פרופ' סדצקי: הקורונה חוזרת, נראה שאנחנו בתחילתו של גל שני
ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות אמרה לחברי ועדת הקורונה בכנסת כי בשונה מהגל הראשון של הנגיף, החולים החדשים מפוזרים ביישובים רבים - וחלקם הגדול תלמידים. ח"כ מיקי לוי יצא נגדה: "היזהרו בדבריכם, תרגיעו". יו"ר האיגוד לרפואה פנימית: "אנחנו לא ערוכים לגל שני בשילוב השפעת"
ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' סיגל סדצקי, הזהירה היום (שלישי) כי אין באמת הקפדה על עטיית מסכות, שמירה על ריחוק חברתי והקפדה על היגיינה, ובשל כך רואים את העלייה במספר החולים בישראל.
"ממצב שבתקופה של שלושה שבועות היינו על 20 חולים ביום, ונראה היה שהמצב משתפר, אנחנו בעלייה הדרגתית. שכשמציירים אותה היא נראית כמו תחילתו של גל", אמרה סדצקי.
"השאלה העיקרית כיום היא למה אנחנו מתכוונים כשאנחנו אומרים 'תו סגול', ובאיזו מידה אנחנו מוכנים להיות נחושים בשביל לשמור על נושא הריחוק, המסיכות, ההיגיינה, וחוסר ההתקהלות. צר לי לבשר, אבל אנחנו רואים שבלי זה, מחלה חוזרת".
לדברי סדצקי, העלייה בתחלואת הקורונה שונה מהגל הראשון ואמרה כי מאז פתיחת המשק ישנה עלייה בקצב הכפלת החולים מדי יום. "את הגל הראשון צפינו מראש, נערכנו אליו", אמרה סדצקי בוועדת הקורונה בכנסת. "כמובן שהיו דברים לא צפויים, אבל ידענו לחפש את החולים שלנו בקרב החוזרים מחו"ל, ולבצע חקירות אפידימיולוגיות. רוב החולים כבר היו בבידוד", ציינה.
כעת, לפי סדצקי, קצב העלייה עומד על 200 חולים חדשים ביום, ו-57 יישובים שונים עם תחלואה. "חלק גדול מהתחלואה הוא בקרב תלמידים, שזה לא משהו שראינו בגל הראשון", אמרה סדצקי והוסיפה: "ברור ש-30 תלמידים בכיתה לא עומד ב'תו הסגול'. אנחנו עובדים קשה כדי לזהות את התחלואה ולקטוע את שרשראות ההדבקה".
היא הדגישה כי בעיניה, הציבור פשוט לא מבין את ההנחיות. "פירוט המתווה מאוד מורכב, ואני לא חושבת שזו גזירה שהציבור יכול לעמוד בה", אמרה סדצקי. "אם הציבור יפנים את החוקים הגדולים ירווח לי מאוד".
יו"ר ועדת הקורונה, ח"כ יפעת שאשא ביטון, שאלה את פרופ' סדצקי אם העלייה במספר החולים לא נובעת מהעלייה במספר הבדיקות. סדצקי השיבה בחיוב אך הדגישה כי מספר המאומתים גבוה מבעבר. "יש תחלואה ב-57 יישובים, זה לא משהו שאנחנו יכולים להתעלם ממנו", אמרה סדצקי. "זה אומר שיש יותר חולים ממה שאיתרנו, ואותי זה מדאיג".
חבר הכנסת מיקי לוי מיש עתיד כעס על דבריה של סדצקי, והאשים אותה בזריעת פניקה. "זו עלייה, אבל היא לא משמעותית", אמר לוי. "אמירות מהסוג הזה גוררות שובל נוסף של שינויים משמעותיים. היזהרו בדבריכם, תמלאו את תפקידכם, אבל תרגיעו", אמר חבר הכנסת. סדצקי ענתה ללוי ואמרה: "חובתי לשקף את הנתונים כמו שאני רואה אותם. אנחנו חווים עלייה במספר המקרים וגם באופי של המקרים, אין פה היסטריה, יש פה התרעה".
התקנות פקעו - ואין כל סמכות לאכיפת מגבלות הקורונה
במהלך הלילה, בזמן שחברי הכנסת הצביעו על החוק הנורבגי שיאפשר לשרים להתפטר ובכך להכניס ח"כים חדשים, פג תוקפן של התקנות לשעת חירום שנקבעו בשל הקורונה. המשמעות: היום כבר אין תוקף חוקי להגבלות ההתקהלות, אכיפת הבידוד הביתי, מדידת החום ואכיפת המסכות במקומות ציבוריים.
לפי חוק יסוד: הממשלה, תוקפן של תקנות שעת חירום פוקע אחרי שלושה חודשים מיום התקנתן, אלא אם כן הוארכו בחוק. הממשלה הביאה לכנסת חוק שיעגן את התקנות, אך הוא טרם עבר את כל ההליכים. חברי הכנסת הספיקו לאשר אותו רק בקריאה ראשונה, ובמהלך היום הוא צפוי לעלות בוועדת חוקה, חוק ומשפט להכנה לקריאה שנייה ושלישית.
הקואליציה רצתה לכנס את הדיון במהלך הלילה שחלף, אולם יו"ר וועדת חוק חוקה ומשפט, יעקב אשר (יהדות התורה), התנגד לבקשה, ואמר שלא ניתן לכנס את כל הצוותים המקצועיים והאנשים הנחוצים לדיון שקול וראוי בלוח זמנים שכזה.
יו"ר האיגוד לרפואה פנימית: "אנחנו לא ערוכים לגל שני בשילוב השפעת"
מוקדם יותר בריאיון לאולפן ynet טען ד"ר אבישי אליס, יו"ר האיגוד לרפואה פנימית, כי "לא נוכל להתמודד עם השפעת, עם התחלואה שמתלווה לשפעת, ועם הקורונה שמקיפה אותנו מסביב".
- ממה אתה הכי חושש שיקרה? האם אנחנו בדרך לאסון?
"אני לא אוהב להשתמש במושגים. המערכת תתקשה לתת לציבור את הטיפול המתאים מבחינת המקום, כוח האדם, התשתיות והאמצעים הקיימים", השיב ד"ר אליס, "יש להבין אחת ולתמיד שהבסיס של בתי החולים בחורף הוא המחלקות הפנימיות. 111 מחלקות פנימיות שטיפלו בקורונה, שאמורות לטפל גם בתחלואת החורף".