שתף קטע נבחר

עוד ליל מהומות בלבנון, כלכלת סוריה בקריסה

אסד פותח את העשור השלישי לשלטונו במצוקה קשה: הלירה מתמוטטת, השבוע ייכנסו לתוקף סנקציות חדשות – וסוכר, אורז ותרופות נעשה קשה להשיג. בעיר אחת כבר קוראים "להפיל את המשטר", הרודן פיטר את רה"מ. לבנון, השער העיקרי של כלכלת סוריה לעולם, שקועה במשבר בעצמה

במראות שלא נראו כמותם כבר שנים באזורים של סוריה הנמצאים תחת שליטת משטרו של בשאר אסד, עשרות גברים ונשים צעדו השבוע ברחובות ומחו על העלייה במחיריהם של מוצרי יסוד ועל קריסת המטבע הסורי. חלקם אפילו קראו להפיל את משטר אסד ואת מפלגת הבעת' השולטת במדינה. אלה אותן קריאות שהציתו ב-2011 את ההתקוממות העממית שהפכה למלחמת אזרחים איומה, מלחמה שבה מאות אלפי בני אדם נהרגו ומיליונים הפכו לפליטים. "זה שמרעיב את העם הוא בוגד", קראו כמה מהמפגינים בעיר סוויידה שבדרום סוריה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

סוריה הפגנת תמיכה ב בשאר אסד ב דמשק נגד הסנקציות האמריקניות החדשות (צילום: EPA)
תומכי אסד מפגינים למענו בדמשק, השבוע(צילום: EPA)

ממש בשעה שאסד מציין 20 שנה לעלייתו לשלטון, ותשע שנים אחרי תחילתה של מלחמת האזרחים שאפילו היא לא הצליחה להביא להפלתו, סוריה היא מדינה שרבים מתושביה חשים כי כל הדלתות בה נסגרות. אחרי שנים של מלחמה כורעת המדינה תחת הסנקציות שאוכף נגדה המערב, תחת השחיתות הממשלתית ותחת הקרבות הפנימיים. מגפת הקורונה והמצב הכלכלי הקשה בלבנון השכנה – החוליה המקשרת הראשית של סוריה למערב – רק עושים את המצב לגרוע יותר.

 

לא זו בלבד שסוריה נמצאת כעת בבידוד כמעט מוחלט מהעולם, בשבוע הבא יחלו להיכנס לתוקף סנקציות אמריקניות חדשות עליה, הקשות ביותר עד כה. אסד אמנם ניצח במלחמה הצבאית נגד המורדים, ניצחון שהשיג בעזרת בעלות בריתו רוסיה ואיראן, אבל כעת הוא מתמודד אם אתגר גדול עוד יותר: לשלוט באוכלוסייה שיותר מ-80% ממנה חיה בעוני.

סוריה מחאה נגד בשאר אסד בעיר סוויידה (צילום: AP)
"זה שמרעיב את העם הוא בוגד". מפגינים נגד אסד בסוויידה(צילום: AP)

באזורים שבשליטת משטרו של אסד מחיריהם של מוצרי יסוד עולים כמה פעמים ביום, ובעלי חנויות רבות נאלצים לסגור אותן משום שהם אינם מצליחים להתמודד עם הכאוס. השבוע צנח ערכה של הלירה הסורית לשיא של 3,500 לירות לדולר בשוק השחור. לשם השוואה, בתחילת השנה עמד היחס על 700 לירות לדולר. מוצרים מכמה סוגים, כגון סוכר, אורז ותרופות, נעשים קשים להשגה.

 

פחות מ-100 דולר בחודש

"כלכלת סוריה יצאה משליטה והמשטר אינו מסוגל לשלוט עוד בלירה הסורית", אומר אוסאמה קאדי, יועץ כלכלי סורי שמושבו בקנדה. המצוקה הזו רק תגדל כנראה תחת הסנקציות האמריקניות החדשות, שוושינגטון רוצה להעניש בעזרתן את אסד ומקורביו על הפשעים שביצעו במלחמת האזרחים. הסנקציות הללו מונעות למעשה מכל גורם בעולם לעשות עסקים עם בכירים סורים או עם מוסדות המדינה הסורית או להשתתף בשיקום המדינה ההרוסה. סבב הסנקציות הראשון ייכנס לתוקף ביום רביעי, ועוד שלושה סבבים ייכנסו לתוקף עד סוף אוגוסט.

סוריה הפגנת תמיכה ב בשאר אסד ב דמשק נגד הסנקציות האמריקניות החדשות (צילום: EPA)
"שרדנו בשדה הקרב, נעבור גם את זה". תומכי אסד בדמשק(צילום: EPA)

מומחים סבורים שהסנקציות החדשות יהיו מכה קשה למדינה, שבה שמונה מכול עשרה תושבים מרוויח פחות מ-100 דולר בחודש. ממשלת סוריה מכנה את הסנקציות החדשות "טרור כלכלי", וכמה השלכות מרחיקות לכת שלהן כבר נראות בשטח. במחוז אידליב שבצפון-מערב סוריה, מחוז הנמצא דווקא בשליטת המורדים, מחירי הלחם עלו בקרוב ל-60% אף שאוכלוסיית האזור הזה – יותר משלושה מיליון בני אדם – אינה כלולה בסנקציות. התושבים שם, שרבים מהם מובטלים וגרים במחנות פליטים, נפגעו גם הם קשה מקריסת הלירה הסורית, משום שזהו המטבע העיקרי המשמש באידליב. בעקבות ההתפתחויות הללו פרצו השבוע מחאות שבהן קראו מפגינים לסלק את "ממשלת ההצלה" המנהלת כעת את מחוז אידליב. זהו גוף שאותו מנהיגים אנשי ארגון הייאת תחריר א-שאם, הקשור לאל-קאעידה.

 

משטר אסד, נזכיר, איבד את השליטה במקורות הכנסה גדולים כגון שדות נפט הנמצאים בשטחים שבהם הוא איננו שולט כעת. פגיעה קשה במיוחד אולי נגרמה לו מהטלטלה הכלכלית בלבנון. בנקים בלבנון שימשו כשער של אנשי עסקים, אנשי ממשל ואזרחים פשוטים מסוריה אל העולם, אבל כעת הבקרה ההדוקה של לבנון על ההון שלה חוסמת מיליארדרי דולרים המוחזקים בחשבונותיהם.

ראש ממשלת סוריה המודח עימאד חמיס (צילום: AP)
ראש הממשלה המודח חמיס. לשכך את הזעם(צילום: AP)

"לבנון עצמה לא רק הייתה כרטיס היציאה הכלכלי של סוריה מהכלא, היא גם הלב הפועם של הקהילה העסקית הסורית", אומר דני מאקי, עיתונאי ופרשן פוליטי סורי שחי בבריטניה. גם לבנון עצמה מבוהלת מהאפשרות שתאבד את סוריה, ובמיוחד את החשמל שהיא עדיין קונה מארצו של אסד. בשבועות האחרונים החל צבא לבנון לסגור נתיבי הברחה שונים מסוריה ואליה, נתיבים שדרכם עברו סחורות כמו דלק, דיזל ותרופות.

 

אבנים וחזיזים בביירות וטריפולי

בצל המשבר הכלכלי הקשה פיטר השבוע הנשיא אסד את ראש ממשלת סוריה עימאד חמיס, בצעד שנראה כי נועד לשכך את זעם הציבור. חמיס אמר השבוע לפרלמנט שהממשלה דנה עם בעלות בריתה בדרכים לחזק את הלירה וכי היא נוקטת צעדים כדי למנוע מחסור בתרופות. סאמר אפטימוס, רוקח מדמשק, סיפר שמחסור כבר מורגש, בין השאר משום שתושבים אוגרים תרופות. לדבריו, חברות תרופות הפסיקו לספק חלק מהמוצרים שלהן.

לבנון מחאה על המצב הכלכלי ביירות (צילום: EPA)
אש בלבנון בסוף השבוע. נתיבי הברחה נחסמים(צילום: EPA)

לבנון מחאה על המצב הכלכלי ביירות (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

חבר הפרלמנט הסורי מוהנד חאג' עלי, שסנקציות אירופיות ואמריקניות מוטלות עליו כבר שנים, אמר השבוע כי סוריה שרדה משברים כלכליים בעבר ותתגבר גם על הסנקציות החדשות. "מה שהטרוריסטים והאמריקנים לא יכולים להשיג בשדה הקרב, שבו שילמנו בדמנו, הם לא ישיגו בדרכים פוליטיות, לא משנה כמה לחץ הם יפעילו", אמר.

 

20 שנות בשאר / ד"ר ירון פרידמן, פרשנות

 

אבל הבשורות המגיעות מלבנון אינן מעודדות. בלילה האחרון (בין שישי לשבת) התעמתו מפגינים לבנונים עם כוחות הביטחון זה הלילה השני ברציפות בצל המשבר הכלכלי של ארצם, והציתו אש בכבישים. גל ההפגנות הנוכחי החל שלשום בכמה ערים בעקבות קריסת הלירה הלבנונית, שאיבדה 70% מערכה מאז אוקטובר.

לבנון מחאה על המצב הכלכלי ביירות (צילום: AP)
(צילום: AP)

אתמול נראה כי הצניחה בערך המטבע נעצרת אחרי שממשלת לבנון הודיעה כי הבנק המרכזי יזרים דולרים לשוק ביום שני, אבל בערב חזרו מפגינים לרחובות ויידו חזיזים ואבנים על כוחות הביטחון במרכז ביירות ובעיר טריפולי שבצפון. הכוחות הגיבו בירי גז מדמיע וכדורי גומי כדי להדוף אותם.

 

התסיסה באה בשעה שביירות מנהלת שיחות עם קרן המטבע הבינלאומית על תוכנית רפורמות, שהיא מקווה שבמסגרתה יובטחו לה מיליארדי דולרים שיסייעו לשיקום הכלכלה. לבנון, נזכיר, סובלת משחיתות שלטונית ובזבוז כספים כבר שנים, והמשבר שהיא חווה בחודשים האחרונים גרם בה לעלייה במחירי המזון ובאבטלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אש בלבנון בסוף השבוע
צילום: AP
מומלצים