טיפול בנחירות – דרכים לפתרון
נחירות אינן רק תופעה מביכה שיכולה להדיר שינה גם מעיניו של הפרנטר שלכם, אלא היא עלולה להעיד על בעיות חמורות יותר, כמו דום נשימה בשינה. אילו בדיקות יסייעו באבחון דום נשימה בשינה ומתי יישקל הטיפול הניתוחי? דוקטור רק שאלה, פרופ' יצחק ברוורמן מסביר
בשיתוף פרופ' יצחק ברוורמן ואינפומד
כולנו צפויים לסבול מפעם לפעם מנחירות, אך לעיתים לא מדובר בתופעה שגרתית הנגרמת בעקבות צינון מתמשך, אלא בבעיה רפואית שיכולה להעיד על דום נשימה בשינה.
צפו ברופא מסביר
מהן בכלל נחירות?
הנחירות נוצרות כתוצאה מרטט של הרקמות הרכות בדרכי הנשימה העליונות. הן יכולות להעיד על אף סתום, על תנגודת לזרימת האוויר בדרכי הנשימה העליונות ועל בעיות רפואיות כמו שקדים או אדנואידים מוגדלים. לעיתים, הנחירות מרמזות על קיום של תסמונת דום נשימה בשינה. זהו מצב בו מתרחשות הפסקות נשימה במהלך השינה, למשך 10 שניות לפחות בכל פעם. תסמונת זו מחולקת לפי דרגות חומרה שונות הנקבעות ע"י כמות הפסקות הנשימה בשעה והירידה באחוז רוויון החמצן בדם.
למעשה, הפסקות הנשימה אינן גורמות רק לנחירות והן עלולות לגרום לפגיעה באיכות השינה ואף להעלות את הסיכוי של הסובלים מהתסמונת ללקות בבעיות כמו: מחלות לב ויתר לחץ דם.
איך ניתן לאבחן ולטפל בדום נשימה בשינה?
בשלב הראשון, על המטופל לבצע מעבדת שינה. לאחר אבחון של תסמונת דום נשימה בשינה והערכה של מידת חומרתה, לרוב יתבצע ניסיון לטיפול שמרני. הטיפול השמרני יכול לכלול המלצות לירידה במשקל, טיפול מיופציאלי, שימוש בהתקנים דנטליים או שימוש במסכתCPAP אשר מזרימה אוויר בלחץ חיובי לחלל האף והפה במהלך הלילה.
במצבים בהם הטיפול השמרני לא הועיל בהקלה על המצב, יישקל טיפול כירורגי.
טרם להחלטה על ביצוע ניתוח וסוגו, תתבצע בדיקה אנדוסקופית בשינה ( DISE). במהלכה מתבצעת השריית שינה מלאכותית בחדר הניתוח על-ידי רופא מרדים ומוחדר סיב אופטי דרך האף על מנת לבחון את דרכי האוויר ולאתר את האתר בו נמצאת החסימה. לפי מפת הדרכים שהותוותה בבדיקה, ניתן לבצע התאמה אישית של הניתוח לכל מטופל וכך להגיע לאחוזי הצלחה גבוהים ולפתור למטופל את הנחירות והתחלואה הנלווית לתסמונת.
בשיתוף פרופ' יצחק ברוורמן ואינפומד