המחאה הנדירה בסוריה: כוחות אסד עוצרים מפגינים
אחרי שבוע של הפגנות בסוויידה שבדרום שלח אסד את כוחותיו כדי למנוע הישנות של ההתקוממות נגדו ב-2011. הכלכלה הסורית בקריסה, סנקציות חדשות בדרך
פעילי אופוזיציה מדווחים כי זו הפעם הראשונה שכוחות הביטחון הסוריים מתערבים בהפגנות בעיר ועוצרים פעילים מאז תחילת המחאה שם. ההתקוממות בסוויידה החלה בעקבות קריסתה של הלירה הסורית ובשל העלייה החדה במחיריהם של מוצרי יסוד. עשרות בני אדם הפגינו שם מדי יום בימים האחרונים.
לפי "הארגון הסורי למעקב אחר זכויות אדם", שמושבו בלונדון ושעוקב אחרי המתרחש בסוריה באמצעות רשת של מודיעים ודיווחיו נחשבים אמינים, תומכים של משטר אסד תקפו את המפגינים בסוויידה ופצעו כמה מהם. כוחות הביטחון עצרו יותר מעשרה מפגינים.
לפי הארגון, בעקבות המעצרים התעוררה הפגנה נוספת, שבה קראו המפגינים לשחרר את העצורים. גם בהפגנה זו היו מי ששבו וקראו להפיל את בשאר אסד – קולות דומים לאלה שנשמעו בתחילת ההתקוממות העממית נגדו ב-2011, שהובילה למלחמת אזרחים איומה. בשנים האחרונות, בסיוע רוסיה, הצליח אסד להשיב לעצמו את השליטה ברוב אזורי סוריה ולדכא את ההתקוממות בעיקרה.
סוריה נמצאת בעיצומה של קריסה כלכלית, בין השאר משום שהחל מהשבוע ייכנסו לתוקף ארבעה סבבים של סנקציות אמריקניות חדשות על כלכלתה. גם משבר הקורונה פגע בה קשות. יותר מ-80% מתושבי סוריה חיים כבר עכשיו מתחת לקו העוני.
בשבועות האחרונים הגיע ערכה של הלירה הסורית לשפל מול הדולר: אם לפני ההתקוממות של שנת 2011 היה דולר אחד שווה 47 לירות, בשבוע שעבר הוא כבר היה שווה יותר מ-3,000 לירות. מחיריהם של מוצרי יסוד הרקיעו שחקים, וסוגים מסוימים של מוצרים נעלמו מהמדפים.
הסנקציות החדשות: גם רוסיה ואיראן על הכוונת
סוריה נמצאת תחת סנקציות אמריקניות ואירופיות כבר שנים, והסנקציות הללו כללו הקפאת נכסים של המדינה ושל מאות חברות ואישים פרטיים. ארה"ב גם אסרה בשנים האחרונות על אמריקנים לייצא את מרכולתם לסוריה או להשקיע בה כספים, ואסרה גם העברות כספים הקשורות למוצרי נפט סוריים.
אלא שהסנקציות שיחלו להיכנס לתוקף השבוע יהיו חמורות הרבה יותר: הן ייתנו לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ סמכויות נרחבות יותר להקפיא נכסים של כל גורם המקיים קשרים עסקיים עם סוריה, בלי קשר לאזרחותו, והן יקיפו הרבה יותר מגזרים כלכליים, מבניין ועד אנרגיה. הסנקציות הללו גם יפגעו בפעם הראשונה במי שמקיימים עסקים עם גורמים רוסיים ואיראניים בסוריה, ובכך ייפגעו בעלי בריתו של אסד.
הסנקציות החדשות צפויות להרתיע עוד יותר משקיעים מקיום עסקים בסוריה ולהעמיק את בידודה של סוריה מהמערכת הכלכלית הגלובלית. הן גם שמות קץ לתקוות שהיו לדמשק ולמוסקבה שהעולם יתגייס לשיקום סוריה עוד לפני שיתקיים בה שינוי משטרי-פוליטי שיספק את המערב.
גם לבנון, שלה באופן מסורתי קשרים כלכליים ענפים עם סוריה, תיפגע קשות, ועסקים לבנוניים יצטרכו כעת לתמרן היטב בין הסיכונים החדשים. לפי עדויות, שותפים עסקיים של סוריה בירדן השכנה ובאיחוד האמירויות כבר זונחים תוכניות להשקיע בה.
יצוין כי מהסנקציות החדשות הוחרגו מוצרים חיוניים כמו מזון וציוד הומניטרי, אך הן כוללות בחינה דקדקנית יותר של הסיוע שמעבירים האו"ם וארגונים ללא מטרות רווח, כדי לוודא שהסיוע הזה אינו מופנה לתועלתו של משטר אסד. עם זאת, כמה ארגונים לא-ממשלתיים במערב – אף שהם תומכים בטענה כי יש להעניש את משטר אסד – מודאגים מהאפשרות שאזרחים חפים מפשע ייפגעו בכל זאת מהסנקציות.