איך ניתן לטפל בפיברומיאלגיה?
פיברומיאלגיה היא תסמונת כרונית אשר גורמת לכאבים מפושטים ומאופיינת בתקופות של החמרה והקלה. התסמינים מתפרצים בעקבות גורמים שונים, כמו מצבי לחץ וסטרס או טראומה גופנית. איך ניתן לטפל בתסמונת ומהם החידושים האחרונים בתחום? דוקטור, רק שאלה - פרופ' דן בוסקילה מסביר
פיברומיאלגיה היא מצב כרוני המאופיין בתקופות של החמרה והקלה. התסמונת, נפוצה יותר בנשים ומתפרצת בשל סיבות שונות, כמו טראומה גופנית או לחץ נפשי.
התסמין המרכזי שעלול להעיד על פיברומיאלגיה הוא כאב אשר נמשך מספר חודשים ומורגש בכל הגוף – במערכת השרירים, המפרקים והשלד. ברוב המקרים אין הקלה בכאב גם בעת מנוחה והוא מחמיר עם היקיצה ולפני השינה. התסמונת גורמת פעמים רבות גם לקשיי שינה ומובילה לעיתים להתפתחות תסמיני דיכאון או חרדה, משניים.
צפו ברופא מסביר
הטיפול בתסמונת הוא הוליסטי וכולל טיפולים תרופתיים וטיפולים שאינם תרופתיים. מטרתו היא להפחית את חומרת התסמינים האופייניים, וכך לסייע לחולים להמשיך בשגרת החיים.
פעילות גופנית מתונה מהווה נדבך מרכזי בכל תכנית טיפול, וברוב המקרים ההמלצה היא לקיים פעילות אירובית סדירה, כמו הליכה, שחייה ועוד. בנוסף, גם טיפולי הידרותרפיה עשויים לתרום למיתון התסמינים. טאי צ'י נמצא גם הוא בעבודות שונות כאמצעי יעיל להקלה על הכאב ומיתון תחושות המתח והחרדה הנלוות לתסמונת.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) עשוי גם הוא להועיל לסובלים מהתסמונת באמצעות שינוי דפוסי החשיבה השליליים ושליטה על תחושת הכאב. קיימות גם תרופות מסוימות אשר נמצאו כבעלות השפעה מיטיבה על הכאב, כמו תרופות נוגדות דיכאון או תרופות אנטי אפילפטיות.
מה לגבי טיפול באמצעות קנאביס רפואי?
למרות שקיימות עדויות שונות כי שימוש בקנאביס רפואי עשוי לסייע בהקלה על הכאב, יעילותו לטיפול בפיברומיאלגיה עוד לא בוססה והשימוש בו אינו חף מתופעות לוואי. למעשה, לא קיימות עוד מספיק עבודות מחקריות מבוססות אשר מוכיחות את יעילותו של הצמח בהקלה על התסמינים האופייניים לתסמונת. בנוסף, פיברומיאלגיה אינה נמנית כיום ברשימת ההתוויות לטיפול באמצעות קנאביס רפואי בישראל. עם זאת, עבודות כאלה מבוצעות כיום והן יספקו לנו את המידע הנדרש.
בשיתוף פרופ' דן בוסקילה ואינפומד