הנגיף עוד כאן: מחאה על משאל העם של פוטין
רוסיה תצביע ב-1 ביולי על רפורמות שיאפשרו לפוטין לשלוט עד 2036. מאות נציגים בוועדות קלפי טוענים שההצבעה מתקיימת מוקדמת מדי - בזמן שמגפת הקורונה עדיין משתוללת. הם קוראים לחרם: "סכנה לחיי המצביעים, מה הדחיפות?". מתנגדי הנשיא: מאחורי התאריך עומד אינטרס פוליטי
מאות נציגים מוועדות קלפי ברוסיה הצהירו שאינם מתכוונים לסייע בהכנות למשאל העם, שעוסק ברפורמות שיאפשרו לוולדימיר פוטין להמשיך להנהיג את המדינה עד 2036 אם ירצה בכך. אותם גורמים אומרים שבגלל משבר הקורונה אסור לקיים את ההצבעה.
במשאל העם, שהיה אמור להתקיים באפריל אך בגלל הקורונה נדחה ל-1 ביולי, יצביעו הרוסים על אישור של רפורמות חוקתיות שונות. אחת מהן כוללת תיקון שיאפשר לנשיא רוסיה להתמודד לשתי קדנציות נוספות של שש שנים. לפי החוקה הנוכחית פוטין יצטרך לפרוש בשנת 2024, אחרי שתי קדנציות רצופות כנשיא.
כ-350 נציגים מוועדות קלפי ברחבי המדינה אומרים שקיום משאל העם כרגע הוא דבר מסוכן מדי. למרות הירידה במספר החולים במוסקבה, ברוסיה עדיין מדווחים על אלפי נדבקים חדשים מדי יום. הנציגים החליטו לעשות מעשה, ופרסמו עצומה כדי לעודד כמה שיותר להצטרף לחרם.
"ההצבעה ב-1 ביולי מהווה סכנה לחיים ולבריאות שלנו ולחייהם ולבריאותם של המצביעים", אמרה קבוצת הנציגים. "אנחנו פשוט לא מבינים למה צריך את ההקרבה ואת הסיכונים האלה, ולמה אנחנו צריכים לערוך הצבעה עכשיו ובכל מחיר".
מספר הנציגים שקוראים להחרים את ההצבעה הוא קטן - כ-350 בלבד מתוך מיליון בוועדות הקלפי והבחירות - ולכן כרגע לא נראה שהמחאה הזאת תשבש בצורה משמעותית את ההצבעה. עם זאת מדובר בהמשך למחאה שהשמיעו מתנגדיו של הנשיא, שטוענים שמסיבות בריאותיות ההצבעה נערכת מוקדם מדי - ושפוטין בחר בתאריך מסיבות פוליטיות.
"לא ברור מה הדחיפות להצבעה הזאת", אמר סרגיי רומנצ'וק, חבר בוועדת הבחירות במוסקבה. "למה אנחנו לא יכולים לחכות עד ספטמבר או אפילו עד השנה הבאה?". בקרמלין הכחישו דיווחים שלתאריך יש שיקולים פוליטיים, ואמרו שכל הצעדים הבטיחותיים ננקטים.
מתנגדיו של פוטין אומרים שהנשיא מנסה לנצל את "הרוח הפטריוטית" ברוסיה סביב יום השנה לניצחון על גרמניה הנאצית. המפגן הצבאי שמתקיים מדי שנה במוסקבה מעורר רגשות פטריוטים עזים ברחוב הרוסי. השנה, בגלל הקורונה, נדחה המצעד בכיכר האדומה ל-24 ביוני – כשבוע לפני משאל העם.
השלטון אוסר על קיום אירועים של האופוזיציה לפני משאל העם. המתנגדים אומרים שהגבלות הקורונה כוללות איסור על אירועים ציבוריים – ושזו הדרך של הקרמלין למנוע הפגנות.
ההצבעה אמורה להתפרש על פני שבוע כדי לצמצם את הסכנות הבריאותיות של הקורונה. בשני אזורים מאפשרת רוסיה הצבעה אלקטרונית – כולל במוסקבה, שם יש 7.3 מיליון בעלי זכות בחירה, ובנוסף יוצבו קלפיות בשטחים פתוחים כדי לצמצם את סכנת ההידבקות.
ברוסיה דיווחו היום על יותר מחצי מיליון נדבקים מתחילת ההתפרצות. לפי הרשויות ברוסיה יותר מ-6,500 מתו מהנגיף. ביממה האחרונה אובחנו 8,779 חולים חדשים ו-174 מתו מהנגיף. השבוע הסתיים הסגר בבירה מוסקבה, אחרי יותר מחודשיים של הגבלות מחמירות.