שתף קטע נבחר

 

המשרד להגנת הסביבה: "גז טבעי - דלק ביניים"

הכנסת דנה בתקלות הרבות שאירעו באסדת הגז של נובל אנרג'י. במשרד להגנת הסביבה אמרו כי הם מנטרים את האסדה - וכי הגז הטבעי הוא פתרון זמני בלבד

עניין ריבוי התקלות באסדת הגז לווייתן של חברת נובל אנרג'י, הנמצאת כ-10 ק"מ מחוף דור, הגיעה הבוקר (יום ג') לוועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת. הנציגים בדיון הביעו דאגה מהמספר הרב של התקלות, שבהן מופעל הלפיד באסדה. 

  

אש באסדת לוויתן בחודש שעבר    (צילום: גלעד עיני, נעמה לוין )

אש באסדת לוויתן בחודש שעבר    (צילום: גלעד עיני, נעמה לוין )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

שולי נזר, סמנכ"לית המשרד להגנת הסביבה, התייחסה לשימוש בגז הטבעי: "אנחנו רואים בגז הטבעי דלק ביניים. בסופו של דבר כל דלק מאובנים יעלם. כדלק בינתיים הגז הטבעי הוא חיוני". היא התייחס על זיהום האוויר: "זיהום האוויר הוא דבר מורכב. כשנפלטים מזהמים גם מקומות רחוקים, אנחנו מרגישים את זה. התקלות מטרידות אותנו גם מהסיבה הזאת. אנחנו מקבלים תחקירים יותר בהיבט של זיהום האוויר".

 

ח
ח"כ מיקי חיימוביץ' בדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה (קרדיט: דוברות הכנסת עדינה ולמן)

 

"לא היה מצב שלא היה ניטור", הוסיפה נזר. "בבקשה להיתר - המידע שקיבלנו היה שאירועים כאלה צפויים להיות במקרים נדירים או אירועי קיצון. בטח לא 30 פלוס  אירועים כאלו. אני חושבת שהניטור שמתבצע היום הוא מספק. מעולם לא היה מצב שכל התחנות לא עבדו. לא היה מצב שלא היה ניטור, ושהייתה תחנת ניטור אחת. לפחות שלוש תחנות פעלו. יחד עם זאת ניתן לומר שיש הפרות של ההיתר".

 

קודם לכן דיבר בוועדה מנכ"ל משרד האנרגיה, אודי אדירי. הוא התייחס לתקלות באסדת הגז, שבהן הופעל הלפיד. "הוצא נוהל מסודר, שמתחיל בדיווח זמן אמת לתקלה, ונגמר בתחקיר שבועיים אחרי. לאורך כל הדרך, בשום שלב לא נמדד שום שינוי בערכי המזהמים בחוף. התקלות מפורסמות באתר של המשרד".

 

אסדת גז לוויתן (צילום: AFP)
אסדת גז לוויתן(צילום: AFP)

 

לדבריו, מהנדסים של המשרד להגנת הסביבה בודקים את התקלות וכך גם חברה חיצונית. " יש יותר מדי תקלות", אמר אדירי. "פעמיים מאז שהאסדה הופעלה - עצרנו את פעילות האסדה בגלל תקלות. חלק מהתקלות נובעות מסטנדרטים מאוד גבוהים שיש לנו. הציפייה שלנו לא הייתה לכמות כזו של תקלות באסדה. הלפידים הללו בוודאי מפריעים לאנשים בשיגרה שלהם. אנחנו הבטחנו לתושבים שכשהאסדה תפעל והאוויר יהיה נקי. אנחנו ננקוט בכל מה שצריך על מנת לוודא שהתקלות יקטנו מאוד. אנחנו מחויבים לחלוטין להפחתת השימוש בפחם והפחתתו. אנחנו גם פועלים להפחית את השימוש ביחידות 4-1 בחדרה עד סגירה שלהן. מבחינת התושבים".

 

יוסי וירצבורגר, הממונה על ענייני הנפט במשרד האנרגיה, הוסיף: "כל תקלה שיש באסדה מדווחת אוטומטית תוך רבע שעה. הדיווח מגיע גם למשרד האנרגיה וגם למשרד להגנת הסביבה. ברגע שיש תקלה, מורידים את הלחץ, דרך שחרור הגז לאוויר. לא עושים זאת, ולכן מדליקים את הלפיד. הלפיד גם מזהם, אבל זה מוריד את סדרי הגודל של הזיהום. את התקלות אפשר לחלק לשניים: ברכיבים ותקלות אנושיות. מספר ימים אחרי התקלה, אנחנו מפרסמים מה היא מהות התקלה. התקלה נחקרת על ידי גוף פנימי".

 

נציג נובל אנרג'י אמר כי החברה נמצאת בקשר עם משרדי הממשלה: "אנחנו לא שבעי רצון ממספר התקלות. אנחנו לומדים כדי לשפר ולהפחית". הוא הוסיף כי 70% מהאירועים התרחשו בשלושת החודשים הראשונים. "אנחנו עושים את כל הבדיקות", הוא אמר והוסיף כי מדובר ב"חבלי לידה". נציגי החברה הזמינו את חברי הכנסת לביקור באסדה.

אש באסדת לוויתן  (צילום: גיא פלד)
אש באסדת לוויתן (צילום: גיא פלד)

 

יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה ח"כ מיקי חיימוביץ' (כחול לבן) אמרה בפתח הדיון: "זה לא סוד שהתושבים באזור החוף מודאגים ומביעים חוסר אמון במערכת, כזה שגובר לנוכח תקלות חוזרות ונשנות מאז תחילת ההפעלה המסחרית . אחת המשימות המרכזיות שלנו כאן היא לאפשר שיתוף ציבור ושקיפות מלאים גם כאן בכנסת ואנחנו נבקש להבין ולקבל נתונים מדויקים של מהות התקלות, דרכי הטיפול בהן ופרטים לגבי הניטור שמתבצע בחוף ועל האסדה ולהביא לכך שיבוצעו כל הפעולות הנדרשות על מנת להבטיח את שלום התושבים, בריאותם ולמנוע פגיעה בסביבה. ב-12 בינואר החלה ההפעלה המסחרית של האסדה. מאז ועד היום, למיטב ידיעתי, היו 35 תקלות באסדת לווייתן עד סוף מאי ומאז היו עוד, שהביאו להפעלת הלפיד עקב הזרמה מסיבית של גזים".

 

מנובל אנרג'י נמסר בתגובה אחרי הדיון בוועדה בכנסת: "מאז שהחלה הפקת הגז באסדת לוויתן , נמשכת הפקת הגז הסדירה בלמעלה מ-96% מהזמן והנושאים שאנו מטפלים בהם קשורים לתקופת ההפעלה הראשונית של האסדה. כפי ששמענו מכל אחד מהרגולטורים שדיברו בוועדה ומאיגוד ערים שרון-כרמל, מאז הפעלת האסדה במהלך דצמבר 2019 לא ארע ולו מקרה אחד שבו נגרם נזק סביבתי ובטיחות התושבים באזור נשמרה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אסדת הגז של נובל אנרג'י
צילום: AFP
מומלצים