מחקר מאוקספורד: זו התרופה שמצילה חיי חולים בקורונה
מחקר של אוניברסיטת אוקספורד מגלה שטיפול בתרופה דקסמתזון מפחית את סיכון התמותה של מונשמים בכשליש, ואת אלה שמחוברים לחמצן בחמישית. מנגד אסר ה-FDA על השימוש בהידרוקסיכלורוקווין - "תרופת הפלא של טראמפ" לאחר שנתגלה כי אינה יעילה נגד קורונה ואף בעלת סיכונים רבים
תרופה ותיקה וזולה נמצאה כטיפול משמעותי מונע תמותה בחולי קורונה: מחקר של אוניברסיטת אוקספורד מצא כי התרופה דקסמתזון הצליחה להפחית משמעותית את תמותת המונשמים ואת אלה המחוברים לחמצן.
משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
המדובר בתרופה ממשפחת הקורטיקוסטרואידים, תרופות מוכרות מאוד להפחתת תהליכי אלרגיה ודלקת הניתנים למגוון עצום של מחלות. בתחילת מגפת הקורונה נתקבלו תוצאות סותרות לגבי יעילות הדקסמתזון בחולי הקורונה, זאת משום שהתרופה מעכבת רכיבים במערכת החיסון, מה שהעלה חשש כי היא מחריפה את מצבם של החולים.
אלא שמחקר חדש מגלה את ההפך: החוקרים מאוניברסיטת אוקספורד בדקו נתונים מ-2,000 מטופלים שקיבלו את התרופה, והשוו את הממצאים ל-4,000 מטופלים שלא קיבלו אותה. לתרופה שניתנה לחולים מונשמים, הצליחה להפחית את סיכון התמותה ב-28 עד 40%, ואצל אלה שטופלו בחמצן, היא הפחיתה את סיכון התמותה בשיעור של 20 עד 25%.
"זוהי התרופה היחידה שהראתה עד כה הפחתה בתמותה באופן משמעותי", אמר ראש צוות החוקרים, פרופ' פיטר הורבי, "מדובר בפריצת דרך משמעותית: חייהם של אחד מכל שמונה מונשמים ניצלו, ושל אחד מכל 25 חולים שמחוברים לחמצן".
לדברי החוקרים, מדובר גם בטיפול זול למדי: 10 ימי טיפול עולים למערכת הבריאות כ-40 שקלים בלבד ליממה. התרופה גם זמינה בכל מדינה והחוקרים המליצו לשקול את הטיפול בה בכל חולה שעשוי להתאים.
"הרעיון של "סערת ציטוקינים" כגורם המוביל לתמותה במחלת הקורונה בהחלט מעלה את ההגיון שהטיפול בסטרואידים יפחית את התהליך הדלקתי הסוער" מסביר ד"ר אבישי להד, מנהל מחלקת ילדים במרכז הרפואי העמק, "לסטרואידים פעילות רחבה על המערכת החיסונית ומכאן יכולתם להשפיע חיובית על החולים הקשים".
"עם זאת מחלת הקורונה מורכבת מאוד, ואין מדובר רק בתגובה של תא לנגיף אלא בתופעה רב מערכתית שמופיעה במצבים מסויימים אצל אנשים עם נתונים גנטיים מסויימים, ולכן חלק מהאנשים יגיבו לסטרואידים וחלק לא. החוכמה תהיה לזהות את אלה שיגיבו ויטופלו מוקדם. אנחנו מבינים יותר על המחלה אך עדיין לא מספיק. יש בידי הרפואה עוד ועוד כלים, ויש לקוות שעם הזמן נדע להתנהל יותר עם המחלה ולמצוא את פרוטוקול הטיפול המיטבי".
מנגד, נמשכות האכזבות מ"תרופת הפלא של טראמפ" – הידרוקסיכלורוקווין: מינהל המזון והתרופות האמריקני, הנחה שלא להשתמש בתרופה לטיפול בחולי קורונה, בשל תוצאות מאכזבות של יעילותה, ולאחר שדווחו תופעות לוואי קשות ביותר כתוצאה מהשימוש בה.