שתף קטע נבחר
צילום: מוטי קמחי

50 גוונים של קורונה: תרומת הטכנולוגיה והאינטרנט לטיפול מיני

תקופת הקורונה והדרישה לריחוק חברתי היא ללא ספק תקופה לחוצה מאוד. לדברי המטפל המיני ד"ר עידן מיליצ'ר בריאות מינית היא חלק בלתי נפרד מבריאות הגוף והנפש ואסור להזניח גם אותה בתקופה הזו. הוא מסביר איך דווקא עכשיו ניתן להשתמש בטכנולוגיה כדי לשפר את הזוגיות והתפקוד המיני

בריאות היא אחד המרכיבים המרכזיים לאושר. אפלטון כבר קישר בין אושר לבריאות. גם אריסטו טווה בכתביו את הבריאות כתנאי לקיומו של המין האנושי. משמעות זו של המושג "בריאות" באה לידי ביטוי בגישה של ארגון הבריאות העולמי, שהגדיר בריאות כ"מצב של רווחה מקסימלית, אורגנית, פסיכולוגית וחברתית".

 

מן הידועות היא שבריאות מינית היא חלק בלתי נפרד מבריאות הגוף והנפש. בעיה בתפקוד מיני מהווה לא פעם מקור למצוקה נפשית, חרדה, דיכאון, פגיעה בדימוי ובערך הגופני והעצמי, פוגמת ביחסים בין בני הזוג, וגורמת לעתים קרובות לקשיים בתפקוד היומיומי.

 

מטרת מאמר זה היא לשלב באופן חיובי את השימוש בטכנולוגיה בגישת המערכות הבין-לאומיות לטיפול בזוגיות ובתפקוד המיני. אעסוק בטכנולוגיה בכלל ובהמשך אתמקד במיניות בפרט.

 

משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

 

אישה מתכתבת (צילום: Shutterstock)
שימוש בטכמולוגיה לצרכים מיניים(צילום: Shutterstock)

 

השימוש בטכנולוגיה לצרכים בכלל ולצרכים מיניים בפרט, גדל באופן דרמטי בעשור האחרון. לדוגמה, מספר המשתמשים במחשבים עלה מתשעה מיליון הניגשים לרשת לצפות בחומר פורנוגרפי מדי יום, ו-20 מיליון ניגשו לרשת לפחות פעם אחת בשבוע לפני 10 שנים, ולמעלה ממיליארד משתמשים ברחבי העולם בשנת 2006, למצב שכיום כבר לא עוקבים באופן יומי אחר הגולשים באינטרנט לצרכי סקסטינג. בנוסף, אם ב-50 גוונים של קורונה עסקינן אזי חלה עלייה דרסטית במכירת צעצועי מין לנשים. נראה שמידי יום ביומו, למרות ההסגר, אנחנו נחשפים לחלק מתוצאות הנפשיות הכלכליות וכתוצאה מכך ההתנהגותיות הנגרמות כתוצאה מהתפשטות הנגיף בעולם ומשליכות על הזוגיות והמיניות.

 

נכון להיום בעיתונות מדווח על קפיצה אדירה של מכירת מוצרי ואביזרי מין בנרכשים אונליין כל זאת כדי לחייך לקורונה בין הסדינים ולא לתת לה לדכא את היצריות והדחפים המיניים. נכון לתחילת אפריל 2020 דווח על קפיצה של 135% רכישת צעצועי מין בקנדה, 75% בארה"ב, 60% באיטליה, 40% בצרפת, ועל המצב בישראל אין דיווח.

 

כמו כן, הגלישה וצריכת אתרי פורנו זינקה בחודש האחרון. טוב אז לא צריך להיות מומחה בתחום על מנת להבין שעצם העובדה שאנו סגורים בבתינו, התקשורת מעלה את לחצינו וחרדותינו, אז מרביתנו, לשון זכר כלשון נקבה, פונים למסכים כאמצעי להקלה והפחתת מתחים. מתוך הממצאים עולה גם שרבים מחפשים "פורנו קורונה" על מנת שיוכלו לראות איך ניתן לקיים יחסים כשהנגיף עומד בינינו.

 

אז האם להימנע ממין ורק לגלוש באתרים? לא ולא, על פי מחקרים ויותר נכון עדויות הקיימות, נכון להיום, אין הוכחה שווירוס הקורונה מועבר ביחסי מין וגינליים או אנאליים. כולנו יודעים שהנגיף עובר דרך שיעול, עיטוש, נשימה ומגע בשטחים נגועי הווירוס. חוקרים מאוניברסיטת קולומביה ואוניברסיטת וושינגטון מסכימים על העניין ומציינים שנשיקה המתרחשת באופן טבעי ביחסי מין או מין אוראלי עלולים להדביק. אז האם ואיך מותר? אז ככה, אם אחד מבני הזוג נמצא כנשאי של הווירוס, אז חשוב להיות מבודדים לחלוטין ללא מגע, אלא ניתוק פיזי מלא. אם שני בני הזוג אינם נשאים, לא נחשפו למקומות או אנשים אחרים, אזי חשוב ואפילו חיובי לקיים יחסי מין. בעיקר בשל העובדה שהדבר משחרר אוקסיטוצין ואנדורפינים ומביא לשיפור מצב הרוח, להורדת חרדה ומתח ולהעלאת חיוך על פנינו.

 

מה לגבי פרטנרים שאיננו מכירים? עם כל הרצון והצורך האנושי הקיים בכל אחד ואחת מאיתנו לקירבה וחום אנושי, אין לנו מידע מהימן מי עומד לצידנו, היכן היה, במי נגע, לכן לא יהיה נכון לקיים יחסי מין עם מישהו זר, ועד שהווירוס ימשיך לכפות עלינו ריחוק פיזי וחברתי, אז הרווקים שבינינו ואולי גם הנשואים החיים במערכת זוגית מוסכמת ופתוחה, ימתינו עד תום המגפה ויקיימו יחסי מין מרחוק או יאוננו להנאתם.

 

טינדר (צילום: shutterstock)
לשמור על ריחוק חברתי. קשרים בזמן הקורונה(צילום: shutterstock)
 

 

הקשר בין הטכנולוגיה למיניות

 כבר בשנת 1997 כשהחלו המחקרים בנושא, החוקרים, קופר וספורטולארי, דיווחו כי אנשים המשתמשים במחשבים עוסקים בהתנהגות פחות מעוכבת בזמן שהם מקוונים מאשר הם עושים בתקשורת פנים אל פנים. למעלה ממחצית ממשתמשי האינטרנט הכפייתיים, מצביעים על כך שהם מפלרטטים ברשת ומעל שליש מדווחים כי הם מאוננים ברשת, כאשר 42% אמרו שהצביעו על כך שהם ניהלו רומן מקוון. במחקר שבדק כיצד אנשים משתמשים בטלפונים הסלולריים שלהם, כ-41% מדווחים כי הם משתמשים בנייד כדי לבצע שיחות כדי למלא זמן בזמן שהם מחכים או מטיילים. כמו כן, 57% ממשתמשי הטלפון הסלולרי מדווחים שהם תמיד משאירים את הטלפון הנייד שלהם דלוק על מנת להיות נגישים. כל זאת עלול להועיל ו/או לפגוע במיניות ובתפקוד המיני.

 

ישנם גם מספר מחקרים הבוחנים את השפעת הטכנולוגיה (במיוחד השימוש באינטרנט) על מערכות יחסים זוגיות. שניידר למשל, ערך מחקר עם משתתפות בהן בדק את השפעת ההתמכרות לסייבר סקס על מערכת היחסים שלהם ועל משפחה, וגילה כי סייבר סקס היה גורם מרכזי בהחלטה להיפרד ו / או להתגרש. במחקר אחר, קופר, גלבריית ובקר מצאו כי ההסברים לגברים העוסקים בהתנהגות מינית מקוונת הם שהשפיעו בעיקר על מערכות היחסים הלא מקוונות של הגברים. כבר אז ובטח היום זה מקשה על יצירת קשר זוגי.

 

תמיד נחשוב שיש מישהו או מישהי יותר טובים באתר השני. במקרים של בגידה באינטרנט, וויטי גילה כי בגידה באינטרנט עשויה להיות בעלת השפעות שונות על מערכת היחסים הראשונית מאשר בגידה פנים אל פנים, בגלל הדגשה הגדולה יותר בקשר רגשי עם בן זוג אחר.

 

סודיות מהווה מרכיב נוסף בטכנולוגיה, יכולה גם להשפיע באופן משמעותי על מערכות יחסים זוגיות. לדוגמה, לכל אחד מבני הזוג יש חשבונות דואר אלקטרוני משלו, טלפונים סלולריים או אתרים כאלו ואחרים שפתח/ה באופן דיסקרטי. סודיות סביב חילופי מידע באמצעות דואר אלקטרוני, דואר קולי או העברת הודעות טקסט יכולה להיות גם בעייתית עבור בני זוג. כרבע מכלל משתמשי הטלפון הסלולרי (אך 39% מהמשתמשים בגילאי 18-29) מדווחים כי הם לא תמיד דוברי אמת לגבי היכן הם נמצאים כשנשאלים אותם בטלפון הנייד שלהם.

 

בעיות אחרות שבני זוג עשויים להיתקל כתוצאה מהטכנולוגיה כוללות בעיות כלכליות הקשורות לשימוש רב יותר באינטרנט, מה שמציב את עצמם בסיכון מוגבר למחלות המועברות במגע מיני, בעיות יחסיות כמו צמצום האינטימיות עם בן זוגן העיקרי, חוסר השלמת משימות יומיומיות. כמעט רבע ממשתמשי הטלפון הסלולרי מדווחים כי הם חשים לעיתים קרובות נאלצים לענות לטלפון שלהם, גם אם זה מצלצל במהלך מפגשים זוגיים, משפחתיים או חברתיים.

 

שימוש מוגבר זה בטכנולוגיה בחיינו מביא לסדרת הפרעות בחיי היומיום. טלפונים סלולריים, מחשבים ניידים עם גישה אלחוטית מאפשרים ליצור קשר עם אנשים כמעט בכל מקום ובכל עת. קשר כזה יכול להפר את זמנם הפנוי והאינטימי של בני הזוג. לעובדים, למשל, יש את היכולת ליצור קשר עם עובדיהם באמצעות הטלפון הסלולרי לאחר שעות העבודה ולבקש שהם ישתתפו בעסק חשוב. קשר כזה יכול להציב את המפגש בארבע עיניים של בני הזוג "בהמתנה" בזמן שבן הזוג דואג לנושאים אותם ביקש המעסיק או העובד.

 

הפרעות טלפון סלולרי מיוחסות גם לא רק למעסיקים אלא לכל מי שיכול ליצור קשר עם אדם ולהרחיק את זמנו מבן זוגו כשהוא בחוץ עם בן הזוג. לחברים, משפחה, מאהב/ת ואחרים יש גם פוטנציאל לקטוע את זמנם של בני הזוג בכל זמן ובכל מקום, במיוחד אם הצדדים במערכת היחסים הזוגית כבר מתקשים לשמור על גבולות ולחלוק זמן להגנה ולשמירה על הזוגיות. יתר על כן, לעיתים קרובות לאנשים יש את היכולת (ולעתים קרובות מבצעים יכולת זו) לבדוק את הדואר האלקטרוני בעבודה שלהם בזמן שהותם בבית. הזדמנויות כאלה מטשטשות את הגבולות בין עבודה לבית, ובכך עלולות ליצור בעיות נוספות לזוג או למשפחה. לבסוף, מערכות היחסים בין בני הזוג למערכות הגדולות יותר עלולות להפריע גם על ידי השימוש הבלעדי בטלפונים סלולריים. שימוש זה יכול להיות לא בדיוק בעניין עבודה ...אלא לפעמים "עבודה בעיניים", ושמירה על זוגיות ומיניות מחוץ לקשר הזוגי.

 

זוג במיטה עם טלפונים (צילום: shutterstock)
מערכת היחסים משלמת מחיר(צילום: shutterstock)

 

חסרונות ויתרונות לשימוש בטכנולוגיה על מערכות יחסים

כבר בשנת 2006 ערכו הנליין והריס תחקיר על היתרונות והחסרונות של הטכנולוגיה במערכות יחסים. הם בדקו כיצד אנשים משתמשים במגוון פיסות טכנולוגיה וההשפעות השליליות שהיא יוצרת בחייו. באופן ספציפי, צורות הטכנולוגיה שנחקרו כללו טלפונים סלולריים (כולל העברת הודעות טקסט ואפליקציות אחרות של הסלולארי), האינטרנט (כולל צ'אטים מקוונים, דואר אלקטרוני והודעות מיידיות, אתרי אינטרנט, בלוגים ורשתות חברתיות אחרות, פגישות מקוונות ופורנוגרפיה. ), מחשבים (כולל משחקי וידאו ומערכות יחסים וירטואליות) וטלוויזיה / סרטים.

 

החוקרים מצאו כי במקרים רבים, תקשורת באמצעות טכנולוגיה יוצרת קושי להבין את הכוונות האמיתיות של המסר. לדוגמה, סרקזם על פני הודעות עלול להחמיץ מכיוון שהקורא סומך מאוד על הטקסט בפועל. במקרים מסוימים, תקשורת שגויה זו יכולה להיות בעייתית ומשבשת את דפוסי התקשורת של בני הזוג. ממצא נוסף היה שבמקרים מסוימים, עם הגברת הנגישות אליהם באמצעות האינטרנט והטלפונים הסלולריים, קיימת סבירות גבוהה יותר להרגיש "נחנקים" על ידי בני זוגם. במקרים אחרים הנגישות אפשרה לאנשים לעבוד מהבית ולכן התפשרה זמן עם בן הזוג הראשי.

 

יתרה מזאת, הנשאלים דיווחו כי הייתה הזדמנות עבור אנשים להסתובב בפעילויות מקוונות ולהזניח מערכות יחסים ו / או תשובות ביתיות. הנגישות והזמינות של הטכנולוגיה עשויות להכריע את זמנה של אנשים, ובמקרים מסוימים לספק הזדמנות לאחד מהם להימנע מבן זוגם או מהבעיות במערכת היחסים. מבחינת השלכות קליניות, הנליין והריס מדווחים כי הטכנולוגיה עשויה להשפיע על הזמן והמאמץ שהפרטים מכניסים למערכת היחסים הראשונית שלהם. בנוסף, זה יכול לשמש ככלי להימנעות מבן זוגו של אדם ועלול להסיח את דעתם של אנשים מההשקעה במערכות היחסים הראשוניות שלהם בגלל הצריכה המוגברת הזמינה ברשת.

 

אמנם בהחלט יש השפעות שליליות של טכנולוגיה ביחסים זוגיים, אך גם לטכנולוגיה מתקדמת יכולה להיות השפעה חיובית על זוגות ומשפחות. גם מטפלים יכולים להשתמש באינטרנט לצורך העשרה מינית או זוגית של בני הזוג שלהם בטיפול אם בזוגיות עסקינו, אז לזוגות יש הזדמנות נוספת לתקשר זה עם זה באמצעות דואר אלקטרוני או מסר מיידי במהלך יום עבודה עמוס. זה יכול להעשיר קשר מכיוון שכפי שזוגות מדווחים לעיתים קרובות, הם מבלים זמן פיזי מועט יחד עם מגבלות הזמן האחרות של עבודה, טיפול בילדים ותחומי אחריות אחרים.

 

יתר על כן, צימוד המחשב האישי והגישה לאינטרנט מאפשר לזוגות לשלוח תמונות וסרטים דיגיטליים קצרים זה לזה, כמו גם לחברים ובני משפחה ברחבי העולם. מבחינת קשר מיני, זוגות יכולים לשלוח תמונות אחד לשנייה במשך כל היום ואף להעלות תמונות אלה לשולחן העבודה שלהם בעבודה או בבית. זוגות יכולים ליהנות משליחת כרטיסי דואר אלקטרוני זה לזה או מכתבי אהבה באמצעות מדיום אינטרנטי. לעתים קרובות ניתן לשלוח כרטיסי דואר מקוונים ללא עלות ולכן היא דרך נוחה לעשות משהו מיוחד ולא צפוי עבור בן זוגו. כמו כן, השולח יכול להחליט אם יש לשלוח את הכרטיס באופן מיידי או לבחור יום בעתיד בכדי לשלוח את הכרטיס. בעזרת טכנולוגיה כזו, תמיד נזכור לשלוח משאלה ביום השנה או בציון אירוע מיוחד אחר במערכת היחסים של בני הזוג.

 

מערכות יחסים של מרחקים ארוכים הופכות להיות קלות יותר לתחזוקה בעידן של תקשורת מיידית. ראשית, אנשים יכולים להתרועע עם מגוון רחב של אנשים ברשת ללא הגבלות גיאוגרפיות במי הם פוגשים. זה מאפשר להם להיות יותר בררניים ביחס לדייטים שלהם ויצירת מערכת יחסים. לאחר שנוצר מערכת יחסים למי שמופרד גיאוגרפי, התקשורת היום-יומית דרך האינטרנט יכולה להקל על צמיחת הקשר ברמה הרגשית. מרבית המחקרים מגלים כי זוגות המתקשרים באינטרנט מדווחים על רמה גבוהה יותר מהירה ופתיחה של אינטימיות וקשרים רגשיים מאשר אצל אנשים במערכות יחסים שההגדרה העיקרית שלהם אינה מקוונת אלא באופן ישיר.

 

זוגות יכולים אפילו ליהנות מזמן חופשי ביחד מקיימים יחסי גומלין באמצעות משחקים מקוונים או משחקים רבי משתתפים. זה נותן לזוגות אפשרות לעשות יותר מ"דיבורים "ברשת, אלא גם לקיים אינטראקציה כזו או אחרת, גם מינית. בקיצור, לזוגות יש אפשרות להישאר מחוברים באופן שלא היו להם מעולם. חוקרים סקרו גם את היתרונות של השימוש הטכנולוגי במערכות יחסים זוגיות. הם גילו כי אנשים חשים כי ההתקדמות בטכנולוגיה מעניקה להם יותר הזדמנויות ליצור קשר עם בן / בת הזוג שלהם ולפתח קשרים רגשיים עם אחרים מבלי להסתמך על משיכה גופנית בשלבים הראשונים של מערכת יחסים. יתרה מזאת, ההתקדמות בתחום הטכנולוגיה מספקת סיכוי לפתח אינטרסים משותפים (כלומר משחק מקוון במשחקים או רכיבים אינטראקטיביים), יכולה לשמור על שיחות פרטיות, ולפתח דרכים חדשות למיניות. כתוצאה מממצאים אלה, הסיקו כי טכנולוגיה יכולה להקל על זמן ביחד, ולאפשר לכל אחד ואחת לבנות קשר בינם לבין מישהו אחר כבסיס למערכת יחסים עמוקה.

 

שימוש אפליקציות טכנולוגיות להתערבות בטיפול מיני גישת הטכנולוגיה האינטרנטית כפי שמזוהה על ידי Weeks, Hertlein Gambescia היא מסגרת אינטגרטיבית המעריכה ומטפלת במספר היבטים בקשר הזוגי בטיפול במין. ישנם חמישה תחומים המכוסים במסגרת: 1) גורמים ביולוגיים-פיזיים, 2) אינדיבידואל גורמים פסיכולוגיים 3) גורמים זוגיים 4) גורמים משפחתיים 5)גורמים סוציו-תרבותיים. ביישום הטכנולוגיה בטיפול, ישנן נקודות יתרונות וגם חסרונות שיש לקחת בחשבון. כל אלו יכולים להשפיע על הקשר המיני של בני הזוג, לכן יש לתת עליהם את הדעת באופן מקצועי ואנושי.

 

גורמים אינדיבידואליים / ביולוגיים ופסיכולוגיים ישנם מאפיינים אישיים מסוימים שיכולים לתרום לבעיות שיש לבני הזוג במערכת יחסים. עבור אנשים שרוצים לשמור על מידת סודיות מסוימת בחייהם בנפרד מבני זוגם, טכנולוגיה כמו אינטרנט וטלפונים סלולריים יכולה לספק שיטה קלה לשמירה על רמת הסודיות הרצויה. יתר על כן, אנשים הסובלים מכפייה מינית עלולים להיתקל בהגדלת ההזדמנויות שמציעה הטכנולוגיה להפוך לכפייתית מינית. אנשים עם הפרעות כמו הפרעות אישיות עשויים להשתמש בטכנולוגיה כדרך להפגין את עליונותם או לתפעל את בן זוגם. הגיל עשוי גם להיות גורם.

 

מחקר שנעשה על ידי דנבק, קופר ומארסון (2005) מצאו שנשים בנות 35 עד 49 נטו להיות בעלות ניסיון רב יותר בסייברקס מאשר גברים באותה קבוצה. אנשים שהיו בטווח הגילאים 50-65 נטו להיות פחות בעלי ניסיון בתחום הסייבר. בנוסף, בהשוואה לגברים הטרוסקסואלים, גברים בעלי אוריינטציה ליחסים חד מיניים היו בעלי סיכוי גבוה פי ארבעה לעסוק בסייבר סקס. החוויה האישית של האדם עם טכנולוגיה עשויה גם להיות גורם שיכול לתרום לבעיות הקשורות לטכנולוגיה עבור זוגות. אם אחד מבני הזוג מכיר יותר את האינטרנט מאשר בן זוגו, הם עשויים להיות מודעים לאסטרטגיות רבות יותר לשמירה על פרטיותן בזמן שהם מקוונים או באמצעות טלפונים סלולריים.

 

לאנשים שמכירים יותר את האינטרנט עשויים להיות גם הזדמנויות גדולות יותר לפתח קשרים אינטימיים עם אחרים או לחוש מידה רבה יותר של נוחות בשימוש בטכנולוגיה כדי לברוח מבעיות היחסים שלהם. התפתחות מערכת יחסים אינטימית יותר באופן מקוון עלולה לגרום להפרעה בחיי המין של בני הזוג. בנוסף, ישנם אנשים שיכולים להתמכר לאינטרנט. הגורמים המובילים להתמכרות לסייבר סקס, ממקום השומר על אנונימיות, נוחות ובריחה אל:

• צפייה / הורדת פורנוגרפיה ואוננות

• קריאה / כתיבה של מכתבים וסיפורים מפורשים מינית

• פגישות מיניות באמצעות דואר אלקטרוני

• הצבת מודעות לפגישה עם בני זוג מיניים

• ביקור בחדרי צ'ט עם אוריינטציה מינית

• עניינים אינטראקטיביים (כולל צפייה בזמן אמת בגופים אחרים)

 

אנשים עלולים להיות בעלי נטייה להתמכר לאינטרנט. התמכרות כזו יכולה לפגוע בתפקוד היומיומי ובקשר הזוגי של האדם. אנשים שהפגינו יכולת טובה יותר לאזן את התהליכים הרגשיים שלהם בקבלת ההחלטות דיווחו על רמות אינטימיות גבוהות יותר עם בן זוגם ופחות סביר שישתמשו בטכנולוגיה כדרך ליצור אינטימיות. כתוצאה מכך לא יטפלו בקשיים ובליקויים המיניים שלהם.

 

גורמים זוגיים ישנם גורמים זוגיים מסוימים התורמים גם להשפעה השלילית של הטכנולוגיה עם בני זוג. פחד מאינטימיות עשוי להיות גורם אחד שהופך את הזוג לפגיע יותר לבעיות זוגיות/מיניות הקשורות לשימוש בטכנולוגיה. זוגות החוששים מאינטימיות עשויים למצוא את זה יותר נוח לתקשר באינטרנט או בטלפון לעומת תקשורת פנים אל פנים. התקשרות עקבית בטכנולוגיה עלולה לפגוע ביכולתם של בני הזוג לנהל קשר אינטימי ו/או קונפליקט. לדוגמה, אנשים עשויים להקל על הימנעותם מקשר עם בני זוגם על ידי סתם כיבוי טלפון סלולרי או פשוט הימנעות או חסימת אימיילים. בהחלט, אם התקשורת בין בני זוג מופרעת, עלולה להתפתח גם בעיה בתפקוד מיני

 

גורם זוגי נוסף עשוי להיות האופי של מערכת היחסים ביניהם. במקרים מסוימים, זוגות שניהלו מערכת יחסים בעיקר בעזרת טכנולוגיה באמצעות דואר אלקטרוני, טלפונים סלולריים, עשויים לחוות קושי רב יותר לתקשר בזמן אמת ברגע שהם נפגשים פיזית בארבע עיניים. ההשפעה על יחסי מין אצל זוגות אלה היא כזו שהם עשויים להידרש על לעבוד לפתח קשר רגשי עמוק יותר זה עם זה בכדי ליהנות ממערכת יחסים מינית באופן מלא.

 

גורמי משפחה גורמים משפחתיים עשויים לתרום גם לבעיות של בני זוג הקשורים לטכנולוגיה. במקרים מסוימים התפיסה המשפחתית הטכנולוגיה עלולה להשפיע על מערכת היחסים הזוגית. אם בן זוג אחד מבלה עם משפחתו באופן מקוון ועשוי להזניח את משימותיו או בן / בת זוגו או משק הבית, תחושות שעלולות להתפתח אצל בן הזוג האחר כמו כעס, תסכול טינה או קנאה. או אם אחד מבני הזוג בא ממשפחה שאין בה שימוש טכנולוגי והתפיסה לגבי זה היא שלילית זה עלול ליצור פער וריחוק. למשפחות עם הטמעה רבה יותר של טכנולוגיה עשוי להיות קל יותר להסתגל להתקדמות הטכנולוגית במשפחה, בעוד לאחרים זה ייצור בעיה.

 

זוגות עשויים להתווכח גם על הזמן שכל אחד יכול לבלות ברשת משום שהוא משווה להפרעה לתחזוקת בזוגיות, המשפחה והבית. גורמים סוציו-תרבותיים שימוש מוגבר בטכנולוגיה הוא חלק מהמרקם החברתי של החברה שלנו. במובנים רבים אנו מצופים לעמוד בקצב השינויים הטכנולוגיים כדי להישאר מעודכנים עם בני דורנו. עם זאת, בחלק מהמקרים העלייה בדרישות השימוש בטכנולוגיה יכולה להשפיע לרעה על מערכת היחסים הרגשית והמינית שלנו עם בני זוגנו. שימוש מוגבר בחידושי הטכנולוגיה הנולדים מדי יום ביומו עלול לגרום להפחתת הרצון בזוגיות לפגיעה בעוררות ולירידה בחשק המיני בקשר הזוגי . יתרה מזאת, יש אנשים שמוצאים עצמם כל כך מעורבים ברשת, עד שאינם חושבים אפילו לקיים מערכת יחסים זוגית או יחסי מין.

 


 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

יישום גישת המערכות: פתרונות מבוססי טכנולוגיה בתרפיה מינית

גורמים אינדיבידואליים / ביולוגיים פיזיים ישנן כמה דרכים בהן הטכנולוגיה יכולה להועיל לטיפול בסוגיות האישיות ביולוגיות פיזיות הקשורות לתפקוד מיני. ראשית, ישנם מקומות רבים ברשת שבהם כל אחד יכול לקבל מידע בנושאים רפואיים. יש לא מעט אתרים שבהם כל אחד יכול לקרוא על תסמינים שונים הקשורים למגוון של ליקויים בתפקוד מיני על רקע גופני. אמנם אתרים אלה אינם מיועדים לאנשים להשתמש בהם ככלי לאבחון עצמי, אך הוא יכול לכוון אדם בכיוון הנכון ולתת להם כיוון מבחינת הפנייה לסיוע אינטרנטי רפואי מתאים.

 

גורמים אינדיבידואליים / פסיכולוגיים האינטרנט הפך למקום של מידע חינוך מיני וטיפול מיני. הטכנולוגיה יכולה להועיל בסיוע לאנשים עם גורמים פסיכולוגיים שניתן לזהות אותם באותו אופן של מציאת גורמים ביולוגיים. לכל בעיה בתפקוד מיני יש כיום הסבר , מענה והפנייה לאדם המקצועי שיכול לתת מענה ולעזור בטיפול אונליין. האינטרנט יכול לספק מענה לקושי, להביא לידיעה תופעות לוואי והשלכות של הליקוי לנרמל את המצב מתוך מענה נפשי מתאים.

 

גורמים זוגיים שילוב טכנולוגיה בטיפול במין לזוגות המתמודדים עם קושי יכול לכלול מגוון אפשרויות. זוגות שיש להם היסטוריה של קושי בפנייה אישית לטיפול, יכולים לטפל באמצעות האינטרנט. עבור אותם זוגות שחווים אי הסכמה משמעותית, הטכנולוגיה מספקת להם דרך לפתור בעיה ולא לחכות עד שהם יסכימו או יוכלו להיפגש באופן אישי עם מטפל. כל זאת על מנת לא להביא את הבעיה התפקודית להחמיר.

 

גורמי משפחה טכנולוגיה יכולה גם לעזור להפחית את ההשפעות של גורמים משפחתיים ממקור. משתמשי מחשבים עשויים לגלות שהם לא לבד באופן שבו משפחת המוצא שלהם מתקשרת על מין ומשתמשת האינטרנט לצורכי טיפול כזה או אחר.

גורמים סוציו-תרבותיים נכון להיום עם כל הלחץ החברתי תרבותי אפשר להשתמש בטכנולוגיה האינטרנטית עם גבולות של מתי איך כמה להיחשף ולמי ומתי וכך לא יפגעו בני הזוג איש ברעותו גם אם יהיה גורם חברתי חיצוני שילחץ אחרת. הטכנולוגיה המתקדמת מאפשרת למשתמשים להציב גבולות סביב זמן ואופן הטיפול המכוון בצורה קלה יותר מבעבר.

 

אז אם בטיפול מיני עסקינן, אז כן קורונה לא קורונה הטיפול המיני הפך לעובדה קיימת. אמנם יש דור שעדיין מסתייג מהטיפול הטכנולוגי, אך יותר ויותר זה הכיוון. הרבה צעירים ומבוגרים כאחד, עם קשיים בתפקוד מיני רואים בתהליך אינטרנטי כזה או אחר כאופציה חיובית. אופציה זו מאפשרת לכל אחד למצוא את בעל המקצוע אליו הם מתחברים ושיש איתו כימיה , גם אם אינו גר בקרבת מקום אליהם ולא רק בימי סגר. דבר זה מהווה גם גמישות בזמן הפגישה, בזמן הגעה לפגישה ובמיקום שלא חייב להיות כל פעם אותו מקום.

 

בנוסף ניתן לשמור על אנונימיות ולא להיחשף באופן גלוי וגם לא לפגוש קרוב משפחה או חבר שיצא זה עתה מהקליניקה של המטפל. כמובן שיש גם היום סטיגמה על פנייה לטיפול ומסתירים את זה מחברים קרובים וממשפחה אז באינטרנט יש פחות חשיפה לאחרים. יחד עם זאת יש כאלו החוששים מחידושי הטכנולוגיה ומאתרי מחשבים. בנוסף יש החוששים שיתכן שמישהו יכול לחדור לשעת הטיפול, להקליט ולפגוע בהם. מבחינת המטפל, יש פחות ראייה של שפת גוף, אינטימיות טיפולית. חשוב לקבוע מראש את העלות ואמצעי התשלום .בנוסף, המגבלה העיקרית של הטיפול האינטרנטי שעדיין אין לימודים באוניברסיטה המכשירה ומדריכה בעלי מקצוע בכל תחום ובעיקר בטיפול מיני לטיפול טכנולוגי אינטרנטי.

 

ככל שההתקדמות הטכנולוגית תמשיך להתפתח, מתמודדים אנשי טיפול זוגי ומיני בפני אתגרים נוספים הקשורים לטכנולוגיה וטיפול. המטפלים צריכים להמשיך ולפתח אסטרטגיות להתמודדות עם השפעת הטכנולוגיה בחייהם של אנשים, כמו גם לזהות דרכים להשתמש בטכנולוגיה לשיפור מערכות יחסים בינאישיות. הטכנולוגיה בחיינו נותנת למטפלים אפשרות לפתח גישות יצירתיות המותאמות לצרכיהם של כל פרט וזוג. בעוד שרוב המחקרים הקשורים לטכנולוגיה ומיניות התמקדו בתדירות ובאופי התקשורת האלקטרונית, על מחקר עתידי להתמקד בפיתוח דרכים נוספות להשתמש בהתקדמות בטכנולוגיה כדי לשפר את התפקוד המיני במערכות יחסים, ובמיוחד לבחון את האופן בו האינטראקטיבית של הטכנולוגיה רכיבים יכולים לשפר את התפקוד בכלל הזוגי והמיני בפרט.

 

ואם יורשה לי לבטא את דעתי אזי: אין ספק שאנחנו עומדים בפני עידן חדש. עידן שהקורונה מקרינה ומקרבת אותו למין האנושי ולמיניות האנושית. עולם בו הטכנולוגיה הווירטואלית משפיעה עלינו בכל היבט באשר הוא ומכאן שיש גם השפעה משמעותית בכל הקשור לטיפול נפשי בכלל וטיפול מיני בפרט. הקידמה תשפר ותביא לאפקטיביות גדולה יותר ויותר בתחום. יחד עם זאת עדיין במסגרת, הקרבה, התחושה המגע, הריח והמבט בעיניים לא דרך המסך, הם הדבר החשוב בטיפול בכלל ובמערכת יחסים באשר היא בפרט. לא מזלזל או מבטל יחסים כאלו ואחרים ברשת יחד עם זאת בגילי המתקדם ובניסיוני המקצועי אטען: "יחסי מין הם בראש ובראשונה יחסים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טכנולוגיה לעזרת הסקס
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים