוריו של הילד ודרש כופר. גור השאיר את גופתו של ירדן במכונית בפתח תקווה ונסע להוד השרון כדי לקבל את דמי הכופר. למחרת חזר למכוניתו וקבר את הילד בנתניה. גור חמק מהבלשים במשך חודש וחצי, אך הכסף שקיבל היה מסומן והוא שהוביל בסופו של דבר למעצרו.
ב-1980 נידון גור למאסר עולם בגין עבירת הרצח שבה הורשע. כמו כן הוא נידון לעונשים נלווים שהסתכמו ב-34 שנות מאסר בגין הרשעתו בעבירות נוספות, ובהן שתי עבירות חטיפה ועבירת סחיטה באיומים. עונשים אלה הוטלו בחופף לעונש מאסר העולם שהוטל עליו. ב-1999 נקצב עונשו של גור ל-45 שנים, כך שהוא צפוי לסיים את מאסרו לכל המאוחר ביוני 2025.