"היחידה" במבחן: המוסלמיות נלחמות על מקומן בקונגרס
רשידה טליב, אילהאן עומאר וחברתן אלכסנדרייה אוקסיו-קורטז, שהרבו לתקוף את ישראל ולהתעמת עם טראמפ, מגיעות לפריימריז הדמוקרטיים כשיריביהן מאשימים אותן שבמקום לעבוד עבור הבוחר – הן נהנו ממעמדן כסלבס. ניצחון שלהן ושל ג'מאל בוומן יהיה מפגן כוח למחנה הפרוגרסיבי
ארה"ב בוחרת 2020 – סיקור נרחב ב-ynet:
- 5 חודשים לקרב טראמפ-ביידן: כאוס בחירות בג'ורג'יה
- ביידן הבטיח את המועמדות לנשיאות
- המחאה מקרבת את ארה"ב לסגנית נשיא שחורה
- ביידן: "טראמפ חלק מהבעיה, מלבה את אש השנאה"
אוקסיו קורטז, נזכיר, נמנית עם קבוצה של ארבע חברות בבית הנבחרים המכונה "היחידה": ארבע החברות בה הן כולן בנות מיעוטים שזו להן הכהונה הראשונה בבית, ושהפכו בשנתיים האחרונות לפנים של מחנה השמאל הרדיקלי במפלגה הדמוקרטית. אוקסיו קורטז איננה היחידה ביניהן שצריכה כעת להיאבק על כיסאה: גם רשידה טליב ממישיגן, שהיא הפלסטינית הראשונה בקונגרס, ואילהאן עומאר ממינסוטה, שיחד עם טליב היא המוסלמית הראשונה לכהן בו, צריכות לצלוח את הפריימריז הדמוקרטיים, שבמקרה שלהן ייערכו באוגוסט. יריביהן של השלוש מאשימים אותן כי בשנתיים החולפות העדיפו לנצל את מעמדן החדש כידועניות מאשר לפעול למען מחוזות הבחירה ששלחו אותן לבית הנבחרים ב-2018.
שלושת המרוצים של קורטז, טליב ועומאר, יחד עם ההתמודדות של המועמד הפרוגרסיבי ג'מאל בוומן מול חבר בית הנבחרים מניו יורק אליוט אנגל, שמאחוריו כבר 16 כהונות, יתנו בשבועות הקרובים הזדמנות למדוד שוב את כוחו של המחנה השמאלי במפלגה הדמוקרטית. המבחן הזה בא חודשים אחדים אחרי שהסנאטור ברני סנדרס, מנהיג המחנה הזה, נאלץ שוב להסתפק במקום השני בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות, שבהם נכנע למועמד המתון יותר ג'ו ביידן.
כל הפסד של אחת מחברות "היחידה" יהיה בגדר אכזבה גדולה עבור המחנה, אבל כולן גייסו עד כה סכום גבוה בהרבה של תרומות מאשר יריביהן והן נראות בעמדת זינוק מצוינת לניצחון. לאנגל מסתמן קרב צמוד: בוומן, הזוכה לסיוע מארגונים ליברליים כגון MoveOn ו-Justice Democrats, קיבל תמיכה רשמית הן מסנדרס והן מאוקסיו קורטז.
היתרון העצום של קורטז
המעומדת המתייצבת מול אוקסיו קורטז, מישל קרוסו-קבררה, היא מנחה לשעבר ברשת CNBC שמנסה להשתמש נגד קורטז באחד הטיעונים שבהם היא עצמה השתמשה נגד היריב שלה ב-2018: קרוסו-קבררה טוענת שאוקסיו קורטז מרוכזת מדי בקריירה שלה, ואינה משקיעה די מאמצים במתן מענה לצורכי מחוז הבחירה שלה, זה ששלח אותה לבית הנבחרים.
קרוסו-קבררה, רפובליקנית לשעבר שהפכה לדמוקרטית, תקפה את אוקסיו קורטז בין השאר על שסייעה לסכל את הצעתה של חברת אמזון להקים את המטה החדש שלה בעיר ניו יורק. "אני לא יכולה להאמין שחברה בבית הנבחרים זורקת 25 אלף משרות ומתרברבת בזה", אמרה קרוסו-קבררה בת ה-53. "לתושבי הברונקס נמאס שהברונקס מנוכס למרדף שלה אחרי כוח". אוקסיו קורטז בת ה-30 הגנה על ההתנגדות שלה להסכם עם אמזון בין השאר בטענה שדמי השכירות בשכונה יזנקו.
לפי סקר שפורסם בחודש מאי אוקסיו קורטז צועדת ביתרון עצום על פני קרוסו-קבררה, 73% מול 11%, ולפי הסקר, רוב הבוחרים גם מאמינים שהיא נלחמת עבורם.
בעברה של אוקסיו-קורטז, נזכיר, כמה התבטאויות חריפות נגד ישראל. כשעשרות פלסטינים נהרגו מאש צה"ל בהתפרעויות בגבול עזה במאי 2018 היא האשימה את ישראל בהפעלת כוח מופרז וכתבה בטוויטר: "זה טבח. אני מקווה שלעמיתיי יהיה האומץ המוסרי לקרוא לזה כך. לשום מדינה אין פטור המאפשר לה לבצע ירי המוני במפגינים. הדמוקרטים לא יכולים להמשיך לשתוק על זה". בשנה שעברה, כשחברתה אילהאן עומאר הואשמה באנטישמיות בשל התבטאויות נגד ישראל, טענה אוקסיו קורטז כי בארה"ב ממהרים כל כך לגנות רק את מי שמתבטא נגד ישראל. "אף אחד לא מבקש לנזוף באותה רמה כאשר אנשים משמיעים הצהרות נגד הקהילה הלטינית או קהילות אחרות", אמרה אז.
עורך הדין נגד עומאר: "דמות מפלגת"
במיניאפוליס, שידעה הפגנות סוערות בעקבות רצח ג'ורג' פלויד בעיר בחודש שעבר, ניצבת אילהאן עומאר מול כמה יריבים בפריימריז. השנה הראשונה שלה בבית הנבחרים הייתה סוערת, ובין השאר היא נקלעה לעימותים קשים עם הנשיא דונלד טראמפ וספגה גינויים מעמיתים שלה במפלגה הדמוקרטית על הצהרות שהשמיעה נגד ישראל ושנתפסו בעיני רבים כאנטישמיות. בעיקר התרעמו במפלגה על טענתה שפוליטיקאים בארה"ב תומכים בישראל משום שהשדולה האמריקנית למען ישראל (איפא"ק) תורמת להם כסף.
עומאר, בת 37, נולדה במוגדישו בירת סומליה, חייתה ארבע שנים במחנה פליטים בקניה והיגרה לארה"ב בגיל 12. היא נוהגת לעטות חיג'אב. בעבר כינתה את ישראל "משטר אפרטהייד" והביעה תמיכה בצעדי חרם עליה. במהלך קמפיין הבחירות של 2018 ריככה את הצהרותיה וטענה שחרם על ישראל אינו מועיל ושיש להכיר בזכות קיומה, אבל אחר כך שבה והחריפה את דבריה.
המועמד החזק ביותר שניצב מול עומאר הוא עורך הדין אנטון מלטון-מו, המתאר את עומאר כדמות מפלגת מכדי להיות אפקטיבית. "חברת הקונגרס עומאר היא דמות מפלגת", אמר מלטון-מו בן ה-47 בריאיון. "המטרה שלי היא לא להפוך למפורסם: המטרה שלי היא לשרת".
דובר הקמפיין של עומאר, ג'רמי סלבין, מסר בתגובה כי עומאר חיה ונושמת את מחוז הבחירה שלה, וכי היא ואנשי הצוות שלה השתתפו ביותר מ-1,000 ישיבות ושיחות עם בוחרים.
הקרב של טליב: זה נגמר בפחות מ-1,000 קולות
במישיגן מחכה לרשידה טליב בת ה-43 קרב חוזר מול נשיאת מועצת העיר דטרויט ברנדה ג'ונס בת ה-60, שבשנת 2018 הפסידה לה בפער של פחות מ-1,000 קולות. גם ג'ונס פקפקה במידת המחויבות של טליב לבוחרים ששלחו אותה לקונגרס, אם כי ככלל ניכר שהיא נמנעת מהתקפות ישירות על טליב. "אני אחת שעובדת עם אנשים – גם אם אני לא תמיד מסכימה איתם – כדי לדאוג שהדברים שהקהילה שלי זקוקה להם ייעשו", אמרה ג'ונס.
דובר הקמפיין של טליב מסר בתגובה שהיא פתחה ארבעה מרכזי שירות בשכונות במישיגן, קיימה עשרות ישיבות עם בוחרים וסייעה לתושבים לקבל דמי אבטלה וציוד מגן במהלך מגפת הקורונה. "חברת בית הנבחרים טליב מחוברת עמוקות לקהילה ולא הפסיקה לעבוד למען תושביה", מסר.
טליב היא הבת הבכורה מבין 14 ילדיו של זוג מהגרים פלסטינים, ובעבר הביעה תמיכה ב-BDS והתנגדות לפתרון שתי המדינות. לפני שנתיים עוררה את זעמם של דמוקרטים מתונים כשאמרה שתצביע בקונגרס נגד הסיוע הצבאי למדינת ישראל.
בריאיון ל"הפינגטון פוסט" לאחר ניצחונה בבחירות הקודמות אמרה טליב כי היא מתכוונת לשמש קול עבור קרובי משפחתה בגדה המערבית. על ביקורה בישראל ובשטחים סיפרה אז: "ללכת לחוף בתל-אביב ולראות אנשים יוצאים מהמים כי אנחנו נכנסנו... אלה הסיפורים שלא סופרו".
בשנה שעברה התעוררה סערה דיפלומטית סביב טליב ועומאר, אחרי שממשלת ישראל – בעידוד נשיא ארה"ב טראמפ – אסרה על השתיים לבקר בישראל וברשות הפלסטינית. בישראל טענו כי השתיים מתכוונות לנצל את ביקורן כדי להשחיר את פניה של המדינה, וההחלטה לאסור עליהן להגיע עוררה זעם בקרב בכירים במפלגה הדמוקרטית, בהם רבים מידידיה הקרובים של ישראל.
מהלך משנה משחק
החברה הרביעית בקבוצה המכונה "היחידה", איאנה פרסלי ממסצ'וסטס, אינה נאלצת להתמודד מול יריב כלשהו בפריימריז, ותגיע ישירות לקרב על הכיסא בבית הנבחרים בנובמבר.
איאן ראסל, שהיה המנהל הפוליטי הלאומי של זרוע הקמפיין הדמוקרטית בקונגרס, אומר כי אף שהפרסום החדש שלו זכו בשנתיים האחרונות הופך את בנות "היחידה" לחשופות לטענה כי הן מנותקות מהשטח, הטיעון הזה משכנע בוחרים יותר כשהוא מכוון נגד חברי קונגרס המכהנים בתפקידם כבר עשרות שנים, כמו אנגל, ופחות כשהוא מכוון נגד נציגות חסרות ותק, כמותן.
עבור אנגל, הבעיה עשויה להיות ממשית. המגזין "אטלנטיק" דיווח בחודש שעבר כי הוא לא ביקר במחוז הבחירה שלו בניו יורק במשך שבועות ארוכים אחרי התפרצות נגיף הקורונה. לדברי ראסל, אם המחנה הליברלי יצליח להדיח אותו – זה יהיה מהלך "משַנה-משחק": "זה יראה שהמומנטום שלהם נמשך".
כך או כך, קייל קונדיק, אנליסט מאוניברסיטת וירג'יניה, מדגיש שבקרב הגדול באמת של השנה הפרוגרסיבים כבר הפסידו: "למפלגה הדמוקרטית ככללה הוצע בפריימריז לבחור בין הממסד לבין בחירה אידיאולוגית, והמפלגה הצביעה באופן די מוחץ בעד ביידן".