"מתחננים לנרמול היחסים" ו"ציונות ערבית": העולם הערבי מגיב למאמר השגריר
מתומכי חיזבאללה ועד קטאר: העולם הערבי גועש בעקבות המאמר של שגריר איחוד האמירויות ב"ידיעות אחרונות". כלי התקשורת שממומנים ע"י קטאר ומתנגדים לקו הפייסני כלפי ישראל תקפו את יוסף אל-עוטייבה שהזהיר מהסיפוח אך דיבר על הפוטנציאל שבנרמול היחסים: "מפנה את הגב למוסלמים"
המאמר הנדיר שפרסם אתמול (שישי) ב"ידיעות אחרונות" שגריר איחוד האמירויות בארצות הברית, יוסף אל-עוטייבה, עורר כצפוי גלים רבים בעולם הערבי. מלבד השגריר, גם בכירה במשרד החוץ של האמירויות צייצה בעברית וציטטה חלק מדבריו.
סיפוח או נורמליזציה | בכיר באיחוד האמירויות במאמר מיוחד ל"ידיעות אחרונות"
בעוד שהערוצים הסעודיים לא התייחסו לנושא באופן בולט אם בכלל, כלי התקשורת שמתנגדים לאיחוד האמירויות ומדינות אחרות שמנהלות קשרים יותר ופחות גלויים עם ישראל - החליטו לנצל את ההזדמנות כדי להתנגח באמירויות.
ב"אל-קודס אל-ערבי", מהיומונים הוותיקים ביותר בעולם הערבי המזוהה עם גישה אנטי-סעודית ואנטי-ישראלית, מתחו ביקורת חריפה על המאמר וכתבו כי "איחוד האמירויות מתחננת לנורמליזציה באמצעות העיתון הגדול בישראל". אנשי העיתון תקפו את השגריר על כך שלא ציין את צמד המילים "מדינה פלסטינית", וכינה את חיזבאללה ארגון טרור.
בעיתון הזכירו את שני המטוסים של איחוד האמירויות שנחתו בחודש האחרון בנתב"ג וטענו כי הציוד ההומניטרי שיועד לפלסטינים היה רק תירוץ, ולא שכחו להזכיר שסעודיה פועלת (לראייתם - ד"ס) לקידום ונרמול היחסים עם ישראל.
באתר הפופולרי והחדש "ערבי 21", שמושבו בקטאר ובהתאם לכך גם הוא נוקט קו אנטי-סעודי, סיקרו בהבלטה את המאמר ביותר מכתבה אחת.
בדומה לעיתון הוותיק האשימו את השגריר בניסיון לנרמל את היחסים עם ישראל. עורך העיתון, פיראס אבו הילאל, אף כתב בטוויטר כי "ערבים רבים דיברו בעברית עוד לפני השגריר עוטייבה, בטענה שהם רוצים לפנות לקהל של מדינת הכיבוש באופן ישיר כדי לשכנע אותם לעשות שלום. הניסיונות הללו נכשלו, משום שבישראל לא יוותרו על השליטה בגלל מאמר ב'ידיעות אחרונות', אלא רק כשישלמו את המחיר על הכיבוש".
העיתון הירדני "אל ראי אל-יום", שגם הוא מתנגד לסעודים, ציטט חלקים נרחבים מהמאמר - ואף הקדיש לו כותרת ראשית באתר האינטרנט שלו. הירדנים הדגישו כי השגריר אל-עוטייבה נכח בחדר עם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ וראש הממשלה בנימין נתניהו כשהשניים הכריזו על עסקת המאה.
בערוץ הלבנוני "אל-מיאדין", שמזוהה עם חיזבאללה, הקדישו גם הם כתבות על המאמר מנקודת מבט שלילית, כהרגלם על כל נושא שקשור להתנהלות איחוד האמירויות. הערוץ ציטט את השגריר בעניין הגדרת חיזבאללה כארגון טרור בהבלטה, והזכירו את בכיר חמאס, מחמוד א-זהאר, על כך שהמטוסים של חברת "איתיחאד איירווייז" שנחתו בישראל הם חלק מתהליך ההתקרבות בין האמירויות לישראל.
אך לא רק כלי התקשורת שמתנגדים לסעודים ומדינות המפרץ המתונות התייחסו בהרחבה למאמר. גולשים מרחבי העולם הערבי כתבו על המאמר ברשתות החברתיות, אך הדעות עדיין חלוקות.
כך למשל, מוחמד ג'מאל הלאל, מגיש טלוויזיה ממצרים, פרסם את העמוד הראשי של "ידיעות אחרונות" עם המאמר, ותקף את השגריר בחריפות. "אל-עוטייבה מייצג את ה'ציונות הערבית' בצורתה הנמוכה ביותר!", כתב המגיש. "השגריר מדבר בגלוי עם העיתון הישראלי ומתגאה בכך שהוא תומך בנרמול היחסים, ישן 'במיטת הבגידה' ומוכר אדמות לכובש. השגריר אף מתגאה שנכח בטקס ההכרזה על עסקת המאה בוושינגטון".
מגיבים אחרים האשימו את השגריר בניסיונות להתקרב לישראל ול"ציונים הכובשים", בעוד שארצו מפנה את גבה למוסלמים ולעולם הערבים. בשל אזכורו של השגריר על כך שלישראל ולאיחוד האמירויות יש את "שני הצבאות החזקים באזור", גולשים מסוימים בחרו להזכיר את הלחימה של סעודיה וחלקה של איחוד האמירויות בתקיפות נגד המורדים החות'ים בתימן.
מוקדם יותר אתמול, אל-עוטייב הסביר בריאיון לעיתון "האומה" שבארצו מדוע החליט לפרסם את המאמר בכלי תקשורת ישראלי. "חשבתי שזה יהיה נכון לדבר ישירות עם הציבור בישראל. אני לא רוצה שיהיה בלבול בנוגע לעמדתנו בנושא", אמר השגריר.
הוא התריע במאמר כי אם ישראל תספח חלקים בגדה המערבית - הדבר ישפיע לרעה על נרמול היחסים בין ירושלים למדינות ערב. "בהיותה פעולה חד-צדדית ומחושבת, הכרזה על סיפוח מהווה השתלטות לא חוקית על אדמה פלסטינית. היא מתריסה נגד הקונצנזוס הערבי – ולמעשה גם הבינלאומי – בנוגע לזכות הפלסטינית להגדרה עצמית", כתב אל-עוטייבה.
הוא הוסיף כי "ההכרזה תצית אלימות ותעורר את הקיצונים. היא תשלח גלי הדף ברחבי האזור. והיא בעיקר תשפיע על ירדן, אותה ירדן שמהיציבות שלה – שלעיתים מתקבלת כדבר מובן מאליו - מרוויח האזור כולו ומרוויחה ישראל במיוחד. סיפוח יהפוך על ראשן, בוודאות ובאופן מיידי, את כל השאיפות הישראליות לקשרי ביטחון, כלכלה ותרבות משופרים עם העולם הערבי ועם איחוד האמירויות".