רצח בכל חודש: "פגיעה בנשים - היא פגיעה בחברה הערבית"
חמש מתוך 11 הנשים שנרצחו מתחילת השנה הן מהחברה הערבית - ובבית החולים סורוקה קבעו מוות קליני לצעירה מרהט שהותקפה לפי החשד ע"י בעלה. אישה שנמלטה מבן זוג אלים: "ידעתי שאם אשאר איתו, אמצא את עצמי מתחת לאדמה"
"כאישה, אני מפחדת על חיי. על כל טעות קטנה מענישים נשים, בעוד שעל גברים שטועים - לא אומרים דבר". כך אמרה אתמול (שישי) ראניה, תושבת המשולש שכמו רבים אחרים נחרדה לשמוע על התקיפה הקשה של רואן אלקרנאווי מרהט, שרופאיה בסורוקה קבעו שמתה מוות קליני אחרי שלפי החשד בעלה, עלא, תקף אותה בביתם. גם התינוק שנשאה ברחמה לא שרד.
מתחילת השנה נרצחו בישראל 11 נשים, כאשר 5 מתוכן (ללא רואן אל כתנאני) הן מהחברה הערבית: נסרין ג'בארה, בת 35 מטייבה שנורתה מטווח קצר בדרך לעבודה, תמאם ג'באלי (84) מטייבה שנורתה בסלון ביתה, זמזם מחאמים מאום אל פחם שנרצחה ביריות באמצע הרחוב, מירוות אלדסוקי, בת 45 מלוד שנרצחה בביתה ונבין עמרני מהיישוב חורה, שגופתה עדיין לא נמצאה. חוץ מהמקרה של עמרני - המשטרה עדיין לא מצאה את האחראים לרצח של שאר הנשים.
השבוע "כיכבו" תיקים חמורים אחרים של אלימות קשה כלפי נשים בחברה הערבית בבתי המשפט. בתחילת השבוע הרשיע בית המשפט המחוזי בנצרת את עווני זיאדאת, תושב נוף הגליל שרצח את אשתו והעלים את גופתה. באותו היום הוגש כתב אישום חמור נוסף נגד הורים מוואדי ערה שהתעללו קשות בבתם יחד עם אחיה ואחותה בשל אורח חייה.
בירושלים הוגש כתב אישום נגד גבר בן 50 שניסה, לפי הפרקליטות, לרצוח את אשתו באמצעות חרב - ואיים להשחית את פניה.
ראניה, תושבת המשולש, סיפרה אמש ל-ynet על האלימות מצד בעלה - וההחלטה לעזוב את ביתו. "כאישה, אני מפחדת על חיי", אמרה ראניה. "בעלי היה חוזר שיכור הביתה, ובפעם האחרונה שהערתי לו על כך לפני כחודשיים, הוא היכה אותי ותקף אותי עם חבל", חשפה. "ידעתי שאם אמשיך לחיות איתו תחת קורת גג אחת, אמצא את עצמי מתחת לאדמה. עזבתי הכל ועברתי בחזרה להוריי".
ראניה מחתה על היחס לנשים שסוטות מהראייה השמרנית בחברה הערבית, ואמרה כי "על כל טעות קטנה מענישים את הנשים, בעוד שעל הגברים שטועים לא אומרים דבר".
דלאל אבו סדרה, אימה של חנאן אלבחירי שקרוביה הורשעו השבוע ברציחתה, אמרה ל-ynet כי חייה כבר לא ייראו אותו דבר אחרי המקרה. "אני דורשת שכל מי שהיה שותף ברצח - יישב בכלא כל חייו", יצאה אבו סדרה נגד קרוביה. "10 שנים זה לא מספיק. הם לקחו ממני את היקרה לי מכל".
האם הוסיפה כי בימים הראשונים לאחר הרצח תושבים ופעילים רבים ביקרו אותה, אך לתחושתה הסיפור של חנאן כבר נשכח. אבו סדרה ציינה כי בעקבות הסדר הטיעון שנחתם עם המעורבים, בני משפחתה לא יכולים לצאת מהבית מחשש לחייהם - והפנתה אצבע מאשימה גם כלפי הפרקליטות. "הבת שלי לא נרצחה על רקע 'כבוד המשפחה' כמו שהם טענו. הם שקרנים ואני לא מבינה איך הגיעו לזה". לדבריה, בתה נסחטה על רקע כספי, וכתב האישום פגע בשמה הטוב. עם זאת, קרובים אחרים אמרו כי הסחיטה הייתה סביב החלטתה להיפרד מבעלה.
א', שגם אחרי שאחותה נרצחה היא מפחדת להיחשף, עדיין מקבלת איומים. "הגענו למצב שהעבריינים שולטים על הכל. כל אחד מרשה לעצמו לירות ולפגוע באחרים", אמרה.
"אנחנו סולדים ומתנערים מהתרבות הנוראית של האלימות כלפי נשים", אמר השייח כאמל ריאן, ממרכז "אמאן" למיגור האלימות בחברה הערבית. "האלימות כלפי נשים בישראל, ובחברה הערבית בפרט, מחייבת אמירה ברורה. פגיעה בנשים היא פגיעה בכל החברה", אמר השייח. "חברה לא תוכל להיות בריאה ומתקדמת בלי נשים חזקות, אימהות איתנות ובנות שאפתניות", הוסיף. "אין לחברה שלנו סיכוי להתקדם בלי האישה, האחות, הבת והאמא שיקבלו את הכבוד וההערכה שמגיע להן. חברה שלא תדע לקדש את חיי בנותיה - תאבד את כל נכסיה וערכיה".
"הנשים האלה הן לא מספרים", אמרה הפעילה החברתית מייסם ג'לג'ולי מטירה, שהזכירה את המחאה שבה השתתפו זו לצד זו נשים יהודיות וערביות לפני שבועיים. "חיים יקרים נגדעים בגלל שגברים אלימים החליטו לסיים אותם. הנשים האלה נרצחו בגלל שהן נשים", אמרה.
ג'לג'ולי הזכירה כי הממשלה עדיין לא העבירה את התקציב שאושר לטיפול באלימות במשפחה כבר ב-2017 ואמרה: "בינתיים, נשים ממשיכות להירצח, והאלימות נגדן גואה במיוחד בזמן הקורונה. הממשלה מנותקת ממצוקות הנשים. הוועדות שהוקמו להתמודדות עם המשבר לא ספרו נשים ולשמירה על חייהן של הנשים אין אגורה, אבל כסף להקמת ממשלה מנופחת עם מספר בלתי-נתפס של שרים - יש".
תקציר הידיעה בערבית
38 جريمة قتل منذ بداية العام بينهم 6 نساء...دلال ابو سدرة: دمرت حياتنا بعد جربمة مقتل ابنتي حنان، والجميع تناسوا قضيتنا
من حسن شعلان
حالة من الغضب الشديد في المجتمع العربي بسبب إنتشار العنف والجريمة، ففي كل يوم هناك حوادث عديدة التي تنتهي بنتائج مؤسفة، كما وإنه منذ بداية العام الحالي 2020 قتل 38 شخص بينهم 6 نساء.
أيضا هناك إرتفاع في حوادث العنف ضد النساء، فاليوم تم إعتقال زوج من رهط بشبهة الإعتداء على زوجته الحامل في الشهر السابغ والتسبب لها بإصابات خطيرة.
النساء اللواتي قتلن هذا العام هن نسرين جبارة (35 عام) من سكان الطيبة التي قتلت رمياً بالرصاص عندما كانت في طريقها لعملها، وقبل أيام إعتقلت الشرطة شابين في أعقاب الجريمة، والتحقيقات جارية حول الأسباب.
الضحية الثانية هي تمام جبالي (84 عام) وهي أيضا من سكان الطيبة، وقد قتلت بعد إصابته برصاصة في رأسها وهي جالسة في صالون البيت.
الضحية الثالثة هي زمزم محاميد (19 عام) من سكان مدينة أم الفحم، التي قتلت بالرصاص في وسط الشارع وأمام العشرات من السكان، وفي وقتها الشرطة إعتقلت شخص.
الضحية الرابعة هي ميرفت الدسوقي في الأربعينات من عمرها من سكان اللد، وقد قتلت داخل بيتها من مسافة قريبة بواسطة الرصاص، وكان زوجها في البيت، والخلفية غامضة.
الضحية الخامسة هي نيفين عمراني (21 عام) من سكان حورة، حيث ما زالت جثتها مفقودة، لكن الشرطة اعتقلت عدد من افراد العائلة بشبهة ضلوعهم في الجريمة، وقد وصلت الشرطة هذه المعلومات من شقيق الضحية الذي كشف عما حدث.
الضحية السادسة هي شادية أبو سريحان (35 عام) من النقب التي قتلت خنقا على ما يبدو خلال سطو داخل بيتها، والشرطة تحقق في الحادثة.
يوم أمس أصدرت النيابة العامة بيانا حول صفقة تم من خلالها الحكم بالسجن على شاب بالسجن المؤبد لمدى الحياة بعد ان قام بخطف ابنة عمه حنان البحيري (19 عام) من اللقية وتقطيع جثتها وحرقها ودفنها، وحكم على والده وشقيقه بالسجن مدة 10 سنوات بتهمة المساعدة في الجريمة، وقد كتبت النيابة العامة بأن الخلفية هي ما يسمى بشرف العائلة.
حنان ابو سدرة والدة الضحية قالت: "كان لا بد ان يتم الحكم على الجميع بالسجن المؤبد، فقد خطفوا ابنتي التي هي أغلى ما أملك، وقد دمروا حياتنا وأصبحت في خطر شديد، ثم ان أبنتي لم تقتل بسبب شرف العائلة فهذا ادعاء كذب وافتراء، والدليل هي التسجيلات الصوتية التي اثبتت كيف تعرضت ابنتي للتهديد وطلبوا منها مبلغ مالي بسببب إنفصالها عن زوجها، وقد توسلت اليهم كي يصبروا عليها لكن نهايتها كانت القتل".
واضافت: "للأسف في بداية الجريمة وصل الى بيتنا قياديين وجمعيات، وبعد مرور أيام الجميع تناسوا وتركوننا نعاني لوحدنا، حتى ان ابنائي حالتهم النفسية صعبة ولا احد يحرك ساكناً".
الشيخ كامل ريان من مركز امام لمحاربة العنف قال: "ما أكرم النساء الا كريم وما أهان النساء الا لئيم". إن العنف الموجه ضد النساء هو حاله من الجهل والتخلف والمرضية المزمنه التي يجب اجتثاثها ومقاومتها واقتلاعها من الجذور لان هذا الوباء من الجهل من شأنه ان يعطل مجتمع باكمله ويعيقه من الخروج الى طور المجتمعات المتقدمه والمتطورة، لاني أؤمن ان المجتمع الذي يقمع ٥٠٪ من مركباته هو مجتمع يقمع نفسه ويساهم في وأد نفسه بنفسه
واي مجتمع يمكن ان يصلح ويتقدم ويتطور من غير وجود زوجه مكرمة وام معززة وابنه مبجلة واخت محترمة؟".
במקרה שאישה בסביבתכם נמצאת במערכת יחסים אלימה, הפנו אותה או התקשרו בעצמכם לקו החירום של משרד הרווחה בטלפון 118 או 077-9208560. המוקד מאויש במשך 24 שעות ביממה ומעניק שירות בעברית, ערבית, רוסית ואמהרית.