הצתות הלילה ביפו, עיריית ת"א לא נכנעת לדרישות
זעם התושבים על בניית מעון לדרי רחוב בבית קברות מוסלמי עתיק הביא הלילה להצתות שנמשכו כשבע שעות, כולל במבנה העירייה ליד שד' ירושלים - אך שם מתעקשים: "נמשיך בבנייה כפי שאישר בית המשפט". המשטרה פתחה בחקירה
המאבק על בית הקברות "אל-אסעאף": נמשכת המחאה של תושבי יפו הערבים על הכוונה להקים מעון לדרי רחוב באתר שבו התגלה בית עלמין מוסלמי עתיק. הלילה (בין שישי לשבת) הוצתו בכמה מוקדים פחים, עצים וכלי רכב, בהם גם משאית של חברת מי עדן. בקבוק פלסטיק המכיל חומר דליק הושלך לעבר בניין "המישלמה" של עיריית תל אביב-יפו בשדרות ירושלים, שם פועלת יחידה עצמאית לקידום ופיתוח העיר. בעקבות האירועים האלימים שנמשכים מזה כמה ימים, המשטרה הודיעה כי פתחה בחקירה.
הרס בית הקברות המוסלמי מבעיר את יפו: "פצע עמוק"
אחרי תפילת מחאה ביפו: צעדה המונית וזיקוקים
מהעירייה נמסר כי "מבצעי המעשים הם קומץ שאינו מייצג את רוב תושבי יפו, שרוחשים אמון רב לעירייה. נמשיך בבניית מעון לחסרי בית כפי שאישר בית המשפט, ולא נשלים עם פגיעה בעובדי עירייה או רכוש ציבורי".
המשטרה מסרה: "כוחות כיבוי טיפלו במוקדי השריפות וחוקרים את נסיבותיהן, וכוחות משטרה פעלו וממשיכים לפעול לאיתור פורעי החוק - אשר לא זו בלבד שפגעו ברכוש ובסמלי שלטון, אלא שבהתנהגותם הבריונית הם מפרים את שגרת חיי התושבים, מסכנים חיים ופוגעים ברכוש. המשטרה רואה בחומרה אירועים אלה וכאמור, תפעל למצות עם המבצעים את הדין".
יו"ר המועצה המוסלמית ביפו, טארק אשקר, התייחס לאירועים: "הצתת פחי אשפה או פגיעה ברכוש ציבור ואלימות בכלל אינם מייצגים את המחאה המוצדקת של המוסלמים בעיר, המודרכת על ידי הוועדה העממית לשמירה על בית הקברות. ראש העיר מתבצר בעמדתו להשליך לפח, ביחד עם עצמות המוסלמים, גם את הרגשות שלהם בזמן שאין לו הסבר משכנע מדוע לבחור בקרקע הזו על פני קרקעות אחרות רבות הנמצאות ביפו, ובבעלות העירייה".
האירועים הלילה מגיעים אחרי כמעט שבוע של מחאה שמאיימת להבעיר את יפו. תושבים מוסלמים מתנגדים להמשך הבנייה באתר ברחוב אליזבת ברגנר, שבו פעל בעבר מבנה ישן מהתקופה העות'מאנית עבור דרי הרחוב של העירייה. זו החליטה להרוס אותו ולבנות במקום מעון גדול יותר. המבנה החדש, בן שלוש קומות, אמור לכלול בית מחסה ייעודי לחסרי בית וקומת מסחר.
הלילה, במשך כשבע שעות, הוצתו פחים ציבוריים בעיר וכן שני כלי רכב ברחוב שמואל בן עדיה. אש הודלקה גם בגן רפפורט. בהמשך הוצתו עוד כמה פחים ואף הועלתה באש משאית של "מי עדן" שחנתה ברחוב יפת. מכבאות והצלה נמסר כי המשאית בערה בשלב מתקדם והשריפה גרמו נזק רב לרכבים שחנו סמוך אליה. אחד האירועים החמורים התרחש בשעה 4:20 לפנות בוקר, כאמור כאשר בקבוק תבערה נזרק לעבר מבנה העירייה.
קודם לכן, בצהריים, מאות מוסלמים השתתפו בתפילת מחאה ליד אתר העבודות, שלאחריה פתחו בצעדה שבה קראו "אללה הוא אכבר" וגם "ברוח, בדם, נפדה את אל-אסעאף". הם נשאו דגלים ירוקים של התנועה האיסלאמית וכמה מהם ירו זיקוקים. המשטרה נערכה מראש בכוחות מתוגברים, אך לאחר כמה דקות התפזרו המוחים בשקט.
למחרת המחאה הסלימה: ביום שלישי מחו עשרות מפגינים ברחבי יפו, התפרעו, הציתו מכוניות ופחים ויידו אבנים לעבר אוטובוס דן. הנהג חולץ ללא פגע. במהלך צעדת מחאה, שאובטחה על ידי שוטרי מרחב יפתח, נורו זיקוקים באוויר. השוטרים ירו רימוני הלם ועצרו את אחד המפגינים שהבעיר פח אשפה. המשטרה דיווחה כי המתפרעים פגעו בניידת, ירו זיקוקים בכינון ישיר לעבר שוטרים ויידו עליהם אבנים.
ביום רביעי הפגינו שוב עשרות תושבי יפו במחאה על הקמת המעון לדרי הרחוב. גם הפעם נרשמו אירועים אלימים, כולל הצת פחים ויידוי אבנים לעבר שוטרים. בעקבות המהומות, המשטרה עצרה ארבעה בני אדם בחשד שהציתו פחים ברחוב יפת, הפרו את הסדר ויידו אבנים לעבר שוטרים.
העבודות להקמת בית המחסה החלו באפריל 2018, אז התגלה במקום בית העלמין המוסלמי מהמאה ה-18 ובו יותר מ-60 קברים עם עצמות אדם. בהמשך עתרו תושבים ביפו לבג"ץ נגד המשך הבנייה, וזה הוציא צו ביניים שהקפיא את העבודות.
בינואר השנה אישר בית המשפט המחוזי בתל אביב לעירייה להמשיך בהקמת המעון. השופטת אביגיל כהן ציינה אז בפסק הדין כי "אין מחלוקת על כך ששמירה על כבוד המת וכן אינטרס של אי פגיעה ברגשות הדת של הקהילה המוסלמית ביפו הם אינטרסים חשובים, אולם מול העקרונות שהוצבו על ידי המועצה האיסלאמית, עומדים עקרונות חוקתיים בעלי חשיבות אף הם: זכות הקניין של בעלת המקרקעין וחשיבותו הציבורית של הפרויקט - הקמת מבנה לצורך שיקומם של דרי רחוב".