שיחה למשרד רה"מ ומעצר שווא: פגוע נפש זכה בפיצוי כספי
תושב באר שבע התקשר למשרד ראש הממשלה להתלונן על העומס במרכז לבריאות הנפש. זה נגמר בדיווח למשטרה על איום בהתאבדות ובמעצרו. הוא תבע את המשטרה וזכה לפיצוי בסך 7,500 שקל. המשטרה תבקש לערער
פגוע נפש בן 31 קיבל פיצוי בסך 7,500 שקל בגין מעצר שווא של המשטרה. המקרה שבגינו תבע החל בשיחת טלפון ללשכת ראש הממשלה שבה התלונן על העומס במרכז לבריאות הנפש, התגלגל לדיווח למשטרה על איום בהתאבדות ולמעצרו. בית המשפט לתביעות קטנות בבאר שבע קבע כי "חוק המעצרים לא נועד להחליף את החוק לטיפול בחולי נפש". המשטרה מצדה הגישה בקשה לערעור.
האיש, שמוכר למערכת בריאות הנפש ולמערכות הרווחה בעיר, מאובחן עם הפרעת פניקה ומצבי דיכאון. עד אפריל 2019 הוא היה מטופל במסגרת אשפוז יום, אולם אז החליט לעזוב מיוזמתו את הטיפול. יחד עם זאת, אחרי שהבין כי אינו יכול להתמודד עם החיים מחוץ למסגרת הטיפולית, האיש ביקש לחזור אליה - אולם אז גילה שאיבד את מקומו.
לדברי פגוע הנפש, הוא פנה כמה פעמים לעזרה וסיוע ממערכת הבריאות ולא נענה. ב-18 ביוני 2019 הוא הגיע לבקשת עזרה במרכז לבריאות הנפש בעירו. כשהבין שאין לו שוב מענה - החליט לפנות ללשכת ראש הממשלה כדי להתלונן על העומס במיון במרכז.
במקביל, במשטרה התקבלה תלונה ממחלקת הביטחון במשרד ראש הממשלה שלפיה האיש התקשר אליהם ואיים לדבריהם לשים קץ לחייו. לדברי האיש, כחצי שעה מאוחר יותר, בעודו ממתין במיון, הגיעו למקום שוטרים מתחנת באר שבע. השוטרים גבו ממנו עדות, שבמסגרתה הוא הבהיר כי אין לו כל כוונה אובדנית וכי מדובר בהודעת כזב.
בשלב זה עזבו השוטרים את המקום - אולם בהמשך הם קיבלו לדבריהם הוראה מהקצין התורן למצוא אדם מעל גיל 18 שייקח על פגוע הנפש אחריות. ברגע שהמהלך לא מצל, החליט הקצין התורן לעכב את האיש ולהביאו לבדיקה פסיכיאטרית. האיש לא הסכים והקצין התורן הוראה לעצור אותו בטענה שיש להבטיח את בריאותו.
הרופא במרכז לבריאות הנפש הבהיר לשוטרים כי כל עוד התובע עומד על סירובו לבדיקה, אין באפשרותו לעשות זאת. פגוע הנפש שוחרר ממעצרו רק כעבור כמה שעות. "המשטרה פועלת בניגוד לחוק, עוצרת אנשים ולוקחת אותם לבדיקה פסיכיאטרית ללא עילת מעצר וללא צו בדיקה בכפייה מפסיכיאטר מחוזי", אמר פגוע הנפש שלא ויתר והחליט לתבוע את המשטרה.
"טיעון מקומם"
במרץ השנה קיבל בית המשפט לתביעות קטנות את התביעה, ומתח ביקורת על התנהלות תחנת משטרת באר שבע. "המדינה טוענת כי על התובע להודות לה על שהצילה אותו, איני מקבל טיעון מקומם זה", ציין בית המשפט בהחלטתו.
הוא הוסיף: "התובע היה בחדר המיון במרכז לבריאות הנפש טרם הגעת השוטרים. אם היה סובר הפסיכיאטר שגם שוחח איתו טלפונית כי אכן ישנה מסוכנות, הרי שישנו מענה חוקי לעניין, שניתן בחוק טיפול בחולי נפש, אשר מקנה לפסיכיאטר המחוזי סמכויות לת צו אזרחי המחייב קבלת טיפול בכפייה, כולל אשפוז בכפייה.
"חוק המעצרים לא נועד להחליף את החוק לטיפול בחולי נפש, יש להיזהר מהשימוש שנעשה בחוק המעצרים במקרים כמו זה שבפניי, שעולה כדי עקיפה של המסלול החוקי שנועד לשמור על כבודם של חולי הנפש ועל זכויותיהם. עיכוב, ובייחוד מעצר, יש בהם כדי להוות השפלה כאשר הם נעשים באופן פומבי".
בית המשפט ציין עוד כי "התנהלות המשטרה הייתה רשלנית, הקצין הורה לשוטרים לפעול בניגוד לסמכותם". הוא חייב את המדינה לפצות כאמור את האיש ב-7,500 שקל ופסק על המדינה לשלם 1,000 שקל נוספים על הוצאות המשפט.
פגוע הנפש אמר בהתייחסו להחלטת בית המשפט: "מדובר בפסק דין חשוב למען כל האזרחים אשר חווים מצוקה נפשית ופוגעים בכבודם ובחירותם בניגוד לחוק, אני מקווה שהמשטרה תפסיק לפעול בניגוד לחוק. האירוע היה קשה ומשפיל ואני שמח שבית המשפט עשה צדק בעניין. חשוב לי לציין שאין לי שום טענות כלפי המרכז לבריאות הנפש בבאר שבע - יש שם עובדים מסורים עם לב ענק".
מהמשטרה נמסר בתגובה: "עם קבלת פסק הדין ביחס למקרה זה, הוגשה עליו בקשת ערעור לערכאה משפטית גבוהה יותר, שם יישמעו במפורט כל טענות והשגות המשטרה באשר למקרה ולהחלטה משפטית זו.
"נציין כי בניגוד לנטען, משטרת ישראל משתמשת בשיקול דעת רב בסמכויות המוקנות לה בחוק לביצוע תפקידה ומימוש אחריותה לשלום הציבור ואכיפת החוק, כולל במקרים מסוימים שבהם עולה חשש ממשי לחיי אדם ושלמות גופו. המציאות מלמדת שהתערבות המשטרה לאורך השנים במגוון רחב של מקרים שהגיעו לפתחה הובילה להצלת חייהם של אזרחים רבים".