שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

התקנות לשעת חירום יוארכו לתקופה קצרה "כדי לאפשר אכיפה"

אחרי שפג תוקף התקנות במסגרת ההתמודדות עם נגיף הקורונה, התכנסה ועדת החוקה כדי להכין את החוק לקריאה שנייה ושלישית. יו"ר הוועדה, ח"כ יעקב אשר, אמר כי לא קיים את הדיון אמש משום שרוב הח"כים לא נכחו: "נאריך את התקנות עד שנסיים לחוקק את החוק"

 

 

 

שעות אחרי הפרסום ב-ynet, שלפיו פג תוקפן של התקנות לשעת חירום במסגרת ההתמודדות עם נגיף הקורונה, החלה אחר הצהריים (ג') ועדת החוקה בהכנות לקריאה שנייה ושלישית של החוק המעגן את הארכת תוקף התקנות שמסדירות, בין היתר, את הענישה בגין הפרת צו בידוד ביתי, ומתירות הטלת קנסות בגין אי-עטיית מסכה.

 

המשמעות היא שלפי שעה אין תוקף חוקי להגבלות ההתקהלות, אכיפת הבידוד הביתי, מדידת החום ואכיפת המסכות במקומות ציבוריים. לפי חוק יסוד: הממשלה, תוקפן של תקנות שעת חירום פוקע אחרי שלושה חודשים מיום שתוקנו, אלא אם כן הוארכו בחוק.

מדידת חום בכניסה לשוק הכרמל (צילום: מוטי קמחי)
הכניסה לשוק הכרמל בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)
 

יעקב אשר  (צילום: אבי מועלם)
התנגד לדיון הלילי. יעקב אשר(צילום: אבי מועלם)

בפתח הדיון ציין יו"ר הוועדה, ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה), כי החליט שלא לדון בנושא אמש בשל העובדה שמרבית חברי הכנסת לא נכחו במליאה, ונוכח הצורך בדיון משמעותי: "לא בכדי המחוקק קבע שמעבר לשלושה חודשים אי אפשר להאריך את ההוראות, אלא הן מגיעות לחקיקה כאן בכנסת. לחצו עליי לקיים דיון אתמול בלילה. אם זו הייתה שעה יותר סבירה הייתי מסכים, אבל מרבית חברי הכנסת לא היו כאן".

 

הוא הוסיף: "החובה שלנו היא להכין פלטפורמה לשעת חירום כזו. בחודש וחצי הקרובים נדון בחוק המלא, נשאיר לשרי הבריאות והמשפטים אפשרות לתקן תקנות באישור הוועדה כדי להיות מוכנים למצבים דומים בעתיד; כך יהיה לממשלה על המדף סט שכבר הכנו והתאמנו אם תגיע מגפה אחרת".

 

עוד הוסיף ח"כ אשר כי בכוונתו להאריך את התקנות היום, עם התאמות ראויות: "יש לנו עוד חובה היום להאריך את התקנות לשעת חירום לתקופה קצרה, עד שנסיים את החוק הגדול כדי לאפשר לגורמי האכיפה לאכוף. לא נוכל היום לעבור על החוק, אך ננסה לתקן כמה שיותר דברים". יצוין כי הקואליציה רצתה לכנס את הדיון במהלך הלילה שחלף, אולם כאמור, ח"כ אשר התנגד ואמר שלא ניתן לכנס את כל הצוותים המקצועיים והאנשים הנחוצים לדיון שקול וראוי בלוח זמנים שכזה.

 

בהמשך לדברי ח"כ אשר, כמה מחברי הוועדה מתחו ביקורת על הבאת החוק לדיון במליאה לפנות בוקר - רק בתום הדיון בנוגע לחוק הנורווגי. הם ציינו כי תוקף התקנות פג עוד קודם - וכי האחריות לדבר מוטלת על הממשלה. בנוסף, נשמעה ביקורת על הסעיף המאפשר כניסה לביתו של אדם ללא צו בית משפט.

 

 

 

"כניסה לביתו של אדם ללא חשד או צו? טירוף הדעת"

ח״כ יואב סגלוביץ' (יש עתיד) תקף: "ממשלה שרוצה להעביר חוק יכולה לעמוד ולהגן עליו. נוגעים פה בחוקים האלה בזכויות הבסיסיות ביותר, ואין פה אף נציג מהקואליציה. החוק הזה הוא חוק רע. יש בו פגיעה משמעותית. על-פי החוק, שוטר או מפקח שהוא עובד מדינה רשאי להיכנס למקום שמשמש למגורים לשם פיקוח ומתן קנס. כניסה לתוך בית פרטי של אדם, ללא חשד וללא צו? אני שם סימני שאלה מעל ראשו של שר המשפטים, ושל כל מי שמדבר על זכויות הפרט. יגידו לי נציגי הממשלה כמה אירועים הם חוו בפועל שהיה שימוש בסעיף הזה. זה טירוף הדעת".

 

ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) אמר: "יש מפלגה שנכנסה בשם הקורונה לממשלה, וראה זה פלא, אתמול במליאה חוק הקורונה לא מעניין אותם, לא רואים אותם, זה לא מעניין את כחול לבן. את האלונקה נושאים אנשי האופוזיציה. מה זה להיכנס אליך, אלינו, לבית, בלי צו בית משפט?". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים