הקטארים רצו "תעודת יושר": הסיבה לעיכוב המענק לעזה
בדוחא החליטו לעכב את הכנסת מיליוני הדולרים לרצועת עזה בשל ביקורת שהופנתה כלפיהם על הגעת הכסף לגורמי טרור. העיכוב יצר מתיחות בין ישראל לחמאס והמתווכים הבינלאומיים נכנסו לתמונה. עם זאת, מערכת הביטחון עדיין נערכת לאפשרות של ירי רקטות בגלל הסיפוח
למרות הדיווח הבוקר (שני) על ההסכמה להכניס את המענק הקטארי לרצועת עזה אחרי שבועות ארוכים של השהייה, מקורות שמעורים בפרטים אמרו ל-ynet כי הסיבה לעיכוב בהעברת הכסף קשורה לקטאר עצמה.
בשבועות האחרונים שרר בדוחא חוסר שביעות רצון מכך שהקהילה הבינלאומית מתייחסת למאמציה של קטאר בעזה בכפיות טובה. הסיבה לכך, הייתה ביקורת שהחלה לצבור תאוצה בקרב גורמים בינלאומיים שטענו כי מאות מיליוני הדולרים שקטאר העבירה לעזה, שבסופו של דבר מצאו את עצמם אצל גורמי טרור.
בדוחא מאוד לא אהבו את ההאשמות הללו, בעיקר בשל העובדה שהקטארים ניסו ככל יכולתם לנהל את מנגנון חלוקת הכספים למשפחות נזקקות על בסיס רשימות שמיות, שאף זכו לאישור של מערכת הביטחון הישראלית. הקטארים גם דאגו להבליט לאורך חודשי החלוקה את העובדה שהכספים מחולקים בסניפי הדואר (שהוא מוסד אזרחי) ישירות לאותן משפחות מבלי לחמאס יש נגיעה במהלך.
עם זאת, בשל הביקורת שהופנתה נגדה קטאר דרשה מהקהילה הבינלאומית מעין "תעודת יושר" על כך שהפעילות שלה ברצועה היא הומניטרית בלבד.
ואולם, חמאס לא שינה את התנהלותו, וכמו בכל פעם שהיה עיכוב בהכנסת הכסף, דאגו אנשי הארגון לאיים שהדבר יוביל לסיום השקט על בגבול עם ישראל. לפיכך, החל חמאס בשבוע שעבר במפגני ראווה של הפרחת בלונים מרצועת עזה. יחידות הבלונים טענו כי מדובר בבלוני תבערה אך בישראל לא זוהו שריפות כתוצאה מאותם בלונים שככל הנראה נשאו מטעני דמה.
במקביל, חמאס הגביר בימים האחרונים את תכיפות ניסויי שיגור רקטות לכיוון הים, וחלקן אף צולמו והופצו. ארגון הטרור רמז בנוסף שהעימותים על הגדר יתחדשו, ויינתן אישור לחוליות לפגוע גם בגדר הגבול.
העיכוב בכסף והתגברות האיומים מצד חמאס הכניסו לפעולה את המתווכים הבינלאומיים, ובראשם שליח האו"ם למזרח התיכון ניקולאי מלאדנוב, כדי להשיג פתרון שיפיג את המתיחות. לבסוף, הושגה הסכמה המענק הקטארי שיכלול הפעם סכום של שתי פעימות צפוי להיכנס לרצועת עזה דרך ישראל בימים הקרובים, אך לא בהכרח בשבוע הזה.
הכנסת המענק הקטארי אולי תוביל להפגת המתיחות בימים הקרובים, אולם במערכת הביטחון עדיין מתכוננים לאפשרות שהפלגים בעזה יגיבו בירי רקטות לעבר ישראל אם הסיפוח של חלקים מיהודה ושומרון אכן יוכרז.