נקבת הנשר שהפכה לכוכבת רשת - התחשמלה למוות
פגרי נקבת הנשר K70 מפרויקט "עופות דורסים בשידור חי" ונשר נוסף נמצאו מתחת לסבך קווי מתח עליון בהר הנגב. ברשות הטבע והגנים עוקבים בדאגה אחר הגוזל בקן, שנותר עם אביו
פקחי רשות הטבע והגנים הוזעקו לפני כמה ימים בעקבות התראה שהתקבלה במערכת המשדרים לאזור הנגב, בניסיון לאתר נקבת נשר, שהמשדר שלה חדל לשדר, דבר המעיד לרוב על פגיעה או מצוקה כלשהי של הנשר. עם הגעתם לאזור מצאו את פגר נקבת הנשר K70 ולידה פגר נשר נוסף הנושא תג זיהוי J10.
שני הפגרים אותרו מתחת לסבך קווי מתח ובנוסף לתנוחת הפגרים, מיקום וניתוח מסלול התנועה האחרון לפי המשדר, עלה החשד כי מתו כתוצאה מהתנגשות בקווי המתח הגבוה. כיוון שהנקבה הייתה בעיצומו של קינון על גוזל במצוקי הר הנגב, ישנו חשש כבד כי סיכויי הגוזל לשרוד לבד, חרף הטיפול של אביו, לאור מקרים ידועים מהעבר כי קינון ללא שני ההורים נידון לכישלון.
ברשות הטבע והגנים ממשיכים עתה לעקוב בדאגה אחר גוזל הנשר ועושים זאת, בין היתר, באמצעות מצלמת מעקב בשידור חי המשדרת מהקינון, במסגרת פרויקט "עופות דורסים בשידור חי", פרי שיתוף פעולה בין רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע, קרן המורשת, קרן דוכיפת, חברת חשמל ופרויקט "פורשים כנף", בניהולו של ד"ר גלעד פרידמן.
רק לפני כחודשיים, התחשמל ומת בשידור חי זכר החיוויאי מהפרויקט, תוך כדי שהוא מנסה לסייע לנקבה במלאכת הקינון והדגירה.
"עם השלמת בדיקת מצבו ויכולת ההישרדות של הגוזל היתום, נבחן האם צריך לחלצו מהקן למען העברתו לגרעין רבייה מוסדר בו יזכה לגידול בסביבת נשרים מאמצים. מדובר במקרה מצער נוסף של נשרים, מין המצוי בסכנת הכחדה חמורה, המוצאים את מותם בעקבות פעולות אדם. כדי למנוע זאת ולשמור על אוכלוסיית העופות הדורסים בישראל, יש לדאוג כי באזורים 'אדומים', בהם ישנה תנועה ערה של עופות דורסים, יוטמנו קווי המתח באדמה או לחילופין יותקנו עם סימון שימנע את פגיעתם. על המדינה לתקצב מיגון קווי מתח, שבלעדיהם נמוכים סיכויי השרידה של נשרים ומינים אחרים", אומר אוהד הצופה, אקולוג העופות ברשות הטבע והגנים.
ברשות הטבע והגנים מספרים כי נקבת הנשר K70 מושדרה כשנלכדה בשמורת הטבע גמלא ב-3 בספטמבר 2019, וגילה מוערך בלפחות ב-12 שנה. הקן שהקימה עם בן זוגה מצולם מזה שנתיים ועשרות אלפי צופים התוודעו לאורחות חייהם והכירו אותם היטב.
הנשר, J10, שנמצא מת לידה, הוא פרט המקנן בנחל עקב, סומן במדבר יהודה בסתיו 2009 ומושדר בשמורת הטבע חי-בר כרמל באוקטובר 2019. המשדר נפל בקן במרץ 2020 ולכן לא הייתה כל התראה על היעלמותו.
בחברה להגנת הטבע מציינים כי נשרים אלו הם חלק משני זוגות מאוכלוסיית המין המיוחד, הנמצא בסכנת הכחדה חמורה ומונה כ-50 זוגות בכל הארץ. "הנשר הוא אחד מהסמלים העצובים של הטבע הישראלי. מלך העופות נמצא בסכנת הכחדה חמורה והסיבה העיקרית לפגיעה המתמשכת בהם היא פעולות אדם, ובעיקר התנגשויות בקווי חשמל והרעלות. פרויקט 'פורשים כנף', המשותף לחברת החשמל, רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע, הצליח אמנם לצמצם את הפגיעה של נשרים מהתנגשויות, אולם, כפי שאנחנו רואים במקרה הנוכחי, הבעיה עדיין קיימת ופוגעת בעופות דורסים רבים", אומר דן אלון, מנהל מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע.